Deutsche Bank maakte een potje van deze renteswap en moet dokken

Aldus het Kifid
Aldus het Kifid
Het Kifid strikes again. Ons favoriete klachteninstituut heeft ditmaal het deksel stevig op de neus geplempt van Deutsche Bank. Het ging die zaak om een renteswap. Voor de onoplettende kijkbuislezertjes even een lekenpraatje: een ondernemer die financiering afneemt bij een bank met een variabele rente, kan via een renteswap de variabele rente ruilen voor een vaste rente. Stijgt de rente van de lening (gebaseerd op Libor of Euribor, superbetrouwbaar), dan betaalt de tegenpartij (de bank zelf) het verschil. Sympathique, non? Ja, behalve dan dat door het uitbreken van de kredietcrisis de rentes hard daalden. En toen kwam de aap uit de mouw, want bij een dalende rente moet de leningnemer bijpassen omdat de swap ineens een negatieve waarde krijgt. Dat zag niemand aankomen, en iedereen en zijn moeder voelde zich bedonderd (keigoeie longread hier). Zo ook de ondernemer die het aandurfte om naar het Kifid te stappen. In 2007 sloot de beste man een lening plus renteswap af, en door verdere uitbreidingsplannen herstructureerde hij zijn financiering in 2008. Daar hoorde ook een nieuwe renteswap bij. Die eerste swap had al een negatieve waarde van € 26.365, maar na de herstructurering was de negatieve waarde plots € 76.146. Gewoon, omdat het kon. Voor het Kifid beklaagde de ondernemer zich dat deze toename nooit fatsoenlijk was toegelicht door Deutsche Bank. Die verweerde zich door te stellen dat ze nou eenmaal graag een marge pakt op transacties. Dat vond de Kifid dikke quatsch. Natuurlijk, een bank mag best een marge rekenen, geld verdienen is immers niet verboden, maar de oplettende kijkbuislezertjes hadden het al gezien: dit was helegaar geen winst, alleen een toename van de negatieve waarde van de swap. Tussen de regels van de uitspraak door lezen we dat de Kifid-'rechters' dit maar debiel nattevingerwerk vinden à raison de € 50.000. Deze toename was gewoon willekeur, zo rolt Deutsche Bank blijkbaar. Puntje voor de ondernemer dus, maar niet helemaal want hij krijgt maar € 35.000 vergoed. De vaststelling hiervan vinden we op zijn beurt dan ook weer nattevingerwerk en de argumentatie is ook boterzacht (u mag het zelf hoofdschuddend nalezen vanaf paragraaf 4.7). Nou goed, laten we ook vooral niet teveel verwachten van het Kifid.

Reaguursels

Inloggen

Zolang er niets met de oorzaak wordt gedaan is het net als met de zorg een kwestie van 'symboolpolitiek en communicerende vaten' , aldus Schippers en de stijging van de zorgpremie.

Dit is iets totaal anders maar de oplossing wordt ook hier door u betaald, of dan deze ondernemer in dit geval, zonder dat u inzicht krijgt waarom. Het systeem is ziek en we dienen maar een doel, en dat is het in leven houden van het systeem. Kifid is een wassen neus en een deel v/h systeem. Gewoon weer blijven stemmen op dezelfde partijen. Gaat het vast goed komen (not)

Tsaaah | 24-09-17 | 15:29 | + 1 -

Dat "gratis" herstructureren van renteswaps ging bij alle banken in 9 van de 10 gevallen met extra (voor de klant onzichtbare) marge.

Klantcentraal.
Transparant. En zo.

FrWi | 24-09-17 | 13:40 | + 1 -

Het is een spelletje, waarbij de bankiers nooit kunnen verliezen want "banken zijn belangrijk voor de stabiliteit blablabla". Zij weten allemaal dat al die feestproducten de reële economie niet helpen, maar "het kan niet anders". Wachten tot het circus binnen 5 jaar nog een keer totaal in elkaar klapt.

Watching the Wheels | 23-09-17 | 14:32 | + 2 -

Banken! Als ik kijk naar de omvang van die Swap, krijg ik de neiging om te denken dat banken handelden met voorkennis. Want een bank betaalt niet graag. Zij zouden geen Swap's verkopen als de rente zou kunnen stijgen.

Yoo2621 | 23-09-17 | 01:16 | + 13 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken