Googles AI 'photo editor' produceert professionele landschapfoto's

Gewoon met foto's van 'Street View'
Gewoon met foto's van 'Street View'
Het was al niet zo dat het beroep van fotograaf tegenwoordig staat voor een gegarandeerd en makkelijk inkomen, gezien moordende concurrentie en de miljoenen mensen die de wereld met hun smartphone in beeld brengen. Nu lijkt erop dat de natuurfotograaf er nog een geduchte concurrent bij krijgt. Google heeft de techniek ontwikkeld waarmee panoramafoto's van Street View kunnen worden omgevormd tot professionele landschapsfoto's. Hoe het werkt? 'It mimics the workflow of a professional photographer, roaming landscape panoramas from Google Street View and searching for the best composition, then carrying out various postprocessing operations to create an aesthetically pleasing image,'schrijft Google in haar blog. Het bijzondere van deze AI is volgens The Verge dat deze niet strikt binair opereert. De techniek, genaamd Generative Adverserial Networks, 'pits two neural networks against one another and uses the results to improve the overall system.' De foto's die de AI produceerde werden door de onderzoekers aan een soort turingtest onderworpen. Professionele fotografen werden gevraagd om landschapsfoto's van de AI en gemaakt door fotografen (zonder dat de 'maker' bij de testgroep bekend werd gemaakt) te keuren. Resultaat: twee van de vijf AI-foto's werden door de pro's bestempeld als professioneel of semi-professioneel. Dat is opmerkelijk, aangezien 'schoonheid' door veel mensen als iets subjectiefs wordt gezien en niet als iets objectiefs dat door een stel algoritmes kan worden nagebootst. Wel dus, bewijst onderzoeker Hui Fang die met zijn team deze functie van machine learning heeft ontwikkeld. Het begrip van schoonheid behoort definitief niet meer tot het domein van romantici.

Reaguursels

Inloggen

Weet je uberhaupt wat humanisme is?
Wat een achterlijk schrijfsel.

rolandet | 16-07-17 | 08:35 | + 5 -

"It mimics the workflow of a professional photographer, roaming landscape panoramas from Google Street View". Ik ken weinig fotografen die het plaatje van Google street view als uitgangspunt nemen. Verkenning vooraf? Misschien. Maar niet de foto va street view.

Daarbij komt dat de fotograaf de moeite neemt om naar de locatie toe te gaan en dat hij het moet doen met alles wat hij daar aantreft. Vuilniswagen in beeld? Even wachten dan maar. Iets wat Google niet doet. Schieten tijdens het blue of golden hour? Daar wacht google ook niet op. Gebruik maken van een toevallige situatie die zich voordoet? Google ziet het pas op de fotos achteraf. En aangezien die automatisch verwerkt wordt ziet enkel de AI dat.

Leuk idee google, maar de marketing afdeling mag trug in zijn hok om hun werk opnieuw te doen. EN denk eraan dat die AI niet meer doet of kan dan jullie er zelf in gestopt hebben. Dus de mooie foto's blijven mooi voor de makers. Op deze manier voorzie een markt voor foto's die mooi zijn op andere kwaliteiten dan de AI kent.

h3* | 16-07-17 | 07:10 | + -3 -

Kul nieuws. Er zijn zogenaamde compositie regels voor wat de meeste mensen mooi vinden.
AI = compositie regels in software omgezet. Daar is niks intelligents aan, dat is gewoon een gescande foto vergelijken met compositie foto's en wat gaan schuiven met de omkadering.
En dat met vele compositie foto's.

Raider Twix | 15-07-17 | 19:20 | + 9 -

Fake fotos, een prima aanvulling op fake news.

Poekieman | 15-07-17 | 15:10 | + 26 -

REAGEER OOK