Bitcoin dondert met meer dan $1000 naar benee

Gedoe weer rondom updates
Gedoe weer rondom updates
Bitcoin mag dan populairder zijn dan goud, maar de waarde van de cryptomunt is bij lange na niet zo koersvast als die van het edelste metaal. Woensdag was een Bitcoin nog $7.888 waard, vandaag schommelt de waarde zo rond de $6.400. Actuele koers hier. Volatiliteit, dat weet u, hoort bij de Bitcoin. Ondanks momentane terugvallen bleef de waarde dit jaar alleen maar toenemen. Dit jaar verzevenvoudigde de waarde maar liefst. Gekte natuurlijk. Een correctie kon bijna niet uitblijven en lijkt nu gekomen. Misschien speelt de creatie van 'Bitcoin cash' (BCC), een 'offspring' van Bitcoin als gevolg van een update door een minderheid van BTC-ontwikkelaars begin augustus, mee. De BCC trekt inmiddels wat handel weg van de originele BTC. CNBC meldt dat 'The offshoot digital currency surged more than 40 percent to its highest since Aug. 19, and was last trading near $947'. Volgende week zou een update (de 2de fase van SegWit2x) een zogenoemde harde fork die eveneens zou leiden tot een opsplitsing (en grotere blockchains waardoor het systeem minder traag wordt en transactie-fees omlaag gaan) in werking treden, maar deze is op afgelopen woensdag teruggetrokken. De reden in de woorden van de ontwikkelaars : 'It is clear that we have not built sufficient consensus for a clean blocksize upgrade at this time. Continuing on the current path could divide the community and be a setback to Bitcoin’s growth'. Gebrek aan consensus en ruzies rondom de broodnodige updates blijven vooralsnog als een donkere wolk boven de BTC hangen. Je zou het met enige ironie een stabiele BTC-factor kunnen noemen.

Reaguursels

Inloggen

*Indien = tenzij

Mr.Socrates | 13-11-17 | 11:19 | + 0 -

Kijk hier al een tijdje mee en zie de opinie toch een beetje omslaan wat crypto in het algemeen betreft. Zit er zelf al geruime tijd in en durf met enige zekerheid te zeggen dat het een enorme bubbel is. Voornamelijk vanwege het feit dat er nog weinig tot geen regulering bestaat en de overall market cap vrij laag is (zodat manipulatie een veel voorkomend fenomeen is). Volatiliteit is enorm hoog en je moet het nieuws goed in de gaten houden om een fiasco te voorkomen (als je investeert in iets anders dan BTC).

Er zijn op dit moment al enorm veel verliezers. Deze verhalen hoor je nooit, logischerwijs.

Andere kant van de medaille is dat er enorm veel potentie in deze markt zit. De technologische ontwikkelingen op het gebied van blockchain technologie zijn imo baanbrekend. Zaak om de 'pareltjes' te vinden tussen veel andere cryptovaluta die over een jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer bestaan. Ik ken genoeg verhalen van mensen die op de top van een hype een bepaald muntje gekocht hebben en nu een zogenaamde bagholder zijn van dat muntje (mooi voorbeeld = Reddcoin). Er zijn mensen die hier op 125 satoshi ingestapt zijn waar deze nu op 15 (!) staat.

Indien je kennis hebt van beleggen en weet hoe je een fundamentele analyse kan maken van een bepaalde cryptomunt raad ik het niet aan mee te liften op hype. Wellicht leuk om goed geïnformeerde discussies op dit forum op te starten. Ik sta er iig voor open :-)

Mr.Socrates | 13-11-17 | 11:09 | + 0 -

Investeerders, laat me niet lachen. Speculanten.

Cowboy Henkie | 13-11-17 | 01:52 | + 0 -

DolfWeerwolf | 12-11-17 | 16:49 |
Probleem blijft dus dat ik niet kan voorspellen of we nu nog aan het begin van de "bubbel" in Bitcoin zitten of aan het eind. Of dat het wellicht wel een groot succes zal worden en blijven en algemeen geaccepteerd en gebruikt gaat worden als betalingsmiddel. Als ik instap, ben ik dan die mazzelaar die straks een leuker huis kan kopen dankzij megawinsten (zelfs al is het een pyramidespel) of die idioot die een tulp ter waarde van een grachtenpand kocht en vervolgens weinig anders doen dan hem in de tuin planten?

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mensen vooral instappen in de hoop de rit uit te zitten en op het "juiste" moment uit te stappen, met maximale winst, maar vóórdat de boel eventueel instort. Het feit dat veel Chinezen bijvoorbeeld hun geld erin steken, is dat een teken van het nut van Bitcoin bij het omzeilen van een bemoeizuchtige staat, of een uiting van de nogal uitgesproken Chineze goklust?

Wol | 12-11-17 | 21:13 | + 1 -

Ach ja, ooit wilde iedereen aandelen UPC hebben, nu zijn het Bitcoins...

Rhenium | 12-11-17 | 19:12 | + -2 -

Bitcoin is het eerste decentrale geld, wat gebruikt kan worden zonder derde persoon in de geschiedenis van de mensheid. Dat samen met de gelimiteerde hoeveelheid geeft de waarde aan Bitcoin. ( Dit in tegenstelling tot vele altcoins)
Tevens geeft dit weer de vrijheid aan mensen om zich te diversificeren buiten het huidige monetaire systeem wat je voor iedere portefeuille kan gebruiken als risicospreiding.

msg2 | 12-11-17 | 17:05 | + 3 -

@Wol | 12-11-17 | 15:32 | + 1 -

In Venezuela bleek BTC toch een zinvolle manier om inkomen te genereren tijdens de devaluatie van de Bolivar [0]. Wie weet is BTC ook een zinvolle investering mocht de Euro ooit crashen. De toekomst is lastig te voorspellen.

Persoonlijk denk ik dat -gezien de markt voor crypto-currencies nog steeds erg klein is- dat het nog steeds een goed instapmoment is. Er komen dagelijks nieuwe handelaren in crypto-currencies. Gezien het aanbod relatief klein is en de vraag steeds verder groeit, is dat goed voor de koersen van bijvoorbeeld BTC. Het zal mij niet verbazen als BTC halverwege 2018 op de 10.000 USD per coin staat.

Stel je koopt nu (tijdens dipje) en verkoopt over een half jaar, in ieder geval de originele inleg. In dat geval is de kans op verlies klein. Of je koopt nu anderhalve BTC voor ~10.000 USD en verkoopt zodra je op de ~11.000 USD bent (met de fluctuaties in crypto-currency land is dat in korte tijd mogelijk). Voor je het weet heb je een makkelijke 1000 USD winst met mijn inziens een zeer laag risico.

Kan je dat geld daarna altijd nog in aandelen steken, mocht je dat veiliger vinden.

---

[0]: www.cnbc.com/2017/08/30/venezuela-is-...

DolfWeerwolf | 12-11-17 | 16:49 | + 1 -

@Brainless talent | 12-11-17 | 13:25 | + 6 - Vergelijk Rai's nu met goud, diamanten, euro's of dollars.

Er is geen verschil. Iets is alleen maar iets waard omdat iedereen vindt dat het iet waard is. Goud is nagoeg nutteloos. Je kunt er geen auto van maken, of een Eiffeltoren, je kunt het niet eten. Toch is het heel veel waard, want iedereen zegt dat het heel veel waard is.

Vogelbeest | 12-11-17 | 16:46 | + 2 -

Mijn hebzucht probeert mij toch richting beleggen in (een tracker) van Bitcoin te bewegen, al was het maar om mee te surfen met de tulpenbollenvreters en "op tijd" uit te stappen, maar mijn gezond verstand sputtert tegen. Ik wilde al langere tijd gaan beleggen, maar de torenhoge beurskoersen weerhouden mij enigszins. Al is nooit te voorspellen of het blijft stijgen.

Maar ik zat gisteren voor de grap eens te overwegen over Bitcoin en beleggen in het algemeen. Ik kwam tot de conclusie, na wat simplistische excel-berekeningen, dat "buy and hold" uitgaand van de flinke ongefundeerde aanname dat bij spreiding over meerdere beleggingen de gemiddelde beurskoersen op langere termijn altijd blijft stijgen (al was het maar door inflatie) altijd meer lijkt op te leveren dan afromen van koerswinst naar cash.

Zelfs geprobeerd een 50% dip te simuleren aan het begin, in het midden of aan het eind van zo'n 20 jaar. In alle gevallen (behalve het scenario dat er nooit een dip komt, dat was nog veel hoger) kwam de einduitkomst qua winst ten opzichte van de begin-inleg bij "buy and hold" (veel) hoger uit dan de varianten waarbij ik tussentijds stijgende koersen zou afromen en omzetten in euro's. En door de wiskundige commutatieve\associatieve eigenschap telkens op hetzelfde eindbedrag qua eindwinst, ongeacht wanneer de dip was.

Maar toen kwam ik toch op een klein probleempje: in het geval van beleggen kan ik op zich best buy and hold doen en dan het dividend zien als het rendement, wat bij een stijgende koers ook een steeds hoger bedrag wordt. Net zoals bij spaargeld (in normale omstandigheden) de rente kan worden gezien als een rendement, zonder dat je daarbij aandelen moet verkopen of de hoofdsom van je spaargeld opnemen. Dat kan natuurlijk omdat bij aandelen bedrijven waarde toevoegen aan je investering. En bij spaargeld wordt het uitgeleend en daarop ontvangt een bank rente en betaalt die aan je door.

Maar welke toegevoegde waarde heeft Bitcoin dan eigenlijk? Het wordt in principe niet uitgeleend tegen rente, lijkt me? Het wordt niet in een bedrijf gestoken dat daarmee een product levert dat waarde toevoegt aan de investering en daardoor dividend kan uitbetalen. Het is eigenlijk bijna zoals het kopen van "pork bellies" of sojabonen, of zo je wilt tulpenbollen, hopend dat de schaarste in combinatie met de groeiende groep investeerders de waarde laten stijgen. Wat toch wel erg klinkt als een pyramidespel. En dan waren tulpenbollen écht schaars, terwijl cryptomunten in theorie in oneindige varianten kunnen worden nagemaakt. En bovendien geen stabiele waarde hebben zolang geen enkel land of overheid ze als een exclusieve nationale munt invoert waarmee je wel móet betalen en betaald worden.

Dus ergens wil ik ook wel meeliften op andermans "animal spirits", maar als ik het verkeerde moment kies om in- en uit te stappen, en ondertussen niet de reeds gewonnen koerswinst afroom (wat veel minder oplevert dan buy and hold, MITS nadat ik uitstap of afroom de koers nog veel blijft stijgen) heb ik alsnog niks... Bovendien kan de waarde, als Bitcoin gedumpt wordt voor andere munten of investeringen, in theorie ook helemaal naar 0. Bij aandelen hou je bij spreiding op z'n minst wat bedrijven met activa of winst over en bij banken gaan vrijwel nooit alle met spaargeld gefinancierde leningen in wanbetaling.

Best riskant eigenlijk. Beter dan de loterij misschien, maar iemand wordt mogelijk de loser die aan het eind van het spel instapt. Of we moeten mazzel hebben en hopen dat Bitcoin een officieel verplicht of algemeen geaccepteerd betaalmiddel wordt, gekozen uit talloze andere varianten.

Wol | 12-11-17 | 15:32 | + 8 -

@squadra | 12-11-17 | 10:30 | + 0 -

Het eiland Yap. Steengeld werd Rai genoemd. Stenen kwam van Palue, 400 km verderop, en het werd vervoerd met kano. De rijkste familie was de degene die de grootste Rai had en die lag op de zeebodem (ooit met kano gezonken). Dat was niet erg, zolang eiland bewoners maar weten dat het daar ligt en tot wie het behoort. Rai's kunnen van eigenaren wisselen, doch het is geen probleem op hun plaats te laten liggen, want te groot en te zwaar. Op een dag kwam Westerse handelaren langs en zij hadden heel veel Rai's bij zich. Handelaren kochten goederen van Yappen in ruil voor Rai's. Yappen werden in korte tijd stinkend rijk. De handelaren verkochten op zijn buurt goederen voor geld in Hong Kong verkocht. Op een dag hadden Yappen zoveel Rai's dat ze niet meer hoefden te werken en ze hadden ook geen interesse meer om nog meer Rai's te verzamelen. hadden zelfs genoeg om straten en wegen mee te betegelen.

Al snel realiseerde steenrijke (LOL) Yappen wat Rai's echt waard waren en in een klap werden ze straatarm. :p Tot vandaag de dag zijn ze enkele nog wat waard wat toeristen ervoor willen geven als een souveniertje.

Brainless talent | 12-11-17 | 13:25 | + 8 -

netniet | 11-11-17 | 19:03 | + 14 -

Als je zo dom bent om bitcoins op een piek te kopen en vervolgens na 1 dip te verkopen, verdien je het ook gewoon.

Powolski | 12-11-17 | 11:44 | + 12 -

Er is een eiland in de Stille Zuidzee waar de mensen met stenen betalen. Degene die de grootste vond heeft het mooiste huis.

squadra | 12-11-17 | 10:30 | + 11 -

@Gijzzz | 12-11-17 | 02:04 |

Zelfs als China bitcoins helemaal leegtrek is dat niet eens 1% van zijn BNP. En dat eenmalig.

Brainless talent | 12-11-17 | 09:39 | + 0 -

Ik volg de Carlyle Group in deze onrustige tijden.

steekmug | 12-11-17 | 09:24 | + 0 -

Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat de hardforks niets meer van doen hebben met "community consensus" maar met een handjevol main controlling stakeholders namelijk miners.

Smart money vloeit reeds naar betere distributed ledger technology waar mining, schaalbaarheid en transactie fees geen belemmering meer vormen in tegenstelling tot BTC.

Astrophotography | 12-11-17 | 08:59 | + 0 -

Ik heb begrepen dat alle Chinezen inmiddels stilletjes zijn gewaarschuwd om voor 1-1-2018 hun investeringen alsnog uit de bitcoin te trekken omdat daarna de Chinese overheid de handel hierin alsnog echt zal gaan verbieden en geloof me er zitten nogal wat investeerders in China. Eerder hadden ze dit al aangegeven maar toen ze zagen dat dit de Chinese burgers economisch ( en China zelf ) zonder deze interne waarschuwing wel heel erg zou gaan schaden heeft de Chinese overheid er plots voor gekozen om dit (zonder plausibele reden) plots alsnog af te blazen ( dit kun je controleren). Ik heb begrepen dat dit bericht nu eigenlijk absoluut niet buiten de Chinese grenzen bekend mag worden dus ik zou zeggen hou het nog even stil maar doe er je voordeel mee. Je begrijpt al mocht dit gebeuren dan zit Europa en Amerika na 1-1 met de blaren en heeft China met de huidige waarde mega gecasht en de rest van de wereld met de rekening laten zitten. Uiteraard is dit bericht absoluut onzin dus graag niet vertalen of verspreiden want dan is de paniek compleet.

Gijzzz | 12-11-17 | 02:04 | + -15 -

@Harry Turtle | 11-11-17 | 17:52 | + 5 -
*kuch* Monero *kuch*

Sir Hackalot | 12-11-17 | 01:56 | + 4 -

Poekieman | 11-11-17 | 20:12 |
Ja ja, hoe lang zal dat nog werken. Er komt een dag dat die in het zwarte pak gelijk krijgt en die in het groene pak naar de voedselbank kan...

JackRyan | 11-11-17 | 20:53 | + 0 -

Wat vervelend, Nu sta ik nog maar op 50% winst sinds vorige maand.

Kom op zeg, dit kun je onmogelijk serieus nemen, maar het is een leukere manier om te lachen dan de staatsloterij. 2 miljoen % winst de afgelopen 11 jaar. Ja, er zit ook wel eens een dip in. Mooi instapmoment voor geld wat je ander weggegooid zou hebben aan een staatslot of aan restaurantbezoek. WAnt dat komt ook nooit meer terug. En je hebt er véél meer lol van.

Vogelbeest | 11-11-17 | 19:30 | + 12 -

kapotte_stofzuiger | 11-11-17 | 19:07

Mooi credo en allicht niet geheel onwaar maar als de koers lager staat dan kun je alleen maar tegen verlies verkopen. Had je een halve week later ingestapt dan had je nu meer BTC gehad voor hetzelfde bedrag en dus een betere positie.

netniet | 11-11-17 | 19:25 | + -3 -

@netniet | 11-11-17 | 19:03
Zelfs bij moderne tulpenbollen: kopen bij rood, verkopen bij groen (of al die instappers zijn kleurenblind).

kapotte_stofzuiger | 11-11-17 | 19:07 | + 3 -

Mensien die afgelopen woensdag zijn ingestapt, hebben in een halve week, ongeveer 20% zien verdampen.

netniet | 11-11-17 | 19:03 | + 17 -

Wat ik begreep is dat er werd gecasht op bxt en bcc werd gekocht. Binnenkort vise versa and business as usual.

Yeohan | 11-11-17 | 18:53 | + 15 -

Sorry jongens bij 7800 werd het me te gek en heb ik ze allemaal gedumpt. Nu nog beslissen welk eiland ik ga kopen om er de republiek Nieuw-Holland uit te roepen.

Joffri | 11-11-17 | 18:45 | + 41 -

Mutaties op Bitcoin zijn altijd extreem. Low als wel up. Niets bijzonders.

duitse herder | 11-11-17 | 18:00 | + 11 -

Wellicht het begin van het einde van de dominantie van Bitcoin, de technische beperkingen beginnen een probleem te worden. Bitcoin Cash profiteert nu, maar is eigenlijk ook niet meer dan een opgelapte variant.
Benieuwd welke munt op termijn de nieuwe koning gaat worden.

Harry Turtle | 11-11-17 | 17:52 | + 12 -

terwijl bitcoin cash vanmorgen met 38% steeg

Mertom | 11-11-17 | 17:36 | + 3 -

Mensen worden graag bedonderd.

js58 | 11-11-17 | 17:32 | + 5 -

Of een nieuwe stofzuiger..

George Foreman | 11-11-17 | 17:25 | + 55 -

Gelukkig kan je met die bitcoins nog wel steeds een pizza betalen, of ze nu 6400 of 7800 dollar waard zijn. Met je Amsterdamse bezemkast, die nu 500.000 euro kost, volgend jaar 700.000 euro en wellicht over 3 jaar slechts 300.000, nog steeds niet.

kapotte_stofzuiger | 11-11-17 | 17:22 | + 61 -

REAGEER OOK