Kijk! U kunt eindelijk uw pensioenregeling vergelijken

Erg nice!
Erg nice!
Stel dat het u geen reedt uitmaakt welk beroep u uitoefent. Als het maar schuift, in loondienst is en voor 40 uur per week. U krijgt dankzij uw hands-on startup-mentaliteit twee banen aangeboden. De ene bakker, de ander bibliothecaris. Beide banen leveren €30.000 per jaar op, met 30 vakantiedagen en dezelfde reisvergoeding. Wat kiest u als u moest kiezen? Bibliothecaris natuurlijk, want u keek eerst even naar de bijbehorende verplichte pensioenregeling. Als bakker betaalt u jaarlijks €4.118 aan pensioenpremie. U krijgt daar dan na veertig jaar werken tegen hetzelfde loon (en €164.719 premie verder) een levenslang pensioen van €10.801 per jaar voor terug. Als bibliothecaris betaalt u jaarlijks €3.140 aan pensioenpremie. Na veertig jaar boeken afstempelen en €125.607 premie aan verder krijgt u jaarlijks €9.691 aan pensioen. Ook de financiële positie van de pensioenfondsen wijst op het bibliothekenfonds. Het pensioenfonds voor de bakkers had per juni een dekkingsgraad van 94,8% (dus voor iedere uit te betalen euro slechts €0,948 in kas). De bibliothecarissen doen dat met 109,1% een stuk beter. Sinds vandaag komt er een handige lijst bij. De deskundigen van The Pensions Rating Agency (TPRA) hebben gekeken naar de kwaliteit van de pensioenregelingen en drukken dat uit in diamanten. De bakkers krijgen van TPRA een score van 2,5 diamant. De bibliothecarissen ook (dus valt de keus nog steeds op de biblio's).

TPRA bekeek 199 regelingen en beoordeelde die op 55 punten in 7 hoofdcategorieën. Daarbij keken de pensioendeskundigen niet alleen naar de pensioenopbouw, maar ook of het lukt om pensioenen mee te laten stijgen met de inflatie als dat is beloofd (indexatie en ambitie). En hoe het zit met het partnerpensioen, wezenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Zo kunnen pensioenregelingen maximaal vijf diamanten verdienen. Het idee voor een pensioenrating bestond al langer, maar het interessante is dat zo'n onderlinge vergelijking nooit eerder van de grond is gekomen. *insert* verhaal over belang van pensioen */insert*. De Pensioenfederatie, dat is de koepel van alle pensioenfondsen, reageert zuinigjes: 'pensioenregelingen zijn maatwerk, waarbij de inhoud van de regeling door sociale partners wordt afgestemd op de kenmerken en wensen van de deelnemers. Waar bij een fonds weinig mensen kostwinner zijn, is een uitgebreide partner-regeling tenslotte minder relevant. Dat kost diamanten, terwijl het voor de deelnemers een prima regeling is'. Hebben ze overigens wel een punt (dat hout sneed in de jaren zestig van de vorige eeuw). Sluiten wij af met een driewerf hulde voor TPRA, want alles voor de transparantie! Mobiele kijkers kunnen klikken voor het plaatje boven over toppers en floppers. Wachten wij op de dag dat we wat meer pensioenkeuzevrijheid krijgen.

Reaguursels

Inloggen

Je kan niet kiezen voor je pensioenfonds.

Is 10k per jaar een goed pensioen ???

Met 2 pensioenen van 10k plus aow in een hypotheekvrij huis kun je prima leven.
Maar als echtpaar met 1 pensioen van 10k plus aow in een huurhuis van € 500 netto...

anti overheid | 26-07-17 | 10:28 | + 4 -

Als je er zelf enig zeggenschap over zou hebben als loonslaaf zouden dit soort berichten interessant zijn. Immers dan kan je kiezen.
Feit is nu meestal dat de gewone man ergens na zijn opleiding een baan in rolt, wat carrière moves maakt en na een jaar of 40-50 hoopt op een behoorlijk pensioen.

' Stel dat het u geen reedt uitmaakt welk beroep u uitoefent', daar kan je dus niets mee

Tsaaah | 25-07-17 | 23:42 | + 16 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken