Rabobank is helemaal klaar voor Basel 4

Maar wil nog meer winst
Maar wil nog meer winst
Rabobank is een ambitieuze bank. Voor de periode 2016-2020 heeft het zichzelf enkele doelen gesteld die u in het tabelletje hieronder onder het kopje 'ambition 2020' kunt vinden. De doelstellingen met betrekking tot het aanhouden van voldoende kapitaal hebben natuurlijk alles te maken met Basel IV, het pakket aan bankenregels dat in hetzelfde tempo wordt opgesteld als waarin de Noord/Zuidlijn wordt aangelegd. Weliswaar mag het onduidelijk zijn hoe de regels de tekentafel gaan verlaten, bij Rabo weten ze al wel dat dit de maatschappij geld gaat kosten. Gelukkig zijn ze in Utrecht helemaal klaar voor de strengere regels, want de doelstelling aangaande een CET1-ratio (uitleg) van 14% is gehaald. Hoe de bank dat heeft geflikt? Het gaf voor €1,6 miljard aan diep achtergestelde obligaties uit. Daarnaast verkleint de bank de balans door plukjes hypotheken en bedrijfsleningen over te dragen aan derde partijen. Door het aantal bezittingen te verkleinen hoeft Rabobank minder vermogen aan te houden. Ook profiteerde de bank van een toegenomen winstgevendheid. In de eerste helft van 2017 bleef er onderaan de streep iets meer dan €1,5 miljard over, een stijging van 52% ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Is de bank hiermee tevreden?

doelstellingenrabo.png

Meer winst
Nee, natuurlijk niet. De bank zegt niet op aarde te zijn om winst te maximaliseren, maar vindt het gewoon handig voor de stabiliteit. Die ambitieuze winstdoelstellingen zijn er gewoon voor de belastingbetaler, opdat deze bij Rabo nooit hoeft bij te springen. Nu gaat het deze doelstellingen wat moeizamer. In de Utrechtse verrekijker zijn de kosten in verhouding met de inkomsten nog altijd veel hoger dan gewenst. Weliswaar worden deze cijfers ongunstig beïnvloed door reserveringen voor rentederivatendossier (doe eens betalen dan) en nog wat eenmalige posten, maar de vraag is hoe Rabo dat gat de komende jaren gaat dichten.

De bank blijft in ieder geval onverminderd luilakken op straat gooien. Allicht dat een veranderend renteklimaat uitkomst kan brengen aan de inkomstenkant. Momenteel lossen veel Rabobank-klanten hun hypotheek versneld af, omdat het op de spaarrekening geen donder oplevert. In de eerste zes maanden van 2017 werd er €8,3 miljard extra afgelost. Nu verwacht de bank dat deze trend zich doorzet, maar tegelijkertijd denkt het dat de omvang van nieuw verstrekt hypotheken de versnelde afbetalingen zal overstijgen. Tevens denkt de bank dat de hypotheekrente in 2018 voorzichtig begint te stijgen. Dat zijn dus meer inkomsten (en meer op de balans). Betekent die verwachte stijging van de hypotheekrente ook dat u weer meer spaarrente krijgt? Nee, lieve mensen.

Gelukkig heeft Rabobank nog drie jaar om onder leiding van Wiebe Draijer de doelstellingen te behalen. De topman heeft laten weten het enorm naar zijn zin te hebben bij Rabo en is niet beschikbaar voor een ministerspost. Mocht hij de coöperatieve ambities waarmaken moet er natuurlijk wel een flesje wijn tegenover staan.

Reaguursels

Inloggen

Yoo2621 | 17-08-17 | 14:12
Ach wat een onzin. Derivaten worden gebruikt om de bank stabieler te maken. Uiteindelijk wil de bank floating interest ontvangen en floating interest betalen. Als jij een vaste hypotheekrente wil ontvangt de bank dus fixed interest van jou. Dit zal middels een derivaat worden geswapped naar een floating interest. Immers, bij een stijging van de rente (bank betaalt EURIBOR + opslag) zou er anders geen marge meer overblijven.
Het grootste deel van de derivaten bestaat uit interest rate derivaten die dit soort dingen doen.

KapitalisMus | 17-08-17 | 16:20 | + -3 -

"Nee, natuurlijk niet. De bank zegt niet op aarde te zijn om winst te maximaliseren, maar vindt het gewoon handig voor de stabiliteit."

HahaHah! Al die derivaten zorgen voor de maximale stabiliteit en winstgevendheid op de korte of lange termijn.

Yoo2621 | 17-08-17 | 14:12 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken