Inderdaad. Huren in de vrije sector = niet te betalen

Hervormen maar
Hervormen maar
Het is geen feestje te noemen, de zoektocht van middeninkomens naar betaalbare woonruimte. Om die queeste aangenamer te maken kun je de leennormen op gaan rekken, maar zoals we hier al meermaals neerpenden is het veel verstandiger om de huursector nu eindelijk eens aan te pakken. Het Planbureau voor de Leefomgeving komt er vandaag na een stukje onderzoek achter dat daar inderdaad nog meer dan voldoende werk te verzetten is. De conclusie daarvan - dat huurwoningen in de vrije sector niet te betalen zijn voor de middeninkomens - is niet nieuw, maar de weg naar die constatering is best de moeite van het bekijken waard. Het Planbureau gebruikt de Nibud-normen om uit te rekenen hoeveel huishoudens maximaal aan huur kunnen uitgeven. Nu we toch methodologisch bezig zijn, de denktank gebruikt de volgende labels, met daarbij het daarmee corresponderende huishoudelijke inkomen: lage middeninkomens (€34.678-38.690), midden-middeninkomens (€38.690-44.360) en hoge middeninkomens (€44.360-52.500). Daar rolt dan bovenstaand plaatje uit, dat de bereikbaarheid aangeeft van onderdelen van de huursector. En de uitkomst dat 28% van de middeninkomens (425.000 van de 1,5 miljoen van zulke huishoudens) geen huur van >€700 kan ophoesten. Hoe lossen we dat op?

...AFLOSBOETE
Het kabinet, dat de mond vol heeft van steun aan de middeninkomens, wil het aanbod in de vrije sector vergroten door onder meer de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Prima, zegt het Planbureau, maar er is meer nodig. Een optie is - houd uw spandoek met 'AFLOSBOETE' paraat - een strengere fiscale behandeling van het eigenwoningbezit. Die keutel trekt het bureau echter direct in vanwege de niet heel verrassende vermogensverliezen bij woningbezitters in dat geval. Een betere oplossing op de korte termijn is het geven van meer toegang tot de sociale sector voor de middeninkomens, vindt het bureau. Of natuurlijk gewoon meer transformaties, zouden wij daar aan willen toevoegen. En nee, dan hebben we het niet over de ontslagrondes.

Reaguursels

Inloggen

@KermitDeSticker | 14-11-17 | 00:12
Ik draai helemaal niks om. Ik heb het over de feiten zoals die er nu liggen. Jij praat over een hypothetische situatie waarbij jij ervan uitgaat dat er niets anders verandert. Alleen vervolgens stel je dat er wel iets verandert, want de huizen zouden goedkoper worden. Waarom dan? Je primaire standpunt was immers dat er niets zou veranderen. Jij wilde alleen maar geld weghalen bij mensen die volgens jou rijker zijn dan jij en dat dit dan terug zou komen als een belastingverlichting voor jou.

Je springt echt van de hak op de tak. Er verandert niks, er verandert wel iets, er verandert niks, er verandert wel iets. Je lijkt wel een stoplicht in Almelo. Werk dat idee van jou nou eens uit. Vooropgesteld dat de overheid de intentie zou hebben om jou extra geld toe te schuiven, wat zou de overheid dan willen dat jij daarmee doet? Wat denk jij (ikke ikke ikke) te kunnen winnen bij de verandering die jij voorstaat?

Oh en je kan niet tellen. Kleuters voeren namelijk geen zelfstandig huishouden. Er zijn in Nederland pak en beet 7,8 miljoen huishoudens, verdeeld over 7,7 miljoen woningen (er bestaan dus huishoudens die in een niet zelfstandige woonruimte zonder eigen adres gevestigd zijn - denk bijvoorbeeld aan studentenkamers). Daarvan zijn er 2,3 miljoen sociale huur, 1 miljoen vrije sector huur en 3,5 miljoen dus met hypotheek belast. Blijft over 0,9 miljoen woningen die volledig eigendom zijn, de mogelijkheid dat op een huurwoning ook een hypotheek kan rusten even negerend. Minus iedereen met een inkomen onder modaal en rekening houdend met huurders die dat bewust doen omdat ze `vrij` willen zijn komt dat neer op een groep van pak en beet 0,7 miljoen huishoudens die zich om een of andere reden beperkt zien in het kopen van een huis en waarvan misschien twee procent zich heeft laten aanpraten dat het goedkoper zou kunnen worden door anderen meer te laten betalen. En die 14.000 goedgelovige Thomassen zitten allemaal hier en op huizenmarkt-zeepbel punt nl instemmend te knikken hoe oneerlijk het allemaal is dat een huis kopen meer kost dan een pauperflatje huren. En hoeveel goedkoper dat zou worden als iedereen meer rente moet betalen. Right...

Pierre Tombal | 14-11-17 | 11:32 | + -1 -

Pierre Tombal | 13-11-17 | 23:47 | + 0 -
.
Dus.. je zegt iets en maakt direct 180 graden omdraai als blijkt dat het niet waar is.
.
IK denk er geen voordeel uit te halen. Ik heb nieuws voor je, het gaat niet om over of JIJ of IK er voordeel uithalen, het gaat om het maatschappelijk belang. De huizenmarkt is zwaar overspannen en dat komt, behalve uiteraard gewoon te weinig aanbod, ook door twee overheidsmaatregelen die de huizenprijs opstuwen. Namelijk HRA en huursubsidie. Beiden zijn niets anders dan instrumenten om mensen in een duurder huis te krijgen, of hetzelfde huis duurder te verkopen/verhuren.
.
IK naai niemand een oor aan. Die mensen hebben er zélf voor gekozen om in een woning te gaan zitten, en een prijs voor een woning te betalen.
.
En precies wat je zegt. Het veranderd de verkoopprijzen. Wat vooral voor beleggers nadelig is. Ik heb nieuws voor je; huizen zijn niet om in te beleggen, maar om in te wonen. De mensen die huizen NODIG hebben, gaat het hier om, niet om beleggers.
.
Je lult het naar jezelf toe. Ongetwijfeld zit jij met een ouderwetse pre-2008 tophypotheek in je maag die je eigenlijk niet kunt betalen. Ik wil het je wel verder uitleggen, je stipt al even scheefwonen aan in de sociale huursector. Waarom denk je dat die mensen scheefwonen? Juist: omdat de prijs van koophuizen kunstmatig hoog gehouden wordt met de HRA. Schaf die HRA af (niet opheffen, maar AFSCHAFFEN, het is wel degelijk een overheidsbesluit, niet door de burgers afgewdongen), en die mensen kunnen ineens doorstromen.
.
Ik naai geen 3.5mln mensen een oor aan. Dat hebben ze, voor zover van toepassing, zélf gedaan. Verder zal het van die 3,5 mln mensen om hooguit 0,5mln mensen zijn die dan moeten defaulten, en kunnen er ineens ~13 mln mensen ook eens een huis gaan kopen. Ik heb nieuws voor je, 13,5 is meer dan 3,4. Dus waarom een dure maatregel instand houden voor 3,5mln mensen, terwijl we in een land met 16mln mensen wonen?
.
Je lult echt totale stierenpoep. Hou op met recht te praten wat krom is, omdat jij HRA hebt, en ikke ikke ikke.

KermitDeSticker | 14-11-17 | 00:12 | + 2 -

@KermitDeSticker | 13-11-17 | 23:14
Inderdaad. Het OPHEFFEN van hypotheekrenteaftrek zal een direct gevolg hebben voor iedereen die op dit moment reeds een hypotheek heeft. Dat gaat dus om grofweg 3,5 miljoen huishoudens. De vraag is: waarom denk jij dat jij er enig voordeel uit zou kunnen halen wanneer de overheid besluit deze 3,5 miljoen huishoudens een oor aan te naaien? Waarom zou jij op dat moment volledig gevrijwaard worden? Dat die duizend euro van Rutte echt duizend euro in de hand zou zijn geloofde je vast en zeker ook?

Nogmaals: hypotheekrenteaftrek wijzigt de als doel gestelde woonquote niet. Het verandert slechts de verkoopprijzen in een voor beleggers nadelige zin. Huurtoeslag geeft de overheid controle over hoeveel mensen betalen voor hun woning. Kort door de bocht: als je huurtoeslag ontvangt heeft de overheid volledige controle en als je geen huurtoeslag ontvangt betaal je teveel. En als jij met dat laatste geen moeite hebt bepaal jij daarmee het marktsentiment.

Pierre Tombal | 13-11-17 | 23:47 | + -1 -

Pierre TOmbal: je eerste opmerkt is bullshit. Er is geen sprake van 'aantoobaar geen enkel effect op de effectieve woonlasten'. Sterker nog, er is een DIRECT aantoonbaar effect. Namelijk dat mensen die nu een te hoge én ook nog aflossingsvrije hypotheek genomen hebben (dus dankzij de aftrek boven hun stand wonen) de hypotheek niet kunnen ophoesten, zullen defaulten, en die huizen op de markt komen.

Voor iedereen die nu aftrek heeft, heeft het dus (negatieve) gevolgen. Direct. Daar is geen enkele discussie over mogelijk, anders beweren is gewoon dikke bullshit.

Huursubsidie heeft gewoon EXACT hetzelfde effect als de HRA. Beiden zorgen ervoor dat mensen in woningen komen te zitten, die ze zonder die maatregelen niet hadden kunnen betalen. En andersom, beiden zorgen er ook voor dat woningbezitters cq verkopers meer krijgen voor hun huis dan het eigenlijk waard is.

Hoe je in godsnaam kunt beweren dat afschaffen van die twee maatregelen geen effectief effect zou hebben, en dan ook nog beweren dat dat aantoonbaar zou zijn, is mij een volstrekt raadsel.

Wat ik wél al begrepen heb, is dat er hier op Daskapital kennelijk veel mensen boven hun stand wonen, gezien de volslagen idiote -33 (atm) waardering van mijn openingspost. Want, en dit is in een notendop de crux van het verhaal, ikke, ikke, ikke.

KermitDeSticker | 13-11-17 | 23:14 | + 0 -

@KermitDeSticker | 13-11-17 | 19:57
Zucht... nee. Hypotheekrenteaftrek heeft aantoonbaar geen enkel effect op de effectieve woonlasten. Bovendien is het geen overheidsmaatregel maar door burgers afgedwongen op basis van fiscale wetgeving. Het is wél de keuze van de overheid geweest om deze regeling sindsdien in stand te houden en dan mag jij raden waarom dat is gezien de oorspronkelijke intentie om het eigen huis te belasten.

Huursubsidie [sic] daarentegen vlakt iedere dwangmaatregel die de overheid probeert op te leggen op het juiste gebruik van de sociale huurmarkt weg voor degenen die daar inderdaad aan beantwoorden. Het hele idee is dat jij zelf tot de conclusie komt dat jij teveel betaalt voor een sociale woning wanneer jij niet meer in aanmerking komt voor huurtoeslag, maar door de jaren heen is een groeiend aantal mensen de als norm gestelde huren als acceptabel gaan beschouwen. Een kwart van de sociale woningen wordt bezet door mensen met een bovenmodaal huishoudelijk inkomen en het zou mij niets verbazen indien nog eens een kwart wordt bezet door mensen die binnen de sociale sector eigenlijk ook in een duurdere woning zouden moeten wonen. Dit is werkelijk waar de standaard wordt bepaald - de bereidheid van mensen om meer te betalen voor woningen die eigenlijk bedoeld zijn voor de allerarmsten. Die, toegegeven, soms achterlijk luxe zijn.

Pierre Tombal | 13-11-17 | 21:50 | + -1 -

Tekort aan koopwoningen, tekort sociale huurwoningen, tekort aan vrijesector woningen. Gek dat alle prijzen stijgen. (Niet Groningen natuurlijk, daar zijn mijn ouders al in '70 gevlucht wegens een tekort aan werk. Niets nieuws.)
Maar we bouwen door: hotels, bedrijventerreinen, maar woningen: marginaal.
Rommelen met HRA, huursubsidie, het lost het probleem niet op.

Analia von Solmsch | 13-11-17 | 21:15 | + 2 -

Groningen provincie, 80m2 woning, 2 slaapkamers kale huur 593 per maand, euri.
Dat en: bijstand is euri 1000 per maand, alleenstaande.

Dan weet je toch dat het een uitmelk systeem is?

Gemeenten moeten bouwkavels op afroep tegen kostprijs beschikbaar stellen. Krijg je ook gelijk energie arme woningen
Dan wel.

Raider Twix | 13-11-17 | 20:03 | + 2 -

kapotte_stofzuiger | 13-11-17 | 12:41 | + 25 -

Je hebt helemaal gelijk. Een puntensysteem is inderdaad bijna communistisch en idealiter zou het niet nodig moeten zijn, en zou je het aan de markt moeten overlaten. Dat ben ik geheel met je eens.

Echter. We hebben het hier niet over een gewone markt, en wél over een primaire levensbehoefte. De markt is totaal overspannen, mede in de hand gewerkt door idiote overheidsmaatregelen zoals huursubsidie en hypotheekrenteaftrek.

Een overspannen markt op een primaire levensbehoefte, kún je niet meer 'aan de markt overlaten'. Daarvoor is het belang van kunnen wonen, voor mensen te groot.

KermitDeSticker | 13-11-17 | 19:57 | + 6 -

@js58 | 13-11-17 | 19:12
Wat maakt dat nou uit wanneer de uitkomst altijd op hetzelfde maximum van 360 keer dertig procent van het bedrag dat je maandelijks aan salaris op je bankrekening gestort krijgt? Het kost je dus niks, maar het stuwt wel jouw inkomen.

Pierre Tombal | 13-11-17 | 19:35 | + 0 -

Hebben jullie überhaupt enige sjoege van wat jullie zelf zeggen? Dit is dus precies de reden waarom huizen zo duur zijn en er scheefhuurdersheffingen bestaan: omdat jullie als een kip zonder kop de linkse propaganda napraten. Want @voldemort, de `fucker van de VVD` heeft alleen maar gedaan wat al zeker twintig jaar op het wensenlijstje van de PvdA staat en door haar behoeftige tokkie-achterban luidruchtig bejubeld wordt.
Pierre Tombal | 13-11-17 | 14:04 |

Er is sprake van kapitalisatie en NHG, HRA, verlaging overdrachtsbelasting versterken dat alleen maar. Waren de prijzen ook zo verder gestegen als geen enkele bank steun had gekregen van de overheid?

js58 | 13-11-17 | 19:12 | + 1 -

C10H12N2O | 13-11-17 | 13:07 |

Die eerste aan de Vleutenseweg is lang niet zo gek. Lopend naar Utrecht CS, een pizzatje om de hoek scoren voor 5 eurie en voor een buurt die sterk aan het gentrificeren is hou je wel al het leuke over, de goedkope boodschappen en de kappers voor een tientje.

Klapband1408 | 13-11-17 | 19:03 | + 1 -

Afschaffen sociale woningbouw, en bestemmingsplannen. Rigoureus, maar de woningmarkt wordt helemaal kapot gereguleerd. Van de ene kant moet Nederland "mooi" blijven, en aan de andere kant mogen de arme mensen de lasten daarvoor niet betalen. Dus niet zo raar dat de midden-inkomens het moeten betalen (in centen of slechte huizen of lange files naar het werk).
frank87 | 13-11-17 | 12:14 | + 25 -

Geef die zogenaamde vrije markt de ruimte en binnen de kortste keren woon je verplicht in een hondenhoek dat een bouwval is. Geef mij een voorbeeld in welk land er geen sprake is van regulering en toch de bewoners genoeg geld over houden omdat ze in een betaalbaar huis wonen.

Vrije markten bestaan niet en zullen nooit bestaan. Onderstaand filmpje geeft daarvan een mooi voorbeeld inzake een zakelijk geschil tussen Bombardier en Boeing dat helemaal nergens over gaat maar de reiziger geld kost.

www.youtube.com/watch?v=V1YMPk3XhCc

js58 | 13-11-17 | 18:49 | + 0 -

@CommandeurBroekhuis | 13-11-17 | 17:07
Met een inkomen van 30k mag je nog in de sociale huur

Pierre Tombal | 13-11-17 | 18:34 | + 0 -

@Pierre Tombal

Moet je wel even een hypotheek krijgen.

Voor een hypotheek van €120K moet je ongeveer 30K per jaar bruto vangen. Dat komt neer op plusminus €2300 per maand. Dat ligt ongeveer 10-15% onder modaal.

Success.

CommandeurBroekhuis | 13-11-17 | 17:07 | + 4 -

@koeberg | 13-11-17 | 16:36
Waarom zou koop altijd duurder moeten zijn dan vrije sector huren? Je kan ook gewoon een (voormalig sociale huur) flatje kopen voor iets van 120k. Inclusief bijdrage VVE en effectief 0,5% WOZ aan belastingen blijf je dan qua kosten nog onder de sociale huurgrens.

Pierre Tombal | 13-11-17 | 16:54 | + -1 -

Heeft iemand het al gewaagd om de immigranten de schuld te geven, waardoor het aanbod van huurwoningen in de sociale sector te klein is geworden en dit de prijzen in de vrije sector heeft opgedreven?

accijnstoerist | 13-11-17 | 16:39 | + 12 -

De vrije huur sector in inderdaad compleet gestoord met als gevolg dat iedereen die dat kan er ver van blijft.
Aan de ene kant kiezen mensen in een sociale huurwoning ervoor om maar niet te verhuizen wanneer ze niet meer in aanmerking komen voor sociale huur.
Aan de andere kant steken mensen zich in een veel te hoge hypothecaire lening om maar niet overgeleverd te zijn aan de vrije huur sector.
De vrije huur sector zou een brede band tussen sociale huur en koop moeten zijn.

koeberg | 13-11-17 | 16:36 | + 3 -

De totale gestoordheid in de vrije huur sector is iets waar CommandeurBroekhuis gretig gebruik van maakt. Ik zit voor 2 jaar als expat in een ander land en mijn huis (130m2, vinex, middengrote stad in het west van het land, met een set simpele meubels) is verhuurd voor €1900 per maand. Twee jarig contract dat eindigt wanneer ik terug komen. 5% fee voor de makelaar die het allemaal roggelt voor me.

Hypotheek? €873 bruto.

CommandeurBroekhuis | 13-11-17 | 15:47 | + 10 -

Afschaffing hypotheekrente gaat niets helpen, aanbod is gewoon te klein.

omgponies | 13-11-17 | 15:37 | + 1 -

Ondergetekende alleenstaand €1000,- p/m in centrum kleine stad, vrije sector. (110m2) Best lekker wonen eigenlijk.

Balzakius | 13-11-17 | 15:31 | + 2 -

Huur zal iets doen rondom de 450 E

duitse herder | 13-11-17 | 14:58 | + -2 -

- "huizen zijn te duur"
- "als we HRA afschaffen worden huizen wel goedkoper, want anders onbetaalbaar"
- "we gaan HRA terugvorderen bij eigenaren die daar profijt van hebben gehad"

Hebben jullie überhaupt enige sjoege van wat jullie zelf zeggen? Dit is dus precies de reden waarom huizen zo duur zijn en er scheefhuurdersheffingen bestaan: omdat jullie als een kip zonder kop de linkse propaganda napraten. Want @voldemort, de `fucker van de VVD` heeft alleen maar gedaan wat al zeker twintig jaar op het wensenlijstje van de PvdA staat en door haar behoeftige tokkie-achterban luidruchtig bejubeld wordt.

Pierre Tombal | 13-11-17 | 14:04 | + 14 -

het enige echte probleem is dat mensen groter/luxer/beter/centraler willen wonen dan ze eigenlijk kunnen betalen.

49 | 13-11-17 | 14:02 | + 6 -

een loft van 36m2? en dan nog moeten samenwonen ook? De armoe. A 850 euro per maand

We moeten af van het soojalistische systeem waar uitvreters ook 'recht'hebben op plekken die economisch zeer aantrekkelijk zijn. Lees de binnensteden van de grote vier.
Dit resulteert in de Schilderswijken van nu en dat de werkende mens met flex contract zijn heil moet zoeken in te dure Vinex huurhutten de reistijd woon-werk maar op de koop toe moet nemen.

Iedereen die langdurig in een uitkering zit, de statushouder in een uitkering of ander niet bijdragend volk wat nu in sociale huurwoning zit mag worden verhuisd naar een bestemming door de overheid aan te wijzen. Flevopolder ofzo. Dat is sociaal beleid de werkende, bijdragende mens voorzien van een basis voorziening zodat hij belasting op kan brengen. iedereen die langdurig aan de ontvangende kant zit heeft niet zoveel te eisen.

Releasethehounds | 13-11-17 | 13:50 | + 44 -

De hele ontwikkeling is onvoorspelbaar met een overheid die steeds de regels aanpast tijdens de wedstrijd.
Vanaf 2005 de wet Hillen en nu iederen aan het aflossen geslagen is gaan zij het weer belasten.
Wat is de volgende maatregel van de roverheid?

robert39 | 13-11-17 | 13:48 | + 21 -

Op 10 minuten van de Nedelandse grens koop je in Duitsland een vrijstaand huis van ruim 200m2 op 650 m2 grond voor minder dan 150K. www.wunschimmo.de/expose/h4117405?l
Wie in 0031 blijft wonen is zelf schuld..

H. Drievuldigheid | 13-11-17 | 13:44 | + 12 -

@Rhenium | 13-11-17 | 12:52
Overigens is het dan ook geen appartement, maar flat. Ikzelf woon in een fijne koopflat, dus er is niks mis mee, maar makelaars zijn die krengen jaren geleden appartement gaan noemen.

Zware Guy | 13-11-17 | 13:28 | + 6 -

2voor12 | 13-11-17 | 12:28 |

Interesse in een gratis wonen voor de rest van je leven? In Nederland.

duitse herder | 13-11-17 | 13:23 | + -9 -

@Brulboei_61SB | 13-11-17 | 13:00 | + 0 - Al je niet verder komt dan Antwerpen heb je gelijk. Maar in de NL steden i het ook zoiets. Als ije gaat kijken in kleinere steen en dorden als Mechelen, Sint Niklaas, Beerse, Retie vindt je volop doodgewone middenklasse.

Vogelbeest | 13-11-17 | 13:18 | + 2 -

@Dhr. M.A.R. Ginaal | 13-11-17 | 12:17 |
Ik heb het even voor u opgezocht in het woordenboek op internet. "Loft": zolder, vliering, duivenhok, duiventil. Wat hebben we toch een prachtige taal, vindt u niet?

Rhenium | 13-11-17 | 13:08 | + 17 -

Laat gemeentes een forse boete betalen aan elk werkende inwoner die na twee a drie jaar nog steeds geen betaalbarewoning heeft kunnen vinden. Zul je zien dat gemeentes dan wel snel en soepel lappen grond ter beschikking stellen (of van de boeren/speculanten onteigenen) voor nieuwbouw.

Hier in Amsterdam is de wachtlijst van 15 jaar voor een woning in Bijlmer heel “normaal”. Zelf woon ik in een huis ter grote van postzegel. Gelukkig heb ik het tijdens de crisis gekocht. De buren betalen nu voor hetzelfde huis €1250 huur of €850 netto hypotheek.

Oh ja, stel je eens voor dat de huizenprijzen/huur fors lager komen te liggen. Dan houden we meer geld over voor andere nuttige dingen zoals de zorg, onderwijs of zelfs iets leuk besteden ipv dat zuurverdiende geld in de zakken van vastgoedinvesteerders verdwijnen.

Brainless talent | 13-11-17 | 13:01 | + 11 -

We komen onderhand in een Belgische situatie terecht: een deel van de bevolking is straatarm, het andere deel is steenrijk, een middenklasse bestaat niet.

Brulboei_61SB | 13-11-17 | 13:00 | + 16 -

@Dhr. M.A.R. Ginaal | 13-11-17 | 12:17 |
U zegt in een "loft" te wonen? Kunt u ons uitleggen wat uw loft zo loftachtig maakt, en dan bedoel ik niet dat het als zodanig omschreven stond in de brochure van de verhuurder. Weet u zeker dat uw loft toch niet een appartement(je) is?

Rhenium | 13-11-17 | 12:52 | + 33 -

In NL zijn subidié, punten, dicatuur, kost bakken belastinggeld en het is voor iedereen duur.
In de buurlanden heb je niets, geen beleid, geen subsidie, wonen kost de helft en er zijn huizen genoeg.
Daar is er sprake van een woningMARKT.

Trouwe lezertjes weten dat Villa Vogelbeest te +32 staat. Mensen vragen wel eens of ik een belastingvluchteling ben. Dat ben ik niet, zo lang je nog moet werken is +32 belastingtechnisch nog erger dan NL.
Ik ben een onroerendgoed vluchteling. Koop in Nederland eens een modern ruim vrijstaand huis op 1000 m2 grond? Succes. Ga echter de grens over en opeens kan er van alles. Vrije markt. In Nederland alleen bekend van horen zeggen.

Vogelbeest | 13-11-17 | 12:51 | + 32 -

voldemort | 13-11-17 | 12:40 |
Meevallen is relatief. Het is niet te -f***- betalen. Maar het alternatief is €250 voor 8m2 of thuis bij pappie en mammie. De huizenmarkt is een rotbende.

Dhr. M.A.R. Ginaal | 13-11-17 | 12:46 | + 22 -

@KermitDeSticker | 13-11-17 | 12:12
Grappig, u pleit voor meer markt in de woningsector ("woningmarkt" durf ik het niet te noemen), maar wilt ondertussen een communistisch puntensysteem behouden.

kapotte_stofzuiger | 13-11-17 | 12:41 | + 25 -

@Dhr. M.A.R. Ginaal | 13-11-17 | 12:17
Als je dat mee vind vallen, voor dat soort ruimtes was de huur in de begintijd van de euro zo'n 300 euro in de randstad wel ex. gas en licht
Inmiddels vragen ze er ook 500-600 euro voor. Met een middeninkomen in de sociale huur wordt je ook niet blij van 4 of 6% jaarlijkse huurverhoging dankzij die fucker van de vvd en dat blijft maar doorgaan.

voldemort | 13-11-17 | 12:40 | + 13 -

In Denemarken schijn je geld toe te krijgen op je hypotheek. Ik vraag me af of je ook geld toe krijgt als je gaat huren.

2voor12 | 13-11-17 | 12:28 | + 36 -

@KermitDeSticker | 13-11-17 | 12:12
Iedereen denkt maar dat het afschaffen van de hypotheekrente-aftrek en huursubsidie ernstig pijn moet gaan doen. Vergeet niet, dat door het afschaffen van deze twee gedrochten gelijk ook de belastingen met procenten naar beneden kan!
Een puntensysteem is dan weer een redelijk idee. Maar in de sociale woningbouw zie je dan weer dat het aantal punten, waardoor de max. huurprijs betaald moet worden, zeer snel bereikt wordt voor bijna elke rijtjeswoning.

De oplossing is ervoor zorgen dat er meer woningen worden gebouwd voor zowel huur als koop. Net zolang woningen in rap tempo bij bouwen totdat de woningprijzen dalen tot een normaal gewenst niveau. Laat daar dan geen dure architecten/projectontwikkelaars tussenkomen. Daarnaast moet iedereen voortaan een zak geld meenemen naar de bank om een woning te kopen.
En dit klinkt wellicht zuur, maar de HRA zou je eigenlijk gestaag moeten terugvorderen bij mensen met een koopwoning. Dit in verhouding tot het aantal jaren ze er profijt van hebben gehad.

Reaguurmuur | 13-11-17 | 12:27 | + -12 -

Die mensen hebben in overgrote meerderheid CDAVVDD6PVDAGLSP gestemd.
Wie niet horen wil moet voelen.

orca | 13-11-17 | 12:22 | + 41 -

Ondergetekende woont samen, nieuw en luxe in 37m2 loft. €850 incl. alles, in het centrum van een middelgrote stad.
Valt p.p. reuze mee ten opzichte van de krotten die je individueel kunt huren à €425 p.p. Dan is samen inleggen stukken voordeliger maar alsnog niet te betalen. Sociaal huren is klein, oud en met een wachtlijst van minimaal 8 jaar hier.

Dhr. M.A.R. Ginaal | 13-11-17 | 12:17 | + -16 -

Afschaffen sociale woningbouw, en bestemmingsplannen. Rigoureus, maar de woningmarkt wordt helemaal kapot gereguleerd. Van de ene kant moet Nederland "mooi" blijven, en aan de andere kant mogen de arme mensen de lasten daarvoor niet betalen. Dus niet zo raar dat de midden-inkomens het moeten betalen (in centen of slechte huizen of lange files naar het werk).

frank87 | 13-11-17 | 12:14 | + 37 -

Ondergetekende huurt vrije sector in Vleuten. 1200 euro voor een normaal rijtjeshuis met een binnenplaatsje, tuin kun je het niet noemen. Vanaf de bank in onze woonkamer, is de bank in de woonkamer van de achterburen zichtbaar. Goedkoper wonen is amper tot niet mogelijk; of je moet in een krot willen wonen. Sociaal wachtrijen van 2 cijfers. Kopen? Dit rijtjeshuis waar we nu in wonen zou al een 350.000 euro moeten opbrengen, waarmee koop niets oplevert.

Heel het sociaal en vrije sector huren moet worden afgeschaft. Er moet huur zijn en koop, en de huurprijs moet, ook voor de vrije sector, gewoon aan banden gelegd worden met een puntensysteem. Geen huursubsidie meer. En dan de sociale woningen duurder, de vrije sector goedkoper (gelijkstellen, in het midden).

Dat, en de hypotheekrente-aftrek afschaffen. Beiden zijn maatregelen die pijn doen en een hoop ophef zullen veroorzaken, en beide maatregelen zijn absoluut noodzakelijk om op termijn weer een beetje een normale huizenmarkt te krijgen.

KermitDeSticker | 13-11-17 | 12:12 | + -37 -

REAGEER OOK