Uw provider mag u niet langer voorliegen

Gerechtigheid
Gerechtigheid
Internetproviders die klanten proberen te lokken met het voorspiegelen van onrealistische downloadsnelheden. We wisten niet dat het een probleem was. De DK-redactie beschikt over een verbinding waarmee we gemakkelijk de hele dag kunnen online gamen, terwijl we op groot scherm softporno in HD-kwaliteit vertonen. Al kijken wij liever een livestream met Mario Draghi. Zorgen over de snelheid van de internetverbinding associeren we met het tijdperk waarin 'computeren' en 'internetten' nog gangbare werkwoorden waren. Het gros van de internetgebruikers anno 2017 gebruikt het wereldwijde web voor het (ver)kopen van rotzooi op Marktplaats, het spelen van testjes waaruit blijkt welk diersoort jouw zielsverwant is en het volschelden van de commentsectie op De Telegraaf. Geen bezigheden die een miljoenmiljard Mbps vereisen. Komt nog eens bij dat Nederland qua internetverbindingen best lekker op de kaart staat. Volgens het jaarlijkse State of the Internet-onderzoek (pdf) van Akamai heeft 95% van de Nederlandse een verbinding die sneller is dan 4 Mbps en 70% boven 10 Mbps. Met een gemiddelde van 17,4 Mbps scoren we mondiaal een twaalfde plek. Allemaal leuk en aardig, maar dat mag natuurlijk geen vrijbrief zijn om klanten massaal voor te liegen. Dat gaat de ACM nu keihard aanpakken met een beleidsregel. Vanaf maart 2018 moeten providers consumenten correct informeren over minimum- en maximumsnelheden van hun internetverbinding. In 80% van de gevallen moet de 'normale snelheid' die in het contract staat worden gehaald. Nog even en ut kunt erop vertrouwen dat de internetsnelheid waarmee uw provider adverteert, in de meeste gevallen ook de snelheid is die u in uw man cave/she shed (*) krijgt. Rest een probleem: er is geen standaardmanier om internetsnelheid te meten.

Reaguursels

Inloggen

@Tel Aziaat | 28-11-17 | 17
Dan mag je terug naar school, want om te beginnen zeggen ping tijden geen rochel over bandbreedte maar over latency en daar heb je met streaming of het kopiëren van grote bestanden weinig tot niets mee te maken. Dat geleuter over code schrijven gaat verder helemaal nergens over want we hebben het hier over het lower level protocol. Dat kan je helemaal niet herschrijven want dan snapt de rest van de hardware het niet meer. Of wil jij nou gaan vertellen dat jij tokenring opnieuw hebt uitgevonden en daar de hardware voor verkoopt? Of ARCnet, maar dan op gigabit snelheid? De realiteit is dat zelfs wanneer je twee machines rechtstreeks aan elkaar koppelt met een kabel (hoeft tegenwoordig niet eens meer gecrosst te zijn) je nog steeds niet de vermelde netwerksnelheid haalt. En het maakt geen donder uit of je daar dan een miljoenmiljard euro aan hardware tegenaan gooit. Het (Aloha)protocol is gewoon brak. Net als TCP/IP overigens, maar zoals de oudgedienden ongetwijfeld nog wel weten van de videocassette is techniek ondergeschikt aan marketing als het gaat om welk systeem de gebruikersstandaard wordt.

Jij maakt databases sneller? Jammer voor je joh, maar nu zit je op mijn expertise. Er zijn maar heel weinig databases die op een dusdanige wijze afhankelijk zijn van de prestaties van het netwerk. Als ik 2.000 tekens naar jouw scherm stuur (dat is 80 x 25) kan jij als gebruiker daar al amper nog de nodige informatie uit halen. Dat is dus 16.000 bits. Bij een effectieve netwerksnelheid van ~6Mb duurt dat 2,5ms om te verzenden. Zo snel kan jij niet eens met je ogen knipperen. De enige databases waar jij winst kan boeken die mensen opmerken zijn databases die deze 2.000 tekens in kleine porties opdelen en met jouw PC netwerkkennis kom jij hoogstens met één daarvan ooit in aanraking. Als jij die kan noemen zou ik dat al knap vinden.

Ik haal overigens thuis prima de overeengekomen maximale bandbreedte, maar zelden tot nooit vanaf een enkele peer. Hetgeen aantoont dat de beperking niet aan mijn kant zit. En die Linux server bij mij thuis gebruikt in de orde van 7W gemiddeld en ik denk niet dat het doosje dat jij aanbeveelt dat heel veel beter doet, terwijl die Linux server heel wat meer functionaliteit biedt. Waaronder geoip filtering bijvoorbeeld, hetgeen vanwege de grootte van Nederland al 99% van alle shit die je over je heen kan krijgen scheelt.

Pierre Tombal | 28-11-17 | 21:39 | + -1 -

Internet snelheid, up en down, kun je meten.
www.speedtest.nl/

Raider Twix | 28-11-17 | 17:54 | + 0 -

@Pierre Tombal | 28-11-17 | 16:39 |
Pierre jongen, je zit gewoon echt fout in die eerste alinea. Het is toevallig mijn job om dit soort netwerkstacks te slopen, uit te ontwerpen en vervolgens de code ervoor te schrijven, zodat de databasewereld weer een stukje sneller draait. Een beetje klussen in huis doet daar niets aan af. Maar praten tegen een muur is zinloos.

En als KPN u inderdaad een experia-box heeft gegeven die de snelheid van uw glasvezelverbinding niet kan verzadigen, dan is het tijd om daar te zeiken, maar het is een feit dat een router met ASICS van pakweg 150 euro, het al beter doet dan een Linux server die dergelijke gespecialiseerde hardware mist en dus alles via de bussen van het moederbord van interface 0 naar interface [1,2,3,4] moet verzetten. Zowel in termen van bandbreedte, doorvoer, vertraging en dan is het ook nog eens energiezuiniger.

Tel Aziaat | 28-11-17 | 17:13 | + 0 -

@Tel Aziaat | 28-11-17 | 14:23
Leuk geprobeerd, maar een switch elimineert de beperkingen van het protocol niet. Het enige dat een switch doet is verkeer met een specifieke bestemming filteren. In geval van broadcasts gedraagt een switch zich net als die hub waar jij zo minnetjes over doet. En laten we nou tegenwoordig toch eens steeds meer apparaten in huis hebben die het lokale netwerk praktisch plat kunnen leggen. Zoals die printer waar ook een Apple logootje op de doos stond, maar vooral ook media streamers (Sonos, Squeezebox etc.).

De Experia box hangt hier overigens stroomloos in de meterkast. Vanaf het glasvezelkastje gaat het signaal hier eerst door een managed switch waar het televisiesignaal wordt afgesplitst. Het PPPoE signaal (waarvan de overhead ook al een paar procent bandbreedte kost) voor de internetverbinding wordt afgehandeld door een Linux server. Dat heb ik gedaan nadat KPN een keer op afstand de firewall instellingen had gereset, waardoor onder andere mijn VPN het ineens niet meer deed en er geen mail meer binnenkwam.

Pierre Tombal | 28-11-17 | 16:39 | + -1 -

@KermitDeSticker | 28-11-17 | 12:09 | + 1 -
Jammer dat de term "backplane" tegenwoordig bijna geen uniforme betekenis meer heeft.....
En dat eigenlijk nooit gehad heeft....
Dit soort problemen spelen tegenwoordig vrijwel alleen nog bij professionele installaties met snelheden van 10 gigabit of meer. Bij de mensen thuis is dit echter vrijwel altijd gewoon opgelost.

En de moderne experiaboxen (van na 2011) hebben 4 network interfaces. Eentje voor iedere poort. Er is dus helemaal geen sprake meer van een switch of een backplane in het apparaat. Er is echter wel sprake van een brak OS en een brakke configuratie door KPN. Mede omdat het televisie VLAN er ook doorheen moet en dat heeft een hogere QoS heeft dan alles wat u als gebruiker zelf kunt doen.

Tel Aziaat | 28-11-17 | 14:33 | + 0 -

@Pierre Tombal | 28-11-17 | 13:17 |
Het spijt me, maar u zit er gigantisch naast, of u heeft bijna 10 jaar lang onder een steen geleefd en neemt aan dat alles nog steeds werkt d.m.v. het oude "hub" principe, maar dat gaat in de praktijk niet meer op.

Tegenwoordig zijn er nagenoeg geen hubs meer en worden overal switches neergelegd. In nagenoeg elke switch zit een chip met een bufferwachtrij van 1 tot 2 megabit. Stel dat u een switch heeft met 8 poorten, dan is er dus 128 kilobit aan buffer beschikbaar per poort. Daarnaast bevatten de meeste switches tegenwoordig ook nog eens een full-blown processor die en MAC-tabel tot wel 50k adressen groot beheert, en op basis daarvan een ASIC aanstuurt om te voorkomen dat verkeer van verschillende poorten met elkaar in aanraking komt. Broad- en multicast verkeer beland dan ook gewoon rustig in de buffer als het niet direct een bepaalde poort op kan.

U denkt dat dit misschien alleen van toepassing is op de grote professionele apparatuur, maar ook daar zit u er wederom naast. Een goedkope TP-link gigabit switch van ongeveer 3 tientjes uit 2012, bevat al deze technologie al.

Daarnaast bestaan er ook nog truukjes als TCP Reno (2004) en het spanning tree-protocol die tegenwoordig overal in zitten. De gehele zwik gecombineerd zorgt er toch echt voor dat men tegenwoordig makkelijk boven 90% doorvoer kan komen.

Er zijn nog slechts 2 randgevallen waar uw argument op gaat, namelijk: 1) Wifi en 2) in de situatie waar het verkeer van n-poorten allemaal door 1 poort de switch moet verlaten. Maar ook in geval 2 zit men inmiddels ruim boven de 80% van het theoretisch maximaal haalbare, juist omdat er tegenwoordig wel allerlei management op het verkeer van toepassing is. Ook bij de domme consument thuis. En wifi.... tsja, dat moet u gewoon niet willen en daar heeft u gewoon gelijk.... Maar ook daar is tegenwoordig RTS/CTS management actief.....

De door u zo gehate experia-box is tevens ook al sinds 2011 van deze problemen verlost, dat komt omdat er geen switch in zit, maar juist gewoon 4 normale ethernet poorten die allemaal ook hun eigen wachtrijen en buffers hebben, nota bene in een ram-chip van 128 megabyte waar gewoon een OS op draait....

Tenzij u natuurlijk een experia-box V7 of ouder heeft staan. Maar als u een apparaat heeft uit 2011 of ouder, dan begrijp ik waarom u nog met oude problemen zit en de snelheden niet haalt.

Tel Aziaat | 28-11-17 | 14:23 | + 1 -

@Tel Aziaat | 28-11-17 | 11:56
Nee hoor. Bij grofweg 60% houdt het in de meeste gevallen echt op. Als je apparaten hebt die geschikt zijn voor Apple (Appletalk, Avahi) is het helemaal feest. Als je een professionele switch hebt kun je misschien nog richting de 85% komen, maar zelfs die zakken nog wel eens door het ijs als je apparaten met verschillende netwerksnelheden aansluit. En dat heeft allemaal niks te maken met processoren maar komt doordat het netwerk ongeregeld is; het bevat geen mechanismen die garanderen dat er maar één zijde tegelijkertijd aan het zenden is (ook wel aangeduid als token) en dus wordt een (groter dan jij denkt) deel van de bandbreedte ingenomen door rommel.

Pierre Tombal | 28-11-17 | 13:17 | + -1 -

@Pierre Tombal | 28-11-17 | 08:42 |
"De experia heeft per poort een unieke netwerkinterface. Max ~60 Mb is dus gelul. Er kan gewoon 4 maal 100 Mb uitkomen zonder collisions."

Nee dat kan niet. Want hij heeft geen 400mbit backplane. Je hebt poorten in een switch, en een backplane. 4x 100mbit poorten op een switch betekend zelden tot nooit dat er gelijktijdig 4x 100mbit door kan of uit kan komen. Het betekent dat één poort 100mbit kan zijn. Die 4 poorten zitten aan elkaar geknoopt middels de 'backplane', en op dure professionele switches na, is de backplane bijna altijd minder in capcaciteit dan alle poorten bij elkaar opgeteld.

KermitDeSticker | 28-11-17 | 12:09 | + 1 -

Mensen die zeuren over meten, weten niet waar het met de techniek over gaat. Er hoeft helemaal niets gemeten te worden, het gaat hier om technische waarheden.

Bij ADSL geeft MXStream (KPN, waar zo'n beetje al het ADSL in NL vandaan komt) al sinds het begin een accurate opgave van de daadwerkelijke snelheid, als men er een postcodecheck tegenaan gooit.

Als een verbinding zeg 100Mbit is, hoeft er niets gemeten te worden. Dan weet je dat ie 100mBit is en in de praktijk grofweg zo'n 10mbyte/s zal halen (je kunt mbit ongeveer door 10 delen voor mbyte/s, door overhead).

Wat er gebeurde.. zeg dat ADSL max 20mbit was. Als je dan op 10km van de centrale woont, haal je dat niet. Dat is al lang bekend en een technisch feit. De postcodecheck zal dit ook reflecteren en zal dan bv. '2Mbit' opgeven. Echter de provider verkoopt het gewoon als 20Mbit, de theoretisch maximaal haalbare snelheid als je naast de centrale woont.

En daarnaast heb je overboeking. Als je bv. glasvezel hebt, heb je niet het probleem met afstand tot de centrale. 100mbit is dan 100mbit. Alleen geen provider ter wereld legt voor 100 100mbit aansluitingen in woonhuizen een netwerk neer met 100*100 mbit capaciteit. Dat is ook niet nodig, want niemand gebruikt z'n verbinding continu. Dus wordt er overgeboekt.

De oplossing is dus heel simpel. Daadwerkelijk geleverde technische snelheid opgeven, en overboekfactor.

KermitDeSticker | 28-11-17 | 12:05 | + 2 -

@kweethetooknietbeter | 27-11-17 | 23:19 |
Tien jaar geleden had ik een deal die erop leek.

Men bood 20 Mb/s aan, maar ik kon hooguit 10 Mb/s op mijn adres en het kabelnetwerk kon geen internet en/of telefonie aan in mijn wijk door brakke apparatuur. Ik kreeg "gratis" onbeperkt bellen naar vast en mobiel in Nederland via de vaste lijn ter compensatie en daar heb ik destijds ook gretig gebruik van gemaakt.

Inmiddels ligt hier alweer een jaar of 4 zo'n mooie oranje glasvezelkabel waar alles doorheen gaat, maar de snelheid staat wel op <= 100 Mb/s. Aan de andere kant toch niemand het aanleveren.

@[email protected] | 28-11-17 | 07:45 |
Dat valt op zaterdag avond rond een uur of 20:00 toch echt wel tegen. Ook ik kom met het glas dan niet verder dan 30 Mb/s down. Met upload is eigenlijk nooit wat mis en de rest van de week haal ik de beloofde downloadsnelheden wel.

@Pierre Tombal | 27-11-17 | 23:54 |
Voor de domme consument? Ieder kwartier ping-tijden, up- en downloadsnelheden meten met bijvoorbeeld speedtest.net. Invoeren in een Excel-bestandje en vooral niet vergeten de resultaat-id's ook even over te nemen. Dat zijn wel zo'n beetje de meest kritieke vier die u nodig heeft om een zaak te maken.
Voor alles beneden de 60 Mb/s maakt het nagenoeg niet uit wat de consument aan hardware in huis heeft staan en dus is de test betrouwbaar. Als men beneden de 150 Mb/s blijft hangen is het vaak de, door de provider aangeleverde apparatuur de boosdoener. Boven die snelheden, begint de configuratie van de klant (snelheid van de computer, wifi, of bekabeld, enz) pas een rol te spelen.

Een ISP die zijn beloofde snelheden niet kan halen, hangt dus gewoon nog harder dan een gasbedrijf dat een capaciteit van 2m^3 per uur beloofd, maar het niet kan leveren.
Dat kan je namelijk als consument niet "makkelijk" meten, maar met internetsnelheden kan dat wel.

RTFM doet daar verder allemaal weinig aan af.

@Nonkel Frituur | 28-11-17 | 08:36 |
Helaas zit u als klant bij het afsluiten van een abbonnement vaak gelijk een jaar aan een partij vast. Een beetje bescherming en eerlijke informatie is dus wel op zijn plaats.

@Pierre Tombal | 28-11-17 | 08:42 |
De experia heeft per poort een unieke netwerkinterface. Max ~60 Mb is dus gelul. Er kan gewoon 4 maal 100 Mb uitkomen zonder collisions. Die ~60 Mb komt voort uit de VDSL-techniek van de experia en anders uit de gebruikte processor in het geval.

Maar als u snelheid wilt geldt vaak sowieso: Router van provider = faal. Niet omdat de apparatuur slecht is, maar omdat de providers erg vaak falen bij de configuratie.

Tel Aziaat | 28-11-17 | 11:56 | + 0 -

Is hard nodig. Had een Xs4all superfast abonnement - betaald door mijn werk - gedurende aantal jaar voor zakelijk back-up naar QNAP thuis. Privé gebruik ik UPC/Ziggo. Back-up duurde steeds langer. Ben de verbinding maar eens gaan meten en bleek 9 Mbit/s down en 806 Kbit/s het technische max, wat ook nog eens niet vaak gehaald werd. Na belletje erkende Xs4all inderdaad dat men ons - ten onrechte - 6/7 jaar superfast in rekening had gebracht terwijl men basic niet eens kon leveren. Aanbod was om vanaf dat moment het basic abonnement in rekening te brengen. Heb het maar opgezegd en back-up gaat nu ook over Ziggo en tig keer zo snel.

JayJay | 28-11-17 | 10:38 | + 3 -

@redactue @Nonkel Frituur | 28-11-17 | 08:36 @kapotte_stofzuiger | 28-11-17 | 08:42
Eerlijk gezegd denk ik dat dit wel degelijk een probleem is, al hoeft dat niet per se door de overheid opgelost te worden.
Kijk, als je in Nederland Ziggo noomt of in België Telenet neemt weet je 1 ding zeker: Je betaalt de hoofdprijs. Het 2e waar je echter ook redelijk zeker van kan zijn is dat je een vrij behoorlijk internet krijgt.
Waar het echter lastiger wordt is als je de vrije markt wilt gebruiken en op zoek gaat naar goedkopere providers. Ik wil best geloven dat ik als alleenstaande een triple-play kan nemen voor 29,- in de maand en geen problemen ondervind.
Heb je echter een gezin waarbij ouders die bij de tijd zijn (en dusserieus internetten) en een paar puberkinderen is er een aanzienlijke kans dat je op 4 of 5 schermen tegelijk wilt youtuben en dat er tegelijk ook nog een paar zitten te gamen.
Je kan natuurlijk overstapen, maar je moet voor een overstap 1 gezinslid thuis hebben om de monteur te begeleiden dus het kost nog verlofdagen ook.
Op zo'n moment zou het toch wel heel erg fijn zijn als er een interactieve kaart zou zijn waar per postcodegebied+per provider te vinden is wat je daadwerkelijk krijgt voor je geld op wel tijdstip van e dag. Want dat e snelheid op zondagochtend 0m 06.30 uur gehaald wordt geloof ik best, maar ik ben meer geïnteresseerd in 20.30 uur 's avond als alle TV'aanstaan, en alle overige schermen youtube of games draaien.

Vogelbeest | 28-11-17 | 10:32 | + 2 -

Ik zou een snelheid van 150 Mbit moeten hebben. Maar ik meet meestal 153, 154. Dus ik ben tevreden.

Mali | 28-11-17 | 09:28 | + 2 -

Hier is men overal oranje kabels in de grond aan het leggen. Over een paar jaar heeft heel DK glasvezel. Hoe goed dat werkt kan ik u over een maand vertellen.

nieuwe_Deen | 28-11-17 | 08:54 | + -2 -

Nog even opgezocht. De KPN Experia heeft inderdaad ook uitsluitend 100Mb poorten. Maximale netwerkcapaciteit dus ~60Mb

Pierre Tombal | 28-11-17 | 08:42 | + 1 -

@Nonkel Frituur | 28-11-17 | 08:36
LOL, Nederlanders en zelfstandige keuze maken... Je kan nog beter een Belg vragen zijn frieten op te geven.

kapotte_stofzuiger | 28-11-17 | 08:42 | + 4 -

Nonkel Frituur, ik ben op zich tevreden over Ziggo want over het algemeen komt die wel dicht bij de geadverteerde snelheid, alleen de jaarlijkse prijsverhoging ben ik ontevreden over.

Goed, stel ik ben zeer ontevreden dan stap ik over naar KPN en dan zit ik op een lijntje van 19 Mbit, nee dank u. Geweldig he die marktwerking. Of ik moet overstappen naar 4G, ook niet echt een keuze. En dat in een nieuwbouwwijk.

Stonecity | 28-11-17 | 08:40 | + 5 -

Wie daadwerkelijk een hoge snelheid nodig heeft zal ook wel intelligent genoeg zijn om die snelheid te kunnen meten, en om over te stappen naar een andere leverancier indien hij bedrogen wordt.
Maar we hebben ambtenaren die zich vervelen en allerlei regeltjes uitvinden 'voor uw eigen goed', zogezegd om u als consument te beschermen, maar in werkelijkheid om hun eigen nutteloze functie te rechtvaardigen.
Stop die betutteling. Investeer liever in onderwijs, zodat mensen over voldoende kennis beschikken om zélf de juiste keuze te maken.

Nonkel Frituur | 28-11-17 | 08:36 | + 2 -

Ik heb glasvezel, en gewoon 94 Mbs up- en download. En daar ben ik ruim tevreden mee. Mensen moeten dus gewoon glas nemen. Glasvezel tot aan de voordeur welteverstaan. Dan heb je al dit soort geklaag niet.

kweethetooknietbeter | 27-11-17 | 23:19 |
De kosten schalen niet 1:1 met de snelheid in mbps.

dzncknmbsttnt | 28-11-17 | 01:59 | + 0 -

Allemaal leuk en aardig, maar hoe meet je zoiets? Met welke snelheid je kan downloaden ligt immers ook aan de uploadcapaciteit aan de andere kant. En wat daar verder nog aan routers tussen zit. Gebruik je de 100Mb switch die je gratis bij je KPN abonnement ontving dan ben je effectief ook al gelimiteerd op ~60Mb omdat dit nu eenmaal een eigenschap is van ethernet (de rest is overhead en "botsingen"). Naar ik vermoed doet de Experia box zelf het niet veel beter.

KPN maakt er verder ook niet echt een geheim van dat de TV settop box ook al 10Mb nodig heeft en dat dit onderdeel is van jouw maximum bandbreedte. Als jij twee van die dingen aan hebt staan blijft er van een 50Mb verbinding dus nog maar 60% over om die torrent naar binnen te trekken. Waarbij het betreffende programma waarschijnlijk ook nog eens zeer pesterig aangeeft niet verder dan 3,6MB te komen omdat deze in Bytes rekent in plaats van bits, hetgeen een factor acht verschil is.

Ofwel: RTFM. En dat betekent zoveel als Read The *Fine* Manual.

Pierre Tombal | 27-11-17 | 23:54 | + -8 -

Er is WEL een standaardmanier: de postcodecheck. Er zijn diverse sites met toegang tot de kpn-database die de afstand tot de wijkcentrale redelijk nauwkeurig kunnen bepalen en vervolgens met een reëele snelheid komen.

pulp_fiction | 27-11-17 | 23:46 | + 5 -

Als een klant bijvoorbeeld maar 70% van de geadverteerde snelheid kan halen op zijn adres, dan zou die klant ook maar 70% van de geadverteerde internetprijs moeten hoeven te betalen. Dat is wel zo fair.

kweethetooknietbeter | 27-11-17 | 23:19 | + 42 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken