De torrent 'Game of Thrones S07E01' is al bijna te downloaden

Mag niet natuurlijk
Mag niet natuurlijk
Vanavond -yesss- zendt het Amerikaanse HBO de eerste aflevering van het nieuwe seizoen (7) van Game of Thrones (GOT) uit. Liters bloed, zweet en tranen stromen dan de komende weken weer uit miljoenen laptop- , PC-, tablet, telefoon- en TV-schermen. Helaas is legaal de serie in Nederland niet live te streamen, want GOT-producent HBO heeft zich eind vorig jaar uit ons kikkerlandje teruggetrokken. Ziggo biedt exclusief de serie nog wel aan, maar pas morgen, dus een kleine dag later, is de eerste aflevering voor geabonneerden te bekijken. Natúúrlijk gaan alle Ziggo-geabonneerden rustig een dag wachten en haasten de overige GOT-fans zich om snel lid te worden. NOT. Het is 'lang leve de torrents' voor velen. Mag niet natuurlijk. Nu is volgens Torrentfreak GOT al vijf jaar achtereen de numero uno op de lijst van de meeste illegale downloads. En Nederland stond steevast aan de internationale top als het gaat om illegaal downloaden. Toch is dat is volgens onderzoeksbureau Telecompaper afgenomen van 41% in 2013 tot recentelijk 27%. De toenemende populariteit van de streamingdiensten (zoals Netflix of Spotify) zijn daar volgens het bureau voor verantwoordelijk. Ook telt dat sinds 2014 na een uitspraak van het Europese Hof, downloaden uit een illegale bron verboden is. Tja, en dan zijn er de piraterijhaters van Stichting Brein, 's Neerlands gesel Gods voor alle illegale up- en downloaders. Volgens Filmhoek.nl haalde de stichting in 2016 '231 illegale diensten uit de lucht, pakte 26 grote uploaders aan en verwijderde 2,5 miljoen zoekresultaten van Google.' Daar worden de meeste torrentgebruikers natuurlijk niet echt erg zenuwachtig van. Maar in 2017 wil de stichting ook de downloaders zelf aanpakken. Het is écht waar. Brein is volgens haar directeur van plan om de IP-adressen door te geven aan internetproviders, die daarop een waarschuwing kunnen sturen naar de mensen die in overtreding zijn. Oei. Maar volgens Tweakers wil -nota bene- provider Ziggo zelf, niet meewerken aan een dergelijke maatregel en zien KPN en Xs4all 'de maatregel als 'niet voor de hand liggend' en 'zeer onwaarschijnlijk'. Conclusie: zie de titel van dit stukje.

Reaguursels

Inloggen

koeberg | 17-07-17 | 15:59

Natuurlijk zijn ze dat, het hele excuus is bijzonder slap en doorzichtig. Helaas is men in de juridische wereld nog steeds te digibeet/zwakzinnig/beide om er doorheen te prikken en de hele entertainmentindustrie een flinke schop onder de kont te geven.

Tevens eens met Reinaert | 16-07-17 | 19:46 overigens- het is helemaal flauwekul als het legale aanbod domweg niet bestaat. Ik heb een aantal klassiekers met veel moeite nog wel uit Verweggistan kunnen importeren, maar er is ook genoeg aan beeldmateriaal helemaal nooit legaal uitgegeven.

De essentie blijft natuurlijk gewoon dat men echt wel bereid is te betalen, maar dat het aanbod beperkt is, te duur is, doorgaans veel te laat pas op de markt komt, en met een beetje pech ook nog eens alleen beschikbaar is als je een of ander wurgcontract tekent. Dat men anno 2017 nog steeds van mening is dat de consument dat maar gewoon moet slikken is absurd.

IntegereVoorzitter | 18-07-17 | 09:19 | + 0 -

Stel je gaat uit eten en je wilt een pizza. Maar dat kan niet, je moet een abonnement afsluiten om iedere week daar een pizza daar te eten. Bovendien kan je geen drankje bestellen, dat moet bij de tent aan de overkant. Alleen via een abonnement, dan.
Dit is een beetje het legale aanbod van series. Afzonderlijke abbo's bij elke productie boer, van Netflix tot NPO plus. Fuck dat. Ik wil gewoon op prime time GOT kijken, wil best een paar euro ervoor neerleggen maar geen verplichtingen en marketing gejengel.

Oberon14 | 17-07-17 | 21:00 | + 1 -

Hah. Ik kan me nog herinneren dat de eerste aflevering van Star Trek: The Next Generation werd uitgezonden. Dat was in 1987 en had toegang tot Usenet en in rec.arts.startrek was iedereen dol-enthousiast. Tsja. Dat was text only en via een 2400 baud modem. In Nederland werd het pas uitgezonden in 1992 door de KRO, maar je kon ook bij BBC2 kijken als je die had, 1990 (nog altijd 3 JAAR later).

Met films zie je hetzelfde, de eerste film in de 2e reeks van Star Wars films kwam uit 19 mei 1999... en je raad het al, pas op 30 september in Nederland. Dan waren er nog "echte fans" van hun geld afgeholpen door handige harries de reizen naar Engeland organiseerden (premiere op 15 juli) om hem 'als eerste te zien'. Gelukkig was Internet al wat meer verspreid en was er zelfs al broadband via de kabel, en CD-branders, dus die 2 SVCDs waren snel via via in omloop... en dat in een week of 2 max.

En nu is men al boos als het een dag later is. :-)

EnNouJijWeer | 17-07-17 | 19:17 | + 1 -

Zonder streamen of films downloaden verkopen die kabelboeren alleen maar meer inbelabonnementen.
Dus die blijven nog wel even dwars liggen.

Raider Twix | 17-07-17 | 16:57 | + 0 -

De enige reden om dit NIET te doen is als het huidige business model stiekem toch meer geld oplevert, waarbij de illegale downloads gewoon een soort gratis reclame zijn die fans richting de veel te dure betaalde opties stuurt. Ook goed, maar dan vervalt het "gemiste inkomsten" argument per direct en zijn de rechtzaken ook meteen klaar.

@IntegereVoorzitter | 17-07-17 | 10:34
Nee nee. De rechtzaken zijn onderdeel van het business model. Die rechtzaken leveren veel publiciteit op en jagen de fans uit angst richting de veel te dure betaalde opties. Het "gemiste inkomsten" argument is gewoon een excuus om de rechtelijke macht voor het karretje te kunnen spannen.

koeberg | 17-07-17 | 15:59 | + 3 -

Sinds 4 uur vanmorgen te verkrijgen via een bekend/niet te bannen kanaal eindigend op .se
Gaat ook aardig rap, de data wordt door ruim 55000 mensen gedeeld..

Maar goed, als je het nou voor 1 euro per episode in 4K kon streamen zou ik dat doen. Maar nee.. Ouderwetsch model.

tiku99 | 17-07-17 | 12:09 | + 1 -

W_F | 16-07-17 | 22:49

Er is een "legale" optie via Ziggo, middels het "Movies & Series L" pakket. Let wel, de voorwaarden om dit pakket te kunnen krijgen- "Movies & Series L is alleen toegankelijk voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo."

Dan moet je wel eerst even verplicht al je mediaservices bij Ziggo en Vodafone neerleggen dus. Het goedkoopste Internet+TV abbo bij Ziggo is EUR 46,50/m (ex tijdelijke kortingen) en daar moet dan nog een mobiel abbo van Vodafone bij. Ook als je Sim Only afsluit, zonder mobiele databundel, ben je daar al minimaal EUR 8/m voor kwijt. Kost je dus gewoon minimaal EUR 54,50/m om legaal GoT te kijken en dan zit je ook nog eens minimaal een jaar vast aan Ziggo en Vodafone. (Wat mij betreft valt dat laatste onder cruel & unusual punishment zoals beschreven in de Geneva Convention en mag de VN dus best ingrijpen hier.)

Dat riekt niet naar marktwerking maar eerder naar kartelvorming, afpersing, misbruik marktpositie etc. want om een serie als GoT legaal te kijken in Nederland is er immers 0 alternatief. Daar komt bij dat je die serie binnen 48 uur na eerste uitzending gekeken moet hebben, want daarna staat internet vol spoilers en heeft het totaal geen zin meer.

Mijn ervaringen met Ziggo en Vodafone zijn dusdanig negatief dat de kans dat ik er ooit weer klant word, kleiner is dan de kans dat Loek Hermans vrijwillig kapt met al zijn bijbaantjes, zelfs als deze bedrijven de goedkoopste op de markt zouden zijn. Toch zou ik de serie graag legaal en binnen 48 uur na eerste uitzending willen zien. Daar wil ik best wat voor betalen- alleen geen astronomische bedragen aan %$&*^&-bedrijven die het definitief bij mij verpest hebben.

Helaas heeft HBO geen zin een degelijk alternatief te bieden in Nederland, en is een torrent de enige optie voor wie geen trek heeft in een veel te duur service-contract van een jaar om een serie te zien die misschien 3 maanden van dat jaar op de buis is.

Dus voor de Tim Kuikjes van deze wereld die mekkeren over "gemiste inkomsten": stierenfaeces. Dit is ordinaire schaarste in het leven roepen in een slecht verhulde poging de prijs kunstmatig op te drijven. Sowieso al dubieus natuurlijk, maar aangezien het product na 48 uur in feite waardeloos is, ook nog eens heel erg dom. Werkt averechts, mensen gaan dan voor de gratis&illegale opties.

Gewoon de serie ruim verspreid aanbieden op diverse platforms (Netflix, Amazon Prime Video, etc.), binnen 48 uur na eerste uitzending, desnoods als On Demand huur of aankoop. Genoeg mensen die dan met liefde een paar euro neerleggen om- geheel legaal, jawel- de serie in kwestie te kunnen bekijken. Cashen maar.

De enige reden om dit NIET te doen is als het huidige business model stiekem toch meer geld oplevert, waarbij de illegale downloads gewoon een soort gratis reclame zijn die fans richting de veel te dure betaalde opties stuurt. Ook goed, maar dan vervalt het "gemiste inkomsten" argument per direct en zijn de rechtzaken ook meteen klaar.

IntegereVoorzitter | 17-07-17 | 10:34 | + 11 -

Ik wil best betalen voor Game of Thrones. En dat doe ik ook door de bluray box te kopen.
Echter die komt pas na een jaar uit, dus nu is de enige optie downloaden of niet kijken.

cabbit | 17-07-17 | 02:13 | + 3 -

"HBO heeft zich eind vorig jaar uit ons kikkerlandje teruggetrokken" Ook in 2017 weer geen legaal aanbod, dus HBO kan geen financiële schade ondervinden van Nederlandse downloaders.

W_F | 16-07-17 | 22:49 | + 20 -

@ Bytemaster

4k televisies zijn nog lang geen gemeengoed, laat staan meerdere in een huishouden. Dat ze gaan komen is wel een feit, maar gezien het gebrek aan 4k content denk ik dat die nog minstens 3-4 jaar gaat duren tot dat wel zo is.

Scarfie | 16-07-17 | 21:58 | + 2 -

@Scarfie | 16-07-17 | 18:36
.
Niet alleen voor downloaden heb je hogere snelheden nodig. 4k streamen met meerdere personen in één huishouden verlangt al een aardige downloadsnelheid. Streamen heeft de toekomst en de bandbreedtes daarin worden alleen maar groter. Providers hebben dus inmiddels al lang niet alleen belang meer bij downloaden om duurdere abonnementen te verkopen.

Bytemaster | 16-07-17 | 21:18 | + 0 -

kutsmurf | 16-07-17 | 20:35
Toen ik naar het platteland verhuisde had ik plotseling alleen nog maar Nederland 1, 2, en 3 (via de sprietantenne, dat bestond toen nog). Weet je dat je zelfs je favoriete serie na twee weken niet meer mist.

frank87 | 16-07-17 | 20:54 | + 24 -

Ik durfde niet meer te downlaoden, ik dacht dat ze boetes uit gingen delen net zoals in Duitsland. Ik heb een Ziggo accountje van HBO genomen.

kutsmurf | 16-07-17 | 20:35 | + -13 -

Je kan niet eens met Bitcoins betalen bij Goose, daar gaat je privacy. Je betaalgegevens hebben ze al.

Joris Driepitter | 16-07-17 | 20:14 | + 5 -

Hier wordt ook wel eens wat gedownload, maar alleen als het niet via de reguliere kanalen verkrijgbaar is - en ik kan u verzekeren dat héél veel (antiek) materiaal domweg niet aangeboden wordt, dus dan moet je wat, toch? Als Brein me wil pakken op het downloaden van 60 jaar oude films die in Nederland domweg niet te koop zijn moeten ze dat vooral doen, daar waag ik wel een bodemprocedure aan.

Reinaert | 16-07-17 | 19:46 | + 24 -

VPN app op mijn Android tablet.
www.watchfree.to/
Wedden dat GoT vanaf morgenochtend daar gratis en voor nix te streamen danwel te downloaden is? (Handige linkjes: VidUp, Novamov, Movshare, Openload, enz...)
Pfff... Abonneren..? Je grootje...

Kankuh Mongeaul | 16-07-17 | 19:30 | + -7 -

TS383 | 16-07-17 | 19:02 | + 0 -

Lachertje, die Goose vpn, gevestigd in NL. dat zegt al genoeg.

Joris Driepitter | 16-07-17 | 19:20 | + 13 -

Is de kans om door BREIN gepakt te worden al groter dan de kans om door de bliksem geraakt te worden?
Het stomme is dat ze vooral de fans willen pakken. Wie het verhaal niet hoeft staat het bloed en het bloot volgende week toch stuk op YouTube.

frank87 | 16-07-17 | 18:41 | + 0 -

Het hele verdienmodel van de ISP´s is gebaseerd op downloaders. Voor dagdagelijkse dingen als email en een beetje surfen kom je met een 20Mbit lijn heeel ver. En als ze downloaders massaal gaan aanpakken zodat er bij jan met de pet ook een angstcultuur gaat ondstaan, gaan we allemaal weer naar het langzaamste abonnement. En [url=http://nos.nl/artikel/2146969-kamp-supersnel-internet-is-basisbehoefte.html][b] dat [/b][/url] is niet in ons belang....

Scarfie | 16-07-17 | 18:36 | + 12 -

Pff, kwestie van VPN en Usenet. Uiteraard wel de juiste VPN en Usenetprovider uitzoeken en die betalen met bitcoins.

Old_Spice | 16-07-17 | 18:28 | + 5 -

No problem, lekker een VPN dienst gebruiken omdat:

[quote]Zo worden er alleen Nederlandse ip-adressen verzameld en worden buitenlandse ip-adressen uit het bestand verwijderd.[/quote]

Volgens Brein dus who care's.

Joris Driepitter | 16-07-17 | 18:15 | + 8 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken