Zo ziet meer Europa eruit

Weg met schulden
Weg met schulden
Meer, meer, meer financiële integratie in de eurozone. Deze kreet is de laatste tijd volop te horen vanuit de hoek met euro-aanhangers, om zo de toon te zetten voor het informele overleg van EU-ministers van Financiën dit weekend. Zo openbaarde Jean-Claude Juncker (links op de foto), voorzitter van de Europese Commissie, deze vurige wens tijdens een totaal onnodige 'Steet of The Joenijon'. En ook Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn aan boord. Denk aan een eurominister van Financiën met een Europees budget, het voltooien van de bankenunie én natuurlijk een Europees Monetair Fonds (uitleg) - dat toekomstige noodleningen aan eurolanden moet gaan verstrekken en het huidige ESM moet vervangen. Zeker dit EMF staat hoog op de agenda, want de eurozone mag dan even in rustig vaarwater zitten, de Drie Griekse Bailouts zitten nog vers in het geheugen en met de immense Italiaanse staatsschuld doemt alweer een nieuw probleem op. Daarom is al tijden een discussie gaande over een mechanisme dat aan het EMF zou hangen en voor schuldherstructurering van eurolanden kan zorgen. Dit plan zal ook dit weekend weer op de Europese tekentafel komen. Het centrale idee achter dit 'Sovereign Debt Restructuring Mechanism' (SDRM) is dat eurolanden, alvorens het ontvangen van Europees noodkrediet, hun onhoudbare staatsschuld minder onhoudbaar moeten maken door een gedeelte van de overheidsschuld af te schrijven. Net als falende banken 'in de regel' (©MinFin Dijsselbloem) private crediteuren eerst moeten laten bloeden, zullen overheden dan ook aan zo'n bail-in moeten. Op die manier hoeven niet slechts eurolanden - ofwel de Europese burgers - te betalen. Past prachtig in de no bail-outclausule uit het Verdrag van Maastricht, die even terzijde werd geschoven tijdens de Griekse crisis. Maar zo makkelijk is het natuurlijk allemaal niet.

Klinkt leuk..
Ja, zo'n mechanisme kan voor marktdiscipline zorgen, als tenminste alle marktspelers geloven dat de regels ook echt keihard gaan gelden als puntje bij paaltje komt. Wat dat betreft is het Europese resolutiemechanisme voor banken geen goed voorland. Ook is meer zicht op de houdbaarheid van schulden niet verkeerd, want Griekenland. Duidelijkere spelregels vóór landen in de shit raken zijn ook niet verkeerd.

...Maar
Wil je tot zo'n mechanisme komen, dan zul je ook aan de risicowegingen - die zijn van invloed op hoeveel eigen vermogen banken moeten aanhouden ten opzichte van dergelijke activa - van staatsobligaties moeten gaan tornen. In Brussel en Frankfurt zegt men dit te overwegen. Maar goed, zo'n maatregel levert op zichzelf weer een hele hoop praktische problemen op. Stel, toezichthouders gooien de risicoweging van bijvoorbeeld Italiaans schuldpapier omhoog. Hoe doe je dat delicaat genoeg zodat niet iedereen in blinde paniek deze obligaties van de hand doet, de Italiaanse rente stijgt en weer een vicieuze cirkel dreigt? Hier hebben de Europese architecten nog geen antwoord op.

Nog een slecht voorteken: het Internationaal Monetair Fonds wilde ook graag zo'n herstructureringsmechanisme, maar da's nog niet gelukt. Precies op dit politieke mijnenveld wijst professor Dirk Schoenmaker (Banking & Finance). 'Dus ik zou zeggen: hou het haalbaar en hang niet alles op aan herstel van de 'no bail-out.' Dan boek je geen vooruitgang.' Mag u nu raden welk land in ieder geval wél de handen op elkaar doet voor zo'n SDRM.

Reaguursels

Inloggen

"Het centrale idee achter dit 'Sovereign Debt Restructuring Mechanism' (SDRM) is dat eurolanden, alvorens het ontvangen van Europees noodkrediet, hun onhoudbare staatsschuld minder onhoudbaar moeten maken door een gedeelte van de overheidsschuld af te schrijven."
-
Dat kan niet. Want de rentes van staatsleningen staan op 0% of negatief. Rente is o.a. een vergoeding voor het risico van bankroet. Dus kan een staat niet failliet gaan, zolang staatsleningen geen 13% rente (Portugal) doen.
-
Oh en nog bedankt voor het verder slopen van de pensioenen, want pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht staatsobligaties te kopen, met 0% rente, die vervolgens niks waard worden.
Want staten moeten hun onhoudbare staatsschuld afschrijven. Hallo Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland.
-
Negatieve rente alleen voor (pensioen)spaarders levert kennelijk nog niet genoeg geld op voor die rovers uit Brussel.
De pensioenfondsen moeten nu gewoon direct geleegd worden door Brussel.
De schaamte van het overvallen en leegroven van werknemers pensioenfondsen is helemaal voorbij.

Raider Twix | 15-09-17 | 17:17 | + 0 -

Wat natuurlijk ook nog kan is de bevolking van zowel Noord als Zuid die EU helemaal beu worden. De EU is een project van de financiële, bestuurlijke en ideologische elites van zowel Noord als Zuid. Aan beide kanten van de Alpen heeft de middenklasse er baat bij dat de EU implodeert. Het is vooral de staat, niet de bevolking, in Zuid-Europa die de EU prima vindt. Zodat dan politici met meer geleend geld hun begroting kunnen oppompen teneinde het uit te kunnen delen aan de Zuid-Europese kiezers. De EU is niet razend populair bij iedereen in het Zuiden.

SansUnique | 15-09-17 | 12:32 | + 2 -

Vogelbeest | 14-09-17 | 19:32

Optie 3: Hiddema en Baudet krijgen een kind en op het Europese continent staat een equivalent van Ben Shapiro op. Google deze ultrascherpe, eloquente, erudiete über-debater en overlaad jezelf met steekhoudende argumenten tegen al het gif dat de linkse kliek over onze samneleving uitkotst. Echt er is hoop, het maakt niet uit wat men hem voor de voeten werpt hij sloopt iedereen met inhoud en argumenten.

netniet | 14-09-17 | 21:16 | + 5 -

Vogelbeest | 14-09-17 | 19:32,

Eens.
Waarbij aangetekend, dat optie 2 helaas de meest waarschijnlijke is. Het probleem is veel groter dan gekozen regeringen; de afgelopen jaren bleek al vaak dat elke poging tot verstandig regeringsbeleid stelselmatig door lokale bestuurders wordt getorpedeerd. En daarnaast hebben in Nederland een hele kaste van rechters die weigeren om illegalen, zelfs zware criminelen, oorlogsmisdadigers en terroristen uit te zetten. Ook 2 draaideurcriminelen *zonder* Nederlands paspoort werden door de rechter in Nederland gehouden, want "ze wonen al langer in Nederland, dan ze in Marokko gewoond hebben".

Afgelopen week was debatteerde de 2e kamer over criminelen waaronder verkrachters die niet alleen niet uitgezet worden; ze worden meestal ook niet gestraft "om hun uitzetting niet te bemoeilijken". Grootste schandaal is natuurlijk dat dit probleem al jaren speelt, maar pas sinds een paar weken tot de media doordringt. We zijn dus weer eens dom gehouden, want vele tienduizenden advocaten, rechters en officieren van justitie hebben dit al die tijd geweten. Ons volk wordt doelbewust in gevaar gebracht.

En al zouden Nederlandse rechters vanaf morgen besluiten om Nederland veiliger te maken, dan nog zijn er de Europese gerechtshoven. Zo werd Engeland gedwongen een terreur-imam een verblijfsvergunning te geven, omdat hij zijn eigen land gevaar zou lopen gemarteld te worden. De inspirator van de Londense aanslagen van 2005 betrokken imam kreeg zelfs een schadevergoeding vanwege de "stress" die de uitzettingsprocedure bij hem teweeg bracht.

Met alleen verstandige regeringen zijn we er nog lang niet. En ondertussen gaat de import van analfabete jhadisten in versneld tempo door. Terwijl wij vergrijzen, laten miljoenen jongemannen hun vrouwen en kinderen overkomen; zodat ze zelfs zonder genocide al over een paar decennia kunnen kiezen voor een regering die de beschaving afschaft. Het is maar goed dat moslims het plegen van genocide zo belangrijk vinden; Europa zal vóór moslims de meerderheid vormen al in een grote burgeroorlog zitten. De EU gaat er grotendeels uitzien als een reeks Israël-achtige staatjes; een tiental democratieën omringd door tientallen Gaza-strookjes.

En ik hoop echt dat ik ongelijk heb; maar ik zie momenteel geen enkel positief aspect van het door de EU opgedrongen beleid. Dat ook in veel West Europese landen door alle politieke bestuurslagen wordt opgedrongen. Een Nexit lost dus niet alles op, het is hooguit de eerste stap van de weg naar Rome.

Dandruff | 14-09-17 | 21:06 | + 14 -

Eypolitici en eypoctratsjiks moeten verplicht skin in the game krijgen. Nu kan de hele EU vervallen tot 3e wereld niveau gaan zonder dat ze daar persoonlijk slechter van worden.

Poekieman | 14-09-17 | 20:51 | + 4 -

Ik zie 2 opties: "De Noord-West Europese kiezer" ziet het licht, gaat rechts stemmen teneinde terug te keren naar de E.E.G. Alles komt in orde, de mooiste beschaving die de mensheid ooit gekend heeft keert terug.
óf
De brain-drain die al aan de gang is zet door en Juncker, Merkel, Soros, PvdA en VVD krijgen hun zin: De EU wordt een islamitisch ontwikkelingsland. Een soort Noordelijk Afrika.
D'66 werkt er ook aan mee, maar die doen het alleen omdat het beroepspolitici zijn. Die zijn te dom om de consequenties te overzien.

Vogelbeest | 14-09-17 | 19:32 | + 50 -

Pro-Euro lieden hebben ons een Euro ingerommeld die niet werken kan zonder politieke unie

Pro-Euro lieden rommelen ons een politieke unie in die niet kan werken door de cultuurverschillen

Opdat we niet vergeten bij de oorlog die nog eens komen gaat als gevolg van dit falend beleid

Tsaaah | 14-09-17 | 19:30 | + 32 -

Je vraagt je werkelijk af wat die twee met elkaar uitvoeren als er geen camera bij is.

Kromme Tenen | 14-09-17 | 19:08 | + 30 -

REAGEER OOK