Als we alles duurder maken, wordt iedereen rijk!

Verplichte verzekering zzp'ers
Verplichte verzekering zzp'ers
De FNV struikelde deze week over twee CBS-cijfers en schoot in de pavlov-stand: zzp’ers moeten zich verplicht verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) klapte in haar handjes en deed er in een interview in het FD nog een schep bovenop en stelde voor ook maar meteen een verplicht pensioen in te voeren voor alle zelfstandigen zonder personeel. De Volkskrant kon natuurlijk niet achterblijven, dook ook bovenop de cijfers en concludeerde, genuanceerd als altijd:

vkzzp1.jpg

FNV-bobo Mariëtte Patijn vindt het allemaal ontiegelijk zorgwekkend. Er zijn mensen die onverzekerd iemands haar staan te knippen, liet ze de Telegraaf weten. En dat komt volgens Patijn omdat zzp’ers super zielig zijn. De race naar beneden heeft onder zelfstandigen hard toegeslagen. En nu zijn ze te arm om zich goed te verzekeren. Gelukkig is de FNV met werkgevers en politiek in gesprek over goede oplossingen voor zelfstandigen. En het voorstel is dus: gewoon alles verplichten. Jammer dat er bij dat polderoverleg geen zzp’er mag aanschuiven. Maar goed, je kunt als zzp’er niet alles hebben. En de bedoelingen zijn goed. 'Want iedere werkende verdient bescherming bij arbeidsongeschiktheid', vindt FNV. Ook de zzp'er is bij de vakbond in goede handen. Supersympathiek! Of toch niet?

Nee, natuurlijk niet. Het echte FNV-verhaal vertelde Patijn een aantal weken geleden, tijdens de jaarlijkse presentatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid.
FNV vindt het van belang dat de concurrentie tussen vaste krachten en flexwerkers wordt weggenomen. Nu zijn veel zzp’ers slechter verzekerd. Ze zijn goedkoper voor werkgevers, wat ertoe leidt dat vaste krachten eruit worden gedrukt.
Het blijft een beetje een malle argumentatie: zzp’ers zijn goedkoper dan werknemers, dat is valse concurrentie en daarom moeten zzp’ers hun prijzen omhoog gooien. Als we die redenatie op alles loslaten, dan wordt het leven misschien wel erg duur. Er zijn natuurlijk ook argumenten te bedenken om alles zo goedkoop mogelijk te houden.

Te duur
Maar te duur betekent voor FNV-bobo’s blijkbaar dat je iets niet kunt betalen. Zij maken uit de enquête van het CBS op dat 80% van de onverzekerde zelfstandigen zich niet verzekeren omdat ze het niet kunnen betalen. Maar dat staat er niet. Er staat dat 80% het te duur vindt. Daskapital schreef eerder deze week al over dit onderwerp en publiceerde dit puike excelletje.

aantalzzpersverzekerdao.jpg

Hieruit blijkt dat ongeveer 1/3 van het zzp-volk te weinig verdient om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kunnen betalen. De rest vindt de verzekering te duur omdat ze vinden dat de kosten niet opwegen tegen de baten. En dat kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat er goedkopere alternatieven zijn (zelf geld beleggen, sparen, broodfondsen, een lijfrente). Die alternatieven heeft het CBS niet meegenomen in het onderzoek. Hoeveel zelfstandigen er in Nederland rondlopen die niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid heeft het CBS helemaal niet uitgezocht. Dus welk probleem hier met een verplichte verzekeringen wordt opgelost, weet niemand.

Armoedeval
In het CBS-cijfer over de pensioenen zijn de alternatieven wel meegenomen. De uitkomst is daar dan ook een stuk positiever: driekwart van alle zzp’ers spaart op de een of andere manier voor zijn oude dag. Verplicht verzekeren zou in dit geval betekenen dat er straks zo’n 150.000 arme ouderen minder in Nederland rondlopen. Nu we dat weten is er volgens de FNV geen enkele reden om de wens van Klijnsma niet door te voeren. Want, zo redeneert de vakbond: de zzp-tarieven stijgen vanzelf wanneer zelfstandigen zich verplicht moeten verzekeren. Dat is hartstikke mooi. Maar we zijn er nog niet. Want de CBS-cijfers zeggen alleen iets over het aantal zzp’ers dat voor een pensioen spaart. Het cijfer laat niet zien hoeveel zzp’ers genoeg sparen om tijdens hun pensioengerechtigde leeftijd uit de klauwen van die levensgevaarlijke armoedeval te blijven. Gelukkig lopen er ook cijferfetisjisten rond bij de Universiteit Leiden. Die onderzochten vorige maand hoeveel werkenden op weg zijn naar een ontoereikend pensioen. Wat bleek: er zijn vijf maal zoveel werknemers als zzp’ers die later als arme sloebers door het leven moeten, omdat ze nu niet genoeg opzij zetten. Schande! Valse concurrentie! Dat moet worden rechtgetrokken. Allemaal verplicht bijverzekeren. En niet zeuren als je al bijna 67 bent en je hele loon er doorheen gejast moet worden. Gewoon even door de pijn heen bijten. Want je zult zien: na een tijdje gaat je salaris als vanzelf omhoog.

CBS kwam afgelopen week met nog een belangrijk feitje. Werknemers gaan 4,2% van hun tijd niet naar hun werk, terwijl ze wel betaald krijgen. Bij zzp’ers is dat 0%. Waaaat, maar dat is niet solidair, dat kost de samenleving miljarden! Alle werknemers verplicht 4,2% loon inleveren! Of, euh oh nee: het moet juist andersom. Alle zzp’ers 4,2% bovenop hun tarief, zodat ze betaald thuis kunnen zitten.


Reaguursels

Inloggen

@Yeohan | 16-07-17 | 13:16

Een ZZP-er betaald ook gewoon voor de AOW en de bijstand (de zogenaamde "Premie Volksverzekeringen), dus heeft daar ook gewoon recht op. En de AOW is toch een soort minimumpensioen. Ik zie geen enkele reden om de ZZP-er ook nog te *verplichten* met een ander pensioenfonds in zee te gaan. Het enige dat we dan zeker weten is dat wat pensioenbobo's daar beter van worden. En de FNV-bobo's hebben dan de illusie dat ze nog wat langer relevant blijven.

En zoals al eerder aangegeven in dit draadje: als de ZZP-er een eigen huis bezit, moet hij/zij deze eerst "opeten" voor men gebruik kan maken van de bijstand (een mijn inziens belachelijke regeling, gezien iemand ook ergens moet wonen - ik zou het beter vinden als de bijstand mogelijk iets gekort wordt als iemand reeds een woning volledig heeft afbetaald).

DolfWeerwolf | 17-07-17 | 09:43 | + 5 -

frank87 | 16-07-17 | 19:11
Als je er met je klant niet uitkomt, dan kun je in ieder geval nog uit elkaar.
Als je er met de kutambtenaren van de overheid niet uitkomt, dan ben je voor de rest van je leven de lul,
met hun dwang en geweldsdreiging.
Met rust gelaten worden door maffiahonden van de overheid is zo'n zegen, een paar procent minder geld krijgen van een klant is in vergelijk een luxeprobleem.

Atlas Shruggs 10 | 16-07-17 | 20:06 | + 8 -

Leipniz | 16-07-17 | 14:41
Het enige wat ik vraag als zelfstandige dat de grote bedrijven waar ik aan lever me niet uitknijpen, of anderszins naaien (met onzinnige eisen op het laatste moment, waar ik aan moet voldoen omdat ik niet 90% van mijn omzet op het spel kan zetten).
Laat ik de overheid daar nu nooit over horen. Soms zetten ze het zelfs in de krant als ze de leveranciers allemaal korten, of betalingstermijnen nog maar een keertje oprekken (HEMA, Jumbo, AH, ...)

frank87 | 16-07-17 | 19:11 | + 1 -

duitse herder | 16-07-17 | 15:23

verkeerd geplaatst.

duitse herder | 16-07-17 | 15:24 | + -2 -

De overheid ontving 24,6 miljard euro in 2015 aan milieubelastingen. Dat is relatief hoog.

Wat de overheid niet vermeld is waarom dat 24,6 miljard is en niet bv 15 of 40 miljard. Waarom hebben ze juist dat bedrag nodig? En waarvoor dan te besteden?

Maar goed, zonder die 24,6 miljard is de overheid failliet. As I said before: van de overheid en zijn 80% linksche ambtenaren moet het milieu een ernstige bedreiging zijn. En absoluut blijven. Want failliet.

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/32/huish...

duitse herder | 16-07-17 | 15:23 | + 6 -

Als (echte) zzp'er wil ik maar één ding van de overheid: met rust gelaten worden.
Nee, ik hoef geen medelijden van een vakbond waar ik geen lid van ben en van een politieke partij waar ik nog nooit op gestemd heb. Nee, ik wil geen gedwongen winkelnering bij het mafia-gilde van de verzekeraars. En nee, ik wil geen lid worden van het piramidespel dat pensioenopbouw heet.
Ik regel mijn eigen zaakjes wel. Opzouten, knuffelsocialisten en ander maakbaarheidstuig.

Leipniz | 16-07-17 | 14:41 | + 54 -

Een ZZP'er met een goed inkomen heeft zijn pensioen en arbeidsongeschiktheid zelf geregeld.
Een met een redelijk inkomen laat zich niet door door een verzekeraar bestelen die na 3 maanden geen arbeidsongeschiktheidsuitkering meer betaald.
Een die voor PostNL werk of schoonmaker is verdient te weinig voor beide.
-
Leidt van het wettelijk minimum loon een minimum tarief af en laat de ondernemer alles zelf regelen.
Maar dan kan het omslag stelsel ten koste van de werkenden de gepensioneerden niet betalen.
En lopen de leeg gelopen verzekeraars veel verzekeringen mis. De oplichters.

Raider Twix | 16-07-17 | 14:27 | + 7 -

Yeohan | 16-07-17 | 13:16

Die 4 op de 10 ZZPers die geen inkomstenbelasting betalen zijn voornamelijk de buurvrouw Truus types die leuke sleutelhangers op Etsy verkopen en daar €2500 per jaar omzet mee draaien. In loondienst zou zij ook geen inkomstenbelasting betalen.

En ja, ZZPers hebben recht op bijstand maar dan moet je wel eerst je volledige vermogen er doorheen jassen. Ik zou zelf dan beter kunnen gaan rentenieren dan alles opmaken en de bijstand ingaan. Dus ja, ik heb recht op bijstand, maar nee, ik kan daar feitelijk geen gebruik van maken.

Als je het allemaal zo vervelend vind, waarom begin je zelf dan niet als ZZPer? Dan hoef je ook geen inkomstenbelasting meer te betalen en kun je van allerlei subsidies en toeslagen genieten! Gratis geld! Als je het slim speelt krijg je van de gemeente ook nog eens een gratis Miele cadeau. Zomaar voor niks.

computer_freak | 16-07-17 | 13:37 | + 28 -

En deze mensen hoeven van de politiek niet verplicht pensioen op te bouwen....

FW Ta-183 Huckebein | 16-07-17 | 12:43

Menig uit die groep heeft wel degelijk een pensioen opgebouwd. In land van oorsprong en dit heet dan familie-bezit en daar heeft onze politiek geen enkele grip op of inzage in.

fikkieblijf! | 16-07-17 | 13:10 | + 10 -

Mijn ervaring is dat ZZPers heel goed weten dat ze pensioen moeten opbouwen en het probleem juist bij de loondiensters ligt. Volk in loondienst gaat er vanuit dat hun baas alles regelt en jassen iedere maand hun volledige loon er doorheen. Ze hoeven geen geld opzij te zetten voor de omzetbelasting of inkomstenbelasting. Geen geld opzij voor dipjes in inkomen of werkloze perioden. Geen geld opzij voor het pensioen. Want alles word toch geregeld?

Probleem is alleen dat je baas slechts een minimaal pensioen voor je regelt. En je bij AOW leeftijd een zeer karig pensioen hebt. Vaak komt men hier veel te laat pas achter.

computer_freak | 16-07-17 | 13:03 | + 12 -

pensioenen: je hebt dus 2 categorieën.

1) ZZP'ers. Heel vaak autochtone NL'ers welke als ze met AOW gaan een volledige AOW krijgen. Zelfs als die geen enkel pensioen hebben opgebouwd krijgen ze genoeg om van te leven. Maar toch wil de politiek dat ze verplicht extra pensioen gaan opbouwen (= meebetalen aan het Ponzi-scheme). Misschien omdat ze dan later de AOW inkomensafhankelijk kunnen maken zodat ze je opebouwde AOW kunnen korten??

2) allochtonen. Deze komen vaak op latere leeftijd naar NL (of zijn dat gekomen), en ze hebben dus een AOW-gat. NL'ers werden aangespoord zich hiervoor bij te verzekeren, allochtonen deden dat niet en die worden nu beloond met een volledige AOW: het gekorte AOW wordt simpelweg aangevuld met Bijstand, zodat ze netto niets van dat gat merken. Deze mensen komen dus als gepensioneerde wel ten laste van de samenleving. En deze mensen hoeven van de politiek niet verplicht pensioen op te bouwen....

FW Ta-183 Huckebein | 16-07-17 | 12:43 | + 44 -

Yeohan | 16-07-17 | 11:22 |

Ik heb het even nagekeken en ik heb verleden jaar en bij vooruit betaling over dit jaar opgeteld € 56.000 overgemaakt naar Apeldoorn.
Nu blijkt dus dat jij een truc weet om dit tot nul terug te brengen, graag wat meer info want ik en mijn boekhouder zijn zeer geïnteresseerd dat zul je wel begrijpen hoop ik . En nog even ter uwer geruststelling, ik heb de afgelopen 35 jaar dat ik nu werk voor € 145,25 aan zorg geconsumeerd en de som van € 0 (nul) aan subsidies, toeslagen en/of bijstand. Ik heb waarschijnlijk wel meebetaald aan een aantal dingetjes waar u gebruik van gemaakt heeft maar het zij u van harte gegund hoor.

Texacoballletje | 16-07-17 | 12:29 | + 67 -

Het is en het blijft nog steeds oud zeer vanuit de linkse politiek en bijbehorende kameraden dat de werkelijke oorzaak ligt bij de regelgeving die werkgevers verplicht moeten accepteren. Hen opgelegd door en via die kameraden.

Wouter Bos zag tot zijn grote schrik zo'n 12 jaar geleden de massale opkomst van die ZZP-er. Hij besloot daarom de ZZP-belasting in te voeren, iedere ZZP-er moest betalen. De werkelijke reden was een rem hebben om die ZZP-er om te leggen en te dwingen weer werknemer te worden.

Het is anno 2017, die kameraden snappen de werkelijkheid van de arbeidsmarkt niet.

Ga vooral zo door en de boel loopt vanzelf weer -verder- vast: www.ad.nl/binnenland/meer-regels-onder...

duitse herder | 16-07-17 | 12:22 | + 17 -

@Yeohan, in een werkelijk vrij samenleving kan je het belastinggeld in je zak houden en een school uitkiezen die je zelf wilt, in plaats van dat iemand geld van je jat en dat in een schoolsysteem stopt alwaar je kinders vol gepropt worden met overheids propaganda...

GerMonster | 16-07-17 | 12:17 | + 31 -

Gelukkig maakt het geen bal meer uit wat Jetta Klijnsma vind. Grappig ook dat een "armoedeval" bestreden moet worden met verplicht meer betalen.

lulhannel1928 | 16-07-17 | 12:09 | + 41 -

De overheid en consorten is al een hamer. Ze maken regels en als je je er niet aan houdt, dan krijg je een klap met de hamer. Als je echter een hamer hebt, lijkt al snel alles op een spijker.

synchronicity | 16-07-17 | 12:07 | + 8 -

Yeohan | 16-07-17 | 11:22
Goed idee. En met het belastinggeld kan men scholen bouwen, zodat u foutloos kan leren schrijven.

Nonkel Frituur | 16-07-17 | 11:29 | + 41 -

Het blijft toch wrang dat een ZZP-er nauwelijks belasting betaald maar wel gemiddeld EUR 5000 p.p. aan zorg consumeerd, recht heeft op AOW, subsidies, toeslagen en eventueel bijstand. De vrijstellingen moeten echt naar beneden voor een gezonder playingfield.

Yeohan | 16-07-17 | 11:22 | + -45 -

De schijnzelfstandigheid is effectief een bom onder de samenleving. Terecht punt dat de schijnzelfstandigen verplicht pensioen moeten opbouwen.
Ik weet echter een goede financieringsmethode: vakbonden betalen vele duizenden nutteloze medewerkers. Als ze zichzelf opheffen komt er vanzelf budget vrij voor de pensioenen.

Nonkel Frituur | 16-07-17 | 11:21 | + -29 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken