Als de euro klapt, dan is Target2 ons kleinste probleem

Maar klapt niet
Maar klapt niet
Financieel journalist Maarten Schinkel (*) van het NRC maakt zich zorgen om de euro. Voor VPRO's Tegenlicht reist hij 'van Italië naar Duitsland en schetst in gesprekken met economen, ondernemers, politici en bankiers de eerste contouren van een Nederland na de euro'. Dat leidde tot de Tegenlicht-aflevering van gisteravond met de toch nog hoopgevende naam Laatste kans voor de euro (korte samenvatting: onze gemeenschappelijke munt kent problemen. De kans bestaat dat de euro klapt. En dan?). De docu ruimt behoorlijk wat tijd in voor een verhandeling over Target2 (inclusief puike millennial-duiding middels festival-analogie vanaf de 30ste minuut). Binnen de eurozone maken de mensen geld naar elkaar over. Spaarder in land a spaart bij bank in land b, importeur koopt bij exporteur, en zo voorts. Om de geldstromen tussen de banken van de eurolidstaten vlotjes af te wikkelen hanteert het eurosysteem het handige Target2. Nu doet het probleem zich voor dat banken uit Zuid-Europa al sinds tijden veel geld moeten overmaken naar banken in Noord-Europa. Dat uit zich in hoge boekhoudkundige Target2-'schulden' van de zuidelijke centrale banken bij de ECB. Duitsland en Nederland krijgen veel geld uit het zuiden en dat leidt op hun/onze beurt tot steeds grotere Target2-vorderingen op de ECB:

ecbtargetsaldo.jpg

De vorderingen en schulden binnen Target2 worden opgebouwd door de nationale centrale banken bij de Europese Centrale Bank. De Bundesbank krijgt per juli nog €865 miljard van de ECB en DNB €101,5 miljard. De Italiaanse centrale bank staat €397,7 miljard bij de ECB in het krijt, op de voet gevolgd door de Spanjaarden met €383,2 miljard.

Infuus
Dat staatje vorderingen en schulden laat zien dat zuidelijke lidstaten aan het ECB-infuus hangen om op te grote voet te kunnen leven, zeggen mensen in Noord-Europa. Zuid-Europeanen zeggen dat hun bedrijven door het noorden de nek is omgedraaid met de euro - we kunnen niet meer devalueren! - en dat ze daarom alle spullen moeten importeren. De ECB laat een heel ander verhaal horen en roept natuurlijk gewoon doorlopen. In 2012 was het hoge Target-saldo het gevolg van de eurocrisis, zegt de ECB. Toen vluchtten beleggers van zuid naar noord en konden banken uit Ita/Spa/etc. die gelduitstroom niet aan. De afgelopen jaren daalde het Target-saldo, om sinds kort weer te stijgen. Maar, 'the upward trend has little to do with the remaining fragmentation (stukje onbalans tussen zuid en noord, red.) or with financial stress'. Het huidige hoge saldo valt namelijk voor een groot deel te verklaren uit het fameuze opkoopprogramma waarmee maandelijks voor €60 miljard aan obligaties worden ingekocht. De ECB laat het opkopen over aan nationale centrale banken, waaronder de Banco de España. De meeste obligaties die worden opgekocht zijn in handen van beleggers met een rekening bij Duitse banken. Dus vandaar dat Duitsland nu zo plust en Spanje mint, aldus de ECB. De waarheid zal vermoedelijk ergens rechts naast het midden liggen, maar daar gaat het hier verder niet over. Hoge Target-saldo's zijn eigenlijk nooit goed, erkent ook de ECB .

targettweeoplopendsindsmm.jpg

100-miljard-klapper
Tegenlicht liet na de handige millennial-duiding over Target2 een meneer aan het woord die gehakt maakte van Target2. Mocht de euro klappen, zei de goed ingevoerde Hans-Werner Sinn tegen Maarten Schinkel, dan zijn Duitsland en Nederland hun Target2-vorderingen kwijt. No way immers dat Spanjaarden, Italianen en ander gespuis na die klap nog een kleine biljoen euro (in wat voor munteenheid dan ook) overboeken naar de ECB, want die bestaat dan niet eens meer. Nederland ziet daarmee zijn vordering van €101,5 miljard op de ECB in rook opgaan! En dat verlies mag de Nederlandse belastingbetaler bijlappen.

Speculaties
Helaas bood de docu geen wederhoor op deze 100-miljard-klapper. Daarom komen wij bij dezen met een andere speculatie: als de euro klapt, dan kost dat Nederland vreselijk veel geld, want nieuwe munt invoeren, chaos in de EU, financiële markten in paniek, alles. Maar Target2 kost ons in dat geval HELEMAAL NIETS en in het ergste geval wel iets maar niet zo veel. DNB is na de euro weer de bovenbaas over de gulden (of meer waarschijnlijk de onderbaas over de D-Mark) en dat bedrag van €101,5 miljard printen we (waarschijnlijk samen met de €865 miljard van de Duitsers) weer bij in guldens DM. Dat maakt niks tot weinig uit, leidt niet tot hyperinflatie. Want dat gaatje van €1.000 miljard op de balans van de nieuwe Duits/Nederlandse centrale bank lossen we namelijk wel weer op met een boekhoudtruc die nog moet worden uitgevonden. Wat immer belangrijker is: de commerciële banken (en hun klanten) hebben het geld reeds ontvangen van de mensen uit het zuiden, Target2 geeft enkel de kapitaalstromen weer en is geen daadwerkelijke schuld. Kortom: Target2 geeft aanleiding tot veel hoofdbrekens over de verschillen tussen noord en zuid, maar heeft weinig van doen met bijlappende belastingbetalers.

Verder lezen
Voor de rest (Target2 was slechts één van meerdere onderwerpen) redt de euro het vermoedelijk wel, zegt Tegenlicht min of meer en soms nog minder. Ondanks allerlei kritiek van vreemde Italiaanse mensen die aan het woord komen (iemand van de Vijfsterrenbeweging, een kapper en een oud-politicus), want een gemeenschappelijke munt is best een goed idee en de Italiaanse problemen zijn niet het gevolg van de euro (dat werd dan weer verteld door een kok van 120). Meer over Target2 in oudere en nieuwe artikelen van DNB, NRC, FT (oud), FT (nieuw), Reuters (met speculatie) en natuurlijk schrijft zerohedge dat we sowieso ontploffen. ECB-staatje en duiding hier en daar. Antwoorden op Kamervragen eerder dit jaar over de Nederlandse Target-exposure zijn nogal lafjes. Sinn zegt in Tegenlicht ook dat de vordering van DNB nu al afgeschreven moet worden naar €1, want dat geld komt nooit meer terug en de vordering is de facto waardeloos (instarten op 32:20), maar dat vonden we te onzinnig om hier te behandelen (Oh dear, Professor Sinn......).

Reaguursels

Inloggen

"Zuid-Europeanen zeggen dat hun bedrijven door het noorden de nek is omgedraaid met de euro - we kunnen niet meer devalueren! - en dat ze daarom alle spullen moeten importeren."
-
Ze wilden zelf in de Euro ....

Raider Twix | 20-09-17 | 20:10 | + 0 -

De euro is als een aantekening "vuurwapengevaarlijk" in je politiedossier (niet verwarren met strafblad). Die gaat nooit, maar dan ook nooit meer weg. Dat kun je stom vinden, volkomen onlogisch of geheel onterecht, maar toch is het zo. Het hoeft ook niet zinvol te zijn, het blijft gewoon zo. Eurosceptici kunnen zich echt beter richten op het inperken van de macht van de Europese Commissie, dat zet misschien nog wel zoden aan de dijk.

Huisregelneef_III | 19-09-17 | 22:52 | + 0 -

Je kan wel zeggen dat het geen zak uitmaakt die vordering. Slotsom is dat er bellen worden geblazen op de beurs en in vastgoed met Zuid-Europees monopolie geld in Noord-Europa. Bij redding komt het niet evenredig bij de schuldenaren( hypotheekschuldenaren ) terecht. Wie trekt de negatieve assets van de balans van de Noord-Europese banken? Een implosie dreigt. Je hebt nu een enorme,extra stimulus die niet door productie wordt ondersteund. Een ongeluk wacht, wat moet gebeuren. Dank Eurofielen voor het verkrachten van mijn welvaart, rechtspraak en democratie. Ooit zullen jullie op een bootje de Middellandse Zee over moeten. Hopelijk is die dan ook lek.

arlen | 19-09-17 | 21:03 | + 0 -

Ik wil wel graag weten waaruit die 100 miljard euro aan vorderingen bestaat. Is dat door het ECB QE-geld of zit hier ons pensioengeld in. Of is het spaargeld? Of is het echt geld uit de reëel economie van (voornamelijk) bedrijven die handelen. Want als handel de oorzaak is van grote vordering vind ik dit opmerkelijk. Nederland en Duitsland exporteert veel meer dan het importeert; hoe kan er dan toch zo'n groot verschil ontstaan.

Aapje133 | 19-09-17 | 18:09 | + 0 -

Kort geheugen Das Kapitaal!

Zie Van Schinkels artikel www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij... … dat is ook nooit uitgekomen.

Nu heeft hij een verhaal de dag dat de Euro valt gemaakt.

Beetje een fantast die van Schinkel.

Ad van Doornxx | 19-09-17 | 12:15 | + 0 -

Ik maak me ook zorgen om de euro. Misschien blijft hij wel bestaan.

Vogelbeest | 19-09-17 | 09:20 | + 33 -

"Dat staatje vorderingen en schulden laat zien dat zuidelijke lidstaten aan het ECB-infuus hangen om op te grote voet te kunnen leven"

Nope. Wat TARGET2 laat zien is dat ze in het Zuiden hun banken niet vertrouwen.

Wat op te grote voet leven laat zien is groei staatsschuld en handelstekorten.

VictorReijkersz | 19-09-17 | 08:36 | + 3 -

""Dat staatje vorderingen en schulden laat zien dat zuidelijke lidstaten aan het ECB-infuus hangen om op te grote voet te kunnen leven, zeggen mensen in Noord-Europa. Zuid-Europeanen zeggen dat hun bedrijven door het noorden de nek is omgedraaid met de euro - we kunnen niet meer devalueren! - en dat ze daarom alle spullen moeten importeren. De ECB laat een heel ander verhaal horen en roept natuurlijk gewoon doorlopen.""


Dat de zuidelijke lidstaten het infuus hangen komt doordat de euro voor de Noordelijke EU-landen te goedkoop is ingevoerd waardoor het bedrijfsleven massaal heeft geprofiteerd van de spotgoedkope munt, mede door ontbreken van koersverschillen en het feit de burger in het land waar het goed gaat dat niet in zijn portemonnee merkt door waardestijging van de munt en ook niet door loonsverhoging en hij dus niet méér kan besteden, mede door belastingverhogingen tijdens de crisis, maar hij wel steeds harder moet werken
De zuidelijke Eurolanden concurreren niet en zijn te duur,

js58 | 19-09-17 | 05:18 | + 5 -

Mooie Jip/Janneke uitleg heer von Wensen.

Maar "op naar deel drie"?

www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kij...
Hierboven is deel 2?
Altijd zo onduidelijk waar ik dan deel 1 kan vinden.

Iemand URL letje?
Bij tegenlicht kan ik geen wegwijs.

bastemeijer | 19-09-17 | 04:03 | + 1 -

Goed dat er steeds meer aandacht aan besteed wordt door de NPO om dit naar een breder publiek te brengen. Het is nog lang geen Pauw of DWDD (waar Jort met zijn Euro-Evangelie verhaal nog afgewezen werd), maar het begin is er.
.
Beste uitspraak van Schinkel was dan ook dat nadenken over 'plan B' onderdeel moet worden van de mainstream politiek.
Want het is onbegrijpelijk dat zo'n tijdbom amper een punt van discussie was tijdens de afgelopen verkiezingen, op FvD na, en wat getoeter van Geert die de klok wel heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt.
Dit verdient een serieuze discussie zonder direct te vervallen in domme holle xenofoob/fascist/nationalist verwijten wegens kritiek op de krakende muntunie.
.
Enig kritiekpuntje is dat het interviewen van 'de gewone man' hier niks toevoegt, iig niet aan verdieping. Maar verder top, op naar deel 3.

Harry Turtle | 18-09-17 | 23:39 | + 20 -

God. Dat voorbeeld op het festival. Tragischer vergelijkingen heb ik weinig gezien.

George Foreman | 18-09-17 | 23:37 | + 7 -

Heb mensen in de docu toch aanmerkelijk andere dingen horen zeggen over de kans van het voortbestaan van de Euro. Het stuk over het private aspect van de munt was ook mooi om te zien. Ben eigenlijk wel benieuwd naar je perceptienvan Wensen over de onzinnogheid van de afboeking. Het betoog omtrent de herwaardering bij DNB naar 1 Euro, wanneer DNB een commercieel bedrijf was geweest syond ke wel aan. Net als het betoog dat Noord Italië onderdeel uitmaaktnvan de Duitse productieketen en dat Duitsland Italië in een wurggreep hield waardoor het land geen mogelijkheid had om zelfstandig uit de problemen te komen en indien die niet verleend werd men om kwijtscheleing moest gaan vragen. De inbreng beterft Nederlandse en Duitse inbreng in target en daar hebben toch heel wat inspqnningsverplichtingen van burgers tegenover gestaan. Dat het dus niks kost op basis van een veronderstelde, nog uit te vinden boekhoudkuneeige truc komt dan ook weinig overtuigend over.

netniet | 18-09-17 | 23:03 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken