Oei! Hypotheekrente begint te stijgen door Basel IV

Zeggen wij niet
Zeggen wij niet
De Hypotheekshop dropt vanochtend een interessant theorietje in de mailbox aangaande de hypotheekrente. Vorige week konden we melden dat de gemiddelde 30-jaars rente nog nooit zo laag heeft gestaan. Vandaag zegt de shop dat een gemiddelde ook maar een gemiddelde is. Het valt op dat alle hypotheekverstrekkers hun rente verlagen, behalve ABN, ING en SNS. Dus verzekeraars, pensioenfondsen, regiepartijen pijltje omlaag, banken pijltje omhoog. Dat is opmerkelijk in deze markt waar de kapitaalmarktrente daalt. De ECB start weliswaar binnenkort met wat kwantitatieve verkrapping, maar dat interesseert kapitaalmarkten terecht geen reet. De rente blijft vermoedelijk nog wel even laag. Volgens de Hypotheekshop is er iets anders aan de hand met de stijgende hypotheekrente bij onze banken. Zoals u weet komen er nieuwe kapitaalregels voor banken aan onder de naam Basel IV. Kort en goed bepalen die regels hoe de bank zijn uitgezette gelden moet wegen voor wat betreft het risico. Als een bank zijn geld in een Duitse staatsobligatie stopt, dan valt het wel mee met die risicoweging. Verstrekt de bank een krediet aan een Afrikaans waterputtenbedrijf, dan valt het niet mee (sorry). En als de bank een krediet uitzet in de vorm van een hypotheek-met-nhg op een Nederlandse doorzonwoning, dan valt het al helemaal niet mee. Hollandse hypotheken worden volgens de internationale Basel-regels namelijk gezien als uiterst risicovol. Dat ligt helemaal niet aan ons, maar aan fakking wanbetalers in andere landen. Basel trekt de risicoweging voor elke bank in elk land gelijk en vindt hypotheken eenvoudigweg risicovol (uit ons archief: zo zwaar gaan hypotheken waarschijnlijk wegen, ook al wanbetaalt er hier in Nederland bijna nooit niemand niet). Momenteel mogen Nederlandse banken hypotheken nog lichtjes meewegen, maar straks onder Basel IV niet meer. Als de hypotheek zwaarder weegt, dan moet de bank meer buffer aanhouden. Volgens banken kosten buffers geld en dus, speculeert De Hypotheekshop, gooien de banken daarom de rente nu alvast maar omhoog. Sluiten wij af met onze Basel-klassieker-inclusief-Dijkmans-video waarin we de ratio achter de nieuwe regels hebben uitgeplozen.

Reaguursels

Inloggen

Als banken moeten reserveren of kapitaal moeten aanhouden voor hypotheek wanbetaling, dan stel ik voor dat als het hypotheekrecht wordt uitgeoefend door de geldverstrekker, de schuld wordt doorgehaald. De middenstand zal er fors door opleven.
Dus geen PL meer van 50K a 9% rente.

Raider Twix | 18-10-17 | 14:56 | + 0 -

In Brussel hebben ze er al 35 jaar over gedaan voordat ze een soort van roaming wetje hebben verzonnen wat de kosten gelijk trekt tussen verschillende EU-landen.
Dezelfde instanties laten gaan over iets dat ietsiepietsie complexer is (niet veel, want in principe hebben we heel die banken niet nodig voor een hypo in Holland), dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden.

Je weet, dit gaat fout, we betalen al relatief veel hier, en toch, we laten het gebeuren. Dan vervolgens weer raar opkijken waarom de mensen steeds maar weer niet iets meer uitgeven aan die nieuwe van Rutte.

Tsaaah | 17-10-17 | 22:31 | + 5 -

domme titel, dom stuk.

Ir. Wilhelmus | 17-10-17 | 20:49 | + -16 -

Bijna elke EU land lapt financiële regels aan z'n laars en komt er nog mee weg ook. Zit de Nederlandse staafschuld onder de 60%?
Maar Basel IV gaan we ons wél echt aan houden, en banken die er niet aan voldoen leggen we boetes op zodat ze er nóg minder aan voldoen, totdat ze omvallen, in plaats van ze toch overeind te houden met nog meer bijgedrukt geld. (einde sprookje, bedtijd.)

W_F | 17-10-17 | 20:38 | + 18 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken