Het Kifid heeft best een groot probleem

Want blijft overbodig
Want blijft overbodig
We hadden al enige tijd het idee dat ons geliefde klachteninstituut voor de financiële dienstverlening Kifid wat te kampen heeft met achterstanden bij het afhandelen van de klachten van de mensen. Zo zegt het klachteninstituut ernaar te streven in 95% van de gevallen om binnen een termijn van 180 dagen na ontvangst van een klacht duidelijkheid te bieden aan iemand die zich bedonderd voelt door bank, verzekeraar of tussenpersoon (p. 33 van deze, de tijd tussen ontvangst van de klacht, via hoorzitting naar uitspraak). Maar na wat tellen onzerzijds zagen we dat die termijn nogal eens wordt overschreden. Via de linktipmail kwamen eveneens verscheidene berichten binnen over de sint-juttemis-termijn en de niet altijd even vlekkeloze afhandeling*. Het duurt vaak meer dan 100 dagen voordat het Kifd überhaupt naar een klacht gaat kijken. En daarna duurt het nog weer een eeuwigheid voor het uiteindelijke oordeel wordt geveld - in ieder geval veel langer dan de 180 dagen. Dus stuurden we een mail naar het Kifid met de vraag of alles nog okido is daar in Den Haag. Nou nee mailt het Kifid terug.

Het personeel is vaak ziek, de nieuwe werkwijze 'Visie op klachtbehandeling' kost meer tijd van de werknemers dan gedacht. Bovendien kampen we met verloop onder de secretarissen waardoor veel kennis weglekt. Dus loopt de afhandeling van klachten vertraging op (de hele mail hier). Merken we twee zaken op: de nieuwe werkwijze is gelanceerd door de nieuwe voorzitter van het Kifid en moet leiden tot meer laagdrempeligheid. Secretarissen zijn binnen het Kifid belangrijk: ‘Behandelaar, beoordelaar, bemiddelaar, doorgeefluik bewijsstukken (of niet), scribent hoorzitting en eventuele schikkingsovereenkomst, opsteller (concept)uitspraak, ondertekenaar uitspraak’, sprak een beroepsklager treffend. Het grote verloop laat zien dat er *managementspeakalert* nogal wat draagvlak lijkt te ontbreken onder het personeel.

Naast de interne problemen valt op dat het Kifid ondanks de belofte bij de oprichting in 2007 maar geen laagdrempelig klachteninstituut wil worden. Het duurt lang voor een klacht ter behandeling komt en als het dan zo ver is, dan blijkt dat je een stevige advocaat nodig hebt om niet door de peperdure advocaten van de bank of verzekeraar gevloerd te worden (bijvoorbeeld in deze uitspraak waar NN dankzij onnodige procesfouten van de klager tienduizenden euro's in de zak kon houden). En dit was dan nog een zaak waar de klager won, iets dat in minder dan 10% van de zaken het geval is. Bovendien laat de motivering van uitspraken zich vaak moeilijk volgen (archief). Eind september bezocht de vaste commissie van financiën het Kifid. We hopen dat deze Tweede Kamerleden tijdens het werkbezoek doordrongen zijn geraakt van de problemen en dat er bij het instituut nu echt iets moet gaan gebeuren. Anders kan de boel worden opgeheven en vervoege de klagende klant zich beter direct bij een echte rechter. Dat maakt qua wachttijden en advocaatkosten toch weinig uit.

* Over de linktip kwam een pijnlijke zaak binnen. De afhandeling van een klacht duurde dermate lang dat de klager overleden was vooraleer de klacht in behandeling werd genomen. De weduwe ontving (terwijl het overlijdensbericht al naar het Kifid verzonden was) post van het Kifid gericht aan haar overleden man met daarin excuses voor de trage afhandeling en de vraag aan de overledene of hij de procedure nog voort wenste zetten. AM:web maakte er een topic van.

Reaguursels

Inloggen

Het KiFiD heeft geen probleem, het KiFiD is (onderdeel van) het probleem.

tourniquet | 26-11-17 | 08:08 | + 0 -

js58 | 25-11-17 | 08:28 | + 4 -

Als je 200 mlrd bezuinigd per jaar, mag de factuur voor de TV best wat hoger.

Het zou mooi zijn als de overheid echt was wat het moest zijn. Maar dat is het niet. Jij noemt ondernemers die gek zijn op winst, wat natuurlijk waar is, maar denk je nou echt dat dat alleen voor ondernemers geld? Het is universeel voor mensen, ook voor ambtenaren. Die zitten er ook echt alleen maar voor het eigen belang.

Per saldo maakt het dus geen fuck uit, het enige verschil is dat je nu nog een gigantische sloot mensen aan het werk hebt voor die 200mlrd (nou ja, werk, ze zijn aanwezig).

Waar atlas shruggs gelijk in heeft: het is een overbodig orgaan, en je komt er nooit meer van af. Want de netto betalers in NL (mensen die netto geld opleveren voor de staat) zijn fors in de minderheid. Nee, niet iedereen die 'gewoon werk' heeft, is een netto betaler.

Dus zolang de minderheid de rekening betaald en de meerderheid het voor het zeggen heeft, zal dit nooit veranderen. Tot het implodeert omdat alles en iedereen in dienst van de overheid is, en er geen netto betalers meer overzijn. De enige oplossing dan is geld bij drukken.

Ho wacht even.. dat doen ze al.

KermitDeSticker | 25-11-17 | 21:08 | + 2 -

js58 | 25-11-17 | 08:28
Ik heb genoeg NL waterbedrijven van binnen gezien om te weten dat daar goede ingenieurs werken die weten wat ze doen, en die waarschuwden vaak omtrent de toenemende kwaliteitsrisico's in NL.
In NL zit daar vervolgens een giga ambtelijke overhead overheen, die een privaat bedrijf zou schrappen.
Maar het simpele feit dat NL uitstekende reservoirs heeft op 100 meter diepte is bepalend voor de huidige en tijdelijke kwaliteit, niet iedereen heeft die mazzel.
De NL ingenieurs hebben veel vrijheid zonder inmenging van een marktmeester, zodra die zich ermee gaat bemoeien verwacht ik juist problemen.
Een voorbeeld dat ik zag was het vermengen van bruin water en schoon water, om drinkwater te besparen. Het resultaat was dat hele NL steden hun kleding niet meer schoon kregen, omdat politieke overwegingen de overhand kregen boven de ingenieurs.

Atlas Shruggs 10 | 25-11-17 | 11:52 | + 3 -

js58 | 25-11-17 | 08:28 | + -1 -
Het ene na het andere voorbeeld van overheidsmonopolies die inefficient werken, belasting slurpen, vol corrupte of raamstarende ambtenaren zitten, klantonvriendelijk zijn, van ellende in elkaar storten en dan bij de gratie Gods geprivatiseerd worden omdat men gewoon geen geld er meer voor over heeft... Maar nee, pik er lekker de vergezochte gevallen van slecht georganiseerde privatisaties uit (als de infrastructuur onder overheidstoezicht tot op het bot verrot is en in de ramsj wordt gegooid) en je hebt weer "bewezen" dat de Staat alles beter kan. Inclusief de landbouw via collectieve boerderijen en distributie van voedsel en supermarkten, en de geweldige, wachtlijstloze gezondheidszorg. Gewoon de uitzondering bij kapitalisme en vrije markt als de regel presenteren en de regel bij overheidsdiensten als de uitzondering zien. Bravo, selectief blind zijn is een kunst.

Wol | 25-11-17 | 09:56 | + 1 -

Atlas Shruggs 10 | 24-11-17 | 20:37 |

En hoe zit het met het distributienetwerk en ons drinkwater? Zuid-Afrika maar ook NY hebben het geweten toen zij haar distributienetwerk volledig ging privatiseren. Gevolg: doordat het niet onderhouden werd kwam er steeds vaker langdurige stroomuitval voor.
Zie het VK dat haar drinkwaterbedrijf volledig heeft geprivatiseerd met als gevolg dat bewoners wekenlang flessenwater moesten gebruiken en er nu een een loodzware controle op de drinkwaterbedrijven zit. Daardoor en door de winst wordt het drinkwater zeer duur en is het ook nog matig van kwaliteit, je wordt er net niet ziek van. Nog iets: wie pakt vervuilers aan als de overheid is uitgeschakeld?
En Blackwater is ook al verwikkeld in allerlei affaires
U vergeet dat steeds meer ondernemers last hebben van de bekende kwaal: wel een leuke winst willen hebben maar daarvoor geen risico willen lopen en mensen - u ook ! - niet bereid om een hoge tol te betalen waar een leuk winst in zit voor de financier van dat project.
Zie de VS: de belastingen zijn stukken lager maar hoe kan het nou dat een telefoonabonnement, verzekeringen en een abonnement op een televisiekanaal veel duurder zijn
Marktwerking zonder marktmeester werkt ook niet

js58 | 25-11-17 | 08:28 | + 4 -

Mijn analyse is dat het werken bij Kifid enorm geestdodend werk is. Er zijn geen mensen voor te krijgen en als ze mensen binnen hebben, zitten ze binnen de kortste keren in de ziekenboeg. Je kunt je dus afvragen of de doelstellingen van het bedrijf wel juist zijn. Richten ze zich op het verbeteren van de dienstverlening of louter op het bewijzen dat de bank wel/niet fout is? Ik denk het tweede, en dat is uiterst geestdodend naar mijn mening. Waarschijnlijk hebben ze bij het Kifid totaal geen invloed op hoe dingen verlopen wat leidt tot zinloze exercities.

-=PyP=- | 24-11-17 | 23:42 | + 4 -

Tha Analyzer | 24-11-17 | 22:15
Dank. En het is lastig ja, het is welhaast onmogelijk.
Omdat de NL communisten de macht hebben gegrepen en nooit meer zullen afgeven, zo leert de geschiedenis.
De socialist Hitler was het grote voorbeeld voor de Staat.
Hij introduceerde een nieuw belastingstelsel en dat heeft NL nog steeds.
Toen was het gericht op plundering van Nederland, nu ook.
Alleen nu zijn de tarieven hoger dan toen, de methoden zijn gelijk.
Burgers worden nog immer beloond als ze hun buurman verraden, groepen in de maatschappij worden tegen elkaar opgezet want dan blijft de Staat verdelen en heersen.
Alle trucjes komen voorbij en iedereen trapt er zo makkelijk in, het is pijnlijk om te zien.
Het politburo verdeelt 200 miljard per jaar terwijl ze nergens recht op hebben.
Het analyseren waard hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Atlas Shruggs 10 | 24-11-17 | 22:49 | + 1 -

Atlas Shruggs 10 | 24-11-17 | 20:37

Uw bijdrage kan ik, ook gezien uw nick, erg waarderen. Het lijkt zo simpel, maar oh zo verdomd lastig.

Vrije marktwerking en kapitalisme zijn voor socialisten nare woorden doch de voordelen hiervan (dikke poen en macht) worden erg gewaardeerd en.... opgeëist, want recht op.

Tha Analyzer | 24-11-17 | 22:15 | + 1 -

Ik stel voor dat we hier een wekelijkse rubriek van maken.
Alle overheidsonderdelen zijn overbodig, want wat heb je nodig?
Je verzekeringen koop je bij een verzekeraar.
Je energie koop je bij een energiebedrijf.
Als je ziek bent ga je naar een ziekenhuis, welke wordt betaald door verzekeraars.
Als je een huis wilt bouwen, heb je alleen grond nodig.
Een weg? Banken financierden al de A9 tunnel, kan met de rest ook, tol.
Voor je brandweer en veiligheid koop je een abo bij Blackwater oid.
Lager Onderwijs kan binnen elke kern zelfstandig worden georganiseerd, evenals wijkzorg.
Hoger Onderwijs kan geprivatiseerd worden, zoals in veel landen normaal is.

En dat was dan 200 miljard Euro bezuiniging per jaar.
Wanneer kunnen we beginnen?

Atlas Shruggs 10 | 24-11-17 | 20:37 | + 16 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken