Dit doet QE dus met de geldhoeveelheid

Riemen vast
Riemen vast
De Europese Centrale Bank doet vandaag een poging om uit te leggen wat haar obligatie-opkoopprogramma (ofwel Quantitative Easing) nu precies voor gevolgen heeft gehad voor de geldhoeveelheid. Even een recap: middels het programma wil Draghi de rente verder drukken en vervolgens kán de hoeveelheid geld die in omloop is in de maatschappij stijgen. De grote hoop is dat dit de bestedingen een zetje geeft, en daarmee de economische groei en inflatie. Afijn. Het probleem is dat zo'n uitlegpoging dan resulteert in een document (pdf) dat nog steeds vol staat met financieel jargon en met een vergrootglas moet worden gelezen. Ergo, daar heeft de niet-ingewijde precies niets aan. Vandaar stoffen wij de boel nu even op om het allemaal iets begrijpelijker te maken. Centraal staat de bovenstaande grafiek (inderdaad, het is de ECB niet gelukt om van uw belastingcenten een afbeelding in hogere resolutie te creëren). For the sake of duidelijkheid: het Asset Purchase Programme is het opkoopprogramma, en base money bestaat uit alle valuta (biljetten en munten) die in circulatie zijn en de deposito's die banken verplicht moeten aanhouden bij de centrale bank + overtollig geld dat ze daar stallen (al deze zaken zijn te vinden op de passiva-zijde van de ECB). Maar willen we naar een geldmaat die een directere relatie met de economie heeft, dan belanden we bij broad money. Dat staat ook wel bekend onder de noemer M3, en omvat alle zeer liquide passiva van normale banken en welke in handen zijn van normale burgers - denk natuurlijk aan valuta, deposito's die u zo kunt wegtrekken alsmede deposito's die wat langer in de gesloten kluis zitten. Goed, dan kunnen we nu de grafiek gaan duiden.

Het proces van QE
De start van QE in 2015 zorgt ervoor dat het indexcijfer voor base money fors omhooggaat. Om meer van deze ontwikkeling te begrijpen kijken we nu even naar hoe dat opkoopprogramma werkt. De ECB-ambtenaren die achter het stukje uitleg zitten schrijven dat vooral staatsobligaties zijn opgekocht (naast bedrijfsobligaties), en dat de verkopers daarvan vooral 'non-residents' en banken waren. Wat er dan gebeurt is dat de ECB vers geld creëert om over te boeken naar deze verkopers. Vervolgens komt het staatspapier op de balans van de ECB te staan. Zeker gezien het feit dat Draghi en co maar beperkt obligaties kochten van de 'domestic money-holding sector' (bijvoorbeeld huishoudens, financiële bedrijven, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen) was de impact van QE op de geldvoorraad in ruime zin dus zeer beperkt.

Indirecte effecten van QE
Oftewel, de effecten die QE had op dat ruime geldbegrip waren dus vooral van indirecte aard. Komen nu die voorbeelden van die indirecte invloed. Die is er bijvoorbeeld als banken besluiten om de liquiditeit die ze genereren middels de verkoop van obligaties aan de ECB aan te wenden om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens (zodat deze depositohouders een plusje op hun saldo zien). Dan sijpelt het geld van de ECB dus wél door naar de reële economie. Dat kan ook zo zijn als banken die liquiditeit gebruiken om bijvoorbeeld dure schulden af te betalen. Andere indirecte effecten komen onder meer tot stand doordat QE financiële markten beïnvloedt - daar kunnen obligatie-verkopers immers ook heen met hun ECB-geld.

Meer, meer, meer
En daar heb je 'm dan, de invloed van QE op de geldhoeveelheid. Die komt mooi tot uiting in de zogenaamde money multiplier: hoeveel broad money er is in verhouding tot base money. Die gaat sinds het startschot van QE logischerwijs omlaag, omdat er relatief veel meer base dan broad money is. Afijn, en voor de echte finance-tijgers sluiten we even af met een stukje inzicht in de samenstelling van dat enge geldbegrip. En bent u dan nog niet te stoppen, dan verwijzen we u vriendelijk door naar deze longread over Target2.

stukjemeerinzicht.jpg

Reaguursels

Inloggen

QE is er ook om Italiaans en Frans schuldpapier en bankpapier op te kopen van vrijwel failliete staten en banken.

En als al die opgekochte aandelen en obligaties verkocht worden, imploderen o.a. de pensioenfondsen volledig.

Niemand meer een pensioen via beleggingen in waarde(loze)papieren.

Raider Twix | 20-09-17 | 20:02 | + 0 -

@fail | 19-09-17 | 19:52 | + 6 -
Omdat elke inkomensstijging teniet wordt gedaan door een belastingverhoging de afgelopen 5 jaar.

-=PyP=- | 19-09-17 | 23:56 | + 3 -

@fail | 19-09-17 | 19:52 |
Omdat die 60 miljard/mnd zo goed als niet bij de burgers terecht komt.

Als Draghi bij elke eypopeaan elke maand 120 eypo op z'n giro rek zou storten dan zou je wel wat meer inflatie toename zien.

Tenzij ze dat geld alleen in Chinese webshops e.d. uitgeven, dat dan weer wel.

Poekieman | 19-09-17 | 20:32 | + 9 -

Waarom gaat de inflatie eigenlijk niet door het dak nu, met zoveel meer geld? Omdat andere valuta net zo slecht zijn, of staat dat ons nog gewoon te wachten?

fail | 19-09-17 | 19:52 | + 8 -

Non-Resudents en Banken?
Waren er niet toevallig een paar overzeese Banken die vers uitgegeven Franse, Spaanse en Italiaanse obligatieg doorverkochten aan de ECB? Dit om te omzeilen dat het de ECB niet toegestaan is om de obligaties meteen van deze overheden te kopen.

Hoe is de verhouding van de obligaties die de ECB opgekocht heeft? 80% club med en 20% Noord Eruopa of zoiets?

Haberdoebas | 19-09-17 | 18:24 | + 4 -

Mooi om te zien hoe er in de aanloop naar QE vanaf ongeveer eind 2012, grofweg 25% van de totale geldhoeveelheid verdwijnt. Waar is dat op gestoeld ? Deze grafiek sluit mooi aan bij Tegenlicht dat er dus nauwelijks sprake is van autonome economische groei in de Eurolanden en dat politici lopen te koketteren met vals feiten. Ook sluit het mooi aan bij eerdere uitspraken van de baas van Nederland, Klaas Knot: Eerst de bankenunie en dan pas de politieke unie. Banken zijn gewoon bezig zichzelf volop te herstructureren, terwijl de belastingbetalende burger er niets aan heeft. De politicus is bezig om het continent onder te kotsen met mensen uit den vreemde, die niks significants toevoegen. De ECB is bezig om zich voor niets, immense vorderingen op overheden en bedrijven toe te eigenen en er komt toch echt een tijd dat middels reële inspanningsverplichtingen gelost moet gaan worden op deze obligaties. Als er niet voldaan kan worden dan kan er dus op immense schaal, reëel bezit gestript worden. Welkom in de hel die EU heet, het is ongelooflijk hoe kwetsbaar mensen zijn en hoe er om wordt gegaan met eerbare burgers, die graag een fatsoenlijk leven willen leiden.

netniet | 19-09-17 | 16:42 | + 45 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken