Zou u Donald Trump of Mark 'Facebook' Zuckerberg kiezen als POTUS?

Moeilijk hoor
Moeilijk hoor
U heeft als Nederlander natuurlijk niets te kiezen, maar toch. Het zou kunnen dat in 2020 deze keuze wel aan de Amerikaanse burgers voorgelegd gaat worden. We schreven al eerder dat het aantal aanwijzingen voor een mogelijke politieke carrière voor Mark Zuckerberg zich opstapelen. Tegelijkertijd leek de baas en oprichter van Facebook zich op voorhand al in de voet te schieten door over het verderfelijk communistische waanidee van het universeel basisinkomen te beginnen in een speech. Maar u begrijpt dat de geruchtenstroom daarmee niet is afgelopen. Nu schrijft Politico dat Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan Joel Benenson, voormalig topadviseur van president Obama en hoofdstrateeg van Hillary Clinton, hebben aangenomen. Het bedrijf van Benenson gaat onderzoek doen voor de liefdadigheidsinstelling van van Zuckerberg, genaamd het 'Chan Zuckerberg Initiative.' Hun missie: 'Advancing human potential and promoting equal opportunity.' Naast de eerder aangestelde David Plouffe, die als campagneleider werkte voor Obama in 2008, is Benenson de derde strateeg die voor een president gewerkt heeft en nu voor de liefdadigheidsinstelling van Zuckerberg is aangenomen. Naast Plouffe en Benenson zit ook Ken Mehlman in het bestuur. Zijn president: George W. Bush in 2004. Maar hij kwam er pas heel laat achter dat hij homoflueel was dus misschien blijkt hij opeens ook democratische neigingen te hebben. Uiteraard zeggen al die geruchten niets en heeft Zuckerberg altijd ontkend president te willen worden. Maar omdat we toch bezig zijn, is het misschien een idee om een leuk vergelijkend lijstje op te stellen om te kijken wie de beste president is.

Afkomst
Trump kreeg een miljoen van zijn pappie en werd rijk ondanks zichzelf. Dat is de bekende gedachte, maar waarschijnlijk ligt de waarheid wat genuanceerder. Zuckerberg heeft een oud geld-achtergrond en zijn vader gaf hem $100k om Facebook te bouwen. Ze zijn allebei in luxe opgegroeid en kregen allebei financiële steun van hun ouders.

Favoriete medium
Die is simpel natuurlijk. We hebben een Commander in Tweet in Trump en Mark Zuckerberg spreekt via zijn eigen blauwe monster de wereld toe. Dit geeft hem meteen de beschikking over meer dan 140 karakters. Zuckerberg is zelf niet zo'n Twitterfan. Zijn laatste post dateert van 2012. Wel een politiek gemotiveerde tweet trouwens.

Republikein of Democraat
Trump is vooral Trump. Vroeger nog een Democraat. Hij was een 'registered Democrat' van augustus 2001 tot september 2009. Toch lijkt hij meer een opportunist te zijn dan een traditionele Republikein. Dat bleek ook wel toen men dacht dat zijn campagne om president van Amerika te worden een vooropgezet plan was om Hillary aan de eindzege te helpen. Ook de politieke kleur van Zuckerberg is onduidelijk. 'I think it's hard to affiliate as being either a Democrat or a Republican. I'm pro knowledge economy', riep hij eens. We kunnen hem daarom voorzichtig een soort Bernie Sanders/Prins Constantijn hybride noemen.

Wie is het succesvolst?
Nu is het flauw om te zeggen dat Zuckerbergs idee voor Facebook niet van hem was (op ideeën bestaat sowieso geen monopolie), een grote vernieuwer is hij niet. Maar goed. De cijfers van Facebook zeggen alles en de groei is er nog niet uit. Daarom zou je kunnen zeggen dat Zuckerberg wel populairder is dan Trump. Want terwijl de naam van de huidige president wel eens van een gebouw gehaald wordt, neemt het aantal FB-gebruikers nog altijd toe. Aan de andere kant heeft Trump het van vastgoedmagnaat en reality-televisiester geschopt tot de hoogste politieke machtspositie ter wereld. Ook best knap.

Wie is het meest vrijgevig?
Het is een bekend verhaal dat Zuckerberg 99% van zijn FB-aandelen investeert in zijn eigen liefdadigheidsorganisatie. Donald Trump heeft ook een liefdadigheidsinstelling, de Donald J. Trump Foundation. Die komt regelmatig in het nieuws als blijkt dat geld voor andere doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld om rechtszaken tegen Trump mee te schikken. In juni dit jaar bleek dat een flink gedeelte van het geld dat voor kinderen met kanker werd opgehaald, naar Trump ging. Een charitatief golftoernooi van zijn zoon Eric moest namelijk van de Donald lappen voor het gebruik van de golfbaan en alle faciliteiten. Gratis geld, Trump is er gewoon geen fan van. Maar terug naar Zuckerberg: Die liefdadigheidsinstelling van hem is niet echt een liefdadigheidsinstelling, maar een Limited Liability Company (LLC). Dat is feitelijk een besloten vennootschap, waardoor het geld in kas naar liefdadigheid kan gaan, maar ook naar particuliere investeringen. Een gooi naar het presidentschap bijvoorbeeld?

Wie heeft het kortste lontje?
Die is ook makkelijk. Trump sloopt televisiepresentatoren als het moet. Schiet uit zijn slof over futiliteiten. Elon Musk zei onlangs dat Mark Zuckerberg weinig verstand van kunstmatige intelligentie heeft. Toch lullig als AI één van de pijlers is waar Facebook op inzet om verder te ontwikkelen. Hoe reageerde de Zuckmeister? Helemaal niet. Hij wordt publiekelijk te kakken gezet, maar laat zich niet verleiden tot een reactie. Dat getuigt toch van de nodige zelfbeheersing.

Wie is het meest meedogenloos?
Trump ontslaat nogal eens mensen (handig lijstje hier). Maar van Zuckerberg weten we dat hij ook best meedogenloos kan zijn. Hij dumpte zijn vriend Eduardo Saverin uit Facebook op slinkse wijze en ging met het idee van de Winklevoss-tweeling aan de haal. Verder geven deze fantastische oude IM-berichten van Zuckerberg een idee van zijn psyche. Hij noemde de eerste gebruikers van Facebook 'dumb fucks' bijvoorbeeld. Dat heeft hij wel gezegd. Dit bekende citaat van Trump over dat Republikeinen dom zijn en hij daarom altijd voor een Republikeins presidentschap zou kiezen, is niet echt. Dus wie is nou de grootste lul hè?

Wie maakt America great again?
Die Dow staat 22.000 punten hè. Niet gek dus dat Trump vandaag weer al de economische voorspoed zich toe-eigent. 'Business is looking better than ever with business enthusiasm at record levels. Stock Market at an all-time high. That doesn't just happen!' Als Trump het bijvoorbeeld voor elkaar krijgt om de felbegeerde tweede notering van Aramco binnen te hengelen, dan kan hij zichzelf op de borst kloppen. Nu is er geen direct verband tussen zijn bewind en de economische situatie aan te wijzen. En als het er al is, dan is het marginaal. En Zuckerberg? Gezien het doorslaande succes van Facebook, heeft hij bewezen dat hij weet hoe van een leuk idee een doorslaand succes te maken. Daarbij weet hij zich ook te omringen met uiterst vaardige mensen. Zuckerberg is 36 in 2020. De kans dat Amerika gaat kiezen voor een 36-jarige ietwat wereldvreemde joodse puissant rijke nerd is nihil, die maakt geen enkele kans. Maar ja, dat zeiden we van Trump ook.

Reaguursels

Inloggen

Zuckerberg is wèl expert in muurtjes om (door hem) bewoond gebied bouwen.
Alleen schijnt ie dol op gelukszoekers te zijn.
Hoe dan ook, Zuck wil je niet als president. Die verkoopt je data nog op Mars.

Raider Twix | 04-08-17 | 19:15 | + 1 -

Oprah 2020. "Look under your chairs". Running mate Dr. Phil.

Montgomery Burns | 04-08-17 | 17:24 | + 0 -

Ik zet mijn geld in voor POTUS 2020 op Dwayne Johnson !

Anacho | 04-08-17 | 16:26 | + 0 -

"Tegelijkertijd leek de baas en oprichter van Facebook zich op voorhand al in de voet te schieten door over het verderfelijk communistische waanidee van het universeel basisinkomen te beginnen in een speech."
Dat doet me denken aan Baudet die begon met een speech in het latijn die de helft van de bevolking ook niet begreep. Totdat de voorzitster ingreep met de mededeling dat er in de 2e kamer maar een taal gesproken werd, zijnde Nederlands. (Waarmede Arib zich als onwetend kwalificeerde, daar er grondwettelijk ook in het Frysk geouwehoerd mag worden in de 2e kamer, maar dat terzijde.)
Quid licet Iovi non licet Thierry geldt evenzo voor Zuckerberg.

Brulboei_61SB | 04-08-17 | 14:15 | + 0 -

De 7e brief van Plato is in deze tijden zeer actueel.
Men kan al sinds 2012 transcendente (meta)fysica toepassen om toekomstige en moeilijker verledentijd wereldwijde gebeurtenissen te "zien" met een uitkomstpercentage van meer als 80%.
Dit ivm de aankomende wereldwijde crisis medio 2020/2021 en alle middelen toe te passen om het te voorkomen of enigzins behoorlijk te doorstaan.
Daarom is Amerika nog steeds het beloofde land voor veel religieuze stromingen binnen het christendom en wordt er gezegt dat amerika ook het beloofde land is voor Jehova's Getuigen.
Maar dit files.abovetopsecret.com/files/img/zk4... wordt dit media.salemwebnetwork.com/cms/BST/3140... als ze zich niet aan de afspraak houden met het alziende oog.
107

steekmug | 04-08-17 | 13:04 | + -3 -

@Nokkel Helemaal mee eens!

sivipacemparabellum | 04-08-17 | 08:20 | + 1 -


Zie je nou wel. Leuk die "succesverhalen" uit Silicon Valley, maar zonder rijke pappa word je zelf nooit multimiljonair.
kapotte_stofzuiger | 03-08-17 | 23:55 |

Ja... en die papa is ook met miljoenen van papa begonnen.

duitse herder | 04-08-17 | 07:16 | + 9 -

"Zuckerberg heeft een oud geld-achtergrond en zijn vader gaf hem $100k om Facebook te bouwen. Ze zijn allebei in luxe opgegroeid en kregen allebei financiële steun van hun ouders."

Zie je nou wel. Leuk die "succesverhalen" uit Silicon Valley, maar zonder rijke pappa word je zelf nooit multimiljonair.

kapotte_stofzuiger | 03-08-17 | 23:55 | + 15 -

De dag dat die melkmuil Suikerberg president wordt is het einde der tijden nabij. Dan hadden die Jehovah's tóch gelijk. (excuses voor uw plat gezicht omdat ik de deur dichtgooide en niet wou betalen voor de Wachttoren).

Nonkel Frituur | 03-08-17 | 22:42 | + 21 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken