Waarom banken niet moeten zeuren

Aldus de ECB
Aldus de ECB
In deze wilde monetaire tijden, waarin centrale banken hemel en aarde bewegen om de inflatie omhoog te krikken, heeft u vast weleens gehoord van de relatie tussen hun beleid en de winstgevendheid van banken. Dat klinkt als een verhaal dat ver van het bed ligt van de gewone man, maar dat valt alleszins mee, want renderende banken zijn van belang voor de stabiliteit van het financiële systeem. Winstgevende banken zijn beter in staat om het bedrijfsleven van kredieten te voorzien en om zelf kapitaal van investeerders aan te trekken. In dit verband hoort u Nederlandse grootbanken zo nu en dan klagen over de druk die de lage rente op hun rentemarge (het verschil tussen de gemiddelde rente die ze betalen over aangetrokken kapitaal en de gemiddelde rente die ze vragen voor het uitlenen van geld) uitoefent - met bijval van De Nederlandsche Bank. Vandaag verschijnt echter een ECB-paper (pdf) met de strekking dat het eigenlijk best meevalt met dit negatieve effect. Hoofdrolspelers in dit onderzoek zijn banken uit de eurozone, die al tijden kampen met de lage korte rentes van de ECB en de - door het obligatie-opkoopprogramma beïnvloede - lage lange rente. Ten eerste valt de correlatie tussen losjes monetair beleid en winstgevendheid weg als de onderzoekers controleren voor verwachte financiële alsmede economische condities. Verder is van belang dat monetaire stimulering nogal een asymmetrisch effect heeft op banken: de positieve impact van minder klanten die nat gaan op leningen en de verhoogde inkomsten uit bijvoorbeeld effecten compenseert de kleinere rentemarge. Tot slot is het wel zo dat een langdurige lage rente schadelijk kan zijn, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een beter draaiende reële economie. Enfin, is dat zij-effect van monetair beleid ook weer duidelijk. Nu nog een antwoord vinden op de vraag hoe het aanjagen van de inflatie nu eigenlijk werkt (leestip!).

Reaguursels

Inloggen

Louter theorie, geen enkel positief effect doet zich voor. Wel slechte rendementen en veel bankroete banken en bedrijven, zuidelijk, maar noordelijk in bezit.

Raider Twix | 13-10-17 | 17:23 | + 0 -

Centrale banken hebben met hun gesodemieter met rentestanden, opkoopprogramma's, quantitative easing en weet ik veel, inmiddels de werkelijke economie zodanig verkloot dat ze zélf niet meer begrijpen wat er gebeurt.

Door een kunstmatig vormgegeven financiele omgeving zijn alle prijssignalen verstoord, weet niemand meer de relatie tussen wat iets kost en de wérkelijke waarde, zijn vraag en aanbod niet meer op elkaar af te stemmen, verzuipt de hele wereld in de schulden die nooit afbetaald kunnen worden, verdienen bedrijven meer geld met financiele manipulaties dan met iets produceren en is de beurs verworden tot een casino waar robotraders de dienst uitmaken.

Centrale bankiers lijken op de piloot van een zwaar beladen vliegtuig waarvan een motor is uitgevallen. Ze hebben zogenaamd de controle, zitten aan de stuurknuppel, bepalen de koers, maar kunnen niet anders dan hoogte verliezen om voldoende snelheid te houden om niet neer te storten.

Dit kan maar op één manier aflopen. Met een donderende klap, dus.

Magnum Force | 13-10-17 | 08:30 | + 33 -

Ik snap banken sowieso niet. De 10-jaars rente is 2%. Stel je maakt 1% rendement (=50% marge) dan kan je 1% aan de spaarder/funder betalen. Blijkbaar is 50% marge niet genoeg. En dat geeft maar aan hoever banken van de werkelijkheid afstaan.

Yeohan | 13-10-17 | 07:55 | + 1 -

Waarom dan niet lenen tegen 0% rente voor consumenten en bedrijven en spaarrente op een positief % zetten bv 5% en de rentevergoedingen(bij uitlenen tegen 0% zeg maar 2% ECB vergoeding) voor de banken intern te laten vergoeden door gecreërd geld van ECB en centrale banken.
Kost volgens mij hetzelfde maar het geld blijft dan INTERN fiatgeld en de reële economie draait beter.
De consumenten en bedrijven,pensioenfondsen,e.a, profiteren er dan wel van zonder dat hun spaarrente naar 0% gaat of zelfs bijbetalen in de toekomst.
Mensen hebben meer te besteden/gaan anders besteden en overheid krijgt meer belastingen (BTW,omzetbelasting,verder vult duitse herder wel aan)binnen.
107

steekmug | 13-10-17 | 07:08 | + 0 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken