Boter wordt luxeproduct want niemand vreet meer margarine

Oh nee!
Oh nee!
DIKKE CRISIS IN EUROPA!! Vergeet geopolitieke spanningen of protectionisme, onze boterberg smelt. Veel sneller dan de poolkappen ook. De reden: vet is weer hip. Dat bleek ook al eerder dit jaar toen Unilever aankondigde niet verder te gaan met verschillende margarinemerken. Unilever ja, dat godbetert ontstaan is door een fusie van de Britse Lever Brother en de Nederlandse Margarine Unie. Die zien er al geen heil meer in, dus dan weet je dat het menens is. Bloomberg meldt vandaag dat de boterreserve met 99% kelderde, met uiteraard een opdrijvend effect voor de prijs. De meeste boter gaat naar de industriële bakkerijen. Door de teruggekeerde populariteit van boter kan het aanbod de vraag niet aan. Dat komt ook door de groei in de wereldwijde melkproductie. En er is melk nodig om boter te maken. In 2015 was er een melkoverschot, waardoor producenten -met hulp van de Europese Commissie- gemotiveerd werden om de productie terug te dringen. Vorig jaar konden melkveehouders subsidie aanvragen waar ze €14 kregen voor iedere 100 kg koemelk die ze vrijwillig minder leverden. Daarbij gebruikten melkveehouders goedkoper voedsel doordat de prijs voor melk zakte, waardoor het vetgehalte weer afnam in de melk. Dat vet is weer nodig om boter te maken. Volgens een 'executive director of dairy research for Rabobank in New York' (jaja) is er nog een andere oorzaak voor de druk op de boterprijs. Er wordt veel gebruikgemaakt van een bepaald soort koe die veel melk produceert met weinig vet. Dat komt omdat voorheen de focus verlegd is naar de productie van melkpoeder voor babyvoeding, door de enorme populariteit daarvan bij Chinezen en zo. Merkt u nog weinig aan de prijs van boter in de supermarkt? Dat kan kloppen, maar het aanbod kan wel schaarser worden, aldus Bloomberg. De baas van Arla, een Deense grote melkproducent, meldde eerder al dat er met Kerstmis wel eens post-apocalyptische toestanden kunnen ontstaan bij het boterschap in de buurtsuper. Klinkt allemaal vrij hysterisch, maar misschien moet u niet naar Noorwegen met Kerst. Of bent u 2011 al weer vergeten?

Reaguursels

Inloggen

NB: de kwaliteit van de Nederlandse frietkotten zijn inderdaad slecht, maar dat komt totaal niet door 'EU regeltjes', ook al wilt iedereen dat graag horen. Dat komt omdat Nederlanders gemiddeld genomen geen hol geven om culinair genot, maar om goedkope friet. We hebben geen smaak, we zijn een land van de prefab kruidenzakjes, Maggi en sauzen uit een pot. We zijn de uitvinders van gemakzuchtige en goedkope onzin als 'gehaktkruiden' en 'kipkruiden'. We verkopen seperatorvlees en ander afval als hoogwaardige snacks.
Nee, onze kut friet komt niet door EU-regels maar onze VOC mentaliteit. Ga de grens over na België en je merkt direct verschil in kwaliteit. Zonder 'coating' voor knapperige structuur met een kruidenlaagje, maar verse friet dat in de zaak is gesneden en dubbel gefrituurd. Met mayo dat bestaat uit eieren, olie en azijn. Geen zoete, waterige saus als de Nederlandse 'frietsaus'.

Oberon14 | 30-07-17 | 12:18 | + 1 -

Frituren in ossewit gezond? De naam Nonkel Frituur doet vermoeden dat het advies niet helemaal objectief is. Dat je minder snel kanker krijgt, betekent niet dat je de rest van de nadelen van verzadigd vet kan negeren. Het is lekker, niet gezond.

Oberon14 | 30-07-17 | 12:10 | + 0 -

Ze kunnen dat ossenwit beter gebruiken om koeien te bezwangeren ( = meer kalfjes=meer volwassen koeien= is meer melk=meer boter..)
Geintje natuurlijk..

loze stijl | 30-07-17 | 07:53 | + 1 -

Nonkel Frituur | 28-07-17 | 21:56 | + 30 -

'Overigens is ossewit niet alleen veel lekkerder maar ook gezonder. Geen last van acrylamide, dus minder kans op kanker'

Van ossenwit slibben je aderen dicht. De vraag is alleen: waaraan ga je eerder dood?

mona | 30-07-17 | 00:22 | + 1 -

Vreten moet nog veel duurder worden. Komt er vanzelf een heksenjacht op al die linkse NGO's en ander links gespuis.

Dutch_Holland | 29-07-17 | 17:30 | + 5 -

Joffri | 29-07-17 | 13:22
Precies! En het is ook een pak veiliger. Eigenlijk zou ik niemand aanraden om thuis te frituren, tenzij in open lucht. Tegelijk moet ik ook toegeven dat het met de smaakkwaliteit van onze frietkoten slecht gesteld is. Heeft o.a. te maken met EU-regeltjes i.v.m. zuurtegraad, hygiëne, recyclage e.d. die de kostprijs opdrijven maar niet de kwaliteit. Het is voor een friturist bijna onmogelijk om ossewit te gebruiken op grote schaal, of men zou de prijs van een pak frieten met 50% moeten verhogen. Dus blijft het een oliemengsel en God weet wat ze daar allemaal in draaien (palmvet, kokosvet, giftig koolzaad, antischuimmiddel, citroenzuur, ...). U krijgt in de frituur een minderwaardig product omdat het economisch niet anders kan. Gelukkig zijn er wel nog restaurants waar men de frietcultuur in ere houdt. Kost uiteraard een pak meer.

Nonkel Frituur | 29-07-17 | 13:48 | + 2 -

Bedankt voor de tips Nonkel! Helaas heb ik zelf geen frietpan in huis. Als er dan toch kroketje oid gegeten wordt ga ik wel langs het lokale frietkot, dat zouden meer mensen moeten doen... toch?

Joffri | 29-07-17 | 13:22 | + 0 -

Nonkel Frituur | 28-07-17 | 21:21 |

duitse herder | 29-07-17 | 07:24

duitse herder | 29-07-17 | 07:25 | + -10 -

Arla zal de zuivelmarkt in Nederland overnemen. De eerste stappen zijn reeds gezet. www.google.dk/search?site=&source...

Met een Deens management, werken voor je geld, en het selecteren van personeel, geen Nederlanders aannemen maar wel Hollanders, wordt het een opzienbarend succes. In Nederland.

duitse herder | 29-07-17 | 07:24 | + 0 -

Al is de leugen nog zo snel, uiteindelijk achterhaalt de waarheid haar wel.
Margarine is al jarenlang de manier om het goedkoopste vet zo duur mogelijk te verkopen. En zelfs de gigantische gezondheidsmarketing is niet meer genoeg om dat beeld in stand te houden.

frank87 | 29-07-17 | 01:16 | + 2 -

En nog wat extra tips voor de liefhebbers van ossewit: de bovenlaag oxideert wel degelijk, maar dat kan u tegengaan door - nadat het vet gestold en afgekoeld is - het vet te bedekken met plastiekfolie (en goed aan te drukken). Belangrijker nog is dat u de frituurpan met vet op een donkere en koele plaats bewaart.
Laat u aub ook niet verleiden tot het "aanvullen" van vet. Vermeng geen oud en nieuw vet. Vervang oud door nieuw, in zijn geheel. Iedere verontreiniging, verzuring of ranzigheid zet zich immers door in het gehele vetmengsel. De smaak wordt bepaald door de zwakste schakel.

Nonkel Frituur | 28-07-17 | 22:24 | + 26 -

Huisregelneef_III | 28-07-17 | 21:46
Geen idee hoe u met rundervet omgaat, maar het is niet de bedoeling dat uw frieten daarvan bruin worden. Goudgeel, dat wel. Als ze bruin worden, dan hebt u de reputatie van uw vaderland eer aan gedaan door te zuinig te zijn. Op tijd het vet vervangen is de boodschap!
Overigens is ossewit niet alleen veel lekkerder maar ook gezonder. Geen last van acrylamide, dus minder kans op kanker, en wat beter is: na gebruik sluit het vet zichzelf af van de lucht, waardoor het niet verzuurt. U kan dus gerust enkele weken niet frituren zonder smaakverlies. Olie blijft na het frituren vloeibaar en begint dan te verzuren.
Maar nu aub niet met z'n allen massaal naar de winkel om ossewit, want dan heb ik binnenkort hetzelfde probleem als met die dure boter.

Nonkel Frituur | 28-07-17 | 21:56 | + 34 -

@ Huisregelneef_III | 28-07-17 | 21:46 |

Dat is precies wat wij hier afgelopen maand gedaan hebben. Niet meer van die vage frietuurolie maar echte ossewit. Dan weet je weer hoe frieten moeten smaken. Het enige nadeel is dat ik de frieten uit de friettenten nog minder vind. Die bakken immers allen met olie (tenminste in NL).

bozzie46 | 28-07-17 | 21:52 | + 7 -

Melk is puur goud momenteel. Er wordt een smerig spelletje gespeeld door de Arla's, supermarkten en EU momenteel en de consument is de grootste verliezer.

Stonecity | 28-07-17 | 21:49 | + 14 -

Gaan we dan ook binnenkort weer frituren in ossewit? Ik wil na ruim 25 wel weer eens lekker krokante, bruin gebakken frietjes in plaats van die halfrauwe zompige gele meuk.

Huisregelneef_III | 28-07-17 | 21:46 | + 18 -

Ik maak me geen zorgen. De boeren uit het Beloofde Land Denemarken zullen ons wel redden, onder leiding van een herdershond.

Nonkel Frituur | 28-07-17 | 21:21 | + 28 -

De consumenten melkprijs is hier al omhoog gegaan sinds begin dit jaar ?? 1 liter van 4,95 naar 6,50. Ik geloof dat gehele zuivelindustrie op een breed vlak de prijzen hebben verhoogd. Moest ook wel. Even te veel boeren hadden het niet zo goed.

duitse herder | 28-07-17 | 20:45 | + 6 -

Boter is al 30% duurder geworden. Op zich een goede zaak dat boeren eens fatsoenlijk worden betaald voor werk. Én ik ben groot voorstander van ongesubsideerd voedsel. Het verstoord de markt en beinvloed consumenten keuzes en gedrag negatief.

Yeohan | 28-07-17 | 20:21 | + 20 -

'Het aanbod zal veranderen'. Natuurlijk, want je hebt roomboter, grasboter en weideboter...... Het enige wat hierin instort is het paarsebroeken circus dat er niet meer in slaagd mensen te overtuigen dat er verschillende roomboter sooorten bestaan.

Dude heb je eten | 28-07-17 | 19:41 | + 18 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken