'Britse premier is WANHOPIG'

Gaat lekker
Gaat lekker
Is er weer gedoe rondom de brexit? Reken maar van yes. Een week geleden dineerde de Britse premier Theresa May met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in de hoop dat die de brexit-onderhandelingen - gaan slecht - een zetje in de goede richting kan geven. Zoals gebruikelijk lekte een anonieme bron de sappige details hiervan naar de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In het smakelijke artikel lezen we dat het woord charme-offensief niet van toepassing is op het diner, de term hulpkreet wel. Volgens de ingewijde smeekte May Juncker om hulp, vertelde ze dat haar Britse politieke tegenstanders in haar nek hijgen en zij daardoor geen bewegingsruimte heeft. Na afloop zou Juncker tegen medewerkers hebben gezegd dat hij vanwege de dikke wallen onder haar ogen het vermoeden had dat ze weinig tot geen nachtrust kreeg. Haar stemming kreeg van de Commissievoorzitter het stempel 'ontmoedigd', en waar ze vroeger in lachen kon uitbarsten lukt het haar nu met alle moeite van de wereld om woede-uitbarstingen binnenboord te houden. Afijn. Net zoals eerder dit jaar vindt team-May het lek een bewijs van de Brusselse drang om de onderhandelingstrein te laten ontsporen. En ook nu is Junckers kabinetchef Martin Selmayr de hoofdverdachte. Die ontkent vanzelfsprekend. Verder draait Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas de langspeelplaat af dat men in het Europese hoofdkwartier veel te druk is voor dergelijk geroddel. Onderaan de streep blijft staan dat deze rel de vertrouwensband tussen Londen en Brussel weer een tikje geeft en de onderhandelingslocomotief niet sneller zal doen laten rijden. May komt er imagotechnisch ook niet lekker vanaf. Voorlopig haalt echter niemand minder dan Juncker zelf de hete kastanjes voor haar uit het vuur (zie hieronder), en de premier zal het verhaal zelf ook nog wel een spin geven. Nu nog een nacht goed slapen.
Reaguursels

Inloggen

Leestip over de EU (en Griekse schuldencrisis): "Adults in the room" van Yanis Varoufakis. Geeft toch een mooi beeld hoe de Europese (waarschijnlijk ook nationale) politiek het volk en het idee achter de EU ergens op de laatste plaats heeft staan. Ver achter hun eigen (financiële) doelstellingen. Wordt allemaal wel zo heilig gedaan over dat de EU zo moreel ver ligt op de rest van de wereld, de bakermat der beschaving is en weet ik veel wat, maar de waarheid is eerder dat de EU gewoon beter is in het verhullen van de politieke schaduw-agenda's en tegengeluiden smoren. En dan flink met het opgeheven vingertje anderen veroordelen, lijk je zelf vooral beter. En zelfs intimidatiepolitiek wordt niet geschuwd.

Aan de ene kant is het waarschijnlijk goed voor de Britten op lange termijn dat ze uit de EU stappen. De waarschijnlijk komende Eurocrisis zullen zij dan weinig van meekrijgen (of juist de voordelen). Maar aan de andere kant, zij waren toch een van de meest Eurokritische lidstaten in de EU en het is erg jammer dat dergelijk weerwoord de EU verlaat. Andere kritische geluiden zijn derhalve makkelijker te smoren en iets zegt me dat dit aan de lopende band gebeurt.

Dirk. | 24-10-17 | 09:41 | + 3 -

round upp ,gratis wifi ,g 5 enz als je maar kanker krijgt dan is goed, zo is Brussel

pedro300 | 24-10-17 | 09:22 | + 0 -

Keer op keer toont de EU de redenen waarom de EU in haar huidige vorm op moet houden te bestaan. Een club machtswellustelingen en slechte verliezers die hun Vierde Rijk zo groot mogelijk willen maken en houden en iedere lidstaat of potentiële lidstaat die niet meewerkt genadeloos onder druk zetten, chanteren, en via economische oorlogsvoering proberen te schaden. En dan neuzelen over hoe de EU (i.p.v. de werkelijke oorzaak: de NAVO) gezorgd zou hebben voor 70+ jaar vrede. De EU bestaat pas sinds 1992, daarvoor was het een "vrij"handelszone, maar dat is detail natuurlijk.

"Harmoniseren" van mierenneukende microregulering zoals de definitie van een gehaktbal, dat een tv maximaal 200 Watt vermogen mag hebben (maar je mag er wel meerdere hebben), wipkippen, het wel of niet mogen verkopen van chocoladesigaretten of tabak met een smaakje, dat je iedere persoon uit de EU en zelfs daarbuiten maar in je land moet toelaten zonder voorwaarden of visum, hoeveel vluchtelingen uit het andere end van de wereld je moet opnemen, wat voor deals je met een dictator als Erdogan moet sluiten, het blokkeren van landbouwproducten uit de Derde Wereld zodat 95% van de bevolking meer mag betalen om een kleine klasse van grootgrondbezittende boeren hun baan en land te laten behouden ten koste van straatarme keuterboeren, enzovoorts, hebben NIETS te maken met vrijheid, vrede, vrijhandel of mensenrechten.

Hef die club op en begin met een blanke lei:
-Vrijheid van meningsuiting verankerd in een verdrag of grondwet bindend voor elke lidstaat met als enige beperking dreigen met geweld of oproepen tot geweld en moedwillige oplichting met het doel van zelfverrijking of een ander te schaden.
-Vrijhandel op gelijke voorwaarden als de bedrijven in elke lidstaat op basis van LOKALE regels. Harmoniseren van regels alleen en zolang het lokale parlement of de bevolking dat goedkeurt.
-Immigratie op basis van algemene redelijke regels die eisen stellen aan het meebrengen van eigen geld, het hebben van een werkgever die je sponsort, een verzekering die je met alle migranten deelt om de kosten van migratie te dekken, het onderschrijven van de rechtsstaat en gelijke rechten en vrijheden voor elk mens, plus de mogelijkheid voor de lokale bevolking om een maximum te stellen op het aantal immigranten per jaar via referendum. Vluchtelingen opvangen in de regio of in een lidstaat waar de bevolking daarmee instemt, ook via referendum en met een maximum.
-Geen Europees parlement of Commissie of bureaucratie meer. Alleen een Gerechtshof met een rechter uit elke lidstaat die bij meerderheid mag oordelen in gevallen van conflict over het Europese recht die bindende boetes kan opleggen. Desnoods als een lidstaat niet betaalt gefinancierd uit een importheffing op producten uit die lidstaat door de anderen.
-Een strikt neutrale buitenlandpolitiek. Geen bemoeizucht met Syrië of het Midden-Oosten, noch met de Oekraïne. Als de Oekraïne lid wil worden of welke staat dan ook, dan éérst de interne en externe grensconflicten vreedzaam oplossen en het recht op afscheiding via vreedzaam, ordelijk referendum van minderheden erkennen (zoals van de Catalanen).
-De Euro hervormen tot een mandje van nationale munten,zonder ECB als rente- en koersmanipulator en gebruiken naast die munten. De begroting van elke lidstaat moet sluitend zijn en ze mogen geen schulden aangaan. Desnoods moet een begrotingstekort simpelweg bijgedrukt worden in de nationale munt, waarbij de onderlinge verhoudingen van het Euromandje minimaal eens per jaar worden aangepast zodat de zwakke munten een kleiner aandeel krijgen in het totaal. Schulden worden zo betaald in het hier en nu door de huidige generatie kiezers via inflatie i.p.v. als een berg op de volgende generatie of de verstandiger landen afgewenteld.

Dat zou al een aardig beginnetje zijn, wat mij betreft.

Wol | 23-10-17 | 22:03 | + 15 -

Bij wie EU Brussel wel de waarheid spreekt wordt onmiddellijk ontslagen of op een dood spoor gezet. Ik wacht al sinds 20 jaar op de financiële boekhouding van Juncker's EU Brussel.

duitse herder | 23-10-17 | 21:21 | + 26 -

De Engelsen zouden toch echt eens naar de Duitsers moeten luisteren: besser ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende, en dan met die mentaliteit gaan praten. Kijken wie er dan onderuitgaat.

issieookweer | 23-10-17 | 21:17 | + 15 -

Achterbaks gedoe van de EU.
Net als met Schotland: pro-onafhankelijkheid voor Schotland, doen alsof hun neus bloed voor Catalonië. Ze hebben in dat Ivoren Toren van Babel niet door hoe ze overkomen bij de burgers, en drankorgel Juncker denkt dat wij omgekocht kunnen worden met "gratis WiFi". Stompzinnigheid ten top.

hellend_flak | 23-10-17 | 21:16 | + 29 -

Stukje ouderwetse psychologische oorlogsvoering van Juncker.
Als ik May was zou ik 'lekken' dat ze een kacheltje lamme Juncker naar de uitgang heeft moeten escorteren. Ligt waarschijnlijk dichter bij de waarheid.

Harry Turtle | 23-10-17 | 21:13 | + 29 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken