De hel die stadsverwarming heet

Achterhaald systeem
Achterhaald systeem
Het ligt diep onder de grond, de hitte is er ondraaglijk, en als je de zakelijke klantenservice belt vanuit het buitenland en de cijfers van het telefoonnummer optelt en vermenigvuldigt met 18 krijg je het getal 666 (echt waar). U denkt: ‘de hel!’. Bijna goed: we hebben het over stadsverwarming. Afgelopen weken was er weer volop nieuws over dit neo-communistische energiemonopolie. De berichten laten mooi zien wat de grote problemen met het systeem zijn.

1. Stadsverwarming is niet zo duurzaam.
In Utrecht ging warmteboer Eneco deze maand episch de mist in. Klanten kregen allemaal een blije mail in de bus dat ze zo lekker groen bezig zijn, zonder er iets voor te doen. Allemaal dankzij hun aansluiting op de stadsverwarming. Dat is namelijk super duurzaam, omdat restwarmte van industrie gebruikt wordt om huizen mee te verwarmen. De uitstoot van CO2 is wel 70% lager dan bij een gasgestookte cv, jubelt Eneco. Dat is misschien zo in Rotterdam, waar de hele Botlek vol ligt met loeihete gloeipijpen. Maar Utrecht heeft die industrie niet. Daar staat een ordinaire gascentrale broeikasgassen de lucht in te pompen, enkel en alleen om de Vinex-bewoners van Leidsche Rijn en omstreken niet te laten doodvriezen. En dus zit Eneco een potje te jokkebrokken tegen de Utrechtse ontvangers van de nieuwsbrief. Want daar is de CO2-besparing niet 70%, maar hooguit 35%.

2. Stadsverwarming is duur
Dat het allemaal niet zo duurzaam is als beloofd, zal de meeste klanten worst wezen. Bozer wordt de Nederlander als hij voelt dat-ie in z’n portemonneetje wordt genomen. Een huishouden met stadsverwarming is vergeleken bij gewone gasaansluitingen jaarlijks zo 300 piek extra kwijt aan z’n warmte. Zo gek is dat niet. Stadsverwarming is nu eenmaal kneiterduur. Je moet er een heel netwerk met driedubbel geïsoleerde buizen voor aanleggen. Als je niet hele wijken in één keer aansluit, wordt het nooit rendabel. Daarom hebben warmteleveranciers als Nuon en Eneco een pact met gemeenten gesloten. De overheid heeft ook duurzaamheidsdoelen en stadswarmte helpt daarbij, omdat het - op papier - CO2 bespaart. Dus wat doe je als die lastige burger helemaal geen trek heeft in dure stadsverwarming? Je maakt er gewoon een monopolie van. Al dan niet met gruwelboetes des doods. Vorige week was er volop ophef over een nieuwbouwproject in Diemen waar kopers tot hun verbazing lazen dat ze verplicht warmte moesten afnemen bij Nuon. Geen zin in? Dan €50.000 aftikken.
Bleek allemaal een misverstand, haastte Nuon zich te zeggen. Contract was alleen bedoeld voor de projectontwikkelaar. Maar het laat wel zien hoe de warmtemonopolist erin staat. En heb je eenmaal stadsverwarming, zie er dan maar eens vanaf te komen. In Utrecht wilde een klant van zijn aansluiting af. Bleek bij Eneco €3500 te kosten. Ook daar moest Eneco schoorvoetend toegeven dat dat wel wat duur was. De kosten voor afsluiting zijn inmiddels verlaagd.


3. Stadsverwarming is levensgevaarlijk
En dan zijn er ook nog met de regelmaat van de klok berichten over lekkages. Leuk als je houdt van levend theezakje spelen. Maar in veel gevallen geeft het een hoop rommel. In de Haagse Vinex-wijk Ypenburg ging het de laatste jaren 200 keer mis op 11.000 woningen. Een paar jaar geleden interviewde De Telegraaf een man die met zijn enkels in het bloedhete water stond omdat kokend heet water via een lek in de leiding zijn huis instroomde. Ook dat valt allemaal weer te verhelpen met veiligheidskleppen en spoedreparaties. Maar het wezenlijke probleem met stadsverwarming werd vorige maand het best verwoord door de directeur van de Amsterdamse woningcorporatie De Key.

4. Stadsverwarming is achterhaald.
Leon Bobbe, baas bij woningcorporatie De Key, gaf Nuon vorige maand een linkse directe in Het Parool. Volgens de corporatiedirecteur is stadsverwarming een techniek uit vervlogen tijden. De gemeente staart zich er blind op, om de eigen duurzaamheidsdoelen maar te halen. Door het monopolie en de aansluitverplichting krijgen andere technieken geen kans. En alternatieven zijn er genoeg, zegt Bobbe. Warmte-koudeopslag, warmteterugwinning, zonneboilers, windenergie, geothermie, elektrische cv-ketels. Allemaal duurzaam, maar dan zonder dat je aan een peperdure monopolist vastzit. ‘Ik begrijp dat Amsterdam de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs wil halen. Maar dan hoef je je nog niet aan Nuon uit te leveren. Dat is te veel kortetermijndenken.’ De Key is niet de eerste woningcorporatie die klaar is met stadsverwarming. De Utrechtse huizenverhuurder Bo-Ex gaf ook al aan dat stadsverwarming vooral in de weg zit bij de verduurzaming van woningen. Maar ja, Nuon, Eneco en andere stadsverwarmers hebben honderden miljoenen in hun warmtenetten geïnvesteerd. De kans dat ze die gewoon maar afschrijven is niet zo groot. En dus zetten de warmteboeren het tegenoffensief in. Als mensen het niet willen snappen, moet je ze gewoon een beetje hersenspoelen. Met mailtjes vol leugens, of een plofkip-achtige reclamecampagne.

Reaguursels

Inloggen

@ Iedereen waar ik mee in gesprek was.
Dus samengevat is het een leuk idee, maar door bemoeienis van de overheid en een gecreëerde monopolie-positie stervensduur geworden.

de_tyvus | 02-05-17 | 11:19 | + 0 -

Nu ja, wat zal het zijn? Een 2-2,5 duizend woningen en een variëteit aan bedrijfsgebouwen. Wat ik beschreef is wat hier in de grond ligt - tot aan het stookhok wel te verstaan. Ik kan me voorstellen dat je om koelwater van substantiële industriële activiteit met verwerken er meer nodig kan zijn, maar dat is om een dergelijke hoeveelheid afnemers te kunnen bedienen dus helemaal niet aan de orde. Het gaat hier echt alleen maar om het verplaatsen van de schoorsteen en een stukje zelfverrijking door de gemeente, want die is dus partner met Eneco die ons hier wat roodkoper ter waarde van hooguit vier tientjes voor €170 per jaar 'verhuurt'.

In het dorp hiernaast hebben ze overigens alles aangelegd met aardwarmte. Mocht je nog bevestiging willen dat het echt alleen maar om de centen gaat: ze betalen daar dus effectief minstens zo veel voor huur en onderhoud van die warmtewisselaar. Die kan je op zich ook wel kopen, maar dan betaal je net als met zonnepanelen niet wat het kost om zo'n ding te maken plus een leuke winst, maar wat jij met die installatie kan besparen.

Pierre Tombal | 01-05-17 | 23:33 | + 1 -

@de_tyvus | 01-05-17 | 17:34

- Alles leuk en aardig, maar die restwarmte is afval. Punt.

Toen kwamen er een paar slimme jongens op het idee om dit afval te gaan verkopen, ansich niks mis mee, zouden meer mensen moeten doen.

Maar welke prijs hang je aan afval? Nou, dat is vrij simpel, men verzint een kostprijs (NMDA) en zorgt er vervolgens voor dat door toevoegen van zoveel mogelijk achterlijke factoren dat NMDA een utopie blijkt te zijn. Zo betaal je bij stadsverwarming bijvoorbeeld voor de afschrijving en onderhoud van een CV ketel die je niet hebt. Dat je wel een inductiekookplaat moet aanschaffen om het ontbreken van het gemak van een gasaansluiting te compenseren zie je nergens in de berekeningen terug. Geen afschrijving van die kookplaat en je pannen te vinden. Nergens. (!)

Het extra stroom verbruik van elektrisch koken? Ook al niet, als is dat niet zoveel.

En die CV ketel waarmee men rekent? Dat is uiteraard een oude ketel, geen HR model.............

Komt nog even het vastrecht om de hoek, als ik voor warm water een gasaansluiting zou hebben ben ik heel minder kwijt dan nu, ik gebruik de stadsverwarming namelijk alleen voor warm tapwater. Kost wel 30,- per maand aan vastrecht, en circa 8 a 9 GJ per jaar. Koekkoek....

Doe mij maar een gasaansluiting en zeg daarna nog maar eens dat ik met gas net zoveel kwijt ben. NMDA?? In your dreams.

Johnweer | 01-05-17 | 21:32 | + 1 -

@Pierre Tombal | 01-05-17 | 16:13 | + 1 -
Dat is dan de leiding die je huis/ blok binnekomt zeker? Alhoewel.. een wijk vanaf een centraal keteltje verwarmen moet ook wel lukken met zo'n maatje.

Als je het over restwarmtebenutting van een centrale hebt kijk je toch eerder naar zoiets:
www.warmtenetalkmaar.nl/wp-content/upl... (pdf alert)
Met een niet nader gespecificeerde doorlaat hoofdleiding maar met aftakkingen vanaf 300mm doorsnede.
Is ook niet gek, om 300MW aan restwarmte in de condensor weg te koelen moet er (uitgaande van 20 graden aangeleverd koelwater) 3600 m3/h door die buizen heen.

de_tyvus | 01-05-17 | 17:34 | + 0 -

@Pierre Tombal | 01-05-17 | 16:13
Pijpjes van de NUON centrale zijn wel wat dikker warmtenet op de zuidas is zeker 300/400 mm rond

voldemort | 01-05-17 | 17:27 | + 0 -

@Pierre Tombal | 30-04-17 | 23:31
Vastrecht voor een gasaansluiting is ook niet goedkoop: 208 euro per jaar
Als je 1000 m3 verstookt komt er ook nog 230 euro energiebelasting bij en 387 euro voor het gas.

voldemort | 01-05-17 | 17:22 | + 0 -

Een gouden eeuw Nederland bewoner word rondgeleid, trots, door de vandaag alles wetende landgenoot.
Die trots alles toont wat vandaag mogelijk is. Buiten techniek is bevolking uitmelken het ijkpunt. Vol bewondering vraagt de uit de dood herrezen landgenoot hoe doe je dat? Simpel is het antwoord. Lees Amerika en hun recht op zelfverdediging. Schaf dat af. En je kostje als gezag/koning/ambtenaar is gekocht.

biltong | 01-05-17 | 16:18 | + 0 -

@de_tyvus | 01-05-17 | 13:42
Niet overdrijven. Die pijpen in de grond hebben een doorsnede van misschien 70mm (vergelijkbaar met een bierglas) en daar zit dan nog eens ongeveer 30mm aan isolatie rondom. Totaal dus net zoveel als een WC afvoerpijp.

Voor wat die grappenmakerij betreft waar ik op aangesloten zit: we hebben hier dus geen restwarmte producerende industrie. Alle warmte wordt opgewekt in een gasgestookt hok dat net over de gemeentegrens staat. Zo doen ze hier alsof ze een vermindering van de reële uitstoot realiseren terwijl ze alleen maar de schoorsteen verplaatst hebben.

Pierre Tombal | 01-05-17 | 16:13 | + 1 -

Je kunt ook gewoon bomen met de bijl gaan kappen. Blijf je zelf heel warm bij.

Mauguio | 01-05-17 | 13:43 | + 1 -

@Johnweer | 30-04-17 | 18:24 | + 12 -

Daar heb je als particulier helemaal gelijk in, dan komt echter de overheid om de hoek met het 'milieumaatregelen' handboek waarin staat dat jij niks meer te willen hebt als het om het milieu gaat.
Het met het koelwater wegspoelen van 400 MW en het verwarmen van je huis met je HR keteltje tegen 95% rendement of die 400MW inzetten om een stadsdeel te verwarmen komt al snel aan op 'beter voor het milieu'
Het zou daarnaast kunnen dat je per kwH ingenomen energie een vergelijkbaar bedrag neerlegt t.o.v. aardgas maar die vastrechten.. pff!
Het aanleggen van die pijpen (miljoen de km?, vanwege stevige benodigde doorlaat en een halve meter isolatie rondom ofzo?), de warmtewisselaars, de pompcapaciteit (aanschaf een miljoen de MW aan geïnstalleerd vermogen?), het personeel om de installatie te bewaken en te onderhouden, de elektriciteitskosten van de pompen en regelaars op het rondpompsysteem (een MW of anderhalf-2 aan pompcapaciteit? á pak em beet 55 eu de MWH)
Dat bij elkaar is dan wel ongeveer waar dat vastrecht vandaan komt. Dat 2-duims aargasleidingkje op, wat is het? 50 mBar ofzo? in de straat is fors goedkoper in aanleg en onderhoud.

@frank87 | 01-05-17 | 00:37 | + 2 -
Dat suboptimaal draaien is helaas de enige manier of bruikbare warmte uit je afgewerkte stoom te halen, de hoeveelheid energie die je weg moet brengen om het aan het eind te condenseren is bijna gelijk voor de afgewerkte stoomdrukken. (zelfs iets hoger bij 23 graden 0,05 barA dan bij 81 graden 0,5 barA). Een ongeveer evengroot verschil energie alleen het begin en eindpunt liggen beiden hoger.
Wat dan weer direct de reden is dat de turbine meer stoom gaat vreten om dezelfde hoeveelheid energie aan de generator door te geven want de energiedaling over de turbo wordt kleiner.

Turbines met aftapregelingen zijn vooral op plaatsen waar ook tijdens een grote stroomstoring een deel/ alles moet blijven draaien. Rafinaderijen/ aardgaslevering/ processen die direct gevaar aan mens en milieu opleveren als ze niet gecontroleerd stilgelegd kunnen worden. Een pan met vloeibaar staal die bovenin een hal hangt ofzo, die moet nog leeggekiept kunnen worden.
Dan wordt er van de turbine, bijvoorbeeld, 15 bar afgetapt die pompen kan aandrijven die de ketel voeden zodat die stoom naar de turbogenerator kan sturen, waarvan dan 15 bar afgetapt kan worden etc.

@Jostifiel | 01-05-17 | 11:50 | + 1 -
En daar ben ik het helemaal mee eens. Er is vast iets beters te verzinnen met al die warmte, het verwarmen van wijken is wel een vrij simpele, maar veel te dure oplossing. Bouw een partij kassen naast zo'n centrale, vlak er tegenaan en niet zoals bij de HVC centrale van Alkmaar de pijpen doortrekken naar Heerhugowaard en Broek op Langedijk met stookstations ertussen omdat het water anders te koud aankomt.

de_tyvus | 01-05-17 | 13:42 | + 1 -

'de cijfers van het telefoonnummer optelt en vermenigvuldigt met 18 krijg je het getal 666'
Dat geldt voor elk telefoonnummer waarvan de som der cijfers 37 bedraagt en dat zijn er nogal wat.
Volstrekte non-informatie dus, zelfs voor mensen die in dit soort zaken geloven.

bintang | 01-05-17 | 12:09 | + 0 -

@de_tyvus | 30-04-17 | 16:24 | + 4 -
Ik weet wel iets wat ze ermee kunnen verwarmen; Snelwegen en als het kan nog wat provinciale wegen erbij in de winter. Het werkt al met fietspaden: www.verkeersnet.nl/20116/fietspad-aan... Maar laat alsjeblieft niet de Nederlandse burger ermee opgezadeld zitten. Het werkt gewoon niet op particuliere basis, vanwege de monopolie van de energieleverancier.

Jostifiel | 01-05-17 | 11:50 | + 2 -

@bifferman | 01-05-17 | 10:06 | + 1 -
In Rotterdam wordt tenminste nog beseft dat een te hoge energierekening schadelijk is voor de economie. En de Haven van Rotterdam is daarnaast erbij gebaat dat het netwerk goed werkt, omdat ze al onder een vergrootglas liggen wanneer het gaat om hun lokale uitstoot.

Jostifiel | 01-05-17 | 11:42 | + 1 -

- Grappenmaker, het vastrecht is al rond de 30,- per maand. Dus 360,- per jaar ben je sowieso al kwijt als je hem niet gebruikt.

"En er is een garantie dat je als afnemer per KJ niet meer betaalt dan een KJ bij een HR ketel"
- Bestudeer zo'n berekening maar eens, klopt namelijk geen reet van.

Johnweer | 30-04-17 | 15:08 | + 10 -

Als je geen contract voor stadswarmte hebt, betaal je ook geen vastrecht. Niemand kan je verplichten het contract te hebben, de enige verplichting is het accepteren van de aansluiting.
Narekenen heb ik geen zin in, zoveel warmte gebruik ik niet dat het de moeite is.

Bruine Beer | 01-05-17 | 10:23 | + 0 -

Ik heb eigenlijk alleen maar een positieve ervaring met stadsverwarming. Geen omkijken naar een CV ketel en bij een storing is het binnen no-time opgelost omdat niet alleen ik maar heel de wijk er last van heeft dus dan komen ze wel snel in actie na een hoos van telefoontjes. Maar goed, regio Rotterdam schijnt dan ook uitzondering op de regel te zijn als ik dat zo lees.

bifferman | 01-05-17 | 10:06 | + 1 -

@Geevee en wie betaald en voed die centrale ketel dan in jullie gebouw?

Henk9730 | 01-05-17 | 04:47 | + 0 -

Iedereen volledig off-grid en zelf zijn energie zorgen. Dan zijn de handjes van de overheid er ook niet.

Henk9730 | 01-05-17 | 04:43 | + 0 -

Te vlug op post gedrukt. Warm water komt in de zomer van zonneschijn op buizen op het dak en in de winter van de wetback houtkachel.

zbb | 01-05-17 | 00:46 | + 0 -

Hier kies ik heel zorgvuldig twee of drie dennebomen uit, zaag ze om en in schijven, split de schijven en droog het brandhout. Helemaal gratis, alleen zo'n twee weken werk in de zomer, alles bij elkaar. Ah nee, kost toch wel wat: zo'n 30 Euro voor een paar nieuwe boompjes en benzine voor de kettingzaag. Het wordt alleen heel erg duur (>10k) als je een autochtone boom omzaagt.

zbb | 01-05-17 | 00:41 | + 1 -

de_tyvus | 30-04-17 | 16:24
Suboptimaal draaien lijkt me alleen interessant voor de balansregeling van het netwerk. Voor warmte hoef je het niet te doen.
Ik zou zelfs zeggen, dat het misschien een idee is om die 23 graden te gebruiken als koude kant van een warmtepomp (of als warme kant, als je de diepvriezen bij de mensen efficiënter wil maken). Dan kun je de extra geproduceerde stroom gebruiken om die warmtepompen aan te drijven.

frank87 | 01-05-17 | 00:37 | + 3 -

De jaarrekening er eens bij gehaald. Ruim de helft is vaste kosten. Waaronder €170 'huur' voor iets dat een 'warmteset van 8 liter' heet te zijn. Dat betreft dus een piepschuim box waar wat pijpjes in zitten (ik heb het ding open gezien), een soort van radiatortje ter grootte van een sigarendoos (de warmtewisselaar) om je tapwater te verwarmen, twee thermostatische regelaars en wat voelertjes die met het meetkastje zijn verbonden. Los van dat sigarendoosje is de enige functie van die 60 liter grote piepschuim doos om je verbruik te kunnen meten, maar denk nou niet dat in die €170 ook het tarief voor het meetbedrijf is opgenomen. Die €25 komt er nog bovenop. En natuurlijk het vastrecht van €240.

Natuurlijk viel de NMa al over deze monopolieconstructies en daarom zijn er regels opgesteld. 'Niet Meer Dan Anders' (Nimda) is de stelregel, maar een monopolist zou geen monopolist zijn indien dit dan ook niet meteen het minimum is. En daarom betaal ik nu dus ruim €400 aan vastrecht omdat het fair zou zijn dat ik vergelijkbare kosten draag aan onderhoud en afschrijving van een ketel. Vierhonderd euro! Daar koop je goddomme elke drie jaar een nieuwe HR ketel van en dan lach je om onderhoud aan het ding.

Dit heeft uiteraard geen kloot te maken met de feitelijke stookkosten die je zou hebben in je huis. Er wordt een koppeling gemaakt met het landelijk gemiddelde verbruik dat in grote mate wordt bepaald door sociale huurders die met soms meer dan twintig jaar oude ketels en boilers hun huisjes verwarmen. En dan mag je raden van wie ze die al lang afgeschreven apparaten huren. Tip: in de meeste huurovereenkomsten voor dit soort apparaten staat dat deze lineair in tien jaar worden afgeschreven en dat je ze bij beëindiging van je contract tegen de restwaarde mag overnemen. Dat is dus nul indien het apparaat meer dan tien jaar oud is. Vinden ze niet leuk. En vervolgens sluit je een nieuw contract af voor een splinternieuwe HR ketel die de helft of zelfs nog minder aan gas verbruikt.

Pierre Tombal | 30-04-17 | 23:31 | + 8 -

@Geevee | 30-04-17 | 17:24 |
Jij hebt dus echt geen idee hoe e.e.a. in elkaar zit/ werkt. "Geen interesse in"? Je bent met huid-en-haar overgeleverd aan de Gedwongen Winkelnering genaamd Stadsverwarming, maar kennelijk heb je het niet eens door. Of je bent aan het trollen, in dat geval: goede poging.

@Wilson Bekwaam | 30-04-17 | 20:51 |
"Koppelverkoop" is slechts verboten als het private (èchte!) ondernemers betreft.
Geldt helaas NIET voor semi-overheidsinstanties als Nuon en Eneco - oftewel, voorheen Gemeentelijk Energie Bedrijf, maar vanwege het "Halleluja! Vrije Markt"-gedrens door de VVD en aanverwanten, tegenwoordig zogenaamd 'private bedrijven'.
Slaap lekker verder, als je dat gelooft.

EefjeWentelteefje | 30-04-17 | 23:12 | + 5 -

Is dit niet een gevalletje koppelverkoop en dus verboten.

Wilson Bekwaam | 30-04-17 | 20:51 | + 7 -

Een Daalderop boiler installeren mag dus niet....

Butchijo | 30-04-17 | 19:13 | + 2 -

@de_tyvus | 30-04-17 | 16:24
- Ja, en?

Als ik als particulier daar een stuk duurder mee ben dan met gas (en dat ben je, al beweren ze van niet...) wat boeit mij dat rendement van die centrale dan?

Laten we eerlijk zijn, het rendement van die centrale gaat omhoog, dus de kosten per GJ gaan omlaag. Merk je als klant echter niks van, integendeel.

Johnweer | 30-04-17 | 18:24 | + 12 -

Ik heb geen interesse is Stadsverwarming (woon in een appartement uit 62) bij ons word de verwarming centraal geregeld met metertjes op de verwarming,er staat een grote verwarmingsketel die het warme water door de hele flat pompt,je neemt individueel af door de kraan open te draaien,zo gebruik van de 4 radiatoren er maar 1 om mijn huiskamer te verwarmen en staan de andere meters al jarenlang op een gebruik van 0! (zij zijn elektronisch op afstand af te lezen)

Geevee | 30-04-17 | 17:24 | + -2 -

Gemeentes zijn aandeelhouder in de energienetwerken.

van heinde en verre | 30-04-17 | 16:44 | + 5 -

Tja, stadsverwarming is wel een manier om een grote centrale efficiënter te krijgen.
Die centrale gaat dan omlaag met haar elektrische rendement, er is een lager vacuüm nodig om de restwarmte in de stoom na de turbine te kunnen gebruiken. Bij 95% vacuüm condenseer je bij 23 graden, daar verwarm je niets mee.
Hierdoor wordt de energie afgifte in de turbine lager, maar hou je (bij bijvoorbeeld 50% vacuüm heb je het over 81 graden stoom na de turbine) bruikbare warmte over na de turbine.

Aangezien je rondom de 2/3 e tot de helft (superkritische ketels met her-OVO's kunnen de stoom een paar keer oppiepen om daarna weer energie af te geven in de turbine voordat je bij krachtloze drukken aangekomen bent) van de energie die je in je stoom hebt gestopt weggooit met het koelwater loont het best wel om iets te bedenken om te kunnen doen met de restenergie van je stoom.

Op die manier kun je toch het rendement van zo'n centrale van 42% elektrisch ombuigen naar 88% thermish. (elektrisch rendement zal dan iets van 38% worden ofzo.)

de_tyvus | 30-04-17 | 16:24 | + 5 -

Waar blijft Duitse Herder om te vertellen dat in Denemarken de energie gratis is en CO2-neutraal wordt opgewekt uit eenhoornscheten?
Tapu | 30-04-17 | 11:52 | + 34 -
-
Duitse Herder komt later vandaag, of morgen, melden dat ie vandaag een geschoten eenhoorn aan het spit had.
Op de hete barbeque.

Raider Twix | 30-04-17 | 15:18 | + 9 -

Stadsverwarming is voor één ding heel geschikt: de straat in de winter sneeuwvrij houden.
Verder moet je het niet willen. Het is inflexibel, duur en kan vervelende storingen door een oorzaak van "buiten" (jouw woning) geven.

Raider Twix | 30-04-17 | 15:12 | + 10 -

@Bruine Beer | 30-04-17 | 12:56
"Het ligt ook aan de opzet van stadsverwarming. In Almere heeft heel stad een aansluiting, die is verplicht. Maar je mag hem niet gebruiken, en dan betaal je ook niet."
- Grappenmaker, het vastrecht is al rond de 30,- per maand. Dus 360,- per jaar ben je sowieso al kwijt als je hem niet gebruikt.

"En er is een garantie dat je als afnemer per KJ niet meer betaalt dan een KJ bij een HR ketel"
- Bestudeer zo'n berekening maar eens, klopt namelijk geen reet van.

"Niet zo beroerd."
- In de praktijk wel hoor, zeer beroerd zelfs.

Ik gebruik de stadsverwarming al jaren niet meer, ben overgeschakeld naar een HR-houtkachel. Bevalt uitstekend, voor circa 300,- aan hout zit ik er heel het najaar/winter/voorjaar zeer warm bij. Had ik jaren eerder moeten doen.

Johnweer | 30-04-17 | 15:08 | + 11 -

steekmug | 30-04-17 | 14:30
Getal 555 was al bezet.

rosher | 30-04-17 | 14:52 | + 3 -

@Gijsie | 30-04-17 | 14:02 |

Het probleem met die tellertjes is dat ze WARMTE meten, en dus niet je daadwerkelijke 'verbruik'!
Dus als de zon op die dingen staat, dan tellen ze doodleuk door...

Ik scherm ze in de zomer af door ze goed in te pakken.

EefjeWentelteefje | 30-04-17 | 14:33 | + 15 -

Getal 666 staat spiritueel voor aardse materiële zaken en(grote) ego's
Treffend dus voor nuon en bijbehorende aardwarmte.

steekmug | 30-04-17 | 14:30 | + 2 -

Het ligt ook aan de opzet van stadsverwarming. In Almere heeft heel stad een aansluiting, die is verplicht. Maar je mag hem niet gebruiken, en dan betaal je ook niet. De warmte is restwarmte van de afvalverbranding. En er is een garantie dat je als afnemer per KJ niet meer betaalt dan een KJ bij een HR ketel.
Niet zo beroerd.

Bruine Beer | 30-04-17 | 12:56 |
Sluit als een bus.

3*links=rechts | 30-04-17 | 14:27 | + 1 -

Probleem is dat ik met mijn stadsverwarming geen vrije keuze heb van leverancier. Ik moet verplicht van de Nuon afnemen. Er Is geen concurrentie. Nuon too big to fail. Dus niemand waagt zich er aan.

Vespucci | 30-04-17 | 14:10 | + 7 -

Bij stadsverwarming heb je ook van die metertjes aan de radiatoren hangen.
Echter wat gebeurt er wanneer je bijvoorbeeld een half jaar weg bent geweest, verwarming uit, maar wel een hittegolf geweest?
Kennissen van mij hadden dat en die teller had mooi doorgeteld, terwijl ze aantoonbaar de verwarming uit hadden staan.
Je kunt het beter een klok noemen.
Hadden ze veel gedoe mee om dat een beetje recht te breien.

Gijsie | 30-04-17 | 14:02 | + 8 -

In Duitsland wisselt het ook sterk. Woon zelf op een heerlijk stukje platteland en hier bestaan geen gas aansluitingen. Vrijwel iedereen heeft een olie vat in de kelder om te stoken. Ook enorm veel zonnepanelen hier in de regio. Duurt nog effe voordat ik die zelf kan aanleggen, dus ondertussen stook ik op houtpellets.

Sjnuffel | 30-04-17 | 13:39 | + 10 -

Beetje hetzelfde probleem als het openbaar vervoer. In theorie is het goedkoper, comfortabeler, veiliger en beter, maar in de praktijk ben je in alle opzichten beter af zonder.

Blasfemie | 30-04-17 | 13:31 | + 30 -

In Alkmaar wordt er ook volop op ingezet, hele nieuwbouwwijk verplicht aangesloten en andere (bestaande) wijken moeten volgen; afvalwarmte van de huisvuilcentrale (waar gemeenten dan weer aandeelhouder van zijn).
En ja, dit systeem is niet alleen afkomstig uit de DDR, vrijwel het hele communistische Oostblok had en heeft soms nog dit systeem. Was ooit (1993) in Moskou: half oktober dus volgens het systeem was de winter begonnen en dus ging het systeem aan. Probleem was alleen dat die winter alleen op de kalender was begonnen, buiten was het nl. best nog wel warm. Gevolg? iedereen de ramen open zetten om de hitte af te voeren (systeem had nl. geen uit-knop.....)

FW Ta-183 Huckebein | 30-04-17 | 12:57 | + 14 -

Het ligt ook aan de opzet van stadsverwarming. In Almere heeft heel stad een aansluiting, die is verplicht. Maar je mag hem niet gebruiken, en dan betaal je ook niet. De warmte is restwarmte van de afvalverbranding. En er is een garantie dat je als afnemer per KJ niet meer betaalt dan een KJ bij een HR ketel

Niet zo beroerd.

Bruine Beer | 30-04-17 | 12:56 | + 2 -

Je bent een rund als je met de stadsverwarming stunt. Kennis van mij had in de jaren 90 ook stads verwarming. Betaalde F 150,- per/maand voor de verwarming en kreeg vervolgens een naheffing van F 5000.-. en vervolgens met droge ogen beweren dat dat was om de begroting van de leverancier sluitend te krijgen.

protonplof | 30-04-17 | 12:28 | + 16 -

@Teleo | 30-04-17 | 12:00
.
Het is een aanvulling op een bestaande installatie. De aanschaf- en onderhoudskosten van de bestaande installatie blijf je dus houden. Volgens de opgave zou het tot 25% aan verbruik schelen. Dat is promotietaal voor een haalbare 15%. De aanschafkosten zijn nog niet bekend maar die liggen "niet veel hoger" dan de aanschaf van een conventioneel systeem. M.a.w. om 15% aan verbruik te besparen moet je twee installaties aanschaffen en/of onderhouden.
Dat klinkt mij allemaal niet heel hoopvol in de oren.

Bytemaster | 30-04-17 | 12:12 | + 8 -

In de destijdse DDR lag veel stadsverwarming. Daar was een heel geldige reden voor: de daar beschikbare brandstof was zwavelhoudende bruinkool. Als iedereen dat in z'n eigen kacheltje zou stoken, gaf dat reusachtige problemen. Er waren dorpen die niet aan zo'n warmtenet waren verbonden. Als je daar door reed, ging je door een gelige mist. "Es riecht hier nach eisenbahn" was dan de opmerking die mijn toenmalige DDR vrienden wel eens maakten.
In Bleiswijk en Bergschenhoek ligt een leidingnet voor warmte distributie. Daar word warmte en CO2 van de RoCa centrale afgevangen, en naar tuinders in dat gebied getransporteerd. Het gaat dan om grote hoeveelheden warmte, en dan is het iets meer rendabel. Desondanks hebben sinds de aanleg begin jaren 90 al een flink aantal klantjes afgehaakt. Het laten plaatsen van een eigen elektriciteit en warmteopwekking kost wel wat geld, maar levert op termijn meer op.
De gevaren van die ondergrondse warmteleidingen zijn bekend. In de destijdse DDR lagen die leidingen voor een groot deel bovengronds, waardoor zo'n stad op een chemiebedrijf leek.
In Rotterdam is een aantal jaren geleden een monteur van Eneco in een gat met kokend water gevallen, de grond onder z'n voeten spoelde iets te snel weg. Dat was ernstiger dan dat geval van die man die slechts tot aan z'n enkels in het kokende water stond.

hotnot | 30-04-17 | 12:07 | + 15 -

Waar blijft Duitse Herder om te vertellen dat in Denemarken de energie gratis is en CO2-neutraal wordt opgewekt uit eenhoornscheten?

Tapu | 30-04-17 | 11:52 | + 79 -

In Rotterdam doen ze het beter. Ik heb zelf jarenlang stadsverwarming gehad, was ietsjes duurder maar werkte prima: in 15 jaar is het 2x stuk geweest, en dat was wegens vooraf aangekondigd groot onderhoud. Een beter track record dan de verwarmingsketel die ik nu heb. Tja, af en toe slaat de schrik je om het hart als je opeens een grote rookwolk ziet een paar straten verder, dat zijn dan geen hakbars maar een gesprongen pijpje; evengoed bleef de verwarming aan... blijkbaar hebben ze alles dubbel aangelegd.

Ik geloof zelf ook meer in warmte-opslag, zonne-energie en dergelijke. Maar om mijn huis uit '40 energieneutraal te krijgen (wat men wellicht wil gaan verplichten) gaat nog een hele investering worden. Maar electrische cv-ketels? Elektrisch verwarmen is per joule nog steeds meer dan 2x zo duur.

Muxje | 30-04-17 | 11:48 | + 4 -

@computer_freak | 30-04-17 | 11:30 |

Erger nog, dat hele Nuon-"onderzoek" is een fraai staaltje van propaganda.
Wat is namelijk het geval: heel veel woningen met stadsverwarming vallen onder de sector sociale huur. Dat zijn dus woningen voor mensen die sowieso maar weinig of geen alternatieven hebben. Nogmaals: wie vast zit aan stadsverwarming, KAN niet eens overstappen naar een andere aanbieder, dus zullen velen ook nooit gezocht hebben naar een goedkoper alternatief, want dat is dus zinloos.
Dan ben je al snel 'tevreden' hoor... want ja, er komt warm water uit de kraan, ja.

Dat ze er de hoofdprijs voor betalen, daar hebben ze geen weet van.

EefjeWentelteefje | 30-04-17 | 11:45 | + 34 -

5. bedrijven worden gestimuleerd om zuiniger met energie om te gaan, waardoor er steeds minder gratis "rest" warmte is. Het rendement van het warmte transport maakt niet zo veel uit als het anders als heet water geloosd word in de rivieren, maar als je warmte moet gaan opwekken met aardgas, dan dan is het efficiënter om het in je eigen ketel te stoken, zodat er geen transport verliezen zijn.

En je zit inderdaad vast aan een (lokale) monopolist, die in de meeste gevallen een oude kolenboer is die hun oplopende verliezen moet compenseren met het uitknijpen van klanten die niet weg kunnen. Als de woning verkoper het niet op kan/wil zeggen dan zou ik nog even verder zoeken.

(Kijk helemaal uit met energie bedrijven die nog (restanten van) kerncentrales moeten opruimen. Duitsland rekent met 5x hoger opruim kosten per MW dan Nederland, en de reserves zijn al krap voor de Nederlandse vuistregel).

W_F | 30-04-17 | 11:36 | + 9 -

Ik wist niet dat stadsverwarming zo'n ramp is. Dankjewel voor de info. Eerst was ik altijd voor stadsverwarming. Maar nu... laat maar. Nogmaals dank voor de info.

Príncipe | 30-04-17 | 11:33 | + 13 -

"Uit een online research community waarmee Nuon in 2015 klantenervaringen verzamelde, bleek dat de grote meerderheid (zeventig procent) tevreden is met stadsverwarming. Gebruikers ervaren het systeem voor verwarming en warm tapwater als veilig, duurzaam, betrouwbaar en onderhoudsarm. Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek (55 procent) zou ook bij vrije keuze voor stadswarmte kiezen."

Omgekeerd: 30 procent is ontevreden met stadsverwarming, 45 procent zou wat anders kiezen bij vrije keuze.

Dan klinkt het opeens heel anders.

computer_freak | 30-04-17 | 11:30 | + 37 -

@Bytemaster | 30-04-17 | 11:17 |
Als ik de kans krijg dan ga ik er subiet vandoor. Wellicht als het pensioen in zicht komt.
Oh, wacht...

EefjeWentelteefje | 30-04-17 | 11:24 | + 22 -

Heel goed dat er hier eens stevig aandacht wordt besteed aan deze bespottelijke gedwongen winkelnering die ook nog eens helemaal niet zo 'milieuvriendelijk' of 'groen' is als steeds wordt beweerd.

En inderdaad, nog peperduur ook. Ik weet er alles van, als gedwongen afnemer van Eneco stadsverwarming in Utrecht. Ja, had ik maar beter op moeten letten toen ik hier mijn woning kocht - ik, naïeveling, dacht dat het 'wel mee zou vallen' met die kosten.

Enige tijd geleden viel er hier bij alle bewoners van mijn flat een schrijven van de gemeente in de bus, dat er zoveel klachten waren over de warmterekeningen en dat Eneco steekproefsgewijs zou komen testen of de installatie wel in orde was. Uiteraard heb ik me daarvoor aangemeld, maar helaas viel mijn woning niet onder de steekproef.

Ik denk dat ik wel weet hoe dat komt: ik stook namelijk zo goed als nooit.
Toch wordt die rekening nooit lager dan zo'n € 40,= per maand: grotendeels belastingen en heffingen. Allemaal om dit verrotte systeem in stand te houden.

EefjeWentelteefje | 30-04-17 | 11:21 | + 63 -

Of je koopt je gewoon voor hetzelfde bedrag een mooi vrijstaand huis buiten de Rampstad en dan heb je geen last van dit soort flauwekul. Op zolder plaats je dan een moderne ketel en je lacht je kapot qua verbruiks- en onderhoudskosten.

Bytemaster | 30-04-17 | 11:17 | + 56 -

Woningcorporaties, stadsverwarming, .. ? Ik zie nauwelijks verschil met de DDR.
Toch blij dat ik in een vrij land woon.
Nonkel Frituur | 30-04-17 | 11:04

Welk land dan?

js58 | 30-04-17 | 11:09 | + 30 -

Woningcorporaties, stadsverwarming, .. ? Ik zie nauwelijks verschil met de DDR.
Toch blij dat ik in een vrij land woon.

Nonkel Frituur | 30-04-17 | 11:04 | + 61 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken