Nederland is gered! Cyberbedrijven zweren trouw aan vlag

Rustig slapen
Rustig slapen
Feestelijke dagen voor de economisch nationalisten onder ons. Gisteren werd bekend dat AkzoNobel de Amerikaanse concurrent PPG buiten de deur heeft gehouden, reden voor topman Ton Büchner om een oud-Hollandsche ijsco te nuttigen. Vandaag kan de driekleur uit omdat zes cybersecuritybedrijven hebben besloten samen te werken in een consortium genaamd Cybersecurityketen.nl. Leden van dit consortium hebben plechtig beloofd zich niet te laten overnemen door buitenlandse partijen en ook een beursgang is VERBOTEN. Dit alles ten einde om de nationale belangen te borgen, lezen we in het FD. Hiermee sorteert de cybereenheid voor op de wet waaraan minister Kamp momenteel sleutelt. Deze wet moet het mogelijk maken om overnames in de telecomsector te verbieden of terug te draaien. Een wens die ontstond nadat Mexicanen poogden KPN over te nemen en de Nederlandse overheid werd overvallen door de Britse overname van staatsgeheimenbeveiliger Fox IT (waarna de overheid invloed bij Fox IT eiste). Ronald Prins, directeur van Fox IT, omschrijft het consortium als 'een oplossing voor een probleem dat helemaal niet bestaat'. Hij stelt dat zijn bedrijf, ook nu het in Britse handen is, gewoon volgens de Nederlandse regels opereert. Wie op de website van het consortium kijkt denkt niet meteen dat we een groot probleem met cyberveiligheid hebben. Er wordt gesproken over cybersecurity als 'business enabler', samenwerkingen met strategische partners (zijn die Nederlands?) en cybersecurity als middel om je te onderscheiden van de concurrentie. Vooral een commercieel praatje dus. Toch is de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid enthousiast. 'Als de beveiliging helemaal door Nederlandse bedrijven kan worden geboden weet je dat het Nederlandse belang ook voorop staat’, aldus een woordvoerder in FD. Het is alleen onduidelijk wat deze woorden betekenen. Gaat de Nederlandse overheid in de toekomst al haar digitale beveiliging inkopen bij de kartelconsortiumleden? Of blijft men ook zaken doen met Fox IT of andere partijen in buitenlandse handen? Bijvoorbeeld omdat deze partijen unieke kennis bezitten die niet puur Hollandsch ingekocht kan worden. Hoe dan ook, de vaderlandse inlichtingendiensten hebben in ieder geval er geen enkel probleem om gegevens uit te wisselen met het buitenland. Oneerlijk, ja.

Reaguursels

Inloggen

Ga er maar van uit dat als de Britten erbij kunnen, ze er vroeg of laat iets mee gaan doen. Men noemt het "function creep". Eerst wordt de informatie alleen gebruikt in de strijd tegen terroristen. Maar waarom niet ook tegen grensoverschrijdende criminaliteit? Waarom niet alle criminaliteit? Als we toch bezig zijn, waarom zouden we de informatie dan niet delen met de grote bedrijven die het sterkst verweven zijn met onze economie, en de meeste invloed hebben op het staatsapparaat?

En voor je het weet neemt een Barclays of een Britse wapenfabrikant een Nederlands bedrijf te grazen met gestolen informatie en de dader ligt op het kerkhof.

Huisregelneef_III | 02-06-17 | 16:55 | + 2 -

Ronald Prins, directeur van Fox IT, omschrijft het consortium als 'een oplossing voor een probleem dat helemaal niet bestaat'
-
Ronald Prins schijt zeven kleuren stront, omdat zijn bedrijf een grote klant heeft: de Nederlandse overheid. Als ie die kwijt raakt, is zijn bedrijf nog amper wat waard. En zijn baan ook.
-
De Britse geheime diensten roven en stelen alles bij elkaar. Dus ook uit Nederland. En nu nog gemakkelijker.

Raider Twix | 02-06-17 | 15:31 | + 5 -

"Ronald Prins, directeur van Fox IT, omschrijft het consortium als 'een oplossing voor een probleem dat helemaal niet bestaat'. Hij stelt dat zijn bedrijf, ook nu het in Britse handen is, gewoon volgens de Nederlandse regels opereert. "

Jongen lul niet. Alsof het voor de Britten niet praktisch is om te weten hoe Nederland ervoor staat op cybersecurity niveau. Ook atijd handig om te weten hoe de cruciale infra van Nederland erbij staat. Even kijkje naar het pentest rapport en de geheime dienst daar weet hoe ze binnen komen.

denii | 02-06-17 | 13:06 | + 8 -

En kopen colocatie in op buitenlandse gronden waardoor de data alsnog onder buitenlandse wetgeving valt

niemand specifiek | 02-06-17 | 11:23 | + 4 -

Bij de KPN-Slim-strijd bleek dat de NL-overheid z'n telecomdiensten helemaal niet bij KPN inkocht (maar ik geloof bij Tele2 resp Vodafone). Tegelijkertijd vond diezelfde NL-overheid dat KPN niet naar Slim mocht omdat daarmee de NL-telecominfrastructuur niet meer veilig was ... ?

appelboor | 02-06-17 | 10:52 | + -5 -

Er is weer een nieuw business model verzonnen. Gaan handige lobby mannetjes rijk van worden.

squadra | 02-06-17 | 10:45 | + 7 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken