BAM. 127 Groningers krijgen schadevergoeding van de NAM

Wegens geestelijk lijden
Wegens geestelijk lijden
De NAM moet niet alleen betalen voor verzakkingen en scheuren en lappen als een huis aantoonbaar in waarde is gedaald door de gaswinning in Groningen. Ook de scheuren in de ziel van de Groningers moeten financieel worden gecompenseerd. Dat heeft de rechter in Assen vandaag bepaald (pdf). In een zaak die door 127 Groningers was aangespannen oordeelde de rechter dat in het gebied Groningenveld een situatie is ontstaan waarin de NAM een ernstige inbreuk maakt op het recht op een ongestoord woongenot. Veel bewoners van dit gebied zeggen 'gevoelens van onveiligheid, angst, onzekerheid en onrust' te ervaren. De overlast overschrijdt 'gezien de aard, de ernst en de duur daarvan de grenzen van hetgeen eisers in het maatschappelijk verkeer als "gewone" hinder hebben te accepteren. NAM, die deze onrechtmatige overlast als exploitant van Mijnbouwwerken heeft veroorzaakt, is daarom (...) aansprakelijk voor de schade die inwoners daardoor lijden', klinkt het besluit. Een ander opvallende conclusie is dat de Staat niet aansprakelijk wordt gehouden voor de schade. Dat komt doordat de Groningers niet hebben kunnen onderbouwen dat ze geen schade zouden hebben geleden wanneer de Staat de gaswinning had beperkt. De Staat wordt wel onzorgvuldig handelen in de periode van januari 2013 tot en met december 2015. Waarom die periode? Vóór die tijd was de formule gaswinning=aardbevingen niet algemeen bekend namelijk, sindsdien wel (hoewel). De NAM is als exploitant verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning, niet de Staat. Goed. Hoeveel kost het om een door aardbevingschade veroorzaakt geestelijk lijden af te kopen? Dat wordt in een vervolgprocedure vastgesteld, maar tegen Nu.nl loopt de advocaat van de eisers vast op de zaken vooruit: van €3k tot €30k per persoon. Dat is dus maximaal €3.810000 in totaal. Niet een bedrag om steil van achterover te slaan, maar desondanks een volgende klap voor de NAM, dat zegt de uitspraak te gaan bestuderen. En wat de gedupeerden straks met het geld gaan doen, mogen ze uiteraard helemaal zelf weten.

Reaguursels

Inloggen

De Groningers wilde in ca 1980 zich afsplitsen van Nederland. Het gevonden gas is per slot van hun. De staat heeft miljarden aan hun gas verdiend is de gedachte van de Groninger en moet nu dan maar betalen. Het moet niet gekker worden. Ik stel voor de gehele provincie platschuiven gelijk aan Calais in Frankrijk en dan een muur eromheen betaald door de Groningers. Alle leegstaande AZC zijn een mooie vervanging voor ze.

bigstone | 02-03-17 | 10:32 | + -7 -

Als overheid zijnde, die miljarden heeft verdiend aan dat gas, heb je een zorgplicht. je moet dan, net als bij de vuurwerkramp in Enschede destijds pal voor je burgers gaan staan en netjes over de brug komen met schadevergoedingen (materieel en immaterieel).... Oh wacht.

Betweetert | 02-03-17 | 08:18 | + 2 -

@Raider Twix | 01-03-17 | 20:17 | + 0 -

Als er al een opkoopregeling zal komen, is het de vraag wat ze gaan betalen.
Grote kans dat ze dan gaan voor zoveel% van de WOZ.
De WOZ is al zo'n 50k lager dan de hypotheek (en dan zijn er zat mensen die telkens bezwaar aantekenen om 'm nog lager te krijgen)

Als je dan dus van de toko af zou zijn, met een restschuld van veel, dan moet je nog elders een huis zien te vinden.
Huren is veelal duurder dan de hypotheeklasten nu zijn en koop is dus voor een veel hoger bedrag, of in een tokkie-wijk. Even daargelaten dat er nog de vraag is of we met de nieuwe regels wel een veel hoger bedrag zouden kunnen krijgen (en of je dat moet willen).

Maar goed, best kans dat er een aantal zich laten uitkopen en dan kom je dus in een wijk terug die niet meer je wijk was die je had. En de enigen die hier woningen opkopen zijn huisjesmelkers die ze volstouwen met tijdelijke arbeiders (generaliserend gezegd; Polen)
8 Polen in 1 woning, a 300 - 400 euro per maand pp. Dat levert na 5 a 6 jaar de koopprijs op. Dus als die lui voor een habbekrats die compleet herbouwde huizen opkopen die leeg staan, dan krijg je dit soort lui erin. Geen onderhoud kan een huis best wel 6 - 8 jaar hebben en dan verkopen ze de boel weer - compleet uitgewoond en mensen met geen enkele sociale binding met de wijk.

En dan te denken dat bouwen volgens de NPR-norm nog steeds wil zeggen dat je huis total-loss is bij een klap van 5.0, alleen dat ze verwachten dat er maar 1 dode valt per 100'000 inwoners... per gebeurtenis. (N.B. je moet niet uitgaan van de Richter-schaal, maar van de grondversnellingen en die zijn nu al aanzienlijk)

Gijsie | 01-03-17 | 21:35 | + 1 -

"De Staat wordt wel onzorgvuldig handelen in de periode van januari 2013 tot en met december 2015. Waarom die periode? Vóór die tijd was de formule gaswinning=aardbevingen niet algemeen bekend namelijk, sindsdien wel"
-
De staat en de NAM wisten drommels goed dat de bodem zou dalen. Alleen dat is geheim gehouden. En mensen die bodemdaling voorspelden, werden als gekken neer gezet. Nu mogen ze dokken. Alsnog.
-
Bouwbedrijven zouden NU nog niet aardbeving bestendig bouwen, omdat de wettelijke eisen hiervoor welliswaar bestaan, maar niet in een bouwbesluit zijn opgenomen. Of iets dergelijks.
En nog gefeliciteerd hiermee.
Neem een Duits bouwbedrijf in de arm, die verneukt je niet zo.
-
Gijsie | 01-03-17 | 19:07 | + 3 -
-
Lang verhaal kort: huur een deskundige, stel een schaderapport op. Mik het bij de NAM naar binnen met de eis: betalen.
De NAM zegt dan: ik betaal niet.
En jij zegt dan: tot ziens bij de rechter.

De NAM of dat verneuk bedrijf CVW, is een professioneel bedrijf. Daar leg je het tegen af. Dus gewoon de schade bij de rechter eisen, verkopen dat huis (aan de NAM eventueel) en elders gaan wonen.

De NAM (en de staat) liegen sinds 1959. Dus gewoon geld halen en weg wezen. Buiten mijnbouw gebied gaan wonen.

Raider Twix | 01-03-17 | 20:17 | + 2 -

@omineuze omnipotent | 01-03-17 | 18:45 | + -1 -

Wat een ongelooflijk kortzichtige reactie.

Kijk eens deze documentaire op RTVnoord (op 4 maart op 2Doc, na veel aandringen toch nog voor de verkiezingen) www.rtvnoord.nl/tv/programma/10310/De-...

En voor de beeldvorming: Inmiddels zijn er ongeveer 500 woningen volledig doorgerekend (en nog 1000 zitten in de procedure) en de score is 100% van de woningen voldoet niet aan de NPR. Let wel, die normering is na veel afdingen door de NAM er gekomen.
Van die 1000 woningen die nog niet helemaal de procedure hebben doorlopen is mijn woning er ook een en we weten al wel dat de dingen die niet voldoende zijn dusdanig veel zijn dat we hoe dan ook een tijd uit de woning zullen moeten. Ofwel voor platgooien en complete herbouw, of herstel. Echter de eerste geluiden zijn dat herstel bestaat uit complete vloer eruit en vanuit de kruipruimte de fundering oplappen en een complete staalconstructie om de woning heen, dus ook voor de ramen langs en mogelijk ook op wat punten in het huis.

Let wel, dit zijn woningen die eerst niet in aanmerking kwamen voor inspectie, omdat ze niet als zwak werden geacht.

Maar verder gewoon blijven volhouden dat er hier in Groningen geen probleem is en dat men in Groningen niet moet zeuren en dat alles tussen de oren gelobbyd is door milieuclubjes.
Mensen hier hebben soms meters aan dossiers van communicatie met de Nederlandse Aardbevingen Maatschappij. Je zit als complete leek tegenover een partij die alle tijd, middelen en kennis heeft en die paar die wel een overeenkomst hebben, mogen er niet over spreken.

Gijsie | 01-03-17 | 19:07 | + 10 -

Alternatieve rechtspraak. Is er daadwerkelijk iemand die fysieke schade heeft door de trillingen tot nu toe? Nee. De enige fysieke schade is door de stress van de angst. En dat is ook de claim. En wie heeft de angst veroorzaakt? Milieuclubjes die verdienen aan Armageddon verkopen (zoals er alle eeuwen clubjes zijn die dat verdienmodel gebruiken).
Ergo, angst aangepraat door groene junta, dus zijn deze aansprakelijk voor de stress. Als er echte fysieke schade door de winning komt, kun je nam en de staat aanklagen.

omineuze omnipotent | 01-03-17 | 18:45 | + -8 -

In de brief van Zaanstad staat letterlijk . U moet zelf zorgdragen voor onderhoud /verzorging van uw fundering zo ook zelf zorgdragen van het juiste grondwaterpeil onder uw huis. Funderings-herstel alleen is al ca 50K plus de schade aan de muren. Oja en geestelijke schade. Niemand krijgt hier iets.

bigstone | 01-03-17 | 18:00 | + -8 -

In elk geval is het terecht dat mensen die er al langer woonden en aantoonbaar schade hebben vanwege de gaswinning vergoed worden voor de geleden schade.
het hele steekspel over wanneer wel, niet en wie dan anders verantwoordelijk was en wat men wel niet had kunnen weten is puur juridisch steekspel waarvan de bewoners de dupe zijn.
We hebben miljarden aan gas verdiend. de staat verkocht ons gas voor een veel te lage prijs aan veel andere landen en verspilde de verdiende centen aan allerlei sociale (PVDA) idealen waardoor men in Noorwegen spreekt van de Hollandse ziekte.

Het is de bewoners niet aan te rekenen dat Nederland de winsten niet heeft gestoken in een groot beleggingsfonds zoals Noorwegen wel deed in plaats van verspillen aan de meest idiote subsidies, regelingen waardoor iedereen de WW in kon of afgekeurd kon worden, en bergen aan steun aan vele landen voor de meest uiteenlopen projecten waarvan we vaak niets meer terug zagen.
Het Noorse fonds bevat nu ook meer dan 150% van het Noorse BBP. Het Noorse fonds is het grootste Sovereign Wealth Funds ter wereld. Opgericht in 1990, dus veel later dan dat wij al verdienden aan ons gas en nu ca 855 miljard euro in de pot.
Wanneer Nederland 75% van de verdienste ook in een dergelijke belegging had gedaan hadden we nu al jaren in periodes van een slechte economie van de winst allerlei goede zaken van kunnen betalen en in goede economische perioden onze staatsschuld aflossen.
IN 1970 had Nederland nog geen staatsschuld. we hebben socialistisch ermee gesmeten en laten de inwoners die hun huizen naar de knoppen zien gaan zwemmen, lekker Nederlands net doen alsof men als staat er niets aan kan doen.

Moneytron | 01-03-17 | 17:54 | + 14 -

Belachelijk en absurd deze vergoedingen. De Groningers krijgen nu als enige ooit in het hele land een vergoeding. Vanwege schade? De rest van Nederland zal nooit een vergoeding zien maar mag dit wel betalen. Zelf woon ik in Zaanstad duizenden woningen zijn door lekkende riolen (dus verlaagde grondwaterstand) beschadigd resultaat:verrotte palen en vele scheuren, oorzaak geen onderhoud door de gemeente maar wel kennis van de problemen. Niemand kan iets claimen. De mijnen in Limburg heeft ook veel ellende veroorzaakt maar er is nooit iets vergoed. zo zijn er ontelbaar veel schade of waarde vermindering gevallen. Nooit word er iets vergoed. Waarom waarom nu wel??

bigstone | 01-03-17 | 17:36 | + -10 -

De rechtbank vind dat de staat onvoldoende deelneemt aan het maatschappelijk verkeer om verantwoordelijk te worden voor de schade. Honderden miljarden aan aardgasbaten over een halve eeuw is dus onvoldoende. Een delfstoffenwinning vergunning afgeven is onvoldoende. Pas december 2015 met een bouwnorm komen over aardbevingsbestendig bouwen is onvoldoende. De staat heeft tien keer zoveel verdiend aan die gasbel dan Shell & ExxonMobile samen. Als je kunt graaien, kan je ook betalen.

Feynman | 01-03-17 | 16:34 | + 9 -

Mijn god. Wat een onzinartikel.
Ik zou zeggen, verdiep je eerst in de materie en de uitspraak voordat je je aan dit soort riooljournalistiek waagt, van den Enden.

Amstel | 01-03-17 | 16:14 | + 7 -

kan je nu ook claimen voor minder/geen woongenot omdat er een gezinnetje van 8 verrijkers naast je is komen wonen op uitnodiging van de linkse overheid
en dat je woongenot helemaal verdwenen is en de veiligheid van je dochter-- moet je die maar thuis houden
Hoe zou dat worden bekeken door een verijkende rechter

henk voedselbank | 01-03-17 | 16:10 | + 3 -

Dit is een stuk, geschreven door iemand die echt geen enkel verstand van zaken heeft, zichtbaar geen zin had om zich erin te verdiepen en daar nog trots op lijkt te zijn ook.
Waar moet ik beginnen om bovenstaande onzin te weerleggen? Bij het feit dat de rechter een principe-uitspraak heeft gedaan in plaats van daadwerkelijke schadevergoeding toe te wijzen? Dat er dus geen sprake is van "127 Groningers die schadevergoeding krijgen"? En dan het niet terzake doende linkje over de bestemming van de schadevergoeding? Dat bovendien gewoon is ingestoken door valse propaganda van de Shell?
Soms is de onzin te erg, te veel, te stuitend, om te weerleggen. Laat ik het er maar bij houden dat ik zelfs Van den Enden niet toewens dat zijn kinderen niet meer durven te gaan slapen uit (al dan niet irrationele) angst voor een instortend huis, midden in de nacht.

De echte Stolwijker | 01-03-17 | 16:06 | + 22 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken