Leraren verdrinken in administratieberg des doods

Regels zijn regels
Regels zijn regels
Op welk punt slaat regulering door en beknelt deze degenen die eraan onderworpen zijn? Verschilt natuurlijk nogal per sector en geval. Zo claimt de regering-Trump dat de financiële regulering die Amerikaanse banken na de kredietcrisis werd opgelegd juist niét bijdraagt aan het faciliteren van kredietverlening. Want te veel regeldruk. In Nederland bubbels schenken bij de kapper? Nah, te veel regels. Ander voorbeeld: de administratieve rompslomp die leraren in het basisonderwijs ervaren. Vorige week bleek al dat zij bij de beroepsgroepen horen die de hoogste werkdruk ervaren. En daarbij tekenden mensen uit het veld al aan dat de administratieberg daar de oorzaak van is. Dat laatste bevestigt een onderzoek van onze staatsomroep & de regionale omroepen onder bijna zevenhonderd leerkrachten nog maar eens. Van hen zegt 36% dat de administratieberg de grootste bijdrager is aan de werkdruk. We hebben het dan over zaken als volgsystemen, sociaal-emotionele vragenlijsten en evaluaties. Komen we nu vanzelfsprekend aan bij de wensenlijstjes voor een volgend kabinet om dit alles op te lossen. De Algemene Onderwijsbond wil kleinere klassen, 'meer handen in de klas' en meer vertrouwen van schoolbesturen in hun mensen in de vuurlinie. De PO-raad, belangenbehartiger van de scholen, wil simpelweg meer geld. Overigens beweegt ook het ministerie van Onderwijs haar vinger in de richting van de besturen. 'Er zijn grote verschillen in hoe scholen omgaan met hun administratie. Op de ene school worden groepsplannen vastgelegd in een A4'tje, op de andere school zijn de plannen een klapper dik.' Ofwel, het ligt niet aan Den Haag, volgens Den Haag. Goed, inmiddels staat de regeldruk onder leerkrachten aardig op de agenda. In tegenstelling tot de overmaat aan andere regulering.

Onzichtbare regeldruk
Althans, dat stelt Adviescollege toetsing regeldruk Actal. De Rijksoverheid zorgt voor het opstellen van wetten, maar het is vervolgens aan uitvoeringsorganisaties, toezichthouders en ministeries om deze uit te voeren. Daartoe werken ze die uit in algemene regels - beleidsregels. Denk aan de verplichting dat een bedrijf de nevenwerkzaamheden van zijn werknemers moet administreren. Of het registreren van de schoonmaak bij een bakkersbedrijf. Deze regeldruk wordt echter niet in kaart gebracht. Maar 'het bedrijfsleven voelt die regeldruk wel degelijk!', aldus collegevoorzitter Jan ten Hoopen. Actal adviseert dan ook om al deze verborgen regeldruk te kwantificeren en overmatige regulering weg te jorissen. Maar of de regels dat toelaten?

Reaguursels

Inloggen

Duidelijk een slecht georganiseerde beroepsgroep.
Het beste zou zijn collectief te weigeren mee te doen aan deze onzin.
Eisen dat de overheid vertrouwen heeft in je functioneren, ze hebben je toch
weldoordacht aangenomen mag ik hopen.
Bij niet functioneren moeten er andere manieren zijn om de rotte appels er uit te halen.
Laat schooldirecteuren eens ballen krijgen en zeggen hier doe ik niet aan mee zoek
maar een andere slappe zak.

mozzo2 | 11-04-17 | 10:33 | + 0 -

Mijn zuster was kleuterleidster in Amsterdam en is daar weggepest door het hoofd der school,ze heeft toen zelf ontslag genomen,ze heeft rond die tijd een man leren kennen en ze is daar bij ingetrokken ze heeft zich toen laten inschrijven als invaller op kleuterschool/lagere school dat was een week werken en dan weer een uitkering,dan weer 2 werken en dan weer een uitkering het was dus steeds aan en afmelden bij de instantie's,in de tussentijd zijn ze getrouwd en hoorde ze van een collega dat er een tijdelijke regeling bestond waardoor ze eerder pensioen kon aanvragen,die heeft ze dus aangevraagd en gekregen (na een lange tijd wachten) toen ze daar over belde kreeg ze te horen dat de aanvraag was ontvangen maar dat het storm liep van de aanvragen en dat ze helaas moest wachten (inmiddels heeft ze de uitkering ontvangen) maar.... Timmermans zou toch de regeltjes gaan aanpakken?

Geevee | 10-04-17 | 23:55 | + 0 -

Horden NL-ers 'verdienen' hun geld met regeltjes verzinnen, controleren en uitvoeren.

Het is maar goed dat de Chinezen al onze producten maken, want in NL doet vrijwel niemand nog iets zinnigs. Maar ja, ze 'werken' wel...

Poekieman | 10-04-17 | 16:47 | + 9 -

Ook hier een aantal reacties waarbij men zich afvraagt of het niet gewoon gezeur is van mensen die een hekel hebben aan efficiënt werken.

Ik zou tegen deze reageerders willen zeggen: ga privé eens naar de supermarkt en registreer iedere 5 minuten wat je doet, hoe je dat hebt gedaan, of het nog spoort met hoe dat gisteren ging en geef aan welke overmacht of toevalligheden er optraden zodat de standaardtijd voor de boodschappen niet gehaald werd. Praat erover met uw buren. Leer van intervisie. Analyseer de Smart-mogelijkheden om het nog beter te doen. Breng dat in tijdens een tweedaagse heisessie met andere supermarktklanten. Leg die resultaten vast in een koersdocument genaamd 'Het Nieuwe Boodschappen'. En bespreek dat weer met bezoekers van de bouwmarkten om van elkaar te leren. Doe vervolgens exact hetzelfde met uw budget en uw kilometers. Enz.enz.

Professionals worden stapelmesjogge van dit soort idoterie. Ik snap heel goed dat het in dit soort organisaties burn-outs regent. En dat men, als dat financieel aantrekkelijk wordt gemaakt zoals bij de belastingdienst, men gillend gek weg holt.

SansUnique | 10-04-17 | 16:34 | + 11 -

Ik wordt wel heel erg moe van dit soort onderzoeken, die werkelijk aan de lopende band verschijnen, over mensen die 'vinden' dat de regeldruk, werkdruk of als het aan hun ligt zelfs de luchtdruk nog te hoog is. Concreet wordt het nooit, zodat onmogelijk valt vast te stellen of het legitieme zorgen betreft of dat het gewoon een mooi excuus is om met een flinke dosis pathos beklag te doen over de kommer en kwel waar deze mensen toch elke dag wel niet mee geconfronteerd worden (door velen zonder een stuitende neiging tot zelfmedelijden gewoon 'werk' genoemd).

Indien er zorgen rijzen over overregulering, zou het toch een verademing zijn als er eens gewoon naar concrete casi gekeken wordt, waarbij wordt aangegeven welke regels specifiek dan tot problemen lijden, hoe die problematiek ontstaat, waarom die regels er überhaupt zijn, wat er tegen gedaan kan worden, etc.

Maar ja, wat heb je ook aan toepasbaar onderzoek als je het ook gewoon even lekker kunt hebben over wat juf Mirjam van de buurrekraassie vindt. Je zou maar per ongeluk iets bereiken met je onderzoek.

Reynaerde | 10-04-17 | 13:12 | + 3 -

administratie is niet leuk... dat wordt dan vooruit geschoven tot het laatste moment en dan is het opeens ''werkdruk is heel hoog''

waskuup | 10-04-17 | 12:41 | + -6 -

Diotima slaat de spijker op zijn kop. Blijkbaar is er dus zo weinig vertrouwen in het onderwijs (maar ook de zorg!) dat alles moet worden nagemeten en gecontroleerd. Wat het onderwijs en de zorg niet ten goede komt. Vicieuze cirkel.

Oberon14 | 10-04-17 | 12:36 | + 11 -

Geef die burocraten wat ze verdienen. Begraaf ze onder een schier eindeloze diarree van ¨feedback¨.
Stuur honderden (aan)vragen per maand en neem er zelfs iemand voor aan om emmers zand in de regelmachine te strooien. Schrijf fake rapporten, er is toch niemand op het ministerie die ze leest.
Daar werken alleen nog beleidsmedewerkers. Die hoeven zelf niks te doen. En anders deden ze het nog niet. Totaal losgerukt van de realiteit van het onderwijs. Nederland, onwijs land!

squadra | 10-04-17 | 12:30 | + 9 -

Zolang praten over werken populairder (lees: verdient meer en je wordt er minder moe van) is dan gewoon het werk doen, zal er helemaal niets veranderen. Rapportje schrijven, rapportje lezen, rapportjes van anderen beoordelen en daar weer lekker over door praten. Roepen dat anderen weer rapportjes moeten schrijven en zo blijven we lekker onproductief bezig. Maar op verjaardagfeestjes kun je dan weer wel roepen dat je manager bent of teamleider of afdelingschef of groepshoofd of projectleider of ... en dat maakt je dan weer interessant.

GoedenMorgenDezeMorg | 10-04-17 | 12:22 | + 25 -

Volgens mij kunnen ze het beter beginnen met het verminderen van het aantal mensen op het ministerie van onderwijs: die moeten namelijk allemaal iets te "monitoren" hebben en willen allemaal "meten is weten", etc. Dus die blijven alsmaar nieuwe regels, procedures, protocollen verzinnen en haasten zich om telkens nog meer 'beleid' te schrijven.

En dan gewoon weer vertrouwen op de beroepskracht die voor de klas staat?
Daar wordt het vak van leerkracht ook meteen weer een stuk aantrekelijker door!
Twee vliegen in één klap.

Wering | 10-04-17 | 12:20 | + 16 -

Die regelzucht ontstaat door een gebrek aan vertrouwen in de mensen die daadwerkelijk het werk moeten uitvoeren. Dit verschaft een hoop werk aan bovengemiddeld betaalde controleurs en toezichthouders. Liever zie ik dat dit geld naar de laatsten in de keten gaat, want met aantrekkelijker salarissen trek je ook bekwamere mensen aan die je vervolgens niet hoeft te controleren via allerlei regeltjes.

Diotima | 10-04-17 | 12:12 | + 27 -

As I said before...

Burgers, bedrijven en organisaties moeten zich momenteel houden aan meer dan 63.000 wetten, maatregelen, verordeningen en regelingen van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is ongeveer 32 procent meer dan in 2010.
www.ad.nl/binnenland/meer-regels-onder...

Communistisch land geworden... dat Nederland. Met 1.000.000 ambtenaren...

duitse herder | 10-04-17 | 11:31 | + 30 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken