Hoger BTW-tarief beschermt u tegen huidkanker

Handig
Handig
Ambtenaren op Financiën tikken de afgelopen weken hun vingers blauw om alle vragen over het Belastingplan 2018 te beantwoorden. Gisteren stuurde stas Snel de eerste 43 pagina's met antwoorden (pdf) naar de Kamer, onder andere over de 'aanscherping definitie geneesmiddelen'. Tot 2016 betaalde u over fluoridehoudende tandpasta, mondwater en zonnebrandcreme 21% btw. Twee ondernemers vonden dit belachelijk en begonnen een rechtszaak tegen de Belastingdienst. Producten die bijdragen aan het voorkomen van tandbederf en huidkanker zouden tegen een laag btw-tarief belast moeten worden. Na een zwik rechtszaken kwam de Hoge Raad met het verlossende oordeel: de producten zijn preventieve geneesmiddelen en moeten derhalve met 6% btw belast worden. Pech voor de fiscus. Zo'n €30 mln minder aan belastinginkomsten kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, dus besloot Wiebes de definitie voor geneesmiddel aan te scherpen. Voortaan moest het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of het Europese Geneesmiddelenbureau een handelsvergunning afgeven om een product in aanmerking te laten komen voor het lage btw-tarief. Wiebes startte ook een internetconsultatie over dit voornemen. De altijd realistische Henk & Ingrid lieten weten begrip te hebben voor Wiebster, omdat zij al die jaren nooit problemen hadden gehad met het hogere btw-tarief en die dekselse drogisterijen het verlaagde btw-tarief toch in eigen zak stopten. Kamerleden bleven echter met vragen zitten. Zo wil GroenLinks weten of middelen tegen hoesten, acne en diarree nog wel bereikbaar zijn voor de pukkelende en spetterpoepende consument. Liefhebber van de Mediterraanse keuken Pieter Omtzigt (CDA) vraagt zich af of hij straks voor goedkoop mondwater bij de kaakchirurg moet zijn in plaats van bij de Kruidvat. Goed, wat heeft de stas allemaal te zeggen hierover?

Op naar een btw-tarief
Muilmeurders en puisterige pubers heeft Snel het volgende mede te delen. Het kan zijn dat sommige producten tegen deze kwalen duurder worden, maar dat hoeft niet. Sommige mondwaters/tandpasta's kunnen met een laag tarief belast, terwijl anderen aan een hoog tarief onderworpen. Ligt aan de handelsvergunning en niet aan de verstrekker. De stas vindt het onderscheid superhandig voor de consument. 'Een consument moet er echter ook op kunnen vertrouwen dat een product dat zich voordoet als geneesmiddel tegen een bepaalde kwaal ook daadwerkelijk een genezende werking heeft. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat het verlaagde btw-tarief aansluit bij producten die op basis van de Geneesmiddelenwet als geneesmiddel in de handel mogen worden gebracht [...] Deze producten, waaronder alle kostbare geneesmiddelen, blijven onder het verlaagde btw-tarief vallen.' Samengevat: niet zeuren dat uw Clearasil of tandpasta een kwartje duurder wordt, geneesmiddelen tegen reuma of kanker blijven belast met een laag tarief. Als bonus kunt u straks aan het btw-tarief op de kassabon aflezen of uw aangekochte zonnebrandcreme daadwerkelijk beschermt tegen huidkanker of dat u zich net zo goed met Haarlemmerolie kan insmeren tegen de zon (mag van de liberale stas hoor). Ondertussen denken wij dat deze discussie nog eens bewijst dat een uniform btw-tarief een kwestie van gezond verstand is.

Reaguursels

Inloggen

Auto rijden kan ok heel rustgevend zijn. Het maakt kalmeringstabletten overbodig.
Dus graag de auto onder het lage tarief onder brengen.

Raider Twix | 04-11-17 | 17:14 | + 1 -

Na de reactie van Vogelbeest | 03-11-17 | 22:44 | kan het reaguurpaneel onder dit topic gesloten worden.

Ik ervaar alcohol als een preventief geneesmiddel voor het waarborgen van mijn geestelijke gezondheid tijdens het afbreken van de democratie (onder leiding van de VVD: Vereniging voor Vernietiging van Democratie), opheffing van Nederland ten behoeven van een ongekozen antidemocratische Luxemburgse alcoholist, en de islamisering van het ooit zo vrije en mooie Europese continent.
Derhalve lijkt het mij niet meer dan eerlijk en billijk dat alcoholhoudende dranken in het lage tarief gaan vallen.

Vogelbeest | 03-11-17 | 22:44 | + 46 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken