Geen btw op groente en fruit lost niets op

Weinig
Weinig
CBS liet hedenochtend weten dat meer dan de helft van de Nederlandse kinderen niet voldoende groente en fruit eet. Kwamen de statistici te weten door ouders te ondervragen over het groente- en fruitgebruik van de kroost. Hoe ouder een kind wordt, hoe minder vaak hij voldoet aan het groente- en fruitvakje van de heilige schijf van vijf. Als kinderen ouder worden krijgen ze een eigen wil en die leidt nogal eens weg van de fruitschaal naar de snoeppot. Helaas hebben de onderzoekende partijen (naast CBS, RIVM en het Voedingscentrum) niet aan de ouders gevraagd waarom hun kinderen te weinig fruit en/of groente eten. Is het een hekel aan betuttelende voedingsadviezen, onwetendheid, onderdeel van een liberale opvoeding of de prijs van fruit? Foodwatch grijpt de cijfers nog maar eens aan voor zijn pleidooi voor het afschaffen van btw op groente en fruit. De consumentenorganisatie startte na de bekendmaking van de btw-verhoging een handtekeningenactie om te pleiten voor btw-vrijstelling voor groente en fruit. De redenering: junkfood is goedkoop en fruit is te duur, daardoor kiezen mensen voor ongezond eten. Nu ging Foodwatch een beetje creatief met de cijfers om door te stellen dat een appel 59 cent kost, terwijl een kleine zoektocht leert dat 20 tot 45 cent realistischer is. Uiteraard werd de petitie gretig ondertekend, want gratisbierpetities zijn altijd een succes. Waarom de geplande btw-verhoging geen stimulans is tot ongezond voedsel (ijsjes en pizza's worden ook duurder) is al uitstekend uitgelegd door econoom Mathijs Bouman. Maar wat zou een gezin besparen als ze niet langer btw over groente en fruit hoeven te betalen?

Kosten voor gemiddeld gezin
Voor onze berekening gaan we even uit van een doorsneegezin van 2 ouders en 2 kinderen van 10 en 12 jaar. Volwassen krijgen het advies om dagelijks 200 gram fruit en 250 gram groente te nuttigen. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar 200 gram fruit en 200 gram groente. Dit betekent dat het gezin per jaar 292 kilo fruit en 328,5 kilo groenten moet consumeren.

Wat kost dat? Beginnen we met het fruit. Appels vinden we al voor €0,99 per kilo, bananen vanaf €0,89 en peren vanaf €1,29. Laten we echter uitgaan van €2 per kilo, zodat er ook nog eens een chique kiwi gegeten kan worden. Dan de groenten per kilo: gesneden boerenkool (€2,30), courgette (€2,63), aubergine (€3,24), tomaat (€1,60) en bladspinazie (€3,82). Laten we ook hier ruimhartig te werk gaan en de prijs per kilo op €3,50 zetten.

Btw is maximaal €8 per maand
Jaarlijks geeft ons gezonde modelgezin €584 (2x292) aan fruit en €1.150 (3,5x328,5) aan groente uit. Da's gezamenlijk €1.734 inclusief 6% btw. De btw die dit verantwoordelijke gezinnetje jaarlijks over de fruit en groente betaalt is €99,85. Anders gezegd: een afschaffing van de btw op groente en fruit zou dit gezin €8,32 per maand opleveren. Ervan uitgaande dat het btw-voordeel door winkeliers volledig wordt doorgegeven aan de consument.

Zouden gezinnen met een besparing van €8 per maand (en mogelijk minder met jonge kinderen en goedkopere fruitsoorten) ineens massaal hun kinderen volstoppen met groente en fruit? Ongetwijfeld zullen er gezinnen zijn voor wie dit bedrag het verschil maakt, maar dit zal niet voor 60-70% van de gezinnen gelden. En dat is wel het percentage dat de kinderen te weinig groente/fruit geeft. Kijken we naar het gemiddelde bestedingspatroon van een Nederlands huishoudens dan zien we dat er meer geld wordt uitgegeven aan vlees of alcoholhoudende dranken/rookwaren dan aan groente en fruit.

bestedingencbs2015.png

Kortom, de btw is niet het probleem in het gebrekkige groente- en fruitgebruik. De RIVM concludeerde in 2012 dat het verlagen van de fruitprijs niet per se tot een hogere consumptie leidt. Belastingstas Wiebes noemde btw dan ook 'niet het ideale sturingsinstrument' toen de Partij voor de Dieren vorig jaar voorstelde om de btw op groente en fruit af te schaffen. Bovendien zou het uitvoeren ook met nodige complexiteit komen (wat doe je bijvoorbeeld met maaltijdsalades waar groente en/of fruit in zit verwerkt). De motie ontving dan ook geringe steun (29 zetels) in de Tweede Kamer.

De voornaamste sleutel tot fruit- en groenteconsumptie ligt dan ook bij ouders. Die moeten leren dat 'wilikniet' en 'lustikniet' soms niet bestaan. Verder moeten ze nooit zoute stengels kopen, kinderen indoctrineren met Popeye en de andere opvoedtips van de Volkskrant lezen.

Reaguursels

Inloggen

@Heer_Wob | 18-11-17 | 20:59 |
Ik heb dus precies dezelfde ervaring met de 'multiculturele supermarkt' zoals de Turkse baas zijn nering alhier benoemt. Prachtig groente en fruit, en ook nog eens allerlei kruiden, wel 20 soorten rijst, heerlijke harissa (dat is dus Marokkaanse sambal, in allerlei soorten en maten), en ga zo maar verder.
Ik wist tot voor kort echt niet wat een 'pomelo' was, maar dat is dus een enorme grapefruit, en veel lekkerder dan die dingen die bij de appie liggen onder diezelfde naam.

Oftewel: helemaal toppie.
Hoezeer je de multikul ook afwijst (en dat doe ik als het gaat om de al te zeer bekende verschijnselen), er is helemaal niets mis met die allochtone hardwerkende groenteboeren.
Ik ben er erg graag klant, en ja, als je dan ook nog op 31 december 2016 door de baas in prima Nederlands "een heel fijne jaarwisseling, mevrouw!" wordt gewenst, dan denk ik, *jij* bent wel degelijk welkom in mijn land. :-)

EefjeWentelteefje | 19-11-17 | 01:33 | + 6 -

@eefje,
Dikke plus voor de turkse supermarkt, hier (daar eigenlijk) in Apeldoorn zit een grote turkse super (özbaktat) met een werkelijk fantastische groente afdeling. Verse, goede en goedkope groentes en fruit ruim voorradig, alles vers en lekker. Al veel voor ons onbekende groentes en fruit gekocht, altijd wel een medewerker (m/v) in de buurt om je op weg te helpen met ideeën en recepten.

Heer_Wob | 18-11-17 | 20:59 | + 1 -

@frank87 | 18-11-17 | 11:04 |
Ik denk dat dit een veel grotere factor is dan dat de 'gezondheidsadviseurs' beseffen.
Probeer maar eens een sinaasappel op te vreten tijdens je 'pauze' (= die 10 minuten achter je computer)- je toetsenbord kan daarna gewoon de prullenbak in.
Veel mensen houden gewoon niet van vieze, plakkerige jatten.

En voor wie meent dat groenten en fruit 'te duur' zijn: sla die appie eens over en kijk eens bij de Turkse groenteboer. Hele stapels prachtige paprika's, aubergines, tomaten, meloenen, enz., van een prima kwaliteit en voor een habbekrats.
Er zijn bepaald niet veel voordelen aan de multikul, maar die Turkse groenteman (= hardwerkende ondernemer) is wat mij betreft zeer welkom.

EefjeWentelteefje | 18-11-17 | 11:48 | + 10 -

Fruit is gewoon moeilijk eten. Pitten, schillen en rotte plekjes zorgen er voor dat je altijd op let. Snoep stop je ongezien in je mond.

frank87 | 18-11-17 | 11:04 | + 4 -

Hm, dus epigenetische veranderingen die in WO-2 opgetreden zijn zorgen ervoor dat we liever patat / frieten eten dan fruit... Want ook epigenetische wijzigingen worden aan nageslacht doorgegeven.

Dan zijn witmensen ook slachtoffer! Joepie! Net als nakomelingen van slaven. Feest!

Maar waar staat den witmensch in de slachtoffer hierarchie?

Afijn, bij de Dekamarkt kosten peren in de aanbieding 1.99/kg deze week en daar heb je minder dan 4 peren voor. Een driekleur zak paprikas in de aanbieding was 1.39 geloof ik.

Dat zal met 9% BTW straks wel meer worden. De afschaffing vd dividend belasting moet toch ergens van betaald worden.
Net als de uitkeringen aan klaplopend en parasiterend NL natuurlijk. Wat is alles hier toch mooi geregeld... Zo mooi dat de koopkracht er geel van wordt.

Poekieman | 18-11-17 | 10:34 | + 4 -

nou dan levert de BTW verhoging ook niks op .dus hoeft niet ingevoerd worden ,en als de btw eraf gaat gaan handige zakenlui gewoon meer vangen. want die kunnen hun uitkeringen lekker zelf bepalen ,dit in tegenstelling van de bevolking.

pedro300 | 18-11-17 | 10:29 | + 2 -

Het is heel simpel, voor 4 euro kan ik zes mensen voederen met frituurzooi, en ik heb minimaal 7 euro nodig om een pan groentesoep te maken waar gehaktballetjes inzitten voor even zoveel mensen.
Ja, hutspot en stampot zijn goedkoper en kunnen voor 6 euro, maar dan heeft iedereen maar een klein stukje worst.
Gezond eten IS duurder, want of ik haal het veel te duur bij de lokale supermakt (met een euro per paprika), of ik moet 3 euro reiskosten betalen om het goedkoper te halen bij de toko (en dan kom ik uiteindelijk even duur uit). En troep? Troep is goedkoop. Ik heb zo 12 hamburgers voor 1,50. Prachtig toch.

Panteni | 18-11-17 | 08:45 | + 9 -

Maaltijd salades en dergelijke complexe producten zijn eigenlijk heel erg simpel: Je kijkt naar de lijst hoofd ingredienten en voor de combinatie geldt automatisch het BTW tarief van het component met de hoogste BTW. Wil je goedkoper uit zijn? Prima, dan zul je de ingredienten los moeten kopen..

Mijn dochter van 2 is dol op de shakes welke Fiona voor haar maakt. Fiona lukt het gewoon om een spruitjes shake zoet te laten smaak waardoor deze minder bitter is. Geen idee wat ze er allemaal doorheen gooit, maar ook ik vind ze erg lekker. Wat dat betreft is het wel jammer dat we niet meer vanuit de garage werken, want toen kwam Fiona bij elke lunch een shake brengen..

TuurlijkNiet | 17-11-17 | 23:37 | + -5 -

Dit wordt goed aangetoond door bedrijven die personeel gratis fruit ter beschikken stellen. Ik heb 2 keer bij zo'n bedrijf gewerkt. Bij XS4All stonden er bv. in die tijd op elke afdeling schalen gratis fruit. Die niet aangeraakt werden en verrot de bak ingingen aan het eind van de week. Maar de (betaalde) saucijsebroodjes in de kantine waren niet aan te slepen.

Dit is een beetje nog de nasleep van de oorlog, hoe raar dat moge klinken. Mijn eigen kinderen krijgen veel fruit, en leren zo ook fruit te eten en waarderen. Dat is in de eerste periode even dwingen, als in, nee je krijgt geen snoep, pak maar fruit, maar na verloop van tijd gaan ze het zélf pakken en waarderen.

Echter, na de oorlog hebben mensen zich qua eten volop gestort op de producten die in de oorlog schaars waren. Zo heeft ieder kind na de oorlog geleerd veel boter, vleeswaren, veel vlees, snoep, koek, etc, en relatief weinig fruit. En dat is ook weer zo doorgegeven op kinderen.

Het is een kwestie van cultuur en gewenning. Geld heeft er helemaal niets mee te maken.

KermitDeSticker | 17-11-17 | 22:50 | + 0 -

Ik kan alleen maar dromen van pruimen.

TrekZok | 17-11-17 | 19:56 | + 13 -

duitse herder | 17-11-17 | 19:34
En dat groeit allemaal spontaan op het balkon van uw bijstands-appartementje in Leeuwarden?

Nonkel Frituur | 17-11-17 | 19:51 | + 43 -

Duh! nog geen week na Sint-Maarten.

W_F | 17-11-17 | 19:50 | + 3 -

@d.h
Wat fijn voor je

Heer_Wob | 17-11-17 | 19:42 | + 32 -

Het vervelende van fruit in een supermarkt is dat het niet rijp of half rijp is. Ik sla over. Maar dat komt ook dat ik zelf veel soorten en overvloedig fruit hier heb. Appel peer druif braam bosbes pruim kruisbes rodebes aardbei kers framboos

duitse herder | 17-11-17 | 19:34 | + -16 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken