Econoom ontdekt mens: krijgt Nobelprijs

Sorry Joris
Sorry Joris
Weliswaar wordt Joris Luyendijk goed gelezen, maar dat betekent niet dat men naar hem luistert. Zo hield hij vorig jaar een pleidooi voor het afschaffen van de Nobelprijs voor de Economie. Nu is dit sowieso een nepnobelprijs (want niet door Nobel in het leven geroepen), maar volgens Luyendijk is de prijs schadelijk. Economen zouden zomaar eens kunnen denken dat ze exacte wetenschap bedrijven. Moet je niet willen. Afijn, die nepnobelprijs is vandaag dus weer uitgereikt. Aan de Amerikaan Richard Thaler. Een keuze die Luyendijk mogelijk troost biedt. Thaler verzet zich namelijk tegen het idee van de mens als calculerend wezen dat op basis van beschikbare informatie rationele keuzes maakt. In plaats daarvan kloot u maar wat aan, soms volledig tegen uw eigenbelang in. (bijvoorbeeld door onnodig duur te pinnen of te investeren in zaken die bij Harry Mens worden aangeprezen). Tot dat inzicht kwam Thaler ook toen hij het werk van psychologen Daniel Kahnemann (nepnobelprijswinnaar 2002) en Amos Tversky las. U bent geen homo economicus, maar een homo sapiens. Revolutionair inderdaad. Maar u kunt gedragseconoom Thaler ook kennen van de 'nudging'-theorie. Het idee dat je menselijk gedrag met kleine ingrepen kunt sturen, zoals de vlieg of het voetbaldoeltje in een urinoir. Een theorie waar onder meer president Obama en de WRR enthousiast mee aan de slag gingen om te kijken hoe zij burgers subtiel richting wenselijk gedrag konden duwen. Verder mocht Thaler in de film The Big Short, achter de roulettetafel en aan de zijde van Selena Gomez, uitleggen wat CDO's eigenlijk zijn. Op de uitverkiezing van Thaler werd euforisch gereageerd door oud-DK-hoofdredacteur A. Dijkman en Sylvester Eijffinger die (zoals altijd) intiem is met de Nobelprijswinnaar. De Eijff was in 2013 nog verbaasd dat Thaler niet uitverkoren was en haalde hem drie jaar eerder naar Nederland. Dat u het maar weet. Voor een kritische noot kunt u terecht bij Nassim Nicholas 'zwarte zwaan' Taleb die het merendeel van de gedragseconomie bullshit vindt en eerder digitaal over straat rolde met Thaler. De 'nobelprijswinnaar' gaat de geldprijs van €950.000 'as irrationally as possible' uitgeven. Kannie hebben, want naast zijn academische carrière, runt hij een vermogensbeheerbedrijf (oa met Kahneman) dat €8 miljard onder beheer heeft.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb sterk het idee dat Talebs Fat Tony veel meer inzicht in het menselijk al dan niet 'economisch' handelen heeft dat al die al dan niet nepnobelprijs winnende Dr. John 'economen'.

Poekieman | 09-10-17 | 18:56 | + 1 -

Ik had deze Nobelprijs helaas aan Nederlandse kiezers toegekend of misschien toch de VVD of Mark Rutte. Mark Rutte en zijn VVD weten dat zij alles kunnen maken want de kiezers komen toch. Bewezen in 2013 en 2017. Misschien ook straks in 2021.

Yoo2621 | 09-10-17 | 17:34 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken