Zielige Zwakke Ploeteraar of Zakelijk Zuigende Profiteur?

zzp-bashing
zzp-bashing
De Volkskrant dook deze week eens in een emmer met CBS-statistieken en kwam boven met heet nieuws: 40 procent van de zzp’ers betaalt helemaal geen belasting! Schande! Belastingontduiking! Baardige hipsters, koffietent-nomaden die met hun fiscaal aftrekbare laptops een bom leggen onder ons sociale zekerheidsstelsel.
Quote ging er nog eens dunnetjes overheen (‘De cijfers maken glashard duidelijk dat deze wond gestelpt moet worden’). Dit staaltje zzp-bashing leverde uiteraard een berg voorspelbare reacties op van zelf zzp’ende columnisten. Zij vrezen voor afschaffing van hun fiscale voordeeltjes en wijzen verongelijkt naar alle privileges die de gemiddelde loonslaaf wel heeft, en de zzp’er niet. Zoals een werkgever die meebetaalt aan pensioen, verzekeringen voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, vakantiegeld, vakantie überhaupt… Om nog maar te zwijgen over de gewetenloze opdrachtgevers die de fiscale zzp-voordelen in hun eigen grootkapitalistische knapzak steken door veel te lage tarieven te betalen.
Dat zijn zo’n beetje de twee smaken die er zijn in het debat: enerzijds de zzp’er als goed verdienende uitvreter die niets bijdraagt aan de sociale zekerheid maar er wel van meeprofiteert. Anderzijds de uitgebuite ploeteraar die wel belastingvoordeel moet krijgen om niet failliet te gaan. Tijd voor wat duiding.
Om te beginnen klopt de kop van het Volkskrant-artikel niet. “CBS: 4 op de 10 zzp’ers betaalt geen belasting”. Dat is niet wat het CBS zegt, maar wat de Volkskrant concludeert. Het CBS onderzocht alleen de winstgevendheid van zzp’ers. Daaruit kun je concluderen dat 40% van de zzp’ers zo weinig winst maakt dat er na verrekening met aftrekposten voor zelfstandigen inderdaad geen belasting betaald hoeft te worden. Nieuw zijn die cijfers overigens niet. Ze stonden bijvoorbeeld al in dit onderzoek van SEO dat vorige maand uitkwam.

geenbelasting.pngUit die cijfers blijkt ook dat de minst winstgevende 20% van de zzp’ers sowieso nauwelijks iets verdient. Het is wat wonderlijk die zelfstandigen te verwijten dat ze geen belasting betalen. Want wie in loondienst, bijvoorbeeld op basis van een nulurencontract, weinig uren maakt en dus nauwelijks inkomen heeft (<€6500,-), betaalt ook geen belasting, met dank aan de algemene heffingskorting. De groep die helemaal geen belasting betaalt puur vanwege de fiscale zzp-voordelen, is dus slechts 20%. Volgens het CBS zijn er 800.000 personen voor wie het zzp-schap hun belangrijkste inkomstenbron is. Omgerekend gaat het dus om 160.000 vermeende profiteurs.

Goudgerande regelingen
Het idee leeft dat het aantal zzp’ers in Nederland gigantisch is, vooral vanwege de goudgerande fiscale voordelen die aan het freelancebestaan kleven. Maar klopt dat? Ja, het aantal zzp’ers is gegroeid in de afgelopen jaren. Maar die groei vlakt af. Het is niet dat er hysterische mensenmenigten op de deuren van de Kamers van Koophandel bonken om hun felbegeerde inschrijving met dito fiscaal voordeel te bemachtigen. Ook vergeleken met andere Europese landen is het aantal zelfstandigen niet extreem hoog.

aantalzzp.png
bron: CBS

zzpers.png
bron: Oeso

En komen die zzp’ers nou allemaal af op de fiscale douceurtjes? Ook al niet, valt af te leiden uit onderstaand plaatje van de Oeso, waarin de fiscale voordelen per land zijn afgezet tegen het aantal zelfstandig ondernemers. Kleine toelichting: helemaal links staat Hongarije, waar ondernemers juist meer belasting betalen dan loonslaven, maar toch 10% kiest voor een bestaan als zelfstandige. Helemaal rechts Frankrijk, waar de fiscale voordelen voor ondernemers maximaal zijn, maar toch niet meer zelfstandigen rondlopen dan in Hongarije. Als Nederland echt een zzp-walhalla zou zijn vanwege de fiscale voordelen, zou het NL-driehoekje rechts bovenin de grafiek moeten staan. Quid non.

voordelen.png

Voordeel of compensatie?
Wat is eigenlijk de bedoeling van die fiscale voordelen? De belangrijkste twee zijn de Zelfstandigenaftrek en de MKB Winstvrijstelling. Samen kosten die regelingen de overheid 3 miljard. Van dat bedrag profiteren overigens ook andere mkb-ondernemers en niet alléén zzp’ers. De winstvrijstelling is een percentage van 14% dat ondernemers van hun winst mogen aftrekken. Hoe meer je verdient, hoe meer je ervan profiteert. Enerzijds klinkt dat oneerlijk. Maar afschaffing maakt het niet goedkoper. De regeling is bedoeld om het belastingtarief tussen ondernemers met bv en die zonder bv gelijk te trekken. Zzp’ers die genoeg verdienen, richten dus zo een bv op en betalen dan nog steeds even weinig (of veel) belasting.
Het doel van de zelfstandigenaftrek is algemener: ondernemerschap stimuleren. Beleidsmakers dromen ervan dat iedere zzp’er uitgroeit tot multinational, of op z’n minst een leuk draaiende mkb-onderneming. Dat levert meer werkgelegenheid, innovatie en economische groei op, is de gedachte. Op dat gebied klinken de afgelopen jaren steeds meer kritische geluiden. Zzp’ers zouden te weinig toevoegen aan de economie, bijvoorbeeld omdat ze bijna nooit uitgroeien tot grotere bedrijven mét personeel. Nederland kent relatief veel bedrijven waar nooit meer dan één iemand voor heeft gewerkt, zzp’ers dus.

weinigwerkgelegenheid.png

Dat is ook niet zo gek, aangezien werkgevers in Nederland zieke werknemers twee jaar loon moeten doorbetalen. Die zzp’ers kijken wel drie keer uit voor ze personeelsadvertenties gaan plaatsen. En de vraag is of dat erg is. De zzp’ende websitebouwer die andere zzp’ers inhuurt voor vormgeving, teksten, fotografie en wat al niet meer, zorgt bij die zzp’ers immers ook weer voor werk.

Moderne maatschappij
Misschien is dat juist wel de kracht van zzp’ers. Ze zijn flexibel, hebben lage kosten, weinig verplichtingen en zijn daardoor in staat snel in te spelen in de steeds veranderende moderne maatschappij. Is er geen werk, dan hebben zzp’ers geen inkomsten en moeten ze op zoek naar nieuwe markten. Door de kosten laag en de organisatie simpel te houden, kunnen ze dat ook. Zzp’ers verzekeren zichzelf via goedkope constructies als een broodfonds, en sparen zelf voor hun oude dag. Daar zijn geen peperdure verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen voor nodig. Een werknemer wordt ontslagen en kost nog jaren bakken met geld via WW en reïntegratietrajecten. En ziet zijn pensioenpremies gebruikt worden voor kantoorpaleizen en hysterische salarissen van pensioenbobo’s.
Je kunt de discussie ook omdraaien: betalen zzp’ers te weinig belasting? Of zijn werknemers met al hun ingebouwde zekerheden gewoon veel te duur? Relikwieën uit een ander tijdperk die hun overtollige geld in veel te hoge hypotheken stoppen en huizenbubbels blazen. Cao-slaven die thuishoren in de verzorgingsstaat die Nederland ooit was. Is de zzp’er niet gewoon de moderne werknomade die zich wel weet aan te passen en ervoor zorgt dat Nederland concurrerende diensten en producten kan blijven leveren.
Zo zwart-wit als de discussie nu gevoerd wordt, is het niet. De kwestie is ingewikkelder. Zeker omdat er over dit alles nog nauwelijks onderzoek is gedaan. En om dan zomaar wat te gaan roeptoeteren is gevaarlijk. Voor je het weet wordt het opgepikt in Den Haag. En bedenken ze een wet, zoals de Wet DBA waarmee het kabinet vanaf 1 april 2016 schijnzelfstandigheid wilde tegengaan. Een gedrocht van een regeling waarvan de handhaving inmiddels is opgeschort tot 2018. Maar die er wel al voor zorgde dat er in het eerste kwartaal van dit jaar meer zzp’ers in de bijstand zijn terechtgekomen.


Reaguursels

Inloggen

Er zijn hele grote groepen in Nederland die geen blasting betalen maar wel gratis geld krijgen. Toch is dat volgens de media en de politiek geen probleem en moet er het liefste nog meer geld naartoe.

Een bijstandsmoeder van twee kinderen op de middelbare school ontvangt € 19.812 per jaar (belastingvrij!) (sargasso.nl/bijstand-minimumloon-modaa...)

Logisch toch? | 19-06-17 | 13:32 | + 0 -

Ongelofelijk hoeveel moeite de overheid heeft om iets te regelen dat voor het volk al lang duidelijk is.

Wat we niet willen is dat postbodes worden ontslagen en als 'zelfstandigen' uitgebuit worden.
Wat we wel prima vinden is dat een hoogopgeleide ingenieur een paar jaar meehelpt aan een project.

Score van onze overheid tot nu toe: de postbodes worden uitgebuit, en de ingenieur wordt niet meer ingehuurd omdat de werkgever bang is boetes te krijgen voor verkapte loondienst. Gefeliciteerd overheid, goed bezig.

Mijn conclusie: we hebben meer zzp-ers nodig in de politiek, zodat er eens wat goede regelgeving gemaakt kan worden.

nieuwe_Deen | 19-06-17 | 10:40 | + 7 -

@Fantabulosa | 18-06-17 | 20:47
'per jaar 10.000 euro aan BTW af' die jouw opdrachtgever weer van de staat terug claimt met dus NUL belastingen als resultaat
'BMI van ver in de dertig hebt.' de 8000 euro belastingen die je betaald gaat dus op aan ziektekosten aangezien de staat 45miljard per jaar toelegt op ziektekosten uit de belastingpot. Met jouw BMI is een ton kostende open hart operatie om je dichtgeslibde hart weer werkend te krijgen een garantie.
Aangezien je wel profiteert van politie,brandweer,etc, KOST je deze samenleving dus geld...

ZwarteDag | 19-06-17 | 00:57 | + -5 -

Ik wil ook wel even iets tikken wat niemand leest in de haast om dan onder mij ook over zichzelf te vertellen. Ik tik per jaar 10.000 euro aan BTW af, waar de staat niks voor heeft hoeven doen. Ik betaal verder circa 8000 euro belasting. Ik krijg niks, niemendal als ik ziek ben of op vakantie ga, laat staan als ik arbeidsongeschikt raak. Aan pensioen doe ik niet: VEEL te duur, zeker als je zoals ik een BMI van ver in de dertig hebt. Ik haal het er toch niet uit en het huis is al afbetaald. En ja, ik rijd in een leuke auto. Mag ik alsjeblieft? Zelf betaald, zonder lening.

Ongewoon goed uitgewerkt en genuanceerd stukje op deze site, trouwens. Nieuwe ZZP'er aangenomen?

Fantabulosa | 18-06-17 | 20:47 | + 9 -

@Raider Twix | 18-06-17 | 14:51 | + 0 -
Heb er even wat voor ge- Googled, maar huurtoeslag vervalt al vanaf een netto inkomen van 1481,- netto per maand.
Grens is bruto 22.000 per jaar, dat wordt 19.625 per jaar netto. Delen door 13 i.v.m. vakantiegeld.
Is wat grof gerekend waarschijnlijk maar komt er simpelweg op neer dat je vanaf 14-1500 euro schoon helemaal op jezelf aangewezen bent en niks meer krijgt.
Is de bijstand niet 900 nogwat met een max huursubsidie van 350, zorgtoeslag van 90 en dan nog wat losse bedragen ofzo..?

de_tyvus | 18-06-17 | 15:58 | + 2 -

Nou VK, FNV etc: mensen in de Bijstand kosten de overheid zelfs geld ! Bijstand dan maar afschaffen of minder aantrekkelijk maken?

Oh wacht....

FW Ta-183 Huckebein | 18-06-17 | 15:52 | + 13 -

De selfemployment rate grafiek:
Links laag, rechts hoog, links een aantal (rijke) landen met redelijk wat werk, rechts vooral economisch slecht draaiende landen.
Links Luxemburg, VS, Noorwegen, Rusland, Denemarken, rechts Colombia, Griekenland, Turkije Korea (N of S?), Italië, Portugal.
-
Ook werkenden met een salaris tot in elk geval 1600 bruto maar ook wel meer, met een (niet goedkope) huurwoning en kinderen zullen netto nog extra geld ontvangen: kinderbijslag, huursubsidie, zorgtoeslag, gemeentelijk vrijstellingen, gratis Miele als ie stuk is.

Raider Twix | 18-06-17 | 14:51 | + 1 -

Fisccon | 18-06-17 | 13:49 | + 2 -
Misschien had ik het niet helemaal goed geformuleerd.
Ik zei dat ondernemers vaak bereid zijn extra te betalen voor zzp'ers. Ze snappen wel dat zzp'ers een aantal dingen moeten regelen. In ruil voor iets minder beslommeringen nemen ze een iets hoger uur tarief voor lief. Maar als ze doorhebben dat zzp'ers daarvoor al door de fiscus gecompenseerd zijn, zullen ze zich achter de oren krabben. Lijkt mij van wel...

Príncipe | 18-06-17 | 14:51 | + -1 -

Harry Turtle | 18-06-17 | 13:26 | + 2 -
Grafiekje, kosten per werknemer per uur per land.
ec.europa.eu/eurostat/statistics-expla...
.
De kosten zijn blijkbaar hetzelfde voor Nederland, België en Duitsland. Volgens de grafiek dan.

Príncipe | 18-06-17 | 13:51 | + 2 -

Príncipe
U maakt een denkfout. Werknemers zijn verzekend tegen ziekte en arbeidsongeschikheid, een ZZP er niet. Een private verzekering is duur. Het netto loon verschil tussen een werknemer en een ZZP er die zich verzekerd is nihill. Heeft de werknemer ook nog een pensioen regeling dan is deze altijd beter uit dan een ZZPer .

Fisccon | 18-06-17 | 13:49 | + 12 -

Harry Turtle | 18-06-17 | 13:26 | + 0 -
Dat kan wel, maar dan zal de overheid in de kosten moeten snijden.
.
Wat ik wel hoor is dat je als je een eigen bedrijf hebt in bijvoorbeeld Duitsland dat je ook echt geholpen wordt door de overheid. En grond en huizen prijzen gewoon lager liggen. Ze zijn daar blij met je als je een eigen zaak hebt.

Príncipe | 18-06-17 | 13:34 | + 5 -

Príncipe | 18-06-17 | 12:31
Ik ben geen voorstander van lagere lonen, maar wel lagere werkgeverslasten.
Want mij gut feeling zegt dat die veel hoger liggen dan omringende landen terwijl de lonen redelijk vergelijkbaar zijn.

Harry Turtle | 18-06-17 | 13:26 | + 7 -

Helder Groentje | 18-06-17 | 11:43 | + 4
Je kan ook BTW verlegd declareren. Dan hoef je geen BTW te betalen. ;)

Príncipe | 18-06-17 | 13:21 | + 4 -

Het PvdA en de FNV volk krijgt nu een koekje van eigen deeg. Deze clubs willen ten alle tijden Alles maar dan ook Alles vastgelegd hebben in wetten en dus regels. Inmiddels al 63.000 wetten.

Het ontstaan van de ZZP-er is te danken aan de onwerkbare en te dure regels die de werkgever op zijn kantoorbord kreeg.
Wouter Bos zag 15 jaar geleden opeens wat het drama werd, namelijk dat werkgevers geen vast personeel meer aannamen. Hij wilde daarom de ZZP-er belasten met extra belastingen, zgn ZZP belasting. Gewoon omdat ze ZZP-er waren. In de hoop dat er geen/minder ZZP-ers kwamen.

Wel aan... het zijn er inmiddels 1.000.000.

Sufferds. Die regel is regel is regel neuqers.

duitse herder | 18-06-17 | 13:05 | + 8 -

Harry Turtle | 18-06-17 | 12:09 | + 0 -
Wat mij betreft geen van beide. Ik gaf alleen aan hoe iemand met een eigen bedrijf tegen zo'n zaak aan zou kunnen kijken.
.
Nah... de hoge loonkosten in Nederland. Tja... moeilijk moeilijk. Als de lonen /loonkosten omlaag zouden moeten, dan zouden de huren omlaag moeten en allerlei andere zaken zouden ook goedkoper moeten worden. Mja... dat betekent dus dat de prijzen van de huizen gigantisch moeten dalen. Dat is dus een inferno. Dan kan je dus beter je zaak naar een Oostblok land verplaatsen.

Príncipe | 18-06-17 | 12:31 | + 3 -

Príncipe | 18-06-17 | 11:48
Maar welk van de twee is het probleem, de zzp-er of de (te) hoge loonkosten?
Zou een goede aanvulling zijn voor het artikel, loonkosten NL in vergelijking met andere landen.

Harry Turtle | 18-06-17 | 12:09 | + 8 -

'Die zzp’ers kijken wel drie keer uit voor ze personeelsadvertenties gaan plaatsen.'

Dit dus, bij grote drukte huur ik liever andere zzp-ers in. Duurder, maar minder risico, gemotiveerder en gedrevener in hun vak. En dankzij hun ruime ervaring op diverse projecten vaak ook waardevoller en beter in hun vak.
Mijn eigen ontwikkeling en leercurve is ook veel harder gegaan sinds het zzp-schap, je ziet zoveel bedrijven en verschillende projecten van binnen.

Lijkt mij een koopje die 3 miljard, als je serieus werk wil maken van de kennis economie.

Blijft de vraag wat je met de postbodes, zorgwerkers etc in verkapte loondienst doet. Misschien een max percentage zzp-ers wat een bedrijf mag inhuren. Zo spaar je de kennis-zelfstandigen die om hun expertise ingehuurd worden.

Harry Turtle | 18-06-17 | 12:05 | + 14 -

@Helder groentje. Die btw is niet relevant zolang de zzp'er wordt ingehuurd door een andere onderneming. Afspraken zijn altijd ecxl. BTW en de overheid levert het ook niets op, omdat tegenover de ontvangen btw ook geclaimde btw vanuit de inhuurde staat.

Ook kan de zzp'er de btw op zijn kosten en investeringen terugvragen. BTW lijkt mij eerder een voordeel dan nadeel voor de ZZP'er

hans123 | 18-06-17 | 11:58 | + 2 -

Helder Groentje | 18-06-17 | 11:43 | + 0 -
Uit het VK artikel:
Stevens: 'De werknemer, die over zijn brutoloon van 24 duizend euro wel belasting en premies moet betalen, houdt slechts 20.885 euro over. Die verschillen zijn te groot, temeer daar de werkgever voor een brutoloon van 24 duizend euro vanwege de sociale lasten een kleine 36 duizend euro als loonkosten moet rekenen. Daardoor kunnen werknemers niet meer concurreren met zzp'ers en raakt het evenwicht op de arbeidsmarkt verstoord.'

Príncipe | 18-06-17 | 11:48 | + 0 -

@Principe
Het gaat over inkomstenbelasting. Je betaald nog steeds BTW. Dus minstens 21%, waar een werknemer over de eerste 6500 euro niets betaald.
.
Het artikel is duidelijk geschreven door iemand die zijn materie kent. Waarschijnlijk er zelf dagelijks mee te maken. Zou het maar voor elk artikel hier gelden. Dan zou het een kwaliteitssite worden. Bij de VK was het dan weer een stukjesschrijver die waarschijnlijk werknemer was met een jaloezie voor zelfstandigen zonder de moed om zich er echt in te verdiepen. Bovendien waarschijnlijk al heel lang werkzaam want voelde duidelijk geen noodzaak tot het leveren van kwaliteit in zijn schrijven.

Helder Groentje | 18-06-17 | 11:43 | + 20 -

Volgens het VK artikel betaal je als zzp'er over de eerste 24.000 geen belasting. Dus 2.000 netto in de maand zonder belasting te hoeven betalen.

Príncipe | 18-06-17 | 11:32 | + 6 -

Tja... veel ondernemers waren er zich in het begin niet bewust van dat zzp'ers geen belasting hoefden te betalen en betaalden zzp'ers iets meer dan wat ze voor hun eigen personeel kwijt waren. Het voordeel was dat ze geen gezeur hadden met ziek zijn en ontslag. Mja... ondernemers weten nu ook dat zzp'ers geen belasting betalen, dus je kunt er vergif op innemen dat de tarieven voor zzp'ers omlaag gaan. Ze zullen denken he wacht even jij betaalt geen belasting, dus jouw tarief kan omlaag. Er zijn er weer genoeg wakker gemaakt met dit VK artikel.

Príncipe | 18-06-17 | 11:19 | + -14 -

Uitstekend artikel!

Dikke Negor | 18-06-17 | 11:13 | + 37 -

En vergeet niet dat een ZZP-er BTW betaald over de gedeclareerde uren. Winst of geen winst. Het enige reële probleem wat ZZP-ers hebben is hun pensioen. Als de race naar de bodem zich voortzet is er domweg geen geld voor pensioen, en daar hebben we later allemaal last van, zowel aan de kant van de bestedingen als aan de belasting kant.

Yeohan | 18-06-17 | 11:08 | + 19 -

REAGEER OOK