Zo verkleint de Fed zijn balans

In een plaatje
In een plaatje
De Amerikanen gaan monetair verkrappen. Met die histeurische stap lopen ze voor op de ECB en de Bank of Japan. En wel op twee fronten. 1) De Amerikaanse beleidsrente staat nu tussen de 1% en 1,25% en wordt later dit jaar verhoogd. In 2018 volgen dan nog twee rentestappen. 2) De Fed gaat daadwerkelijk zijn balans verkleinen. Dat alles maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken gisteravond bekend (pdf). De Fed heeft $2.465 miljard aan staatsobligaties en $1.770 miljard hypotheekobligaties in bezit (van de agentschappen Fannie Mae, Freddie Mac en Ginnie Mae die hypotheken kopen van banken en doorverkopen aan beleggers in de vorm van mortgage-backed securities). Op die obligaties ontvangt de bank rente en aflossingen. Tot nu toe herinvesteerde de Fed die ontvangen bedragen - met extra opkopen zoals de ECB en de BoJ nog steeds volop doen was men in de US al in 2014 gestopt. Per oktober wordt ook aan het herinvesteren een voorzichtig einde gemaakt. In het vierde kwartaal wordt maandelijks voor €10 miljard aan ontvangen aflossingen op obligaties niet geherinvesteerd. Per 2018 wordt dat bedrag verdubbeld tot uiteindelijk het bedrag van €50 miljard per maand wordt bereikt. En dan loopt de afbouw van de balans door tot een niveau is bereikt waarvan de Fed denkt dat het goed is. Welk niveau dat is, is onbekend. Maar hoe werkt zo'n balansverkleining nou?

Even boekhouden
De Amerikaanse overheid heeft een bankrekening bij de Fed. Eind juli stond daar een saldo op van $184 miljard. Als de overheid een staatsobligatie aflost, dan gaat het banksaldo van de overheid omlaag. Als dat dan ook nog een obligatie is die de Fed in bezit heeft (de staatsschuld bedraagt $20 biljoen, dus de Fed heeft ca. 12% van de staatsschuld in handen), dan gebeurt het volgende. Voor de Fed vormen staatsobligaties een bezit (asset), dus die staan aan de actiefzijde van de balans. Het banksaldo van de overheid vormt voor de Fed een schuld, dus dat staat aan de passiefzijde van de balans (liability). Als de Amerikaanse overheid een staatsobligatie aflost, dan daalt het obligatiebezit van de Fed. Dus de actiefzijde krimpt. Maar het saldo van de bankrekening van overheid daalt, dus de passiefzijde van de balans krimpt ook. En zo is de balans een stukje kleiner (hier voor grootplaatje).

balans

Dan ook nog dit
Als de Amerikaanse overheid een obligatie aflost die niet in handen is van de Fed, dan wijzigt de passiefzijde van de balans, maar deze krimpt niet. Het banksaldo van de overheid neemt af. De obligatiebelegger ziet de aflossing bijgeschreven op zijn bankrekening die hij aanhoudt bij een commerciële bank. Dat zorgt voor een verhoging van de reserves die de commerciële banken aanhouden bij de Amerikaanse centrale bank (in plaatje: other deposits held by depository institutions stijgt, US treasury daalt). Een prettige Q&A van Bloomberg daarover vindt u hier. Hoe het dan weer zit met die hypotheekobligaties en wat dat doet voor de huizenmarkt leest u bij The Economist. En als u nog verder wilt lezen: de notulen van het beleidscomité (waarin staat dat het ondanks alle stormen en overstromingen goed gaat met de economie en dat in 2019 de inflatie op 2% uitkomt) en persco terugkijken daar. De Bank of Japan besloot gisteren het monetaire beleid voorlopig ongewijzigd voort te zetten. De financiële markten blijven ondanks de monetaire verkrapping in de US prettig manisch. En uiteraard mag u het steengoede verhaal van het Financieele Dagblad niet overslaan. Sluiten wij af met een stukje QE-historie.

histeurie

Reaguursels

Inloggen

Sinds de MH17 / KL4103 crisis, juli 2014, is QE in de EU een feit. Ook een feit is dat de EU Rusland boycot sinds die tijd en de EU er een boycot van de Russen voor terug kreeg.
Per direct is de EU in crisis gegaan. En daar was 60 tot 80 miljard vers gedrukte Euro's voor nodig om de economie weer aan te zwengelen. En negatieve rente.
-
Die oorlog heeft de belastingbetaler in NL dus zeg 5% op 1,4 biljoen pensioengeld per jaar gekost: 70 miljoen rente per jaar.
Zonder nog maar een schot te hebben gelost aan het front.
-
En 298 doden, met als enig resultaat: Putin is een vreselijke dictator. En de EU en CIA hebben een coup president, Poroshenko, in de Ukraïne.

Raider Twix | 21-09-17 | 20:12 | + -3 -

Maar wij hebben de tovenaar uit italie !!!!

witchmaster | 21-09-17 | 16:40 | + 0 -

Moet natuurlijk zijn 1991-2001 (en niet 2011).

JackRyan | 21-09-17 | 16:18 | + 0 -

Ze moeten wel, want er zit weer een recessie aan te komen. Zie: en.wikipedia.org/wiki/List_of_economi...

Met 98 maanden komt het vorige record (120 maanden, 1991-2011) steeds dichterbij. Hooguit nog een paar jaar tot de volgende recessie intreedt, zou ik zeggen. Kortom, de FED moet wel munitie opbouwen, om in staat te zijn de volgende klap te kunnen verzachten. Helaas is Europa nogal rijkelijk laat komen kijken op het feestje der economische expansie, want de tent gaat zo weer sluiten. En de ECB heeft nog geen enkele aanstalten gemaakt om de munitiekamer weer te vullen (d.w.z. rente verhogen en afbouwen balans). Zou het niet hoog tijd worden om die spaghettivreter aan de kant te schuiven, de rente te verhogen naar een normaal niveau en de drukpers stop te zetten? Oh wacht, dan vallen Italië en Spanje om.

Dat i.c.m. een VIX-index die wederom (net als in 2006/2007) op een zeer laag niveau staat: finance.yahoo.com/chart/^VIX
Sterker nog, de VIX heeft nog nooit zo laag gestaan in de afgelopen 20 jaar. Dat i.c.m. een extreem lage (zelfs negatieve) rente. De rente is nog nooit zo laag geweest. Unieke omstandigheden zou ik zeggen. Dat ECB-beleid kun je op deze manier inderdaad met recht een experiment noemen. Stilte voor de storm?

Ik vraag me af wat de reactie zal zijn van het beste kabinet sinds WOII, als het weer misgaat. Want die hebben toch echt de voedingsbodem gelegd voor de volgende crisis, door juist lasten te verzwaren i.p.v. te bezuinigen op onnodige uitgaven en dat juist (ten onrechte) precies andersom te spinnen richting het electoraat. Een behoorlijk succesvolle spin trouwens, want zie wie nu weer plaats gaan nemen in vak K. Ondertussen is het dramatisch gesteld met de koopkracht van de Nederlander, t.o.v. de landen om ons heen. Gaat nog leuk worden met de gigantische hypotheekschuld. Misschien was het toch een beter idee geweest om de gasbaten niet door de plee te spoelen, maar in plaats daarvan net als Noorwegen een staatsfonds aan te leggen waar ze nog minstens honderd jaar heel veel plezier van gaan hebben. Die hebben de olievelden heel verstandig omgezet in een dividendfabriek. Bedankt PvdA, CDA, D66 en VVD (in die volgorde ongeveer, maar allen even verantwoordelijk voor dit wanbeleid).

JackRyan | 21-09-17 | 16:16 | + 6 -

@Kromme Tenen | 21-09-17 | 13:04
Blijft prachtig om te lezen hoe de meeste mensen niet verder kunnen tellen dan ze knopen hebben en van een macro-economie geen ene reet snappen. De centrale banken hebben het fantastisch gedaan, alhoewel ik in het begin ook sceptisch was, maar de resultaten spreken voor zich!

ZwarteDag | 21-09-17 | 15:00 | + -5 -

harde_keutel | 21-09-17 | 13:06

De economische groei is weinig tot negatief autonoom en wordt opgetrokken met pisgeld vanuit QE. De huizenprijzen zijn daarnaast uiteraard zo achterlijk hoognmede vanwege de lage rente. 7x je bruto lenen gaat na de vorige crisis niet meer maar ook vanwege het ontwrichten van de huizenmarkt door het toelaten van hordes sprinkhanen, die met voorrang op de huizenmarkt moesten. Vervolgens exploderen de prinzen en koketteert de politicus dat de economie zo floreert mede dankzij de huizenmarkt. Je wordt op je handen en knieën gedwongen en van voren en van achteren tegelijk genomen.

netniet | 21-09-17 | 14:26 | + 9 -

@spaanse_hoer, ze ontvangen dan misschien geen vertrouwen meer vanuit jouw kant, maar de economie laat anders zien. Men is weer net zo achterlijk en goed van vertrouwen als voor de crisis.. zie ook maar de vastgoedprijzen die weer een ongezonde harde groei hebben meegemaakt afgelopen paar jaren.

Men wil kennelijk weer veel en vooral gemakkelijk lenen om zichzelf zo te belonen met hun eigen stukje "paradijs op aarde". Oftewel een minuscuul lapje grond van 100m2 en bijhorende 40m2 tuin waar ze zonder moeite 250k-300k voor willen aftikken. Of beter gezegd: waar ze vooral niet over willen nadenken hoe ze zich hiermee 25+ jaar willen vastketenen aan dat waardeloze stukje grond wat niet in waarde gaat stijgen en wat bij een dipje in de economie een waardeverlies van vele 10 duizenden euro's betekent.
Het enige wat ze willen is op Facebook en Instagram pronken met hun nieuwe aankoop en aan de buitenwereld laten zien hoe zelfstandig ze wel niet zijn.

Nee inderdaad, we hebben echt van de crisis geleerd. Ik kan in ieder geval niet wachten tot de volgende crisis komt, perfecte moment om weer in te stappen.

harde_keutel | 21-09-17 | 13:06 | + 9 -

Blijft prachtig om te lezen hoe deze Babylonische geldzwendelaars iedereen in slaap lullen om ze vervolgens blind te kunnen stelen.

Kromme Tenen | 21-09-17 | 13:04 | + 6 -

Goed verhaal. Fijn dat ik mijn hyporente voor 5 jaar hebvastgezet op 1.5 %. De KK crisis heeft ook wel weer zijn voordeel. Alleen bankiers vetrouw ik nog voor geen meter. Ze zullen dit vertrouwen ook nooit meer terugkrigen na het debacle wat ze hebben veroorzaakt.

spaanse_hoer | 21-09-17 | 12:42 | + -4 -

Linksom of rechtson, er staat achterlijk veel geld open dat gedekt is met rare en niet te doorgrronden produkten.

Hetzelfde geldt in Europa. De financiele instellingen hebben er om persoonlijk gewin een ongelooflijke ondoorzichtige en gitige teringzooi van gemaakt.

En keer op keer is duidelijk dat dit alleen kan omdat het een monopolistisch mechanisme is. Too big to fail en de belatingbetalert (Kudt burger staat toch wel garant.

Een bank moet bankieren. Dat wil zegge
- Lenen tegen tastbaar onderpand
- geld bewaren
- transacties mogelijk maken.

En daarbij hoort concurrentie. Zo simple is het!

gepast_betalen | 21-09-17 | 12:03 | + 14 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken