Was de Griekse terugkeer naar de markt wel zo'n goede deal?

Ja en nee
Ja en nee
Dus het lukte ze toch. Deze week haalde Griekenland voor het eerst in drie jaar weer op eigen houtje €3 miljard op van de kapitaalmarkt middels een vijfjarige obligatielening. Klinkt als een succesje, maar sloten de Grieken hiermee eigenlijk wel zo'n goede deal? Twee perspectieven om mee het weekend in te gaan. Allereerst herhaalden critici nog maar eens hun bekende - en zeker niet per se onware - bewering dat Griekenland simpelweg door en door insolvabel is en er dus geen enkele reden tot vreugde is. Eén van hen is de beruchte Griekse ex-MinFin Yanis Varoufakis. Die schreef begin deze week op zijn blog dat de uitgifte slechts een voorbode is van de volgende fase van de Griekse crisis, aangezien het land zich op deze manier alleen maar verder in de schulden werkt en zijn plaats in de Debtor's Prison alleen maar meer veiligstelt. Dit zijn overigens exact dezelfde woorden als die Varoufakis gebruikte in 2014, toen Griekenland ook vijfjarig schuldpapier in de markt zette. Het andere perspectief is wat rooskleuriger, en gaat er vanuit dat er nog best een kansje in zit dat het Mediterraanse land er ooit weer economisch en financieel bovenop gaat komen. Om vanuit die optiek de Griekse terugkeer te duiden worden we wat technischer. Want de helft van de kopers van het kersverse staatspapier ruilde de hiervoor genoemde staatslening die afloopt in april 2019 (deze) simpelweg om voor het nieuwe schuldpapier. Maar wel mét een premium: Griekenland kocht voor €1,57 miljard aan obligaties van hen op voor een prijs van 102,6% van de oorspronkelijke waarde ervan - effectief een bonus van €40 miljoen voor beleggers. Dat laat in ieder geval de twijfel zien die nog bij investeerders heerst. Maar valt de premie ook uit te leggen aan de Griekse belastingbetaler? Ja, lezen we bij Alphaville. Het is nog steeds een propere deal, en wel om het volgende.

Stijgende koersen
Men gaat er daarbij vanuit dat Griekenland in haar benarde situatie maar weinig goede opties heeft en de marktterugkeer daarvan één van de beste was. Nou, daar gaan we. Om te beginnen ging de koers van de 2019-obligatie al meer en meer omhoog de afgelopen tijd, al moet daarbij wel gezegd worden dat de 102,6% van de nominale waarde ervan niet gehaald werd.

meerenmeer.jpg

Lagere rente
Daarnaast wilde Griekenland middels de schuldruil de last van de terugbetalingen in 2019 verlichten. Daarvan kun je aan de ene kant zeggen dat dit gewoon het vooruitschuiven van het probleem is. Een optimistischer beschouwer zou zeggen dat het land dan wellicht beter in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen. Wat wel zo is: de couponrente op de 2019-obligatie is 4,75%, terwijl die bij de 2022-obligatie gezakt is naar 4,625%. Ook al blijft dit veel, het houdt wel in dat de Grieken een iets lager rentepercentage voor langere tijd vastgezet hebben en dat dit dus in couponbetalingen gaat schelen. Dan het laatste punt. Het IMF acht de Griekse schuldenberg nog steeds onhoudbaar en wil die dus zo min mogelijk zien groeien. En om een obligatie in de markt te zetten die groot genoeg is om liquide verhandeld te worden is de looptijdverlenging dan ook noodzakelijk.

Met inachtneming van dit alles bespaart de Griekse staat zo'n €90 miljoen, aldus een persoon die betrokken is bij de deal tegen Alphaville. Dat zou dan weer goed nieuws zijn voor de Griekse belastingbetaler. Maar oordeelt u vooral zelf.

Reaguursels

Inloggen

@Poekieman | 29-07-17 | 16:22 - Kortom, ook toen was het allemaal al de schuld van een ander, en moest iemand anders het maar betalen. En dan nog zijn er mensen die geloven dat met kwijtschelding alle problemen zijn opgelost en de Griekse economie weer gaat bloeien als een appelboom in de lente. Alsof ze niet binnen een paar jaar weer in dezelfde situatie zouden belanden.

Huisregelneef_III | 29-07-17 | 17:01 | + 1 -

Wat een sukkels, die beleggers. De vorige keer werd bij een staatsschuld van 150% bbp geroepen dat het toch echt onhoudbaar was. Inmiddels staat de teller alweer bij 170% bbp. Een belangrijk deel daarvan is weliswaar langlopend en tegen een via garanties gesubsidieerde lage rente vastgezet, maar voor 4,75% aan Griekenland lenen vind ik desniettemin grenzeloos naïef. Ik vraag me af wie de kopers van deze obligaties zijn.

Dr. Vigilante | 29-07-17 | 16:58 | + 1 -

@Huisregelneef_III | 29-07-17 | 15:01 |
Volgens heeft Griekenland zichzelf in de problemen kunnen brengen door het megalomane socialistische TBTF project dat voordat Griekenland erbij kwam EURO heette en daarna EYPO. Geholpen door creatief boekhouden en Goldman Sachs, zeker, maar dat wisten de EU/Brusselmannetjes uiteraard ook.

Banken leenden 'onbeperkt' aan Griekenland omdat ze wisten dat ze niet hun eigen, maar de Neuropese belastingbetalers hun skin in the game hadden. Graties geld voor de banken - en voor de Grieken ook, want die hadden uiteraard niet de intentie ooit ook maar iets terug te betalen. Waarom zou je ook, als je weet dat Draghis en Brusselmannetjes de Neuropese belastingbetalert daarvoor wel laten opdraaien.

Vanuit de banken en vanuit de Grieken bekeken kan ik het goed begrijpen.

En vanuit de Brusselmannetjes ook, want dat zijn bijna allemaal linksen, deugmensen, 'eerlijke' verdelers en noem maar op. Graaien, deugen en sinterklaas spelen op andermans kosten, zo zo herkennen we de moderne socialist.

Poekieman | 29-07-17 | 16:22 | + 2 -

Ongelooflijk dat er ooit iemand die gekke socialist Varoufakis serieus nam. Het is altijd de schuld van een ander en de enige oplossing die Varoufakis kan bedenken is betalen met andermans geld. Met die houding is Griekenland juist in de huidige schuldenproblematiek beland.

Huisregelneef_III | 29-07-17 | 15:01 | + 0 -

Voor diegene die het interessant vinden wat er nog meer op stapel staat inzake Griekenland en het afwaarderen van haar schulden luister even naar de Uberarrogante Paul Tang (PvdA) Europarlementariër.
www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpe...

Hij stemde terug in 2011 doodleuk voor het briljante plan van Jan Kees de Jager (CDA) om Griekenland geld te lenen wat NL zelf op de markt ging lenen voor een lagere rente. En verteld dat hij zich destijds al bewust was van het feit dat de Grieken dit never nooit terug gingen betalen aan Nederland. Het is gewoon het bewijs dat de Nederlandse belastingbetaler de volle mep voor Griekenland gaat betalen en dat de politiek hier reeds voor het verstrekken van extra leningen aan Griekenland zich van bewust was.

Beroep = Boerenlul | 29-07-17 | 00:25 | + 26 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken