Gaat KPMG nou gewoon vrijuit na aantoonbaar geknoei bij Imtech?

Oei oei oei
Oei oei oei
U was het alweer bijna vergeten, het roemloos ingestorte Imtech en de bijbehorende puinzooi. Een deel van deze ellende was te danken aan Imtech’s vaste accountant, KPMG. De curatoren van het failliete Imtech zijn KPMG’s rol in het gesjoemel bij het ingenieursbedrijf zeker niet vergeten. De over het paard getilde bonentellers hadden namelijk onterecht jaarrekeningen goedgekeurd (goh), waardoor Imtech er op papier superflorissant bij stond. Voor dit prutswerk kreeg KPMG een niet misselijke boete opgelegd van €1.245.000 van de AFM. De toezichthouder publiceerde weliswaar het bijbehorende boetebesluit, maar alle smeuige details over de faalhazerij van de vastgoedcriminelen en rechtsgangbelemmeraars inzake Imtech waren zwart gemaakt. Dat vonden de curatoren nogal jammer, want die wilden KPMG graag met het geblunder om de oren slaan voor een eventuele schadevergoeding voor de schuldeisers. Na eerst vriendelijk en en later onvriendelijk vragen stapten de curatoren naar de rechter. Maar helaas voor nop: KPMG hoeft het volledige boetebesluit niet te delen. De rechter redeneert daarbij als volgt: 'De onder toezicht gestelde partij kan zich slechts dan vrij voelen alles naar voren te brengen wat naar haar mening in haar belang is, als dit door de AFM vertrouwelijk wordt behandeld, indien en voor zover naar het oordeel van de AFM de aard van de verstrekte informatie daartoe aanleiding geeft.' Dus omdat KPMG het anders zou vertikken om de AFM fatsoenlijk in te lichten over gepruts in de toekomst, mogen details over gepruts in het verleden onder tafel blijven. Eén en ander schijnt voort te vloeien uit de Wet toezicht accountantsorganisaties (dit artikel), maar we vinden het in een geval van een faillissement toch wel erg raar. Hiermee worden namelijk willens en wetens schuldeisers benadeeld. Gelukkig willen de curatoren KPMG hier niet mee weg laten komen en gaan ze kijken of een hoger beroep zinvol is. Eigenlijk is het van de zotte dat de accountant die aantoonbaar gefaald heeft (want niet voor niets beboet door de toezichthouder) zo voor de curatoren (en dus de schuldeisers) buiten schot blijft. Nu maar zien of een gerechtshof ook tot die conclusie komt. Tot die tijd mag u bij KPMG solliciteren op deze ironievacature.


Reaguursels

Inloggen

Banken, verzekeraars, accountants, rating bureaus ... en de overheid.

Teveel geld onder controle van incompetente en corrupte idioten. Wat kan er fout gaan?!

James Lastig | 25-07-17 | 11:07 | + 1 -

Whaha... dat is met alles in Nederland zo, als je maar een vriendje in Den Haag hebt. Het is hier echt niet anders dan in Oekraine. Ja, als je een klein bedrijf hebt zonder vriendje in Den Haag. Dan moet je aan alle regels voldoen. Beste mensen we moeten integreren in de EU, dus deze praktijken worden in toekomst alleen maar erger. Vroeger gingen dingen in Nederland stukken beter. Toen ging er ook weleens wat mis. Maar het is door de jaren heen alleen maar erger geworden.

Príncipe | 25-07-17 | 08:27 | + 5 -

Deze rechter wil zijn wholesale markt integreren met de retail markt. In Nederland.

Volgens de notitie registreerde de politie in 2015 960.000 misdrijven, vooral op basis van aangiften. Uit onderzoek naar door burgers ervaren misdaad blijkt echter dat er na schatting 3,5 miljoen incidenten meer moeten zijn geweest.
www.telegraaf.nl/binnenland/27425907/_...

duitse herder | 25-07-17 | 07:05 | + 0 -

Maakt u geen druk: het is Nederland!

Yoo2621 | 24-07-17 | 23:46 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken