'Zet de deur wagenwijd open voor Oost-Europeaanse flexwerkers'

Koffie?
Koffie?
Niet minder, maar meer buitenlandse flexwerkers. Daar pleiten de ABU en de NBBU - belangenbehartigers van de flexbranche, verklaart een hoop - voor. Het is in hun ogen van groot belang om 'de bijdrage van flexmigranten verder te ondersteunen en te faciliteren' en ze een warm welkom te geven. Reden: de flexmigranten zouden in sectoren aan de bak zijn waar bijna geen Neerlandse arbeiders voor te vinden zijn. Daar zit best wat in, want het gaat om simpel werk waar de Nederlander waarschijnlijk niet om staat te springen. Daarom heeft onze economie een hoop baat bij ze en dragen ze bij aan onze export, aldus de koepels. Vooralsnog zullen ze dan ook in hun nopjes zijn met de meest recente CBS-cijfers. Om te laten zien dat 'flexmigranten duurzaam verbonden raken aan de Nederlandse samenleving' hebben de koepels een onderzoek uit laten voeren. Ze zouden minder vaak op huis gaan en langer in Nederland blijven. Komen die cijfers. Tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016 gingen er in totaal 119.598 flexmigranten aan het werk voor de koepelleden. Daarvan vormen Polen nog steeds het leeuwendeel (79,3%), om op gepaste afstand gevolgd te worden door Roemenen (5,2%) en Duitsers (2,7%). Het zijn vooral mensen tussen de achttien en de dertig (60%) die hier komen werken. Dat doen ze dan met name in de logistieke sector (32%), land- en tuinbouw (25%) en de voedingsindustrie (18%). Van liefst 49,3% van de flexmigranten is het opleidingsniveau niet bekend, maar dat zal niet veel hoger liggen dan dat van de rest: een meerderheid van 19% hield het bij de middelbare school, 16% bij het lager onderwijs en 7% bij het hoger onderwijs. Waar ze vervolgens werkzaam zijn? Noord-Limburg (7,7%), Noord-Holland-Noord (7,2%), evenals Noord-Brabant (7%). Afijn, het moge duidelijk zijn, goedkope en flexibele arbeiders dus voor de leden van de koepels.

Maar dat zijn geen economische argumenten die bij iedereen in de smaak zullen vallen. Zoals u weet heeft vakbond FNV een hekel aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daarnaast ligt het Polenmeldpunt van de PVV bij velen nog vers in het geheugen, en probeert ook de SP voor de Nederlandse kleine man op te komen. Hun bezwaren gaan natuurlijk andermaal komen, maar daartoe hebben de uitzendkoepels zich alvast verantwoord middels hun statement. Zodat er gewoon weer goedkoop geoogst kan worden. Maar dan wel met betere bescherming aub, om uitbuitingspraktijken zoals die van deze aardbeienteler tegen te gaan.

statsflexers.jpg

Reaguursels

Inloggen

Weet je wie er ook zo goed was in het organiseren van arbeidsmigratie voor groepen die daar niet zelf om vroegen? ...

CynicalBastard | 29-03-17 | 15:47 | + -1 -

Vieze buitenlanders krijgen een 30% belastingkorting op loon voor de werkgever. FEIT
Vieze buitenlanders werken voor minder dan het minimumloon, terwijl ze zelf niet doorhebben dat ze worden uitgebuit want het is beter loon dan in eigen land. FEIT
Vieze buitenlanders deprimeren de Nederlandse werkman hun loon, dit heeft een opwaarste effect naar de middenstand. FEIT
Vieze buitenlanders nemen hun verdiende centjes in de overgrote meerderheid terug naar hun eigen land wat een tertiaire nivellering feestje is naar deze landen, krimp Nederlands BBP. FEIT
Vieze buitenlanders zorgen voor een krimp aan werkgelegenheid voor eigen volk, gevolg meer mensen aan overheids infuus. FEIT

Landverraders verdienen een nekschot.

sickstyle | 28-03-17 | 21:06 | + 7 -

... En jaag die paar (-honderdduizend) nederlanders die wél bereid zijn om óók dat werk te doen maar de bijstand in.
vroeger... gewoon je best doen; kreeg je na een half jaartje uitzendburo een jaarcontract van het bedrijf zelf. of je begon direct bij een bedrijf met een maand proeftijd. en dan bij goed functioneren een onbepaalde tijd contract. kon je een huis kopen. een leven opbouwen.
En als je tegenwoordig goed je best doet (en -vooral- niet zeuren) is de beloning om 40 uur ingedeeld te worden voor de volgende week. Surfend van het ene 0 uren contract naar het andere 0 uren contract, met bijpassend zero pensioenopbouw.
Ik zie ook steeds vaker het laagste minimum uurloon bij vacatures, iets in de 9 euro bruto, (afhankelijk van de hoeveelheid gewerkte uren) das wat mijn zwakzinnig neefje vroeger ook verdiende op de sociale werkplaats.

cneaker | 28-03-17 | 19:30 | + 3 -

@frogynator | 28-03-17 | 13:26 | + 9 -
De lonen moeten niet per sé omhoog. De belastingen moeten omlaag.
Ervan uitgaande dat je pld loopt in functiegroep 7 heb je ongeveer een bruto modaal loon. Iets van 36k jaarlijks.
Daarvan verschijnt iets van 20-22k jaarlijks netto op je rekening. Lang leve het feit dat toeslagen in de maximale belastingschijf van 52% vallen, de woorden 'speciaal belastingtarief: 49,nogwat%' bovenop mijn loonstrook staan me ook onwijs tegen.
Jij hebt pak em beet 22k per jaar netto (evengoed nog meer dan half NL) en kost je baas daarvoor 66k per jaar. Een deel is pensioen en arbeidsongeschiktheid fondsen bijdrages, maar het grootste deel is belastingen.
Als dat gat tussen die 66 en 22k wat kleiner wordt kan jouw baas voor hetzelfde geld meer mensen aan het werk zetten of met hetzelfde aantal mensen beter concurreren.
Ergens in dit betoogje zit ook de reden dat ik geen fan ben van het verhogen van het hoogste belastingtarief, dat slaat namelijk direct een gat het loon van pld werkers terwijl die meestal ergens onderin of halverwege de 3e schijf aan het rommelen zijn.

de_tyvus | 28-03-17 | 16:45 | + 2 -

Vogelbeest | 28-03-17 | 13:23

Ik zal het je sterker vertellen. Een collega van mijn vrouw die aasde op een vast contract kreeg te horen dat dit alleen kon als ze de Poolse taal machtig was. Vanwege de vele Polen die er werken. Zeven, acht jaar geleden werkten daar alleen maar Nederlanders. Wat is er in die tussentijd dan verandert? De salarissen van Nederlanders zijn nauwelijks gestegen. En dit is een heel grote distributeur met heel grote klanten. Maar bijna alleen maar Oost-Europese uitzendkrachten. Sterker, de gemeente is bezig een wooncomplex speciaal voor dit soort arbeidsmigranten uit de grond te stampen om aan de groeiende vraag te voldoen. Daar sta je dan als Nederlander van goede wil die graag wil werken. Mijn vrouw hoeft niet zo nodig een vast contract of meer salaris, maar ze wil wel graag kunnen blijven werken. Kan niet. Ook niet voor een ander uitzendbureau bij hetzelfde bedrijf. Tja.

TheOneWhoKnocks | 28-03-17 | 15:17 | + 10 -

Als je full-time 5ploegendiensten draait dus 2-ochtend, 2-middag en daarna 2-nachtdiensten inclusief zondag. Krijg je inclusief toeslagen niet eens genoeg om boven uitkeringsniveau uit te komen. Ik zie een aantal mensen zeggen dat de uitkeringen omlaag moeten, maar dat is het probleem niet, de uitkering is echt het bestaansminimum in Nederland. De lonen moeten omhoog, of de eerste 20.000 euro niet belasten.

frogynator | 28-03-17 | 13:26 | + 17 -

Waarom zou je een Nederlander aannemen, terwijl een Pool harder werkt voor minder geld?

Omdat hij Nederlands spreekt. Best handig als je een vrachtwagenchauffeur hebt die de opdrachten van de laad-en losadressen begrijpt..
Die veiligheidsregeld kunnen lezen. Best handig in een omgeving met gevaarlijkse stoffen of werkzaamheden.

Vogelbeest | 28-03-17 | 13:23 | + 17 -

Arbeidsaanbod van Oost-Europeanen houdt Nederlandse lonen laag. Waarom zou je een Nederlander aannemen, terwijl een Pool harder werkt voor minder geld? Er is geen noodzaak om Nederlandse werklozen aan te nemen.
De EU is er voor de werkgevers, nooit meer krapte op de arbeidsmarkt. En de positie van Nederlandse arbeiders wordt alleen maar zwakker. Steeds meer concurrerende arbeiders uit lage lonen landen om tegenop te boksen.

Duifmans | 28-03-17 | 13:01 | + 12 -

Dit is de schuld van de politiek zelf. Je zult een keuze moeten maken, of geen sociaal stelsel waardoor de onderkant van de arbeidsmarkt heel breed is met open grenzen. De andere keuze is een sociaal stelsel alleen dan moet je de grenzen dichthouden en geen polen en anderen hier hebben die de markt verzieken, door hun lage kosten in eigen land. Wat er nu gebeurt en waar het ook fout gaat, is dat wij ons eigen fundament van arbeidsbeloning aan het vernietigen zijn door 'werk met behoud van uitkering, dus geen beloning' en het openhouden van grenzen met goedkope arbeidsmigratie (denk aan vrachtwagenchauffeurs).
.
Zoals het nu is krijgen de werkgevers wel de lusten (want ze klagen veel) maar niet de lasten. Daarbovenop discrimineren we de autochtone bevolking die hebben al geen sociaal stelsel meer (we zijn het ze allen vergeten te vertellen) of voorrang bij het toewijzen van sociale woningen en ook geen discriminatiekaart. De bom barst dus vanzelf, want je kunt als overheid niet verwachten dat juist deze groep wel alle belastingen kan opbrengen.

Beroep = Boerenlul | 28-03-17 | 12:48 | + 12 -

@Yoo2621 Maar ja, in DK is ook duidelijk geworden dat het financieel een moeilijk haalbara plan is. Termijn werd gehlaveerd en gedurende de crisis was het hangen en wurgen...
Dus of dat nu zaligmakend is....

DickieDick | 28-03-17 | 12:44 | + 0 -

Leuk man, werk opsplitsen in deeltijden zodat mensen die hun eigen hoofd boven water moeten houden er geen kut aan hebben en vervolgens dat fulltime werk dat al is opgesplitst in deeltijd werk waardoor iemand die zichzelf moet financieren minder banen uit heeft om te kiezen ga je het opgedeelde werk ook nog eens weggeven aan mensen die hun loon buiten Nederland uitgeven terwijl Nederland zelf nog gewoon werkzoekenden op de bank hebben zitten

Dat vlot natuurlijk totaal niet

niemand specifiek | 28-03-17 | 12:36 | + 12 -

Mooi man. Mijn vrouw heeft gisteren haar WW aanvraag ingediend, over drie weken zet het uitzendbureau haar buiten de poorten van het distributiecentrum waar ze nu drie tijdelijke contracten heeft uitgezeten. Ze wil graag doorwerken en er is werk zat getuige de bussen met nieuwe Polen en Roemenen die wekelijks het terrein oprijden. Maar ja, overheidsregels. Mensen willen wel maar mogen niet. Dus nu drie maanden een uitkering. Dan drie maanden op mijn zak teren en dan mag ze weer. En zou houden we elkaar voor de gek.

TheOneWhoKnocks | 28-03-17 | 12:28 | + 30 -

We hebben nog zoveel (langdurig) werklozen op de bank zitten. Die mogen wel meer dwang voelen . Wellicht dat een aanpassing van de salarissen ook wel enigszins op zijn plaats is in enkele van de probleemsectoren.
Mijn grootste twijfel/angst/vraag is welk effect dit gaat hebben op zaken als AOW en pensioenen, ik kan me niet voorstellen dat het positief is. Aangezien de salarissen veel lager zijn wordt er ten eerste veel minder aan sociale premies afgedragen (als dat al overal gebeurt). Daarnaast betalen ze ook niet mee aan de pensioenfonden binnen de sctoren vrees ik. Dus ook zetten ze de pensioenen onder druk. Wellicht dta met huidige aantallen nog meevalt maar denk wel dat dit een zorgpunt is/kan worden.

DickieDick | 28-03-17 | 12:26 | + -7 -

beschuitfluiter | 28-03-17 | 10:23 | + 2 -
van heinde en verre | 28-03-17 | 11:28 | + 2 -

Het probleem is de politiek. Een verzorgingsstaat is noodzakelijk voor de Nederlandse standaarden. Worden de verzorgingsstaat afgeschaft, dan wordt alles ingestort.

De hoge huren, zorg etc. zijn dan onbetaalbaar.

Kijk hier een uitzending over Denmark.. ik wil Duitshelder niet achterna, maar de politieke keus in Nederland is heel slecht. De politiek moet er werk van maken.

nos.nl/nieuwsuur/artikel/2157517-het-d...

Het probleem: De overheid wil er niets aandoen. Dan blijft het modderen. Overigens horen mensen met een uitkering niet bij commerciële bedrijven tijdelijk in dienst treden wat nu wel gebeurt met POSTNL. De participatiewet is heel slecht.... Maar ja, is ingevoerd door de VVD en PvdA.

Yoo2621 | 28-03-17 | 12:12 | + 10 -

@van heinde en verre | 28-03-17 | 11:28

Waar het mis gaat met die uitkering is niet zo zeer de hoogte.
Wel het feit dat wanneer iemand dan eindelijk werk gevonden heeft, wat dan netto iets hoger ligt dan de uitkeringsnorm, je daar niet van kan leven.

Want direct staat de gemeente op je stoep dat de vrijstelling van de gemeentelijke belastingen vervalt.
De huursubsidie vervalt gedeeltelijk.
De zorgtoeslag vervalt gedeeltelijk.

etc.

Met als gevolg dat je met je 1600 euro in de maand (uitkering 1000) onder de streep zo'n 150 euro per maand minder te besteden hebt.

Daar zouden ze eens iets aan moeten doen.

En voor dat je begint te zeiken dat 1000 euro veel geld is voor de hele dag niks doen. Een huis huren onder de 600 euro lukt je niet in een regio waar je ook nog serieus kans op werk hebt. En van die overige 400 euro mag je dan je boodschappen doen, zorgen dat je er een beetje representatief uitziet etc.

bees-t- | 28-03-17 | 12:10 | + 27 -

@argumentumadpopulum | 28-03-17 | 10:10
Feit is dat je als nederlandse flexwerker in de kassen niet kan leven van de paar rotcenten die ze je betalen. Een pool kan dat wel want die heeft een huis van 20.000 euro in Polen en betaald amper belasting daar.

sinar2 | 28-03-17 | 11:29 | + 40 -

"waar bijna geen Neerlandse arbeiders voor te vinden zijn" is waar totdat je de uitkeringen verlaagt. De belastingbetaler financiert dus de hogere winsten voor logistieke bedrijven én de hoge uitkeringen voor de Nederlandse werkelozen. Dit heet een lose-lose op uw kosten.

van heinde en verre | 28-03-17 | 11:28 | + 10 -

De lonen zijn niet te hoog maar te duur. In Nederland.

Een werknemer die 1600 E netto p maand verdient krijgt 19.200 E per jaar plus vakantietoeslag.
De werkgever betaalt voor deze werknemer:

19.200 x factor 2.0 is 38.400
19.200 x factor 2.1 is 40.320
19.200 x factor 2.2 is 42.240
19.200 x factor 2.3 is 44.160

Factor is afhankelijk van de cao. En dan moet er geen ziekmelding zijn.

duitse herder | 28-03-17 | 11:12 | + 21 -

Oost-Europeaanse... echt?
Man, man, man...

Lefty-Messup | 28-03-17 | 10:53 | + -2 -

Reppertje | 28-03-17 | 10:48 | + 0 -

Het verbaast mij dan ook dat er mensen zijn die met het grootste gemak 70 cent voor een plakje kaas neerleggen in de bedrijfskantine. Puur goud als je dat gaat omrekenen.

Stonecity | 28-03-17 | 10:52 | + 25 -

Yeohan | 28-03-17 | 10:39
Ik ken een hoop mensen die aardbeien willen kopen maar niet voor € 10 voor een bakje van 500 gram.

Reppertje | 28-03-17 | 10:48 | + -7 -

Zolang niemand wil betalen voor het werk, dan zal er altijd een tekort aan arbeiders zijn, en op lange termijn leidt dit tot de daling van de hoge standaarden in Nederland. Lang leven de EU.

Yoo2621 | 28-03-17 | 10:43 | + 21 -

Ik ken wel mensen die in het seizoen een paar uur per dag aardbeien willen plukken. Maar niet voor een fooi en ook niet de hele dag.

Yeohan | 28-03-17 | 10:39 | + 12 -

Het probleem is eigenlijk heel duidelijk: ik heb vroeger in het magazijn gewerkt. Toen werd ik als tiener goed betaald.
In vakanties hield ik 2-3k over voor 4 dagen per week werken. Laatst keek ik wat een magazijn medewerker verdiende, 7 euro bruto per uur. Daar wil toch niemand voor werken?

Punt 2 de belastingen: zodra je 1 euro boven de bijstandsnorm komt, moet je de gemeentelijke en waterschappen belastingen gaan betalen en de huur en zorgsubsidies dalen. Daardoor stijgen de uitgaven, maar de inkomens niet.

Kortom: werk moeten lonen. Dat is niet zo. B

Yoo2621 | 28-03-17 | 10:35 | + 55 -

Verzorgingsstaat is losgeslagen na de vondst van Gronings gas.
Zolang je niet je nest uit hóeft omdat je basis levensonderhoud tóch wel betaald wordt door anderen, krijg je dit soort taferelen

beschuitfluiter | 28-03-17 | 10:23 | + 19 -

@sinar2

Waarom denk je dat? Ik heb als kind zelf nog bollen staan pellen en dat verdiende erg goed voor die leeftijd... maar bijna alle klasgenootjes haalden toen hun neus al op voor fysiek werk. Bij eerdere lokale proefprojecten kwamen steuntrekkers er niet bepaald goed vanaf als we kijken naar hun intrinsieke motivatie om te werken.

Het leeuwendeel van de Nederlanders vindt vies of zwaar werk onder hun niveau. Ook als dat niveau/motivatie zo bedroevend is dat geen werkgever ze aanneemt in een andere branche.

argumentumadpopulum | 28-03-17 | 10:10 | + -1 -

Duitse Herder gaat ook deze week weer NL werkgevers in Noord Europa plaatsten. Die wel voor banen zorgen.
duitse herder | 28-03-17 | 09:54 |

Edit: die een 40% of hoger netto inkomen bieden dan in Nederland en waar bij de werkloosheid hier lokaal 2,6% is. Met een vast arbeidscontract, waarbij de werkgever zelf kan ontslaan: Als dat nodig is.

Welk land is nu de Sufferd ???

duitse herder | 28-03-17 | 10:08 | + -9 -

Zolang de werkgever wordt gewurgd door de Nederlandse wetgever met zijn 64.000 wetten, die een magniet kwaliteit hebben, zullen de Nederlandse werknemers op de arbeidsmarkt worden verdrongen door de Polen en vrienden.

Verandering zal niet van de werkgever moeten komen maar van die regelisregeloverheid. De anno 1915 ambtenaaren.

Duitse Herder gaat ook deze week weer NL werkgevers in Noord Europa plaatsten. Die wel voor banen zorgen.

duitse herder | 28-03-17 | 09:54 | + -7 -

Goedkope arbeidsimport zal nooit voor een brede welvaart zorgen. En het zorgt ervoor, dat innovatie om efficiënter te gaan werken, op een laag pitje komt te staan.

kortebroek | 28-03-17 | 09:50 | + 60 -

De werkgevers zouden ook weer gewone salarissen kunne betalen in plaats van fooien. Dan komen de mensen vanzelf wel weer en zijn ze nog gemotiveerd ook.

sinar2 | 28-03-17 | 09:39 | + 72 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken