De onmogelijkheid van een onafhankelijk Koerdistan

Gewoon de 'bitch' van Erdogan
Gewoon de 'bitch' van Erdogan
Vorige week stemden de Koerden van de Iraakse deelstaat Koerdistan met overweldigende meerderheid (bijna 93%) voor onafhankelijkheid. De uitslag van het niet-bindende referendum is geen verrassing. Al sinds de opstand van de Iraakse Koerden tegen de Iraakse dictator Saddam Hoessein vlak na de Eerste Golfoorlog (1990-1991) is regio semi-autonoom en kon men hardop dromen van onafhankelijkheid. Politiek gezien ligt een eventuele onafhankelijkheid gevoelig, met name bij de buurlanden en de door (sjiieten = Iran gedomineerde) federale regering in Bagdad. Turkije en Iran zijn vooral bang dat een onafhankelijk Koerdistan een inspiratie is voor de Koerdische minderheden in hun landen. De federale overheid van Irak is vooral bang olie-inkomsten mis te lopen van het olierijke Koerdische gebied. Afgezien van de politieke tegenwind, is het momentum van onafhankelijkheid gezien de staat van de Koerdische economie verre van gunstig. Veelzeggend zijn in dit licht de directe maatregelen die de federale regering van Irak en Iran hebben afgekondigd na het referendum. Iran stopt de handel in gas en olie en sluit de grenzen, de federale regering van Irak dreigt -naast met mogelijk militair ingrijpen- het luchtruim boven de Koerdische regio te sluiten. Turkije belooft bij een onafhankelijkheidsverklaring Koerdistans olie-export te gaan blokkeren (meer daarover hieronder). Maatregelen die voornamelijk gericht zijn op de kwetsbare economie en staatsfinanciën van Koerdistan. Een kleine recap: sinds de oorlog van de oude Bush hebben de Koerden -na een korte burgeroorlog- hard gebouwd aan hun staat. De deelstaat heeft een eigen leger, een eigen regionale regering (KRG), een eigen ambtenarenapparaat en genereert -zo goed al het gaat ook- eigen inkomsten. Bij dat laatste gaat het om zowel olie als in mindere mate gas. De staatsinkomsten van Irak en de deelstaat Koerdistan worden vrijwel volledig gefinancierd (KRG meer dan 95%) uit olie-inkomsten. Volgens een nog door de Amerikanen opgelegde verdeelsleutel, werden voor 2014 alle inkomsten op federaal niveau verzameld en vervolgens verdeeld over de regio's naar ratio van inwonersaantal. Koerdistan kreeg traditioneel 17% van deze inkomsten. Sinds 1991 heeft men in deze regio steeds meer olie gevonden. Deze voorraden kunnen op jaarbasis meer inkomsten genereren -mits de grondstof efficiënt geëxploiteerd en verkocht wordt- dan deze federale toelage. Om financieel minder afhankelijk te zijn van de federale toelage heeft de KRG leiding van president Massoud Barzani en zijn partij banden aangeknoopt met Turkije (lees: Erdogan).

De Turken wilden tegen een goede prijs wel zaken doen met de olierijke deelstaat. Dus heeft de KRG in 2013 een oliepijplijn laten aanleggen die Koerdistans olievelden verbindt met de reeds bestaande oliepijplijn tussen het omstreden Kirkuk en de Turkse kustplaats Ceylan om buiten de federale deal om extra inkomsten te genereren (meer info hierzo). Daar komt bij dat Koerdistan tijdens de strijd tegen IS de stad Kirkuk en de grote gas- en olievelden in de omgeving aan haar domein heeft toegevoegd. Bagdad was 'not amused' en heeft de federale toelage sinds 2014 bevroren, waardoor duizenden Koerdische ambtenaren voor hun loon afhankelijk werden van de eigen olie-export. De Koerdische economie is allesbehalve een autarkie; voor voedsel zijn de Koerden bijvoorbeeld voor 90% afhankelijk van het buitenland, voornamelijk Turkije en Iran. De economie in de regio is nauwelijks gediversifieerd, de banksector niet gedigitaliseerd (een cash-economie), een fiscaal systeem ontbreekt en de KRG is veruit de grootste werkgever. Naar schatting werkt 1 van de 6 Koerden voor de regering. Daarbij drukken de kosten van de oorlog tegen IS het staatsbudget aanzienlijk. Conclusie: al zou een onafhankelijk Koerdistan politiek haalbaar zijn, de Koerdische economie is er domweg niet klaar voor. Zonder met name de olie-export en import van voedsel en andere producten naar en van Turkije (zie overzicht), waar de KRG bijna volledig afhankelijk van is, bestaat er geen Koerdistan waar burgers met een minimum aan welvaart kunnen leven (zelfs met steun van de Turken is het al geen vetpot). In die zin is president Barzani en de KRG en zijn partij gewoon de 'bitch' van Erdogan. 'We have the tap. The moment we close the tap, then it’s done', aldus de Turkse president. Het gaat nog dus nog wel even duren voordat de Iraakse Koerden hun onafhankelijkheid formeel gaan verklaren, tenminste, als zij ervoor kiezen hun verstand te gebruiken.


Reaguursels

Inloggen

Hier nog een Kurdistan: Rojova. Een eigentijds communistisch/communitair liberaal initiatief in Oost Syrië. Dat Kurdistan dat komt er wel. en.m.wikipedia.org/wiki/Rojava

Yeohan | 01-10-17 | 21:54 | + -1 -

1 op 6 is niet eens zo raar, zelfs in Nederlands is dat nog steeds 1 op 8 (van de totale beroepsbevolking) Frankrijk zit op 15%, dus ook bijna 1 op 6.

W_F | 01-10-17 | 21:03 | + 1 -

Het zou voor de Koerden gunstig zijn als ze wisten hoe relatief goed te doen het is om voedselproductie onder ledlicht te gaan brengen.
Heel veel gewassen kunnen al op die manier verbouwd worden, dus in bestaande (flat-)gebouwen.
Het is wel een kwestie van de benodigde kennis bijeen vergaren en voldoende startkapitaal.
Het is om op te starten duur. Maar zodra het is opgestart en draait produceert het tot 75 keer meer dan zelfde oppervlakte koude grond en is de kans op misoogsten nihil, het gebruik aan water relatief laag (5% t.o.v. traditionele landbouw) en bestrijdingsmiddelen zijn er ook vrij weinig nodig (mits de juiste kennis).
Helaas zal niemand deze kans grijpen vanwege de risico's en hoge investeringen. Zo jammer want binnen 7 jaar hadden ze daar prima hun eigen miljoenen producerende flatgebouwboerderijen kunnen hebben. Zeker met genoeg oliedollars moet dat toch aantrekkelijk zijn.

Helder Groentje | 01-10-17 | 19:16 | + 0 -

Een bevolking economisch of qua voedselvoorziening chanteren of laten verhongeren is crimineel en in strijd met internationaal recht en wellicht zelfs een oorlogsmisdaad of daad van genocide. Zelfs Cuba of Noord-Korea kan gewoon voedsel importeren voor de lokale bevolking ondanks haar abominabele economie en mensenrechtensituatie.

Ben benieuwd wat er zou gebeuren als Turkije, Iran en Irak voedsel en energie voor het gewone volk als wapen gaan inzetten en de eerste beelden van hongererde of dode Biafra 2.0 kindjes op tv en internet verschijnen. Denk dat een terechte wereldwijde veroordeling zal volgen. Wellicht zelfs gevolgd door een VN-resolutie, mits China niet vetoot wegens Tibet.

Schijnt dat de Spanjaarden momenteel ook willen bewijzen dat een bevolking nog liever onafhankelijkheid in armoede verkiest boven "welvaart" in onderdrukking en vernedering. En zoals het artikel al aangeeft: van welvaart is nu al nauwelijks sprake in Koerdistan...

Wol | 01-10-17 | 17:43 | + 5 -

Er lopen een paar grote rivieren door Koerdistan, de Eufraat en de Tigris. Met een beetje goede wil zijn er dus wel irrigatieprojecten te starten en kan er aan landbouw gedaan worden. Zodra Koerdistan binnen een jaar of 5 zelfvoorzienend is met voedsel, dan kunnen ze zich zonder problemen afscheiden.

Haberdoebas | 01-10-17 | 17:16 | + 6 -

Terwijl het onze natuurlijke bondgenoten zijn in de strijd tegen jihadisten. In tegenstelling tot Turkije en de Golf-tirannieën.

obominotie | 01-10-17 | 16:51 | + 12 -

Hoe je het ook bekijkt, de Koerden zijn de pineut. En niemand die voor ze opkomt. Jammer is dat.

HelemaalNix | 01-10-17 | 15:43 | + 15 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken