Dit is de reden voor de totaalpaniek in de financiële sector

Regels!
Regels!
Tien jaar geleden is het alweer dat de Grote Financiële Crisis uitbrak, en behalve veel recente in memoriams heeft deze ook wat anders opgeleverd. Enter MiFID II, het gloednieuwe pakket aan regels voor de Europese kapitaalmarkten. Qua complexiteit en grootte doet dit denken aan de Amerikaanse Dodd-Frank Act uit 2010 (die telt 848 pagina's schoon aan de haak) en ook hier is de sector niet blij met al die regels. De eurocommissaris die financiële stabiliteit in zijn portefeuille heeft, Valdis Dombrovskis, maakt dit vuurtje vandaag nog net iets heter door te stellen dat de invoering van MiFID II niet uitgesteld wordt en gewoon op 3 januari 2018 blijft staan. Opschieten, is de boodschap aan vermogensbeheerders, banken en andere beleggingsinstellingen. Maar die hebben grote moeite met de voorbereidingen voor de nieuwe wet en klagen - net als hun Amerikaanse collega's - dat de regels veel simpeler kunnen. Ter verheldering: de kerngedachte van MiFID II (FAQ) is meer transparantie in de handel in obligaties, derivaten en aandelen ter waarde van in totaal biljoenen euro's, zodat de kapitaalmarkten beter in dienst staan van de reële economie. Denk aan de verplaatsing van koop en verkoop van met name schuldpapier en derivaten naar gereguleerde platforms (gebeurt nu nog grotendeels onderhands). Maar het meest berucht is dat instituties vanaf komend jaar de kosten voor beleggingsonderzoek afzonderlijk moeten gaan rekenen aan klanten, waar ze dit nu nog indirect doen. Dat betekent in de praktijk dat beleggingsinstellingen die kosten dan maar voor eigen rekening nemen. Het punt is dat dit niet alleen een goede 1,4 miljoen aan paragrafen oplevert en instellingen die niet bijbenen, maar ook dat sommige lokale toezichthouders hun interpretatie van de regels nog niet op orde hebben. Dat leidt dan weer tot het stukje nuance dat transparantie zeker in crisistijden welkom is omdat op die manier risico's beter in kaart worden gebracht. Tegelijkertijd zou meer eenvoud natuurlijk fijn zijn, maar da's nu te laat. Kortom, afgezien van een eventuele beurscorrectie des doods (we weten het niet) is dit voorlopig het spannendste ding binnen de sector.

Reaguursels

Inloggen

Snap die roep om transparantie wel wat betreft de onderhandse verhandeling van effecten. Heb ook jarenlang op naam en rekening van klanten onderhandse transacties verricht in bijvoorbeeld bonds. Dan moet zo'n klant je echt op je blauwe ogen geloven dat je voor hem handelt op basis van best effort. Het is niet zo dat die klant ergens een orderboek of betrouwbaar tradelog kan terugkijken.

-PR- | 17-10-17 | 20:46 | + 4 -

Blijft toch wel apart dat de EU zoveel controle wil op de particuliere sector terwijl de eigen ECB ongegeneerd geld aan het bijdrukken is en voor honderden miljarden riskante staatsobligaties opkoopt.

Franker | 17-10-17 | 20:08 | + 11 -

Handel in derivaten zoals een doos ongespecificeerde (hypotheek)leningen met veel wanbetalers onderin en twee keurig aflossende bovenin, mogen per direct verboden worden. Net als speculeren op dalende waarde papieren.

Raider Twix | 17-10-17 | 19:29 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken