Topsectorenbeleid faalt, en wel hierom

Kamp doet een Trumpje
Kamp doet een Trumpje
Het nieuws dat je wist dat zou komen: Het topsectorenbeleid van Economische Zaken faalt. We roepen het hier al wat langer, maar nu blijkt ook uit een evaluatie in opdracht van EZ zelf: innovatie stimuleren via overheidsbeleid, het werkt niet. Je krijgt geen geniale nieuwe uitvindingen door een miljard per jaar uit te delen aan bedrijven in een stuk of negen sectoren waarvan je eerst zelf van tevoren hebt bedacht dat die “top” zijn. De €1 miljard euro die er jaarlijks in gaan zitten, dient vooral de bestaande belangen van bedrijven. Het evaluatierapport lag al een paar maanden bij Kamp op het bureau, maar de bewindsman wachtte eens even rustig af tot alle Kamerleden op hun strandstoeltjes of een Oostenrijkse bergtop zitten. Niet dat het onderzoek van de firma Dialogic nou zo’n lekkere vakantiepageturner is. Maar de belangrijkste conclusies liegen er niet om:

verkeerdefocus.png

werktniet.png


Eigenlijk zijn alle innovatie-deskundigen het er wel over eens dat zoiets complex als innovatie zich niet laat vangen in grote overheidsplannen. Als de overheid een glazen bol had, waarmee precies te voorspellen was welke sectoren tot grote economische succesnummers zouden uitgroeien, dan zou in Den Haag het geld tegen de plinten klotsen en kon de belasting worden afgeschaft. Klinkt dolletjes, niet? Maar helaas weten we sinds het uit elkaar vallen van de Sovjet-Unie dat het zo niet werkt. Planeconomieën zijn niet innovatief. Tenminste, niet in de zin dat het de levensstandaard en arbeidsproductiviteit van de gemiddelde burger opkrikt. Met geplande economieën rook je vooral miljarden op met projecten als: we schieten een hond naar de maan en we creëren een hongersnood met een vijfjarenplan. En zo werkt het ook een beetje met de topsectoren. Door negen “winnaars” al bij voorbaat aan te wijzen, frustreer je de zuiverende werking van de markt, die de prutsers scheidt van de echt kansrijke projecten. Oké, op de vrije markt is ook niet alles koek en ei, maar voor het bepalen in welke projecten we geld en energie kunnen steken, kun je toch echt beter vertrouwen op de uitkomsten van het marktproces dan op de ideeën van een stel EZ-ambtenaren.

ICT-bubbel

Dat hadden ze in Den Haag ook allang kunnen weten. Wij doken in de geschiedenis en stuitten op een vroege voorloper van het topsectorenbeleid. Aan het begin van deze eeuw wees Den Haag de ICT-sector aan als "top", en werd het ‘Twinning’-concept uit de grond gestampt. De overheid zou samen met het bedrijfsleven en een kennisinstelling beginnende ICT-bedrijfjes steunen, zodat deze konden uitgroeien tot beursgenoteerde bedrijven. Zo kon Nederland koploper worden in de ICT. Plaats van handeling: de regio Eindhoven. Het ministerie van Economische Zaken, een aantal bedrijven en de gemeente verzamelden een slordige € 18 miljoen voor het gebouw en het startkapitaal van de toekomstige multinationals. Het project flopte. De ICT-bubbel spatte in 2000 uit elkaar, met als gevolg dat binnen twee jaar zeventien van de negentien kansrijke ICT-bedrijven het pand moesten verlaten en Twinning niet veel later de huur moest opzeggen. Toch is de overheid doorgegaan met geld investeren in allerlei innovatieprojecten. Ze weten dat je de volgende doorbraak niet kunt voorspellen. Maar blijkbaar is de drang om linten door te knippen bij nieuwe campussen, valleys, of brainports simpelweg te groot. De overheid kan best helpen om innovatie te stimuleren, zeggen deskundigen. Namelijk door flink geld te investeren in goed onderwijs en fundamentele wetenschap, zonder te verwachten dat er per se iets uit komt. Want veel grote innovaties van de afgelopen eeuwen - denk aan penicilline, röntgenstraling of het internet - ontstonden allemaal min of meer toevallig, als bijvangst van andere onderzoeken.

Kamp doet een Trumpje

Afin, om de VVD’er Kamp met zijn topsectoren nou voor een communistische vijfjarenplanner te verslijten, is een beetje flauw. Maar het is ook niet dat Henk zelf er nu alles aan doet om het communistische imago van zich af te schudden. Zoals de kleega’tjes al terecht constateerden, de pr rond het rapport over het topsectorenbeleid had Noord-Koreaanse trekjes.

embed tweet


Het AD liet zich, in tegenstelling tot FD, wel voor het pr-karretje van EZ spannen. Leuk interviewtje bij Henk thuis in de tuin - kijk ’m es even normaal gebleven zijn met z’n gietertje, kippen en alles. En Kamp trekt gewoon zijn eigen conclusies. Topsectorenbeleid loopt als een zonnetje, dus doe er nog maar een miljardje bij. In het AD lezen we ook dit voorbeeldje.

“Ook is het gelukt om bedrijven en kennisinstellingen ruim 800 miljoen te laten investeren in innovatie, waarvan veertig procent door het bedrijfsleven (opbrengst vorig jaar bedroeg een miljard euro, waarvan 48 procent door de private sector.)”


Hier staat dus: Overheid investeert 480 miljoen en bedrijfsleven 320 miljoen. Opbrengst is 1 miljard. Daarvan gaat 480 miljoen naar bedrijven en 520 miljoen naar overheid. Voor de overheid - u en wij als belastingbetalers - dus winstmarge van 8%, voor het bedrijfsleven een winstmarge van 62%. Snappen we ineens weer heel goed waarom het bedrijfsleven zo blij is met het topsectorenbeleid. Zo’n publiek-private samenwerking lusten we allemaal wel!


Reaguursels

Inloggen

De taak van de overheid zou niet moeten zijn het verdienvermogen te vergroten, maar de uitgaven te beperken.

de honden blaffen... | 31-07-17 | 00:19 | + 1 -

Grote bedrijven zijn net zo'n bureaucratie als de overheid.
omgponies | 30-07-17 | 15:03

De overheid bepaalt willekeurig en zo hoog mogelijk het prijskaartje voor haar diensten. Gaat nooit failliet.

duitse herder | 30-07-17 | 15:13 | + 3 -

duitse herder | 30-07-17 | 11:51
Welnee, de CAPs, KPMGs, banken en grote bedrijven met ruimte voor een fulltime accountmanager worden op hun wenken bediend door de overheid. Maak een nette aanvraag volgens de regeltjes en geen haan die ernaar kraait.
.
Het zijn de MKB's en kleine bedrijven die uit noodzaak innoveren of kopje ondergaan en daarbovenop nog eens genaaid worden.
.
Grote bedrijven zijn net zo'n bureaucratie als de overheid.

omgponies | 30-07-17 | 15:03 | + 7 -

duitse herder | 30-07-17 | 11:51
Het meest nieuwswaardige artikel in deze in jaaaren.
Een NL lokale overheid die regels heeft afgeschaft, wauw!
nos.nl/artikel/709944-gemeente-schaft-...
En de gemeente Hollands Kroon bestaat nog steeds, het is niet ten onder gegaan aan anarchie, al die gevaren waar gehersenspoelde NL lemmingen mee schermen gebeuren niet.
Wat wel gebeurt is dat er buitenlandse investeerders komen, zoals een stel Amerikanen die nieuwe grote veehouderijen starten en Microsoft, die komt investeren in data centers.
fd.nl/ondernemen/1162682/hightechproj...

Atlas Shruggs 10 | 30-07-17 | 13:26 | + 4 -

Mooi hoor dat NL totalitaire communisme. En het wordt nog door iedereen bejubeld ook, ook hier op DK.
In de praktijk wordt elke vorm van innovatie kapot gemaakt door NL ambtenaren en wel omdat het niet past binnen de door hun bedachte hokjes.
En dan gaan ze je onderzoeken. En dan vinden ze je verdacht.
En dan gaan ze je beboeten. En dan vindt iedereen dat terecht.
Innovatie kan dus per definitie nooit slagen in Nederland, tenzij de ambtenaren weer zo lui worden als vroeger. Of als er eens de helft minder ambtenaren zouden zijn.

Atlas Shruggs 10 | 30-07-17 | 12:06 | + 7 -

Yep gefaald. Duidelijk! Ook de wk titel robotvoetbal zijn we kwijt

Naja | 30-07-17 | 11:56 | + 3 -

Hou-de-Neederlandsche-ambtenaaren-ver-ver-ver-weg-van-het-bedrijfsleven.

Dat wat deze ambtenaaren bedenken wordt binnen 5 seconden door hun collega ambtenaaren weer afgeschoten: www.ad.nl/binnenland/meer-regels-onder...

duitse herder | 30-07-17 | 11:51 | + 1 -

Kamp en de andere VVD'ers zijn niet zo dom als ze lijken hoor. Natuurlijk weten die ook best dat het topsectorenbeleid niet werkt. Het is gewoon een truc om belastingcenten van Jan Modaal in de zakken van grote bedrijven te pompen.

* Il Principe * | 30-07-17 | 11:16 | + 26 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken