GAAT DE HYPOTHEEKRENTE OMHOOG? NEE (liveblog gesloten)

BLOG
BLOG
*** AFBOUW QE IS DAAR / OPKOOP VAN €60 MLD/mnd NAAR €30 MLD/mnd PER 2018 ***

Een belangrijke dag voor iedereen met een schuld, pensioen en/of spaarrekening. Het ruime monetaire beleid gaat op de helling, zij het voorzichtig. Dat blijkt uit de zeswekelijkse monetairbeleidsbeslissing van de ECB en bijbehorende persconferentie van vandaag. Het plan van de ECB is als volgt. Per januari 2018 wordt het opkoopprogramma afgebouwd van €60 miljard aankopen naar €30 miljard per maand. Het einde van het opkoopprogramma is oktober 2018. Ontvangen aflossing en rente op de obligatieportefeuille worden nog steeds geherinvesteerd, ook na oktober 2018. De beleidsrente van de ECB blijft ongewijzigd (rente op de depositofaciliteit blijft -0,4%), maar zal verhoogd worden na het einde van het opkoopprogramma. Met deze forward guidance probeert de ECB zo duidelijk mogelijk te zijn over het beleid, want daar houden financiële markten van. Maar ... alles kan weer omhoog of verlengd of verlaagd als de inflatie niet doet wat we met zijn allen willen (we steken dan ook zeker niet onze handen in het vuur voor oktober 2018). Dat was zo ongeveer het besluit en daar mochten de financiële markten het mee doen. En dat deden ze dan ook, want ze reageren allemaal opperbest. Bovendien lijkt het communicatiebeleid van de ECB te werken, de maatregelen van vandaag waren reeds voorspeld door ECB-watchers. In het kader van transparantie: Per 6 november krijgen we nog veel meer excelletjes van de ECB met details over het opkoopprogramma (#zinin). Wees voorlopig niet bang voor rentestijgingen, dus gefeliciteerd met uw hypotheek en sorry voor uw pensioen en spaarrekening. Het was al met al een historisch dagje en dat mocht wel weer een keer na de bloedsaaie persco's van de laatste tijd. Na de breek het liveverslag van de persco van vanmiddag, een klein beetje financiële markten, etc. Voor megaduiding zie helemaal onderaan onze achtergrondkrabbels. Tot zover dit liveblog, geniet nog even van de nirp.

PERSCO (14:30 uur - 15:30 uur)
Ondertussen op de markt:

koersenpost.jpg

14:30 uur - inleidend praatje Draghi
monetair beleid
Draghi (D): Beleidsrente ECB blijft nog lang laag
D: Opkoopprogramma kan aangepast als inflatie niet doet wat we willen
D: Herinvesteringen van rente en aflossing blijft nog lang doorgaan. Zo lang als nodig. Beter voor liquiditeit
D: Banken kunnen voordelig blijven lenen bij de ECB, tot ver in 2019

Samengevat:Economische vooruitzichten
D: Economische groeit onverminderd robuust.
D: Consumptie stijgt door toegenomen inkomen door toegenomen werkgelegenheid
D: Bedrijfswinsten stijgen, bouw doet het goed, export draait goed
D: Inflatie nog steeds 1,5%. Vooruitblik: tijdelijke daling ivm olie. Maar andere onderliggende waarden lijken iets te stijgen. Maar inflatie gaat wel omhoog, want ...
D: Lonen stijgen niet of nauwelijks. Maar 'slack' verkrapt, dus stijgingen volgen.

D: Kredietverlening gaat lekker (hele bericht)

D: landen moeten ook wat gaan doen:
14:46 uur - journo-vragen
D: We hebben een aanzienlijke hoeveelheid obligaties in portefeuille. Maar kunnen we nog meer opkopen (de ECB zit al bijna aan de max voor wat betreft het opkopen van Duitse staatsobligaties). We hebben flexibele voorwaarden opgesteld, we kunnen nog wel even door.
D: Er komt veel meer informatie op onze website over het herinvesteren van ontvangen rente en aflossingen (dat is best 'massive'). Herinvesteringen zijn enkele miljarden per maand, maar afhankelijk van de maturity (ongeveer €10 mld per maand).
D: Oh. Toch geen cijfers. Die komen later.
D: Een meerderheid van het ECB-bestuur was voor het verlengen van QE.
Vítor Constâncio: Er zijn nieuwe boekhoudregels voor rommelkredieten, banken zullen hun voorraad anders moeten bepalen, berekenen en voorzieningen treffen om verliezen op te vangen.
D: wij handelen anders dan de Fed v.w.b. de afbouw van QE (daar zijn ze al gestopt met opkopen, red.) en nemen andere rentemaatregelen (Fed verhoogt rente, red.). De inflatie is daar hoger en de economische groei is meer robuust in de VS (en de Fed kijkt ook nog naar andere zaken). Kortom, de VS ligt voor op ons.
D: het is lastig te reageren op de vraag of Catalonië/Spanje een gevaar vormt voor het financiële stelsel. Wees gerust dat we er nauwgezet naar kijken.
D: DIT IS GEEN TAPERING, DIT IS DOWNSIZING


==================================

14:25 uur - Duifactie leidt tot lagere euro (want rente blijft laag)

eurodollar.jpg

14:10 uur - Nuchter
14:00 uur - CHAMPAGNE
13:45 uur - Yep! TAPERING --> BESLUIT

Het plan is als volgt: 1) per januari 2018 afbouw naar €30 miljard per maand. Einde opkoopprogramma oktober 2018. Ontvangen aflossing en rente op de obligatieportefeuille worden nog steeds geherinvesteerd, ook na oktober 2018. 2) De beleidsrente van de ECB blijft ongewijzigd (deposito facility -0,4%), maar zal aangepast worden (verhoogd) na het einde van het opkoopprogramma (deze vooruitblik in het kader van de forward guidance van de ECB: zo duidelijk mogelijk zijn over het beleid. Houden financiële markten van). Afijn. Alles kan weer omhoog of verlengd als de inflatie niet doet wat we met zijn allen willen. De banken houden gunstige condities om tegen te lenen bij de ECB.
13:44 uur - Ondertussen lang geleden in België op deze dag
13:40 uur - Koersen in aanloop naar het beleidsbesluit

prekoersen.jpg

13:01 uur - Bloomberg peilt economen en voorspelt
Opkoopprogramma naar €30 miljard per maand per 2018, einde programma september 2018, renteverhogingen per 2019 (hele bericht).

bloombergvoorspelt.jpg


13:01 uur - ING: banken lenen meer uit, ruimte voor Draghi
De banken zijn in tegenstelling tot de periode voor 2014 weer aan het uitlenen. Draghi kan betogen dat de kickstart-maatregelen van de ECB hebben gewerkt en dat er nu monetair verkrapt (getaperd!) kan worden (hele bericht).

ingupdateeen.jpg

13:00 uur - Achtergrondkrabbels DK
Alles en iedereen weet zeker dat de ECB het opkoopprogramma gaat terugschroeven. Een aantal vragen staat open: wanneer begint de afbouw en in welk tempo? Momenteel koopt het eurosysteem maandelijks voor €60 miljard staats- en bedrijfsobligaties op. Sinds de start van het opkoopprogramma - sinds maart 2015 staatsobligaties en sinds juni 2016 bedrijfsobligaties - staat er voor €2,1 biljoen aan waardepapieren op de (geconsolideerde) balans van de ECB.

twee procent
Het doel is simpel: de ECB verhoogt de vraag naar schuldpapier, dat leidt tot een hogere prijs en dat betekent een lagere rente. Een lagere rente betekent meer investeren, meer werkgelegenheid, hogere lonen, meer inflatie. En inflatie is heilig. Die moet volgens het (zelf ingevulde) ECB-mandaat ergens in de buurt van, maar net onder de 2% liggen in het eurogebied (als de inflatie rond de 2% ligt, dan heeft een centrale bank in tijden van recessie ruimte om de recessie te bestrijden met renteverlagingen. Als de inflatie rond de nul ligt, zoals de afgelopen jaren, dan moet de centrale bank een negatieve rente hanteren. Dat voelt niet erg comfortabel - we zitten nu al een tijd op negatief terrein en niemand weet wat de consequenties daarvan zijn). Volgens de laatste ECB-cijfers hangt de inflatie zo rond de 1,5% en de euro-economie groeit als een tierelier. De tijd lijkt dus rijp om gas terug te nemen, om het risico te vermijden dat de inflatie straks naar de 4% of 40% schiet.

de rente
Opkoopprogramma is deel I. Deel II bestaat uit de rente die de ECB in rekening brengt bij de commerciële banken. Die staat nu op -0,4%. Dat betekent dat ING en ABN geld moeten betalen over de reserves die zij stallen bij de centrale bank - wat er mede voor zorgt dat de rente op uw spaarrekening zo laag is. De ECB dwingt banken met dat negatieve percentage om het geld niet lafjes inactief te stallen, maar juist actief uit te lenen aan huishoudens en bedrijven, want meer economische activiteit, etc. Om kwart voor twee horen we wat er met die rente gebeurt. En dan is het afwachten hoe de financiële markten reageren en het lot over uw pensioen, hypotheeklasten en rente-inkomsten bezegelen.

risico
Daarnaast zijn we erg benieuwd naar hoe het zit met de risico's in het eurosysteem. De €2,1 biljoen aan obligaties staan tegen aankoopprijs op de balans van de ECB. Marktschommelingen worden in principe genegeerd. In de loop der tijd betalen overheden en bedrijven de obligaties af en dan neemt de portefeuille in omvang af. So far so good, maar alles in principe. Als er namelijk buitengewone marktomstandigheden zijn dan kan de ECB de waardering van de portefeuille aanpassen. Rest de vraag: wat zijn die marktomstandigheden? Een forse rentestijging (rente omhoog, waarde obligatie omlaag) of euro-exit Italië? Ook dat hopen we vandaag te horen, want verlies bij de ECB betekent bijbetalen voor de belastingbetaler.

Reaguursels

Inloggen

Huisregelneef_III | 26-10-17 | 19:30
Geen idee, maar als de ECB binnen 20 jaar 2.4 biljoen vs FED 4 biljoen in 200+ jaar weet te verbranden ga ik me redelijk zorgen maken...

omgponies | 26-10-17 | 21:59 | + 0 -

Hier betalen we sowieso teveel hypotheekrente maar in onze buurlanden 1,5% voor 15 jaar. Wat denk je dat de banken voor risico nemen op een 15 jr termijn? Juist, die is nihil.

Die rente kan niet stijgen. Die knop kan ten alle tijden worden verhoogd en verlaagd. Wij staan garant in het noorden en het zuiden maakt zich nergens druk om.
Of de anti-EU partijen komen aan de macht en we stappen uit de EU. Daar geloof ik echter geen bal van, de MSM en de politiek weten hun pappeheimers te bespelen. Hebben ze keer op keer bewezen sinds de laatste crisis. Erger nog, men wordt er steeds beter in.

Tsaaah | 26-10-17 | 21:53 | + 3 -

De economie groeit als kool, terwijl de ECB geld blijft printen en de rente op een ongekend laag (negatief) niveau houdt. Dan ben je toch niet goed wijs als centrale bank? Daar waar de crisis van 2008 werd veroorzaakt door losgeslagen investeringsbanken, lijkt het erop dat de aankomende crisis veroorzaakt gaat worden door het compleet losgeslagen beleid van centrale banken. En wat wil de ECB gaan doen bij een volgende recessie? De rente nog verder verlagen, naar een paar procent in de min?

JackRyan | 26-10-17 | 20:28 | + 6 -

De gevolgen van negatieve rente zijn bekend: alleen al NL spaarders hebben 4 jaar lang 70 miljard pensioen rente verloren. En beleggers kopen massaal bakstenen i.p.v. aandelen.

Raider Twix | 26-10-17 | 19:41 | + 6 -

@Paniekzaaiers en doemdenkers hierboven - Als QE volgend jaar stopt, staat er bij de ECB €2.5 biljoen op de balans. Die Amerikanen (Fed), die volgens dit artikel "voorlopen" op Europa, hebben $4 biljoen op de balans. Wat denken jullie, is het onvermijdelijk dat binnenkort "de dollar klapt"? Is de dollar "gedoemd te mislukken"?

Of vinden jullie het gewoon leuk om te zeiken over alles wat met "Europa" te maken heeft?

Huisregelneef_III | 26-10-17 | 19:30 | + -6 -

Inmiddels is het rendement op Europese junk bedrijfsobligaties lager dan op Amerikaanse treasury.
De inflatie zit handig verpakt in effecten, balansen van bedriijven en in vastgoed. Het worden weer interessante tijden.

squadra | 26-10-17 | 19:11 | + 7 -

Ben echt sceptisch dat de Eurozone helemaal bovenop komt. 1+2) zoals de velen hier al hebben aangegeven: te veel probleemlanden met te hoge staatschuld. Die kunnen hogere rente echt niet hebben. Daarnaast ontbreekt hun aan de mentaliteit om de tering naar de nering te zetten. 3) Europese bevolking vergrijst sterk. Totale staatsschuld komen oo de schouders van een steeds kleinere groep werkenden en vermogenden te zitten. 4) eindeloze ongeschoolde immigranten stuwen de belastingdruk nog verder op. Eten, huisvesting, onderwijs en zorg zijn eenmaal niet gratis. Ondertussen geven dezelfde immigranten weinig tot niets terug. Sommigen noemen dat een verrijking.

Vergelijk dat maar eens met die van de VS. Logisch dat de economie van de VS stelselmatig harder flink harder is gegroeid dan die van ons/EU.

Brainless talent | 26-10-17 | 18:55 | + 13 -

En wanneer knapt deze zeepbel?

NasiGordon | 26-10-17 | 18:46 | + 9 -

Als de rente omhoog gaat, stijgen de kosten van de financiering van de staatsschulden. Dan zijn er landen die hun eigen schulden niet meer kunnen financieren tenzij ze verder gaan bezuinigen. Maar verdere bezuinigingen worden niet meer gedragen door de bevolking.
oplopende rente leidt dus tot ellende op de financiële markten met alle gevolgen van dien of ellende op politiek vlak met alle gevolgen van dien.
De rente gaat nooit meer omhoog. Pas na een volgende oorlog weer.

zeeman73 | 26-10-17 | 17:06 | + 14 -

Ach, met wat inbeslaggenomen bitcoins van de justitie betalen we dat zonder problemen morgen in 1x af.

spoilerfreak | 26-10-17 | 16:49 | + -1 -

Het bellen blazen kan nog lekker door gaan. Op naar 8000 euro per vierkante meter in 020

spaanse_hoer | 26-10-17 | 16:14 | + 14 -

De rente blijft laag, want zodra de rente omhoog gaat, flikkert Italië om, en we kunnen amper een kleine economie als Griekenland betalen.
Was, plas, etc. Voorlopig hebben we nog gewoon een heeeeele lage rente.

@Memek | 26-10-17 | 16:04
Je moet nu je geld in aandelen steken. Gewoon wat je voorlopig niet nodig hebt in een fondsje stoppen, en lekker laten pruttelen. Geen omkijken meer naar.

TheEgg | 26-10-17 | 16:08 | + 1 -

Ik heb liever een hogere spaarrente. De hypotheek rente kan me gestolen worden.

Memek | 26-10-17 | 16:04 | + 8 -

Knappe jongens. Neem het opkoop programma. Gewoon, en legaal, vers geprint geld witwassen. Met splinter nieuwe eigenaars die net doen alsof het resultaat afhankelijk was van een tijdje hard werken. Wat lulkoek is. Zij zijn te vergelijken met een ouderwetse kerk. De Spaanse Inquisitie is overdreven. Maar, neem Wilders en zijn zij rechter, Opeens snap je de populariteit van haar als kapitein en ongewenste handelingen.

biltong | 26-10-17 | 15:23 | + 2 -

De beurzen blijven heel rustig onder het nieuws.

duitse herder | 26-10-17 | 14:59 | + -2 -

Als van die 2.100 miljard (en counting) pak em beet 10% oninbaar blijkt te zijn kunnen de Noordelijke belastingbetalers in de eurozone nog eens 200 miljard schokken, bovenop de 100 miljard van het Target2. Opa vertel nog eens over de voordelen van de euro en dat we echt niet onder kunnen.

witwas | 26-10-17 | 14:56 | + 24 -

Dus de kans dat we over 20 generaties deze schuld hebben afgelost is iets toegenomen?

Kromme Tenen | 26-10-17 | 14:39 | + 10 -

Noord Europa zal Zuid Europa moeten blijven financieren. Dat heeft te maken met een leef en werk attitude die ze al enkele jaren uitstekend bevalt.
De gevolgen zullen best wel -het moet wel voor het aangezicht- worden besproken. Maar de subcultuur van een après moi le déluge en après nous le déluge is en blijft de basis. Niet de financiële ontwikkelingen als hun basis.

duitse herder | 26-10-17 | 14:36 | + 18 -

Alles gelezen is er 1 gegeven dat als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt; 2,1 biljoen aan extra schulden, waar geen enkele Zuid-Europeaan zich druk om maakt.

En die rente blijft laag, er is geen enkele kans op groei/inflatie op een andere manier, gezien de geboortes van witte mensen in West-Europa alleen maar afneemt.

Magnusbeieren | 26-10-17 | 14:29 | + 24 -

REAGEER OOK