Goed nieuws, uw Californische wijn is gered

Broeva, haro!
Broeva, haro!
Californië is niet alleen de zetel van Silicon Valley. Voor de wijnliefhebber is Napa Valley minstens zo belangrijk. De beste Californische wijnen kunnen wedijveren met het fijnstproevende wat de Bordeaux en Rhône te bieden hebben. Daarom zal het voor veel wijnliefhebbers ook als schok zijn gekomen dat Noord-Californië in brand stond. Zou de wijn overleven? Er zijn al meer dan 40 doden te betreuren, maar het drama zou nog groter zijn als ook de wijngaarden verwoest zouden zijn. Zo ver is het niet gekomen, blijkt uit dit mooie verhaal (). In verschillende counties heeft de brandweer brandgangen gegraven. Die grachten hebben de wijnschatten bewaard en daarnaast is een wijngaard een soort natuurlijke brandgang. Dat kan helaas niet gezegd worden van de marihuana die ook een miljardenbusiness is in Californië. Er is aardig wat pot in rook opgegaan. Die rook is trouwens ook een probleem voor de wijnindustrie. In de eerste plaats bedreigt de slechte luchtkwaliteit het toerisme in de regio. Aangezien wijnproeven en wijnreizen over het algemeen vrij geriatrische hobby's zijn en die doelgroep niet zelden in het bezit is van suboptimale luchtwegen, blijven er nu al veel toeristen weg. In de tweede plaats is de druif bijzonder gevoelig voor omgevingsfactoren . De Fransen gebruiken er de term 'terroir' voor. 'Terroir is the set of all environmental factors that affect a crop's phenotype, including unique environment contexts, farming practices and a crop's specific growth habitat. Collectively, these contextual characteristics are said to have a character; terroir also refers to this character.' Dat gaat zo ver dat bij wijze van spreken het aanstampen van de bodem door de insectenpopulatie nog een gevaar kan zijn voor de kwaliteit van de wijn. Gelukkig was ten tijde van de branden al tot 90% van de oogst geplukt. Alleen cabernet sauvignon, met zijn dikke schil, hangt nog. Die wordt nu op smaak getest. Best kans dat je daar door al die rook barbecuesaus van kan maken, wat 'm waardeloos maakt voor wijn. Maar het kan ook zo zijn dat 2017 een exquise wijnjaar wordt omdat de delicate smaakbalans een tikje meer rook of bacon dan normaal verraadt. Proeven dus, al was het maar voor de instandhouding van de Californische wijnwereld.

Reaguursels

Inloggen

issieookweer | 22-10-17 | 09:12 | + 1 -

Voordat je mensen beschuldigt dat ze chemie in hun wijn stoppen kun je je beter eerst even op de hoogte stellen.

Zie: houseofmarnier.com/lp_landing.php

mona | 22-10-17 | 12:12 | + 0 -

@mona | 21-10-17 | 22:14
--Aldi verkoopt ook wijnen uit Chili. Hoe weet je dat die niet op aluminiumvaten zijn gerijpt?
Heb ik daarover iets beweerd?
-- dat de eigenaresse van de Lapostolle Casa Franse voorouders heeft.
Prachtig, maar wat is de logica achter dit argument? Wat heeft dat daarmee te maken, op welke wijze zij haar wijn maakt en wat zij er nu allemaal aan chemie instopt?

issieookweer | 22-10-17 | 09:12 | + 1 -

issieookweer | 21-10-17 | 21:13 | + 0 -

Aldi verkoopt ook wijnen uit Chili. Hoe weet je dat die niet op aluminiumvaten zijn gerijpt?
Overigens is de Chileense wijn die ik hierboven heb genoemd op houten vaten gerijpt. Ik moet er wel even bij vermelden dat de eigenaresse van de Lapostolle Casa Franse voorouders heeft.

mona | 21-10-17 | 22:14 | + 0 -

@mona | 21-10-17 | 16:30 |

Die wijnen worden niet alleen met suiker verbeterd; de wijngaarden daar zijn complete chemische fabrieken. Moet ook wel, als je wijn in aluminium vaten laat rijpen. Alleen daarom kunnen ze zo goedkoop zijn. Je krijgt die kwaliteit waar je voor betaalt. Overigens, de Aldi wijnen zijn nog veel goedkoper en komen in de dubbel-blind proeven altijd bij de beste smaken.

issieookweer | 21-10-17 | 21:13 | + 0 -

Chateauneuf-du-Pape
duitse herder | 21-10-17 | 15:05 | + 0 -

La Tour de Prelats Châ­teau­neuf-du-Pa­pe
Prijs per fles 0,7 liter € 15,99 bij Appie
Lapostelle Casa, cabernet sauvignon, Valle del Rapel, 2013
Prijs per fles 0,7 liter € 9,98 bij Appie, in de reclame gekocht voor halve prijs. Lekker ...... mmm

mona | 21-10-17 | 16:48 | + 0 -

Van mijn part mogen ze die Australische, Californische of Chileense wijnen allemaal houden. Nepwijn noem ik het, toegevoegde suikers, bah. Niet te drinken.
Franse wijn, die volgens de goede tradities is gemaakt, daar gaat geen wijn boven.
pjisonline | 21-10-17 | 14:50 | + 0 -

Toegevoegde suikers? Ja, bij de allergoedkoopste (vooral Chileense) wijnen (bijv. 3 flessen voor een tientje), maar dat soort wijnen bedoel ik niet. Ik betaal meestal zo'n 7 à 8 euro voor een fles rode wijn en die is van uitstekende kwaliteit. Daar koop ik hier in de winkel geen goede rode Franse wijn voor.
En dan die tradities van de Fransen ...... je bedoelt toch zeker niet het met de blote voeten kneuzen van de druiven? Dat behoort hoop ik tot het verleden, want er zijn hygiënischer methoden.
Natuurlijk zijn er goede Franse wijnen maar die moeten in Nederland zoveel kosten dat de consument ze alleen voor speciale gelegenheden koopt. En gelijk hebben ze.

mona | 21-10-17 | 16:30 | + 1 -

mona | 21-10-17 | 14:26 | +

de vogels zijn ze voor

duitse herder | 21-10-17 | 15:06 | + 0 -

mona | 21-10-17 | 14:16 |

Chateauneuf-du-Pape

duitse herder | 21-10-17 | 15:05 | + 1 -

@Mona: wat een onzin. Ik vind precies het tegenovergestelde. Franse wijn (en Italiaanse) is de enige goede wijn. Van mijn part mogen ze die Australische, Californische of Chileense wijnen allemaal houden. Nepwijn noem ik het, toegevoegde suikers, bah. Niet te drinken.
Franse wijn, die volgens de goede tradities is gemaakt, daar gaat geen wijn boven. En dat het in Nederland haast niet te krijgen is voor een redelijke prijs, dat ligt niet aan de Fransen. Ga maar in Frankrijk een wijn bestellen in een willekeurig cafe. Je kan ervan uitgaan dat je een lekkere wijn krijgt. Hier in Nederland krijg je bocht. In de supermarkten idem dito. Ik heb het vermoeden dat de inkopers totaal geen verstand van wijn hebben.

pjisonline | 21-10-17 | 14:50 | + 1 -

Is reeds 3 weken bezig om zijn druivenstruiken leeg te eten, nog voorraad voor drie weken. De buren zijn er ook blij mee...
duitse herder | 21-10-17 | 13:02 | + 3 -

Laat je nog iets over voor de herten?

mona | 21-10-17 | 14:26 | + 0 -

Nonkel Frituur | 21-10-17 | 12:26 | + 9 -

Ah Nonkel, ik begrijp dat u liever bier drinkt. Mag ik raden? Duvel triple hop 10%? Smaakt ook beter bij de frieten hé.

mona | 21-10-17 | 14:21 | + 0 -

Interessant artikel. Ik ben wel benieuwd of de Californische cabernet sauvignon 2017 geschikt geacht wordt om wijn van te maken en zo ja hoe die zal smaken. Afwachten maar. Het moet gek gaan wil die slechter smaken dan de Franse Beaujolais Primeur wijnen die hier eind november in de slijterijen te koop zijn. Sowieso koop ik nooit meer Franse wijn, omdat de kwaliteit vaak te wensen overlaat en niet in verhouding staat tot de prijs die je er voor moet betalen. Geef mij maar Australische, Californische of Chileense wijn. De kwaliteit is meestal goed en ze kost minder dan de Franse wijn.

mona | 21-10-17 | 14:16 | + 2 -

Is reeds 3 weken bezig om zijn druivenstruiken leeg te eten, nog voorraad voor drie weken. De buren zijn er ook blij mee...

duitse herder | 21-10-17 | 13:02 | + 2 -

@2voor12 | 21-10-17 | 12:03: U vergeet 'kunst.

H. Caulfield | 21-10-17 | 12:59 | + 5 -

Het is gewoon verzuurd druivensap, waar ze graag wat adjectieven bij verzinnen om uw aandacht af te leiden van het feit dat u peperdure azijn door uw keelgat giet. Als die 'hint van zwarte bessen en koffie' u moet overtuigen om die bucht te drinken, koop dan gewoon zwarte bessensap of koffie.

Nonkel Frituur | 21-10-17 | 12:26 | + 8 -

Wijn: bij uitstek hét product waarbij smaak en prijs totaal niets met elkaar te maken hebben.

2voor12 | 21-10-17 | 12:03 | + 20 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken