Eindhoven de gekste! Economie Eindje groeit harder dan Nederlandse

Banen voor het oprapen
Banen voor het oprapen
De Eindhovense economie is afgelopen jaar met 3,6% gegroeid, waarmee de Brabantse stad het beter doet dan Nederland in het geheel. Daarnaast groeide de economie harder dan die van de vier grootste Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit meldt CBS vandaag. Waar die groei vandaan komt, laat zich raden. Eindhoven kent relatief gezien veel hightechindustrie, De snelle groei wordt vooral aangejaagd door de hightechindustrie in de stad met Philips, de halfgeleiders van NXP en metaalbewerker VDL. Daarom groeide vooral de sector nijverheid en energie, waaronder de industrie relatief hard. De bruto toegevoegde waarde (marktwaarde van de productie minus de kosten van de grond- en hulpstoffen en diensten van derden) nam toe met 8,2%. Door de sterke economische groei in Eindhoven daalt de werkloosheid in de gemeente Eindhoven ook hard: van 8,1% in 2015 naar 6,8% in 2016. Het aantal werkzame Eindhovenaren nam met 3.000 toe tot 113.000 en het aantal werkloze Eindhovenaren daalde van 10.000 naar 8.000. Op gebied van economische groei doen verschillende regio's in provincie Noord-Brabant het ook zeer goed. De zuidelijke provincie is koploper op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en de regio Zuidoost-Noord-Brabant staat in de top 4 van snelst groeiende gebieden van ons land. Maar door die groei en een aantrekkende arbeidsmarkt is er ook kans op oververhitting, zoals de SER Brabant, adviesorgaan voor de provincie, gisteren al aangaf. 'Spraken we vorig jaar over de lente die doorbrak in de Brabantse economie, nu is het al hoogzomer en dreigt hier en daar oververhitting’, aldus voorzitter Elphi Nelissen. En dus is het angstvallig zoeken naar geschikt personeel. Dat valt niet mee, met name doordat opleidingen niet goed aansluiten op de vraag vanuit de markt. En robotisering natuurlijk, waarvoor weer extra scholing nodig is. Maar mocht u werk zoeken, trek dan naar Eindhoven en/of omgeving. Sluiten we af met een obligate wervende tekst van de grootste ambassadeur van de stad.Reaguursels

Inloggen

ASML is inderdaad wel een hele belangrijke speler, maar dat verklaart niet alles.
Er zijn nog tal van andere goedlopende bedrijven: VDL, DAF Trucks, Philips Medical, FEI, Bosch Rexroth, etc. (Bedrijven waarvan men in de randstad wellicht nog nooit gehoord heeft, maar die wel geld in het laatje van Nederland brengen. In tegenstelling tot het virtuele geld dat men in de randstad 'verdient' bij banken verzekeraars en andere handelsinstituten.)

Verder heeft ASML tegenwoordig als eis dat toeleveranciers niet meer dan een xx-percentage afhankelijk mag zijn van hun business, om te voorkomen dat ze omvallen als het een keer tegen zit.

nieuwe_Deen | 06-07-17 | 13:05 | + 16 -

Als je in de techniek zit ligt het werk voor het oprapen in Eindhoven. Het is trouwens nogal kortzichtig om te stellen dat ASML de drijvende kracht is. Dan heb je oogkleppen op of vraag ik me af of je de technische sector in Eindhoven zelf kent. Er zijn talloze grote spelers en kleinere bedrijven, waaronder ook veel startups die o.a. op de High Tech Campus actief zijn. Als je HBO of universiteit gedaan hebt, en een goeie staat van dienst hebt opgebouwd, dan staan ze in de rij om je in te huren of een baan aan te bieden.

Akiron | 06-07-17 | 12:24 | + 2 -

''Maar mocht u werk zoeken, trek dan naar Eindhoven en/of omgeving. ''

Met 3.000.000 uitkeringsgerechtigden and counting is dat geen enkel probleem.

duitse herder | 06-07-17 | 10:22 | + -8 -

De grote driver in Eindhoven en omstreken is toch echt ASML. Een HEEL groot deel van de tech bedrijven in omgeving Eindhoven lopen alleen maar zo hard omdat ASML momenteel hard gaat en ze toeleverancier zijn. Als het daar weer een keertje in zakt (wat niet onvoorstelbaar is als we weer een economische dip krijgen) liggen er zo weer duizenden mensen op straat hier. Philips is binnen 10 jaar zo goed als dood. Scheerapparaten en healthcare lopen nog een beetje, maar de rest is alleen maar chinese meuk met een philips stickertje wat niemand nog wil hebben.

VDL is overigens iets meer als alleen een metaalbewerker (iig de tak waar ik voor werk).

Gregovic | 06-07-17 | 10:13 | + 4 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken