AD sloopt ons laatste stukje voetbaltrots

Nederland Kunstgrasland
Nederland Kunstgrasland
De vernedering was weer compleet deze week voor het Nederlands voetbal. Na PSV zijn ook Ajax en FC Utrecht nog in het voorportaal van de Europa League geëlimineerd. Een historisch dieptepunt. Het Nederlands elftal mag komende donderdag tegen Frankrijk proberen de laatste hoop op WK-deelname levend te houden. Noem ons een stel sombermannen, maar gezien de 36ste plek op de wereldranglijst die Oranje momenteel bezet, hebben wij weinig fiducie in een opbeurend resultaat. Gelukkig is er een zondebok! Het kunstgras heeft het gedaan. Dat zat al in het verdomhoekje, want je schijnt er kanker van te krijgen. Maar nu zijn de voetbalkenners het er ook over eens dat kunstgras de oorzaak is van onze abominabele prestaties van de laatste jaren. Deze maand begon het AD een ware hetze tegen voetballen op fopsprieten. Want het speelt anders, in grote competities spelen ze wel op echt gras, ons imago gaat naar de haaien, en meer van zulke weinig feitelijk onderbouwde argumenten. De krant publiceerde een manifest. Kopstukken als Ruud Gullit, Wesley Sneijder, Mark van Bommel en alle aanvoerders van eredivisieclubs zijn tegen. Ook Arjen Robben zette zijn verongelijkte gezicht weer-es op en zegt dat-ie nooit meer in Nederland wil voetballen, zolang we hier op dat verdammter Kunstrasen spelen. Ondertussen lachen ze zich in Duitsland rot om onze kunstgrasopstand.

Nederland toch eerste op een FIFA-wereldranglijst
Tja Arjen, ben je helaas in het verkeerde land geboren. Want Nederland is kunstgrasnatie numero uno! En wel met hele grote afstand. Wij doken eens in de cijfers. Zoals de wereldvoetbalbond FIFA de voor Nederland minder flatteuze wereldranglijst qua prestaties bijhoudt, is er ook een kunstgrasranglijst. En dan ziet het plaatje er heel anders uit. Oranje fier aan kop!

NLkunstgrasland.png


Toeval? Neen, want al dat kunstgras is – en daar hebben we ons economische haakje - van Nederlandse makelij. Het epicentrum van de kunstgrasrevolutie in het voetbal ligt namelijk in Almelo, in de fabrieken van de Koninklijke Ten Cate BV. Meer dan de helft van de kunstgras voetbalvelden die door FIFA zijn gecertificeerd, zijn aan Ten Cate te linken, zo ontdekten wij.

De FIFA houdt dus een database bij van alle kunstgrasvelden die voldoen aan de standaarden van de wereldvoetbalbond. Inclusief info over de leveranciers en fabrikanten. Dat levert interessante inzichten op. Zoals dus dat er in Nederland echt extreem veel kunstgrasvelden liggen. Van de 2678 kunstgrasmatten over de hele wereld, liggen er 614, bijna een kwart van het wereldtotaal, op het piepkleine stukje aardkloot dat Nederland heet. Ook houdt de FIFA bij wie die matten leveren. En dat werpt licht op de vraag waarom Nederland koploper is. De meeste kunstgrasmatten komen hier namelijk vandaan. Op de lijst staan 34 officiële FIFA-gecertificeerde kunstgrasleveranciers. De grootste, met 430 kunstgrasvelden over de hele wereld, is Greenfields BV uit Nijverdal. Greenfields is een dochterbedrijf van Koninklijke Ten Cate in Almelo. Greenfields levert kunstgrasmatten over de hele wereld, van Noorwegen tot Djibouti en van Maleisië tot Colombia. Een andere grote speler (225 FIFA-kunstgrasvelden) is Edel Grass BV uit Genemuiden, dat zelfs tot op de Kaaimaneilanden actief is. Edel Grass was tot eind vorig jaar voor 50% in handen van Ten Cate, en is nu nog altijd klant van de Almelose kunstvezelboer. Ook in de Nieuw-Zeelandse producent Tiger Turf (75 velden) heeft Ten Cate aandelen. In totaal is dus bijna een derde van alle FIFA-gecertificeerde voetbalvelden van kunstgras aangelegd door Ten Cate.

Partners en toeleveranciers
Maar Ten Cate’s aandeel in het kunstgras is nog groter. Als leverancier van de grondstoffen van kunstgras werkt het Almelose bedrijf nauw samen met andere leveranciers met FIFA-licentie. Zo zijn de Italiaanse kunstgrasboeren Limonta en Mondo (samen 154 velden) vaste partner. De firma Hatko (146 velden) is Ten Cate’s vaste partner in Turkije. Saltex Oy (71 velden) is dat in Finland en Sports Technology (3 velden) in Australië. En met wat googlen op andere kunstgrasleveranciers, blijkt dat nog eens minstens tien leveranciers producten van Ten Cate gebruiken in hun kunstgrasvelden. Kortom, van de 34 officiële kunstgrasleveranciers van de FIFA zijn er maar zestien die niets met Ten Cate te maken lijken te hebben. Een van die partijen, het Canadese Field Turf (met 337 velden de grootste na Greenfields), was ooit wel klant bij Ten Cate. Maar de twee kunstgrasbedrijven vochten elkaar voor rechters over de hele wereld de tent uit over een patent. Zetten we even het Almelose aandeel in de wereldwijde kunstgrasveldenbranche in een taart, et voilà:

tencategrafiek.png
(Bron: FIFA Football Technology research hub)

Meer dan de helft van de kunstgrasvelden ter wereld blijkt door, of met materiaal van de firma Ten Cate te zijn aangelegd. En dat is goede business. De kunstgrastak in Almelo was vorig jaar goed voor een omzet van een kleine €300 miljoen. Er werken bijna duizend mensen. Rest de vraag: is het AD een haatcampagne begonnen tegen een staaltje succesvol Hollands ondernemerschap? Of is het Nederlands voetbal ten koste van de kwaliteit ten prooi gevallen aan het ordinaire verdienmodel van een nepgrasmattentycoon? Hebben wij niet direct een mening over; roept u maar in de comments. Wat dan wel weer grappig is: Het AD roept de nieuwe voorzitter van de KNVB op om binnen drie jaar een kunstgrasverbod in te stellen. En laat die nieuwe voorzitter, Jan Smit, nu net de vorige voorzitter zijn van Heracles Almelo, de eerste club die in Nederland op kunstgras ging spelen. Mag u raden welk bedrijf er al jaren een trouwe sponsor is.


Reaguursels

Inloggen

Bij het vaststellen van de uitstoot van giftige stoffen heeft men zich bij het RIVM aan de richtlijnen voor technische producten gehouden, niet aan de richtlijnen voor consumentenproducten die ongeveer 1000 keer hoger liggen, waardoor sommige PAKs boven de toegestane norm zouden komen.

Sans Comique | 28-08-17 | 17:54 | + 0 -

Autobanden 'recyclen' nieuwe stijl: er kleine bolletjes van maken die direct het milieu in storten op voetbalvelden.
Heb me altijd verbaast dat dit überhaupt mag.

Harry Turtle | 28-08-17 | 11:18 | + 2 -

Oer-hollandse gierigheid dus gewoon

Vunzigheid | 28-08-17 | 08:55 | + 0 -

Na die k*twedstrijd op dat gedroogde rubber in Venlo waarop de bal haar eigen leven leidde komt het plausibel over dat de kunstmat de schoonheid van het voetbalspel niet bevordert. Wat kan er mis mee zijn reclame-inkomsten te spenderen aan een deugdelijk grasveld met onderhoud waarom gebald kan worden?

Takki Yah | 28-08-17 | 06:24 | + 1 -

Ik denk dat het meer te maken heeft met al die verschillende nationaliteiten, je ziet het gewoon, met name in de teamsporten, hoe meer diversiteit, hoe slechter het werkt.
Ook in Engeland zie je het, hoe meer verschillende nationaliteiten, hoe wisselvalliger het resultaat, natuurlijk zijn het allemaal prima individuen hoor, maar zoals Nederland vroeger speelde, dat zie je gewoon niet meer. Toen er 1 of 2, of misschien 3 spelers van buitenaf kwamen ging het prima, maar zodra het er 7 of 8 worden wordt het gewoon een chaos. Ze komen alleen aan op hun club en gaan alleen weer naar huis. Maakt niet uit of ze uit België, Duitsland, Ghana, Marokko of Denemarken komen. Dit is ook de enige reden waarom Duitsland, Spanje en Italië internationaal gezien prima resultaten halen, dit is puur omdat hun slechts 2 of 3 buitenlanders per team hebben, in Engeland zit 3 keer zoveel geld en 2 keer zulke goede spelers, maar ook 3 keer zoveel diversiteit, tja dan red je het niet.

Ik weet heel goed dat ik nu allerlei racistengezeik over me heen krijg, maargoed, gelukkig sta ik daar ver boven, dit is gewoon de waarheid, kan er verder ook weinig aan doen.

mailvergeten | 27-08-17 | 21:15 | + 4 -

Amateur voetbal en profs;

Bij de amateurs wordt, door de hoeveelheid wedstrijden, een veld zoveel belast dat kunstgras nodig is. Nederland heeft een mooi klimaat maar ook de meeste amateur voetballers per minste ruimte bijvoorbeeld... wel leuk dat er mensen zijn die tennissen trouwens. 
Maar bij de profs is het dus schandalig dat ze niet een grasveldje kunnen onderhouden voor1 wedstrijdje in de week.

Bijna niets is fragiler dan het been van een professionele voetballer. Zij hebben dus last van kunstgras omdat het ongewone grond is.
En bijna niets is zo gewoon als een excuus van de amateur sporter. Het lag aan de wind, de zon de scheids het veld.... de 'looptechniek' zoals iemand hier beweert.
Blessures komen bij mannen die een balletje trappen niet door het veld maar door de levensstijl. 

Blijft als laatste het kankerverwekkende over.. tis natuurlijk slecht nieuws. 
Zo ook roken drinken sex, de lucht die we inademen, het water uit de kraan, eitje bij het ontbijt.... 
Stelletje zeikerds vanaf de zijlijn met mooie statistieken en onderzoeken. Ik verkies kunstgras altijd boven niet voetballen.

KutRotterdammert | 27-08-17 | 18:49 | + 3 -

Raider Twix | 27-08-17 | 16:45

Dat is dan heel dom en heb er dan ook geen medelijden mee. Ergo ik verwijt hun gedrag.

Als ik tennis speel op gravel en ik gebruik dezelfde looptechnieken in de meest brede zin van het woord en ga vervolgens diezelfde technieken gebruiken op een kunstgrasbaan, een betonbaan en andere soorten bovenlagen alsmede een indoor viltbaan, dan lig binnen een week in de kreukels. En dat weet ik en andere tennissers ook. Vooraf.

duitse herder | 27-08-17 | 17:21 | + -4 -

Nonkel Frituur | 27-08-17 | 13:25

Het heeft er vooral mee te maken dat kunstgras minder 'veert', en dus harder is, wat voor een zwaardere belasting zorgt voor de gewrichten. Hier hebben de zwaardere spelers dus veel last van. Lichte, behandige spelers minder. De onderzoekers die claimen dat het beter is, hebben geen van allen gevoetbald. Of hebben een belang (voorzitter Smit van Heracles Almelo, hoofdsponser Ten Cate)De sporters die erop moeten voetballen, zijn stuk voor stuk kritsch.

www.ad.nl/nederlands-voetbal/veel-meer...

Dit jaar bijvoorbeeld hebben enkele spelers Sparta afgewezen als nieuwe club ivm het kunstgras dat ze daar hebben, zie sportnieuws.nl/voetbal/binnenland/spe...

Volgens onderzoekers zou de nieuwste generatie kunstgras de grootste problemen moeten oplossen. Maar die velden liggen er nog nauwlijks. Bij Pec Zwolle bijvoorbeeld zijn er in 2 jaar tijd 6 erntige knieblessures ontstaan op hun veld. Dat is echt bizar veel.

DMaN | 27-08-17 | 17:02 | + 1 -

Zo simpel is het.
duitse herder | 27-08-17 | 16:38 | + 0 -
-
En dat doen ze dus niet ...

Raider Twix | 27-08-17 | 16:45 | + 1 -

Raider Twix | 27-08-17 | 16:34

Als er een verschil is tussen spelen op gras en op kunstgras, dan moet je als speler je daarop aanpassen. Zo simpel is het.

duitse herder | 27-08-17 | 16:38 | + -1 -

Een giller uiteraard dat profvoetbal op kunstgras speelt om vervolgens vooral te verliezen, omdat ze er niet goed op kunnen spelen.
Goede kunstsprieten verkoper. Slechte voetbalvereniging directeur.
-
Kunstgras schijnt voor minder blessures te zorgen (als u lymfeklierkanker niet als een blessure wil zien), en daar springen de verzekeraars en sponsors van die dure voetballers op natuurlijk.
Nonkel Frituur | 27-08-17 | 11:55 | + 4
-
Die rubberkorrels vallen binnen de industriële norm, niet binnen de consumenten norm. Maar voetbal is voor hooligans en dat zijn geen consumenten ...
-
Nee hoor.
loopzonderpijn.nl/blessures-door-kuns...
-
De voordelen van kunstgras ten opzichte van een natuurlijke grasmat zijn meteen duidelijk: nooit meer een drassig veld na een heftige regenbui. Geen kuilen en hobbels waarin je je verstapt.
-
De nadelen zijn voor de spelers. Kunstgras geeft meer wrijving. Bij een flinke sliding heb je grote kans op brand- en schaafwonden. Dit probleem wordt al minder bij de nieuwe generatie kunstgrasmatten maar de losse rubberkorrels en het zand blijven een onprettige ondergrond voor slidings.
-
Kunstbanen en kunstgras zorgen voor meer blessures bij de spelers. Alleen dat wordt onder het karp, sorry, grasveld geveegd.

Raider Twix | 27-08-17 | 16:34 | + 0 -

Nonkel Frituur | 27-08-17 | 13:25

Onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leek uit te wijzen dat er dermate weinig PAK's vrijkomen dat geen sprake is van een gezondheidsrisico.

nl.wikipedia.org/wiki/Kunstgras

duitse herder | 27-08-17 | 15:06 | + 0 -

DMaN | 27-08-17 | 12:50
Vermits ik zelf niet voetbal ben ik er niet mee vertrouwd. Maar ik las op vele sites dat kunstgras minder blessures oplevert, en u zegt het omgekeerde. Bij die schaafwonden kan ik me inderdaad wat voorstellen, en ik vermoed dat plastiek + water een glibberige combinatie is. Juist?
Zijn er experts in de zaal die ons van uitleg en statistieken kunnen voorzien?
Ligt kunstgras er enkel omdat het goedkoop is of zijn er ook andere voordelen aan verbonden?

Nonkel Frituur | 27-08-17 | 13:25 | + 0 -

Nooit geweten dat er zoveel kunstgras velden in NL zijn.

duitse herder | 27-08-17 | 13:14 | + -8 -

Juist in Nederland is het klimaat perfect om gras te gebruiken. Genoeg zon, maar niet te fel, en genoeg regen. Knal er wat Philips 'wiet'lampen bovenop en je hebt een biljartlaken om op te voetballen. Kunstgras zorgt juist voor meer blessures, vooral bij zwaardere voetballers die minder wendbaar zijn. De blessures zijn ook vaak een stuk ernstiger. En dan heb ik het niet eens over de schaaf en brandwonden die je oploopt bij een sliding. Weg ermee.

DMaN | 27-08-17 | 12:50 | + 4 -

Tsja, ze tennissen toch ook niet op kunstgras.

Voetbalvelden van gravel, leuk voor Oranje ook: als de tegenstander ze niet goed ziet kunnen ze misschien nog wel eens winnen.

Poekieman | 27-08-17 | 12:00 | + 2 -

Ten Cate heeft jarenlang ondermaatse producten geleverd en zweeg bewust over gekende gebreken. Al dat vroegtijdig gespleten kunstgras en de korrels waar ze op 'geplant' zijn hebben hun weg gevonden in vele jonge lichamen, waar de rommel tot in de eeuwigheid blijft zitten. PAKs komen via de maag in de bloedbaan en lymfeklieren terecht. Geen wonder dat lymfeklierkanker zo vaak voorkomt onder voetballers.
www.scientias.nl/rubberkorrels-op-kun...
Ten Cate had er blijkbaar ook heel wat voor over om het schandaal in de doofpot te stoppen. Met FieldTurf bereikten ze een overeenkomst over een 'niet nader te noemen bedrag'.
www.chicagotribune.com/sports/football...
Maar geld regeert de wereld. Kunstgras schijnt voor minder blessures te zorgen (als u lymfeklierkanker niet als een blessure wil zien), en daar springen de verzekeraars en sponsors van die dure voetballers op natuurlijk. Die eisen kunstgras, zodat hun goudhaantjes iedere week op het veld staan te blinken. Dat ze na hun carrière kanker krijgen is bijzaak en louter toeval.

Nonkel Frituur | 27-08-17 | 11:55 | + 9 -

Correlatie is geen Causaliteit.

negen | 27-08-17 | 11:09 | + 16 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken