Bankbaas Bunq: klanten vinden meer betalen gewoon tof

Duur=leuk
Duur=leuk
Bescheiden ophef omtrent de superhippe bank Bunq. De bank die aanvankelijk geen bank wilde zijn, maar zich nu 'the bank of the free' noemt heeft een premium-tariefstructuur geïntroduceerd. Voor een volledig betaalpakket moet nu maandelijks €8 (particulier) of €10 (zakelijk) afgetikt worden. Da's niet bepaald 'free' en een stuk duurder dan betaalpakketten bij traditionele banken. Bovendien een stijging van 800% voor klanten van het eerste uur die nu €1 per maand betalen. Deze klanten kunnen hun huidige abonnement tegen die prijs behouden, maar moeten meer betalen zodra ze een extra dienst aanvragen. Dus waren er boze geluiden op het forum en de social media. Klachten betreffen naast de prijs an sich, ook het ogenschijnlijke afscheid van het pay-per-use-idee. Bij het premiumpakket hebben klanten recht op 25 IBAN-rekeningen, 1 Maestro-kaart en 2 Mastercard-debitkaarten. Uit de eerste reacties valt op te maken dat er gek genoeg weinig mensen zijn met een behoefte aan 25 bankrekeningen. De klantenservice draait dan ook overuren om alle vragen te beantwoorden. Toch meent Bunq-baas Ali Niknam dat heel veel klanten 'juist blij' zijn met de nieuwe prijzen en hij zegt 'enorme aantallen' positieve reacties te hebben gehad. Voornamelijk via de privekanalen uiteraard. Al zijn er ook op social media een paar positieve reacties te ontdekken. Deze klanten wijzen op de 'goede service' en het feit dat er geen geld naar 'schimmige zaken' gaat. Precies de punten die Niknam en collega's zichzelf op de borst slaan. 'Een bank-dienst die niet te koop loopt met je privé-informatie. Een bank-dienst die niet investeert in nare bedrijven', aldus Niknam. Nu is het de vraag of dit laatste punt, in een banklandschap met onder meer Triodos en ASN, zo onderscheidend is. En het is maar zeer de vraag of consumenten hier minstens €8 per maand voor overhebben. Daarbij zijn verdere prijsstijgingen natuurlijk niet uitgesloten. Tegenover Het Financieele Dagblad laat Niknam weten dat met de nieuwe abonnementen 'niet meer marge' wordt gedraaid. Onhandig voor een bank die in 2016 €5 miljoen verlies draaide, ondanks dat de oprichter er €9,2 miljoen aan eigen geld in stopte. En Niknam is geen fan van extern kapitaal. Eerder vertelde hij 'liever een nier te verkopen dan er een externe financier' bij te halen. Dan blijft naast de eigen portemonnee alleen het uitgedunde (?) klantenbestand over als financieringsbron.

Reaguursels

Inloggen

Enkele maanden geleden ook voor de gein maar eens een bunq-rekening geopend. Vooral omdat ik benieuwd was of ze al hun beloften konden nakomen. Een gratis bank is in mijn ogen ondenkbaar is gezien de vele eisen (logisch!) die er zijn om voor een banklicentie in aanmerking te komen.

Vooral het ontbreken van een verdienmodel stemde me al zorgen. Met een laatst bekende omzet (2015) van circa 75K, tegenover een overhead van 3,5M leek een voortzetting van de huidige formule al onhoudbaar.

Toch zijn alle voordelen van bunq tegenover de bekende grootbanken met deze ontwikkeling teniet gedaan (duurzaamheid m'n reet).

@Skinkie N26 is een aanrader! Goede app, rekening + pinpas + creditcard voor noppes en nagenoeg geen transactiekosten

kippie44 | 03-08-17 | 19:58 | + 0 -

Heb me gisteren maar eens aangemeld bij n26. Benieuwd hoe dat gaat lopen. Wat ik zo vreemd vind aan Ali is dat hij eerst z'n ideeen als whitelabel oplossing presenteerde, vervolgens toen er eindelijk een API was de prijzen zo bizar hoog bleken te zijn dat je er geen enkel leuk experiment mee kon uitvoeren. Als Ali z'n business model wil veranderen prima. Maar dan ben ik klant af.

Maar goed, het vertrouwen wat men in bunq had bewijst dat er genoeg klanten zijn die wat anders willen dan ING, Rabo, en ABN. En dat Bunq en Knab dat gewoon niet bieden. Knab niet omdat ze een of andere opzuig formule voor ZZP'ers hebben maar een willekeurige andersoortige rechtspersoon (voor het gemak een Stichting) geen betaalrekening krijgt. En Bunq zich zo uit de markt heeft geprezen dat je er gewoon niet meer bij horen wilt.

Skinkie | 02-08-17 | 23:09 | + 6 -

Tsja, met marqeting kan je een eind komen, zie Apple.

Maar ik vrees - voor bunq dan - dat ze geen apple zijn waarvoor mensen graag teveel betalen.

Poekieman | 02-08-17 | 22:35 | + 3 -

Alles met een modieuze "q" is kut (nee, niet qut!) De markt met een "q", waar een rode paprika EUR 3,50 kost, en ook Bunq, waar de klant, net als bij al die andere schurkenbanken, zoveel mogelijk geld uit de zak geklopt dient te worden, om daar zo min mogelijk tegenover te stellen. Mensen die niet gediend zijn van omgang met gauwdieven bankieren bij Ten Cate & Cie, en zeker bij Ali en z'n weet-ik-hoeveel rovers.

Rhenium | 02-08-17 | 21:58 | + 5 -

Ali met zijn ""'Bank-dienst die niet te koop loopt met je privé-informatie'." verneukt zijn klanten behoorlijk.

+ Verplicht €8 per maand / €96 per jaar lappen of je producten ... niet kunnen aanpassen.

+ Sinds kort Bunq op je android toestel VERPLICHT (anders geen toegang tot je rekeningen meer) een plee "Services" app van een online-adverteerder MOET* installeren, die vraagt om de volgende bevoegdheden te geven aan 's werelds grootste online-adverteerder:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Apparaat- en appgeschiedenis
Identiteit - Gebruikt een of meer van de volgende: accounts op het apparaat, profielgegevens
Agenda - Gebruikt agendagegevens
Contacten - Gebruikt contactgegevens
Locatie- Gebruikt de locatie van het apparaat
Sms - Gebruikt een of meer van de volgende: sms, mms. Er kunnen kosten worden berekend.
Telefoon - Gebruikt een of meer van de volgende: telefoon, gesprekkenlijst. Er kunnen kosten worden berekend.
Foto's/media/bestanden - Gebruikt een of meer van de volgende: bestanden op het apparaat (zoals afbeeldingen, video's of audio), de externe opslag van het apparaat
Camera - Gebruikt de camera('s) van het apparaat
Microfoon - Gebruikt de microfoon(s) van het apparaat
Informatie over wifi-verbinding - Hiermee kan de app informatie over wifi-netwerken bekijken, zoals of wifi is ingeschakeld en de namen van apparaten waarmee via wifi verbinding is gemaakt.
Informatie over apparaat-ID en oproepen - Hiermee kan de app het telefoonnummer en de apparaat-ID's bepalen, of een oproep actief is, en het andere telefoonnummer waarmee wordt gebeld
Wearable-sensoren/activiteitsgegevens - Hiermee kan de app toegang krijgen tot gegevens van wearable-sensoren, zoals hartslagmeters. Kan periodieke updates over fysieke activiteitsniveaus ontvangen.

Overig
controleren op waarnemingen met betrekking tot netwerkomstandigheden
systeemback-up en -herstel beheren
Bluetooth-koppeling door app toestaan
Detectie van hotwords
audio-uitvoer vastleggen
beveiligde video-uitvoer vastleggen
video-uitvoer vastleggen
een gebruikerservaring bieden tijdens een gesprek
bestanden downloaden zonder melding
bewerkingsstatistieken van apps ophalen
interactie tussen gebruikers
activiteitstacks beheren
een apparaatbeheerder toevoegen of verwijderen
voorkeuren en machtigingen voor USB-apparaten beheren
gesproken trefwoorden beheren
Audioroutering
verrekening van netwerkgebruik aanpassen
gebruiksstatistieken van component bijwerken
Een trust agent aanleveren.
framebuffer lezen
je sociale stream lezen
actieve apps ophalen
Interactie met update- en herstelsysteem
score toekennen aan netwerken
tijd instellen
een taak starten vanuit recente items
geabonneerde feeds lezen
geabonneerde feeds schrijven
bewerkingsstatistieken van apps wijzigen
time-out van het scherm opnieuw instellen
schrijven naar sociale streams
Berichten verzenden naar Google Play.
voicemail lezen
gegevens van internet ontvangen
Google-instellingen lezen
Google-instellingen aanpassen
-------------------------------------------------------------------------------------------

Ali geeft geen fuck om eerlijk bankieren, service of de privacy van zijn klanten.

*http://i66.tinypic.com/2dqk500.png

negen | 02-08-17 | 21:40 | + 31 -

Mooie hipsterverhaaltjes? Debunq'd ^^

h3* | 02-08-17 | 21:04 | + 24 -

Geweldig artikel. En het legt feilloos bloot hoe Bunqqqq net als veel andere nep-disruptors in de bankensector, telefonie en verzekeringen een slaatje proberen te slaan uit onvrede over de bestaande bedrijven zonder echt iets te veranderen. Paarse broeken praat, veder niks.

Deze bank kan bij het grof vuil.

Cowboy Henkie | 02-08-17 | 20:12 | + 54 -

REAGEER OOK