Wat kan Erdogan ons maken met economische sancties?

Niet bijzonder veel
Niet bijzonder veel
Heftig weekendje. Een heuse diplomatieke rel kort voor de verkiezingen. Erdogan en de zijnen hadden een halve fruitmand nodig om uit te leggen wat ze van Nederland vonden. Een fascistische bananenrepubliek waar je geen zaken mee moet doen. Dus riep de Turkse president op tot internationale sancties. Eerder dreigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken al met 'economische sancties'. Welke sancties de hoge heren in Ankara willen opleggen is nog onduidelijk, maar hoe zien de economische relaties tussen Nederland en Turkije eruit?Handelsoverschot
Nederland exporteert al jaren meer naar Turkije dan andersom. Het handelsoverschot neemt in de afgelopen jaren ook toe. Volgens de meest recente cijfers exporteerde Nederland voor €5,4 miljard naar Turkije (totale export=€427 miljard), terwijl voor €2,5 miljard (totaal=€383 miljard) aan goederen werd geïmporteerd. Nederland exporteert vooral chemische producten (medicijnen) en machines naar Turkije. Vanuit Turkije komen er vooral voedingswaren en kleding deze kant op.

turkijeexportimport.png

Toerisme
President Erdogan riep Nederturken op om met hun buren op vakantie te gaan naar Turkije. 'Wij zullen hen laten zien wat gastvrijheid is', aldus Erdogan. Zijn ietwat agressieve gastvrijheidspleidooi heeft de Turkse toeristensector hard nodig. Onder meer Nederlandse en Duitse toeristen laten de all-inclusiveresorts steeds vaker links liggen. De Turkse minister voor Toerisme liet deze week op een vakantiebeurs in Duitsland weten 'het beste jaar ooit te verwachten'. De voortekenen hiervoor lijken zo ongegrond, dat de beste man de Turkse variant van Comical Ali genoemd kan worden. Slechts 16% van de Duitsers zou overwegen om naar Turkije op vakantie te gaan en het aantal Duitse toeristen naar Turkije nam in het afgelopen jaar met 1 miljoen af. De Nederlandse reisbestedingen in Turkije namen in het eerste half jaar van 2016 met bijna 40% af tot €81 miljoen, het laagste niveau in tien jaar. Nederlandse reisorganisaties kunnen - uiteraard - nog niets zeggen over de eventuele impact van sancties of het zojuist aangescherpte reisadvies. Vooralsnog lijkt vrijwel niemand zijn reis naar Turkije te annuleren. Enkele maanden geleden liet Ryanair-baas Michael O'Leary zich wel ontvallen dat er vanwege 'politieke onrust' minder gevlogen zal worden op Noord-Afrika en Turkije. Zijn bedrijf zal meer toestellen richting de Spaanse en Portugese zon laten vliegen. Als gevolg van deze overcapaciteit verwacht hij dat de ticketprijzen richting die bestemmingen verder zullen dalen. Ergo, dankzij de politieke spanningen kunt u dit jaar goedkoop op vakantie naar Zuid-Europa.

Lira niet verder ingestort
De Turkse economie heeft het al een tijd te lijden onder de zwakke lira, die volgens Erdogan het gevolg is van speculerende valuta-terroristen. De centrale bank probeerde dit probleem vorig jaar al aan te pakken door de rente te verhogen. Tot groot genoegen van Erdogan overigens, die er zijn eigen economische theorieën op nahoudt. De recente diplomatieke rel is overigens te onbeduidend om invloed te hebben op de euro/lira-verhouding. Het relletje maakt uw eventuele vakantie in Turkije niet goedkoper langs de weg van een ineenstortende lira. Het verandert ook niets aan een ander probleem dat Turkije heeft. De kredietbeoordelaars hebben Turkije al enige tijd een sticker met 'junk' opgeplakt. Hierdoor kan het mediterrane land op de kapitaalmarkten alleen tegen een hele hoge rente lenen. Best problematisch gezien de grote hoeveelheid kortlopende schulden die moet worden geherfinancierd.

Weinig Turkse bedrijven in Nederland
Diverse Nederlandse bedrijven hebben recentelijk 'görüşünüz' tegen hun Turkse activiteiten gezegd. De beursgenoteerde vastgoedboer VastNed verkocht zijn portfolio met Turkse winkelpanden aan Turkse investeerders. De CEO was blij met deze uitweg want door de onrust zijn er volgens hem 'nauwelijks buitenlandse investeerders' in Turkije. Vorige zomer verliet C&A het land. Ook bouwbedrijf De Meeuw en technologiebedrijf KMWE keerden Turkije de rug toe. Toch lijkt dit een kleine beweging, aangezien er in totaal zo'n 2.000 Nederlandse bedrijven in Turkije actief zouden zijn, waaronder Rabobank, ING, Philips en fietsenmaker Accell (oa Batavus en Sparta). Het van oorsprong Nederlandse Vitol nam enkele dagen geleden een Turkse exploitant van tankstations over van een Oostenrijkse partij.

Andersom lijken er weinig Turkse bedrijven zich in Nederland te bevinden. Actuele cijfers ontbreken, maar in 2009 waren er zo'n 80 Turkse bedrijven in Nederland. Destijds waren dit vooral bedrijven in de bancaire sector en textielsector. Ook nu zijn nog enkele Turkse banken in Nederland actief op de spaarmarkt (waarop zij eerder hoge rentes boden). Overnames van Nederlandse bedrijven door Turkse bedrijven komen zelden voor. Ja, het bijna failliete Ballast Nedam werd door een Turks bouwconglomeraat overgenomen. Verkade belandde via een Brits bedrijf eveneens in de Turkse schoot, maar de investeringen van Turkse bedrijven in Nederland zijn beperkt.

Schot in eigen voet
Experts die in de Nederlandse media worden aangehaald zijn eensluidend in hun oordeel. Bij economische sancties wordt Turkije harder getroffen dan het beoogde doelwit. 'Als Nederlanders door een boycot of door angst en onzekerheid Turkije gaan mijden, snijdt het land zichzelf in de vingers', aldus het economisch bureau van ABN AMRO. Een Turkije-expert laat De Telegraaf weten dat hij verwacht dat meer Nederlandse bedrijven zich uit Erdogans land terugtrekken. Een woordvoerder van Netherlands Turkey Business Association verwacht dat Turkije vooral blaft, maar niet zal bijten. Iets wat voorlopig een juiste inschatting lijkt, aangezien minister Koenders nog helemaal niets heeft vernomen over Turkse sancties. Komt bij dat handelspolitiek een EU-bevoegdheid is. Eventuele economische sancties zullen dus niet alleen op bilateraal niveau besproken kunnen worden. Ondertussen roept de Europese Commissie Erdogan op om zijn toon te matigen. Of hij dat in aanloop naar het referendum over zijn (uit te breiden) bevoegdheden gaat doen, valt te betwijfelen. Mocht de Turkse economie volledig instorten, kan hij zich altijd nog beroepen op de papieren werkelijkheid van aangepaste statistieken.

Reaguursels

Inloggen

@Duifmans

Een dubbele nationaliteit is juist ideaal. Dan heb je de mogelijkheid om z'n paspoort af te pakken bij (zware) misdaden. Je mag iemand met slechts 1 paspoort niet stateloos maken.

Ik zie (net zoals Cowboy Henkie) het voordeel gewoon niet. Is er een voordeel te bedenken?

argumentumadpopulum | 14-03-17 | 14:25 | + -1 -

SansUnique | 13-03-17 | 15:49 | + 47 -

Erdogan mag rustig door de knieën, maar op het moment dat hij aan m'n broek begint te frunniken, dan is het afgelopen en krijgt hij gewoon een knietje op z'n gok.

little C | 14-03-17 | 12:20 | + 2 -

Cowboy Henkie | 13-03-17 | 23:31 | + 2 -
Ik kan prima functioneren met slechts één (Nederlandse) nationaliteit. Iedereen van boven de 18 móét een nationaliteit kiezen. Waar wil je wonen en je leven opbouwen? Qua AOW rechten kunnen we een regeling verzinnen wanneer mensen ervoor kiezen om Nederland te verlaten, want ze hebben tenslotte AOW rechten opgebouwd.
Waarom moet een derde generatie Nederlandse baby nog steeds de nationaliteit van het geboorteland van opa of oma meekrijgen? Wanneer houdt dit op?

Duifmans | 14-03-17 | 01:50 | + 13 -

Turkije is een derde wereldland, met 80 miljoen turken een nog kleiner bbp als wij met 17 miljoen, maw land van armoedzaaiers met een te grote mond. Gaat nog een grote vernedering worden voor erdolf als hij zijn excuses niet gaat krijgen en merkt dat hij geen enkel pressiemiddel heeft om ons ook maar ergens toe te dwingen.

Stijlloze nick | 13-03-17 | 23:39 | + 5 -

Sorry voor de typefouten, was nogal gehaast.

Cowboy Henkie | 13-03-17 | 23:32 | + 2 -

Steeds die roep om dubbele nationaliteiten te verbieden, wat een gelul.

In de eerste plaats gaan al die Turken dan hun Turkse paspoort inleveren want ze gaan hun opgebouwde AOW noet in de open haard gooien én ze krijgen hin Turkse paspoort toch zo terug als ze er om vragen.

Ten tweede heb je dan allemaal mensen die wel een Nederlands paspoort hebben, maar nog steeds met Turksevpaggen wapperen en zich 'Turks' gedragen. Dus je schoer er geen reet mee op.

Ten derde tref je dan ineens ook mensen die maast hin NL'se nationaliteit ook een Belgische, Zweedse of Britse bationaliteit hebben. Allemaal landen met mensen die gewoon heel normaal doen. Zowel mijn vrouw als dochter hebben meerdere nationaliteiten, ik weet waar ik over praat.

Dus, lieve mensen. Laten we de discussie over dubbele nationaliteiten gewoon beperken tot waar het werkelijk om gaat: wie in Nederland woont moet zich gedragen naar de Nederlansde normen, waarden en wetten.

Cowboy Henkie | 13-03-17 | 23:31 | + 0 -

Vroeger dacht ik dat de 'mentaal uitgedaagden' in Ermelo of Raalte zaten. De laatste jaren zie ik steeds meer dat ze werkelijk overal zitten en gewoon vrij rondlopen. En dan bedoel ik ook de mensen die het nodig vinden om voor een tientje voordeel naar Turkije te vliegen om daar in die all-inclusives te gaan zitten. Ik ken ze helaas maar gelukkig behoren ze niet tot mijn kennissenkring.

Het voordeel aan dit relletje is dat er weer eens heel veel naar de oppervlakte drijft en dat nemen we allemaal waar via twitter, periscope etc etc. Op dit soort momenten zou je de jaren 30 nog eens over willen doen met de technologie van vandaag. Dan ben je ze voor zeg maar, vroeger wist je pas dat het er een was tijdens of na het verraad.

Stonecity | 13-03-17 | 21:46 | + 0 -

De Turken zijn al eeuwenlang nationalistischer dan Nazi's. We hebben die Turken helemaal niet nodig. En de turken hier moeten we de keuze geven of je kiest voor Turkije of je kiest voor Nederland. Nog maar 1 nationaliteit. Ze mogen blijven, maar geen stemrecht meer, en geen andere priviliges en bij misdrijven stande pede veroordelen en het land uitzetten. Economisch gezien hebben we al helemaal niets aan die Turken. Het enige wat er vandaan komt zijn nep merk artikelen.

High-Roller | 13-03-17 | 20:53 | + 8 -

kapotte_stofzuiger | 13-03-17 | 16:50
Turkije zou wel twee keer extra nadenken om een NAVO-lid aan te vallen als ze dat zelf niet meer zijn. Zoals al vermeld is, is Turkije al jaren in oorlog met Griekenland. Zo gezellig binnen de NAVO.

frank87 | 13-03-17 | 20:43 | + 2 -

The_iron_boar | 13-03-17 | 20:05,
Phhh,heftig, maar ik heb een oude maroc in de buurt wonen die tulpen en narsissen in zijn tuin heeft en altijd vriendelijk gedag zegt, ook tegen mijn vrouw.
Negeer je dan zo iemand? Beetje gek,toch?

koekje erbij? | 13-03-17 | 20:23 | + 8 -

@Memek. Ik ga nog net iets verder in mijn passieve verzet. Ik eet bijvoorbeeld nooit meer voer van de shoarmatent. Ook niet na het stappen. Ik bestel geen eten bij zaken waar de kans bestaat dat een Turk of Marokkaan het komt brengen. Ik eet bijvoorbeeld ook geen pizza van Domino's of New York pizza, omdat ze halal-vlees verkopen. Ik eet niet bij SubWay, omdat ze in Engeland een 100%-halal formule exploiteren. Ik groet geen moslims, kijk ze niet aan, doe geen zaken met ze, negeer ze en als het even kan verneuk ik ze.

The_iron_boar | 13-03-17 | 20:05 | + 17 -

Raider Twix | 13-03-17 | 19:02
Dat is niet erg ondernemend.
Die kleding en dat fruit wordt gekocht door die miljoen klanten die in NL rondlopen.
Dus daar draaien duizend winkeliers op.
En het praatje mocht elders doorgaan, al vonden de andere landen voor de buhne ook dat het niet mocht. Dat is gewoon verstandiger.

Atlas Shruggs 10 | 13-03-17 | 19:45 | + -8 -

Fifty shades of grey wolves....

Mauguio | 13-03-17 | 19:31 | + 0 -

The_iron_boar | 13-03-17 | 18:05 |

Een schaap moet in het voorjaar geschoren worden. Dus een hogere prijs.

duitse herder | 13-03-17 | 19:23 | + -3 -

Want in alle omringende landen mocht de Turkse minister zijn flutpraatje houden, behalve in NL.
Atlas Shruggs 10 | 13-03-17 | 18:36 | + 0
-
Duitsland, Oostenrijk en Nederland verboden het.
-
Geen Turkse kleding of fruit meer kopen. Veel meer exporteren ze niet naar NL.

Raider Twix | 13-03-17 | 19:02 | + 3 -

De echte Stolwijker | 13-03-17 | 17:37
Het geeft inderdaad te denken dat Denk de enige partij is die nadenkt over ondernemersbelangen.
Want in alle omringende landen mocht de Turkse minister zijn flutpraatje houden, behalve in NL.
En in die landen heb je net zo goed verkiezingen.
Dus is hun premier nou zo slim of is die van ons zo dom?

Atlas Shruggs 10 | 13-03-17 | 18:36 | + -24 -

Turkse en Marokkaanse producten in supermarkten worden door mij zoveel als al mogelijk is geboycot.
Dat doe al sinds die achterlijke hoofddoeken in de supermarkten Israëlische producten aan het "brandmerken" zijn.
Geen Maroc sinaasappels, dingen als druiven, dadels en vijgen ook niet, en de video Turks Fruit heb ik meteen in de kliko gegooid. Turkse bakkers, slagers, groenteboeren en pizza/kebab zaken mogen hun spul ook fijn in hun schurftige poeperd stoppen.
Het enige bijkomende voordeel van het markeren van Israëlische producten is dat ik nu niet meer hoef te zoeken.

Memek | 13-03-17 | 18:28 | + 31 -

Toerisme en kleding via Turkije, soit. Wat wél belangrijk is: Turkije is doorvoerhaven naar Europa/Westen vanuit landen met 70% van 's Werelds oliereserves (1). Verder kent Amsterdamse Zuidas allerlei vage/vriendelijk ogende B.V.'s, waarmee olie- en gasleidingen worden aangelegd, in Turkije, vanuit Rusland, e.a. (2,3). Bezetting Krim door Rusland, chaos in Midden-Oosten, IS, 9/11, geen uitwassen van Islam, maar van geopolitieke (olie)belangen en bijkomende chantagestrategie (4).

1. southfront.org/analysis-oil-and-gas-p...
2. www.nytimes.com/2015/01/22/business/i...
3. www.bloomberg.com/research/stocks/priv...
4. www.nytimes.com/2016/04/16/world/midd...

Schwanz | 13-03-17 | 18:20 | + 5 -

kapotte_stofzuiger | 13-03-17 | 16:50 | + 3 -

Turkije en Griekenland? Die hebben nog steeds een koude oorlog over cyprus.

bamitoren | 13-03-17 | 18:05 | + 2 -

@Duitse herder. Wie verkoopt er nou een schaap zo aan het eind van de winter? Of is dat in Denemarken wel normaal en economisch gezien handig? Was het niet beter geweest dat beest voor de winter te verkopen, zonder dat het op stal heeft moeten staan, daardoor gewicht is verloren en bijgevoerd moest worden. En het duurt nog even voor ze geschoren moeten worden.

The_iron_boar | 13-03-17 | 18:05 | + 10 -

Voor een heleboel Turken deugt het natuurlijk allemaal niet in Nederland. Maar ze weten wel dat ze hier in Nederland veel beter af zijn dan in Turkije. Wij moeten veel meer eisen gaan stellen en dubbele nationaliteiten verbieden.
Een heleboel Turken blijven tot in generaties lang Turk in Nederland en wonen hier in een parallelle Turkse samenleving. De enige reden dat ze hier blijven wonen is omdat de Nederlandse overheid veel beter voor ze zorgt dan de Turkse overheid.

Duifmans | 13-03-17 | 17:43 | + 26 -

Atlas Shruggs 10 | 13-03-17 | 17:32 |
Dan hou je dus DENK over.

De echte Stolwijker | 13-03-17 | 17:37 | + 1 -

duitse herder | 13-03-17 | 17:23 |
Eén schaap. Misschien met een advertentie op Markedsplads. Of een houten bord langs die lange, rechte weg, met daarop met verfstreken "får til salg".
En toen verscheen er nog een Turk in het verhaal. En de deal ging ook nog eens niet door.
Het is vandaag een beklagenswaardige dag op het Deense platteland.

De echte Stolwijker | 13-03-17 | 17:36 | + 17 -

Ik maak me best zorgen welk land Mark Rutte morgen onder de bus gaat gooien om de een of andere flutreden als een TK zeteltje.
Want als 400 jaar handelsbetrekkingen en miljarden exportvolume er niet toe doen, dan weet je als ondernemer dat je premier jou ook zo voor de bus gooit.
Als ondernemer stem je dus niet op de VVD.

Atlas Shruggs 10 | 13-03-17 | 17:32 | + -18 -

Ik heb momenteel een schaap te koop. Kreeg een reactie van een Turk... who else. Bood 4 tientjes op voorwaarde dat hij het beest hier mocht slachten. Hij bedoelt dus: ik neem het vlees mee en jij mag het kadaver en de rotzooi opruimen. Ze zijn allemaal hetzelfde...

duitse herder | 13-03-17 | 17:23 | + 13 -

AOW en andere uitkeringen met 50% verlaging als deze worden uitgevoerd naar Turkije. Daarnaast moet iedere Nederlander snappen dat een vakantie naar Turkije echt wel behoorlijk gevaarlijk is. De kans op een terroristische aanslag is groot, heel groot. Dus je bent wel gek als je er naartoe wil.
Kijken of ze nog zo'n grote waffel hebben als de kapitaal inflow met 80% opdroogt.

WatZalIkErvanZeggen | 13-03-17 | 17:21 | + 14 -

@Abject | 13-03-17 | 16:41
Turkije uit de NAVO wordt lachen, willen ze de volgende morgen in Athene gaan koffie te drinken.

kapotte_stofzuiger | 13-03-17 | 16:50 | + 7 -

Ik zou het op prijs stellen als onze defensie-industrie haar samenwerking met de Turken op zou zeggen, die technologie-licenties gaan ze echt niet respecteren als Turkije de NAVO de rug toekeert, dan jatten ze, gelijk de Chinezen, alles wat los of vast zit, om het schaamteloos te kopiëren, en vervolgens door te verkopen aan de Arabieren.

Het zou nog beter zijn als ze Erdogan om zeep hielpen, en de restanten van het seculiere Turkije de kans boden om de controle over het land terug te krijgen voor er echt geen weg terug meer is, en wij ons gedwongen zien om miljoenen Sudeten-Turken te repatriëren teneinde niet onder de voet gelopen te worden.

Abject | 13-03-17 | 16:41 | + 14 -

@fleurtje | 13-03-17 | 16:13 |
Mooie gedachte maar gaat niet gebeuren want hij kan de uitkeringen niet betalen...

loze stijl | 13-03-17 | 16:25 | + 10 -

Als we verbieden dat Turken hun uitkering naar Turkije overmaken dan hebben ze geen cent meer om hun kont te krabben.

watergeus | 13-03-17 | 16:20 | + 34 -

Ik stel voor dat we de vele lege vliegtuigstoelen richting Turkije eens niet met all-in toeristen vullen maar met AKP Turken. Doei doei

GerMonster | 13-03-17 | 16:19 | + 44 -

Dat hij uit boosheid maar alle Turken terughaalt naar Turkije.

fleurtje | 13-03-17 | 16:13 | + 77 -

Erdogan slaat wat wild om zich heen. Het schijnt dat bij de huidige peilingen 57% niet voor zijn referendumvoorstellen kiest. De Turkse gemeenschap in Europa, 7 miljoen zielen, steunt in meerderheid Erdogan's AK-partij. daarom wil Erdo ook zo graag campagne voeren in Europa, dat kan hem nèt de balans in zijn voordeel doen omslaan. Ondertussen heeft Turkije vandaag ook een visumvrije deal met, jawel, Oekraine gemaakt. Kunnen 'overtolligen' de Kiev-route nemen als de EU hier niet goed oplet, hetgeen zomaar zou kunnen.

Turkije heeft de Turkse gemeenschap in Duitsland (3 tot 4 miljoen) en Nederland (0,4 miljoen) zowel politiek als economisch gewoon nodig om te overleven, net zoals een tijdje geleden de Russische toeristen. Uiteindelijk ging hij ook voor Poetin door de knieën. Kortom, hij draai wel bij, maar pas na stoere taal. Laat hem maar even uitrazen. Moeten we dus boven staan. Maar niet toegeven.

SansUnique | 13-03-17 | 15:49 | + 51 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken