Deze buitenlandse hipsters gaan er vandoor met uw belastinggeld

Economische Zaken is gul
Economische Zaken is gul
U kent deze heren niet. Wij ook niet. Maar wat we wel van ze weten, is dat ze hun boterhammen beleggen met ons belastinggeld. Het FD schreef deze week een alarmerend verhaal over Dutch Venture Initiative (DVI). Deden wij ook al eens. Kort samengevat: DVI is in 2013 opgericht door het ministerie van Economische Zaken en het Europees Investerings Fonds. Doel is het bedrijfsleven te voorzien van extra kapitaal. In totaal is daarvoor door EZ en de Europese Investerings Bank ruim €200 miljoen voor vrijgemaakt. Dat wordt verdeeld over commerciële investeringsfondsen, die zelf ook meefinancieren. Op die manier wordt er een hefboom gecreëerd waardoor met 200 miljoen publieke euro's een veelvoud aan kapitaal wordt losgemaakt.

Kamervragen
Aangezien er belastinggeld in DVI wordt gestopt, is het de bedoeling dat de Nederlandse politiek een beetje kan controleren wat er zoal met die pot geld gebeurt. Het laatste jaarverslag is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Terwijl het al wel een paar weken te vinden is in de (na registratie geheel gratis te doorzoeken) Luxemburgse Kamer van Koophandel. De conclusies: Van de 202,5 miljoen euro die beschikbaar was, is nog maar 57 miljoen daadwerkelijk uitgegeven. Daar deden de investeringsfondsen 88 investeringen mee, waarvan de helft in buitenlandse bedrijven. Zo vloeit Nederlands belastinggeld naar groeiende bedrijven in pak ‘m beet Duitsland, Polen en Frankrijk. En dat vinden ze in Den Haag niet leuk. GroenLinks klom deze week meteen in de pen om Kamervragen te stellen. Waarom in vredesnaam geld steken in commerciële investeringsfondsen om buitenlandse bedrijven te stimuleren, als je ook gewoon rechtstreeks subsidies kunt geven aan kansrijke Nederlandse start-ups? Vooral ook omdat het managen van DVI nogal in de papieren loopt. Op de totale investering van 60 miljoen heeft beheerder EIF het voor elkaar gekregen over de eerste drie jaar van het bestaan van EIF €7,17 miljoen aan managementkosten te factureren. Ofwel: 12% van de pot gaat op aan onkosten.

Waar vloeit het geld uit het DVI nu precies naartoe? Volgens het FD investeerden de Nederlandse fondsen die DVI-geld kregen in 46 buitenlandse bedrijven. We snorden er vier op. Terug naar de fotogalerij boven dit artikel. Tijd voor wat namen en rugnummers. Vanaf linksboven met de wijzers van de klok mee:
1. Dirk Owerfeldt, oprichter van de Duitse firma Gastrofix, dat een kassasysteem voor de horeca maakt. Het Nederlandse door DVI gesponsorde fonds Endeit investeert erin.
2. Ulrik Bo Larsen, chef van de firma FalconSocial dat iets doet met marketing en social media. Het mede met uw belastinggeld gevulde fonds van Prime Ventures stak er US$ 16 miljoen in
3. Hans Nissens, oprichter en CEO van Oxynade uit Gent. De firma heeft een self-service ticketingplatform voor online verkoop van kaartje voor evenementen. Het door DVI gevulde investeringsfonds Newion pompte er 1,8 miljoen in.
4. Artur Hanc, oprichter en baas van Elmodis kreeg ons belastinggeld via SET Ventures. Elmodis is een Poolse start-up actief in het `industriële internet of things’.
Hartstikke leuke bedrijfjes natuurlijk. De betrokken ceo’s zullen vast puike ondernemers zijn. En zeg nu zelf: als morgen de Poolse overheid een fonds opzet dat met belastingzloty's wil investeren in uw bedrijf, zegt u ook geen nee. De grote vraag is natuurlijk of Economische Zaken nu wel effectief bezig is met fondsen als DVI.

Overliquide
Idee van Dutch Venture Initiative is dat de overheid zo bijdraagt aan het beschikbaar stellen van kapitaal voor bedrijven die anders niet kunnen groeien. Klinkt sympathiek, maar het is een oplossing voor een niet bestaand probleem. Zoals Wilfred Nagel, voorheen Chief Risk Officer bij ING nog maar eens benadrukte tijdens het altijd gezellige Fundfestival: Met dank aan het QE-beleid van de ECB klotst het geld tegen de plinten. “ING is overliquide. De bank zou niets liever doen dat dat uitzetten, maar er moet wel wat te verdienen zijn.” Schaarste aan kapitaal is juist belangrijk voor het goed functioneren van de economie. Te veel kapitaal leidt tot investeringen in zwakke broeders. En echt succesvolle ondernemers die beleggers een goed rendement te bieden hebben, komen er ook wel zonder overheidsbijdrage. Bij EZ is men doof en blind voor de kritiek. Vorige week trok Henk Kamp tijdens het Startup-fest in Amsterdam doodleuk weer een nieuw blik belastinggeld open voor het bedrijfsleven. Nu eens niet alleen voor start-ups, maar ook voor scale-ups: start-ups die kneiterhard gaan, maar blijkbaar nog niet zonder overheidssteun kunnen. EZ lanceert dit nieuwe fonds samen met het EIF. Kans is dus groot dat u binnenkort ook mee betaalt aan een fijne doorgroeier uit Oost-Europa.

Reaguursels

Inloggen

watergeus ,met de sleepnet wet ,krijgt de top alles zo wel

pedro300 | 09-10-17 | 08:53 | + 0 -

Banken als de ING, RABO en ABN/AMRO zijn nogal hebzuchtig als het om bedrijfskredieten gaat. Ze willen dan wel het hele bedrijf overnemen incl. kennis en de ideeën van degenen die de startup zijn begonnen.
Veel van deze startuppers piekeren daar natuurlijk niet over.

watergeus | 08-10-17 | 22:28 | + -1 -

We pissen miljarden weg per jaar, vnl om buitenlandse onkunde te faciliteren wat anders nooit rendabel zou zijn. De Franse landbouw voorop om waar wat te noemen.
Dit is ook een gedrocht wat bol staat van de superlatieven en zelfverrijking. Weer een goed lobby-apparaat aan het werk geweest om wat belastingcenten te spenderen.

Ondertussen de boodschap dat u er op vooruit gaat, terwijl u via de achterdeur alles veel harder uit MOET geven. Het moet tenslotte ergens van betaald worden niet waar?

Tsaaah | 08-10-17 | 20:20 | + 2 -

Zo blijkt maar weer: de overheid moet zich niet de markt gaan bemoeien, en de markt moet ook heel ver weg van de overheid gehouden worden. (VVD)
Ik verlang haast terug naar de nachtwakersstaat.

Analia von Solmsch | 08-10-17 | 20:19 | + 2 -

Gratis geld leidt tot geen terug te verdienen kosten.
Dus je bedrijf hoeft opeens geen winst meer te maken.
Nou, dan doen vele dan ook niet meer.
En die velen maken de wel renderende nu kapot.
QE: de aanstichter van alles.

Raider Twix | 08-10-17 | 17:32 | + 0 -

peggold | 08-10-17 | 15:13
Maakt niet uit joh, is alleen maar uitstel van executie. Vroeg of laat ga jij ook voor het bijltje.
Het zou je sieren om uit de school te klappen met het constateren van dit soort gelegaliseerde diefstal en volledig bloot te leggen hoe het in elkaar steekt. (Dat heet behulpzaam zijn naar de samenleving toe met onomstotelijk bewijs en het zou de plicht moeten zijn van iedere burger om hier prioriteit aan te geven!)

Slaapt u lekker, wetende dat u het voor 20 gezinnen uit uw stad of dorp iedere dag een betere kwaliteit van leven had kunnen geven?
En doordat u weg kijkt en door graait deze families in de meest armoedige en ellendige tijd van hun leven stopt?
De lokale ambtenaren het indirect ook moeilijker maakt in het uitvoeren en vooral controleren van hun werk en allerlei andere instanties die door dit soort centengeneuk ook niet meer door alle data checks aan hun echte werk toe komen. met als gevolg steeds meer financieel zwakkere mensen en organisaties ten gevolg en wachtrijen en al dan niet nog meer bijkomstige ellende.

Geld is niet alles. Ook al zijn er genoeg dwazen die daar wel in blijven geloven. Zorg ervoor dat je niet zo'n dwaas blijft.
Wat je geeft is wat je krijgt, en wat je steelt zal je vroeg of laat minstens even duur komen te staan.

TP 1984 | 08-10-17 | 16:35 | + 8 -

Schaam me een beetje om het te zeggen. Maar wij hebbend die potten ook gevonden en maken er schaamteloos gebruik van. Had ik 5 jaar geleden nooit gedaan uit trots. Maar met alle verandering, alle graaiers, dan ga je vanzelf meedoen. Je moet wel.

peggold | 08-10-17 | 15:13 | + 2 -

Vogelbeest | 08-10-17 | 14:24 |

Mag ik aanvullen: 63.000 and counting wetten. Thema: Wat ook niet mag is....

duitse herder | 08-10-17 | 14:34 | + -6 -

"Doel is het bedrijfsleven te voorzien van extra kapitaal"

Wie weet een manier om die micro-kosmos in Den Haag uit te leggen dat ze moeten stoppen met het uitgeven van ons geld? Hadden ze niet beter eerst die crisisheffing kunnen verlagen? Het (tijdelijke) Kwartje van Kok terug kunnen geven?
@regering: Als je alles wat zich in Nederland bevind wilt voorzien van Extra Kapitaal moeten jullie MINDER UITGEVEN.
Niet meer úitdelen en vervolgens bijvoorbeeld de BTW verhogen. Nederland gaat steeds meer richting bijvoorbeeld Cuba of de voormalige USSR. Alles is extra-belast óf gesubsidieerd.Er bestaat geen vrije markt, alleen een (slecht) geleidde economie.
De belastingen kunnen met de helft naar beneden. De werkgelegenheid kan met minimaal 30% stijgen.

Vogelbeest | 08-10-17 | 14:24 | + 24 -

Ik kan me nog herinneren dat we als student een symposium organiseerden en bij het zoeken naar sponsors stuitten op een subsidiepotje van een ministerie. Die ambtenaren zijn oh zo blij als ze hun potje kunnen leegmaken, we stonden er van te kijken hoe behulpzaam ze waren om ons geld te bezorgen. Dan kunnen ze weer rapporteren dat de subsidies goed besteed zijn. Dat is gewoon hun modus operandi. Dat het met de huidige rentestanden niet nodig is om wat dan ook te subsidiëren maakt ze niets uit. Het is gewoon werkverschaffing voor ambtenaren.

nieuwe_Deen | 08-10-17 | 14:14 | + 23 -

Bestaan er dan nog starters in Nederland ? Zijn er NL mensen die vol vertrouwen in de Nederlandse economie een bijdrage willen en kunnen leveren? Die capaciteiten hebben om een nieuwe start te maken. En daar bedoel ik geen ZZP-ers mee, maar bedrijven.

Ik heb overigens twee maanden geleden die vraag aan de KvK gesteld: Hoeveel nieuwe bedrijven zijn er gedurende de laatste 2 jaar bijgekomen? Het antwoord was 4 zoekzelfmaarop verwijzingen. Deze gaven geen informatie die ik zocht.

Ik heb derhalve grote twijfels aan het ontstaan van nieuwe bedrijven. In Nederland.

duitse herder | 08-10-17 | 13:15 | + 12 -

Ze maken zich wel zorgen over een eenmalig potje van 200 miljoen, maar de netto afdracht van 6 miljard per jaar aan de EU, die dat geld ook voorall herverdeeld in de rest van Europa, hoor je ze niet over.

Banana008 | 08-10-17 | 13:01 | + 23 -

Enne ........ God verhoede, dat Henk Kamp die huizenbezitters in Groningen met waardeloos geworden woningen in de kou laat staan en voordien Defensie heeft uitgehold nog een Ministerspost krijgt in het volgende kabinet.

mona | 08-10-17 | 12:39 | + 15 -

fyi...... ga eens kijken op de HTC in Eindhoven. Daar lopen duizenden mensen (een groot deel met een buitenlands paspoort) rond die gulzig uit de beker met subsidie-geld drinken.

derksje | 08-10-17 | 12:38 | + 21 -

Ongelofelijk! Ons belastinggeld gaat naar buitenlandse bedrijven die mogelijk ook nog Nederlandse bedrijven beconcurreren. Den Haag maak hier een eind aan!

mona | 08-10-17 | 12:29 | + 38 -

En zo schuift de hele economie naar de grijpgrage klauwen met politieke connecties. Die staan namelijk vooraan om dit soort geld op te vangen.
Bereid je maar voor op Sovjet-efficiëntie in onze economie.

frank87 | 08-10-17 | 11:48 | + 21 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken