Regering vindt verpatsen Eneco prima plan

Doei!
Doei!
We waren even bang dat Henk Kamp zijn lidmaatschapskaart van de VVD voor eentje van de PvdA had verruild. De minister die u vooral kent als aandachtig toeschouwer van allerhande zaken, bleek ook een bedreven tegenhouder van overnames. Eerst joeg hij de Belgen weg bij PostNL, daarna speelde zijn ministerie op de achtergrond een rol bij het blokkeren van de overname van AkzoNobel. Zo'n kloeke minister van Protectionistische Zaken wil misschien wel voor de verkoop van Eneco gaan liggen, dacht de SP. De energieleverancier is momenteel in handen van 53 gemeenten, maar de meerderheid (in %) hiervan wil Eneco verpatsen. Alleen het bestuur van Eneco (einde duurzaamheid!), Vakbond CNV (banenverlies!) en de gemeente Amstelveen (dividend!) zijn tegen. Gaat geen enkel verschil maken natuurlijk. De eerste twee hebben niets te vertellen en derde gaat heus niet als tandeloze minderheidsaandeelhouder (1,5%) bij een commerciële partij inzitten. In antwoord op Kamervragen van de SP laat Kamp weten dat de regering ook niet in de weg gaat liggen. Met de Splitsingswet is in 2006 besloten dat energiebedrijven zich moeten opdelen in een netwerk- en energiebedrijf (verzet van Eneco mocht niet baten). Als gevolg hiervan zijn de gas- en elektriciteitsnetten in publieke handen en wordt u in ieder winkelcentrum belaagd door verkopers van energieleveranciers. Kamp vindt deze situatie helemaal prima. Aandeelhouders van Eneco mogen van de minister zelf bepalen of en zoja aan wie ze de toko verkopen, ook als dat betekent dat ze hele poolkappen verstoken en de helft van het personeel de ww insturen. Nou, buitenlandse vrienden. Zijn jullie klaar voor de volgende?

Reaguursels

Inloggen

Ghe... Vergeet ik nog van dat stookhok. Die staat dus vlak langs de A4. Als je de afslag Naaldwijk neemt kan je 'm zien staan, vlak naast een tankstation. Het grondgebied waar dat ding staat is deel van Midden-Delfland (Den Hoorn). De gemeentegrens van Delft is een paar honderd meter verderop en de woningen die op dat ding zijn aangesloten worden dus in Delft volledig CO2 neutraal verwarmd, want de vervuiling vindt plaats in een andere gemeente. Dat is dus werkelijk zo triest dat je er alleen nog maar om kan lachen. Dat gezegd: toen roze konijntje Klaver wegliep plopte in dit huis een fles champagne.

Pierre Tombal | 08-09-17 | 13:07 | + 1 -

Pierre Tombal | 08-09-17 | 10:15 |

Nederlandse ambtenaren zijn een soort goedgekeurde afgekeurde tollenaars.

duitse herder | 08-09-17 | 12:26 | + 0 -

Het kan aan mij liggen, maar is er dan niet daadwerkelijk geen één serieuze energieleverancier meer over die in Nederlandse handen is? Met andere woorden, stel dat we oorlog krijgen met de eigenaren en die het geld niet nodig hebben, heeft Nederland dan gewoon geen stroom meer? Ik dacht dat we juist moesten vergroenen, maar schijnbaar telt geld op zeer korte termijn toch meer.

mailvergeten | 08-09-17 | 10:39 | + 0 -

@Analia von Solmsch | 07-09-17 | 18:15
Wat ik mij ervan herinner is dat het geld al op was voordat ik de eerste keer post kreeg waarin het briefhoofd van Energie Delfland was vervangen voor dat van Eneco. En vervolgens kwam er bericht dat er nog wat geld over was en dat ze daarmee "iets leuks voor de burger" gingen doen. De rest was dus schijnbaar een feestje (© Spekman) voor het stadsbestuur.

@H. Caulfield | 07-09-17 | 18:17
De betreffende wethouder heet Rik Grashoff. Hij is later ook nog partijleider geweest van GroenLinks en Tweede Kamerlid. Op de site van een lokale Delftse partij (Onafhankelijk Delft) valt te lezen dat hij niet al te lang geleden nog eigenhandig een monumentale stadsboerderij in de binnenstad van Delft heeft gesloopt om deze om te kunnen vormen in een wooncommunie voor SJW's of zoiets. Ondertussen maken zijn partijleden zich druk over lelijke nieuwbouw in de binnenstad, maar niet over die afzichtelijke pukkel waar je als treinreiziger Delft binnenkomt en welke gisteren bij De van Rossums de Nederlandse huiskamers binnenstroomde, want die vinden ze collectief prachtig.

@duitse herder | 07-09-17 | 21:31
`2015*: in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 90,7 mln`

hahahaha. Weet je hoe ze dat gedaan hebben? Die stomme pukkel kostte dus meer dan honderd miljoen euro. Geld dat er niet was. Geld waarvan ze wisten dat het er ook niet meer zou komen. Maar het ding moest er komen omdat het anders zonde was van de vijf miljoen die ze al aan de architect hadden gegeven. Ze wilden het zo graag dat ze er zelfs een referendumaanvraag voor saboteerden. Van die schuld dus hebben ze een deel naar Prorail gedouwd en voor de resterende tachtig miljoen hebben ze naar zichzelf op papier een afbetalingsregeling van een miljoen euro per jaar gecreëerd. Die schuld is dus niet weg maar hebben ze doodleuk als positief in de boeken teruggeschreven. Moet jij eens proberen. Tegen de tijd dat ze uitgelachen zijn staat er een busje met twee verplegers voor je klaar.

Pierre Tombal | 08-09-17 | 10:15 | + 3 -

Pierre Tombal | 07-09-17 | 17:45 |

Delft (Dossier: Delft)
2002:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: € 0,8 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: € 1,3 mln
- accountant: Ernst & Young
2003:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: € 4,5 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: € 18,3 mln
- accountant: Ernst & Young
2004:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: € 4,4 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: € 18,5 mln
- accountant: Ernst & Young
2005:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: nadelig € 4,7 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 19,5 mln
- accountant: Ernst & Young
2006:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 0,4 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 13,3 mln
- accountant: ?
2007:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 2,2 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 2,9 mln
- accountant: ?
2008:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: nadelig € 4,9 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 14,0 mln
- accountant: ?
2009:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: nadelig € 6,1 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 8,9 mln
- accountant: ?
2010:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: nadelig € 7,7 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 15,5 mln
- accountant: ?
2011:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 10,5 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 7,3 mln
- accountant: ?
2012:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 13,6 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 5,0 mln
- accountant: ?
2013:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: voordelig € 13,0 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: nadelig € 19,5 mln
- accountant: Ernst & Young
2014:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: nadelig € 46,2 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: nadelig € 52,6 mln
- accountant: BDO
2015*:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 90,7 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 98,6 mln
- accountant: BDO
2016*:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 24,3 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 28,0 mln
- accountant: BDO

duitse herder | 07-09-17 | 21:31 | + 2 -

Dat verpatsen is één ding, wat de gemeenten vervolgens met de opbrengst van die verkoop doen is een ander. Zo joeg in Delft een GroenLinks wethouder de opbrengst van het plaatselijke energiebedrijf (opgegaan in Eneco) er in nog geen twee jaar compleet doorheen. De laatste centen gingen op aan gratis openbaar vervoer. Amper tien jaar later keek de stad tegen een faillissement aan en het huidige stadsbestuur is nog steeds bezig om de plannetjes van deze verkwistende idioot te volbrengen. Dat stadsbestuur heeft zich nu in het hoofd gehaald dat Delft over een paar jaar volledig CO2 neutraal moet zijn en dat gaat ze misschien nog lukken ook. Alleen zullen ze dan ook nog een glazen stolp over die stad moeten aanleggen, want ik weet waar ze hun CO2 uitbrakende stookhok hebben neergezet. Het ding staat zelfs nog bovenwinds ook - echt weer zo'n superdoordacht GroenLinks idee.
Pierre Tombal | 07-09-17 | 17:45 | + 7
-
In Groningen geeft zo ongeveer elke gemeente nu rond de 10 -20 miljoen per gemeente uit om een winkelcentrum met (uiteraard) commerciële winkels op te lappen sinds het een troosteloos grote leegstand heeft.
Als de Mercedes of BMW dealer een terrein met veel onkruid en een paar bouwvallen heeft, krijgen die dan ook een gratis terrein opknapbeurt?

Raider Twix | 07-09-17 | 18:48 | + 2 -

@Pierre: Namen! Rugnummers!

H. Caulfield | 07-09-17 | 18:17 | + 4 -

@pierretombal: je haalt de woorden uit mijn mond, ik wilde precies hetzelfde over de gemeente Delft reaguren. Het geld kon niet op! Of toch wel? Hulde!

Analia von Solmsch | 07-09-17 | 18:15 | + 11 -

Dat verpatsen is één ding, wat de gemeenten vervolgens met de opbrengst van die verkoop doen is een ander. Zo joeg in Delft een GroenLinks wethouder de opbrengst van het plaatselijke energiebedrijf (opgegaan in Eneco) er in nog geen twee jaar compleet doorheen. De laatste centen gingen op aan gratis openbaar vervoer. Amper tien jaar later keek de stad tegen een faillissement aan en het huidige stadsbestuur is nog steeds bezig om de plannetjes van deze verkwistende idioot te volbrengen. Dat stadsbestuur heeft zich nu in het hoofd gehaald dat Delft over een paar jaar volledig CO2 neutraal moet zijn en dat gaat ze misschien nog lukken ook. Alleen zullen ze dan ook nog een glazen stolp over die stad moeten aanleggen, want ik weet waar ze hun CO2 uitbrakende stookhok hebben neergezet. Het ding staat zelfs nog bovenwinds ook - echt weer zo'n superdoordacht GroenLinks idee.

Pierre Tombal | 07-09-17 | 17:45 | + 24 -

En later heeft de regering of gemeenten commentaar op private partijen die Eneco overnemen en hun eigen weg volgen

Simpele Drenth | 07-09-17 | 16:37 | + 9 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken