Trump-adviseur: Duitsland speelt vals met euro

Und jetzt?
Und jetzt?
Je kunt van alles vinden van Trump en zijn gezelschap, maar het is geen dag saai. Vandaag geeft Peter Navarro, chef van de onlangs opgerichte handelsraad NTC, in Financial Times (£) Duitsland een veeg uit de pan. Onze oosterburen zouden de lage euro, die Navarro de 'implicit Deutsche Mark' noemt, gebruiken om goedkoop te kunnen exporteren. De lage eurostand wordt mede veroorzaakt door de aanhoudende crisis in zwakkere eurolanden. Duitsland verdient dan ook over de rug van de Verenigde Staten en zijn Europese partners, redeneert Navarro. Nu is deze conclusie niet nieuw. Zowel de Amerikanen, de EU en het IMF bekritiseren al enige tijd het Duitse handelsoverschot. Sterker nog, eigenlijk zouden de Duitsers door de EU beboet moeten worden voor hun structureel te hoge handelssurplus. Voornoemde instituties hebben Duitsland in het verleden dan ook opgeroepen om het handelsoverschot aan te pakken. Bijvoorbeeld door de binnenlandse vraag te stimuleren, waardoor andere landen meer spullen naar Duitsland kunnen importeren. Heeft allemaal geen zin gehad, dus nu zoekt Navarro de directe confrontatie. Trump&Co zien de EU als vehikel voor Duitse belangen. De vraag is wat Navarro aan het Duitse handelsoverschot kan doen? Monetair beleid is een zaak van de Fed en niet van de National Trade Council. Wel zinspeelt de NTC-chef op het einde van TTIP. De nieuwe Amerikaanse regering is op zijn zachtst gezegd geen fan van multilaterale verdragen, maar doet liever een-op-een zaken met andere landen. 'The German structural imbalance in trade with the rest of the EU and the US underscores the economic heterogeneity [diversity] within the EU — ergo, this is a multilateral deal in bilaterale dress'. In de ogen van Navarro is TTIP een verkapt bilateraal verdrag ten faveure van EU-grootmeester Duitsland. Dat lijkt dus een definitief einde voor TTIP, wat de Duitsers overigens al eerder concludeerden. Blijft natuurlijk de vraag over: heeft Duitsland eigenhandig omlaag gemanipuleerd? 'Zeer onwaarschijnlijk', luidt de consensus onder economen. De oorzaken voor de veranderende EUR/USD-verhouding in de laatste jaren zouden, naast de invloed van zwakke eurobroeders, liggen in rentestijgingen door de Fed, een aantrekkende Amerikaanse economie, het onderhand eeuwigdurende opkoopprogramma van de ECB (vinden de Duitsers stom) en een stijgende Amerikaanse olieproductie in de VS. Nu is het natuurlijk de vraag of Navarro boodschap heeft aan deze 'alternatieve feiten'.

Reaguursels

Inloggen

En Hitler kijkt vanuit de hemel tevreden neer op het vierde rijk

GertJohan | 01-02-17 | 23:14 | + 1 -

Helder Groentje | 31-01-17 | 20:34 | + 15 -
-
www.nu.nl/economie/3500630/nederlandse...
-
Fout. Nederlandse export daalt:
De export kromp in april 2,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het CBS vrijdag.
De laatste keer dat de export kromp was oktober 2011. Sinds 2009 was de krimp niet zo sterk.

Er is nog wel een stevig handelsoverschot van 3,5 miljard euro. Maar dat overschot kromp wel met 0,4 miljard euro ten opzichte van april 2012.

Raider Twix | 01-02-17 | 19:40 | + 0 -

Het komt straks nog zover dat Duitsland weer herstelbetalingen moet verrichten. Dit experiment begint bizarre vormen te krijgen.
Bill Cosby | 31-01-17 | 20:34

Voor het leed dat Duitsland heeft veroorzaakt is het bedrag dat ze hebben betaald nog niet eens een fooi. Ik had land geëist maar de regering wees dat af.

js58 | 01-02-17 | 18:13 | + 0 -

Das Kapitaal: "Blijft natuurlijk de vraag over: heeft Duitsland eigenhandig omlaag gemanipuleerd? 'Zeer onwaarschijnlijk', luidt de consensus onder economen."

Het tegendeel is waar. De meeste economen en vooral ook politicologen gaan er vanuit dat dit precies is wat er gebeurd. Degenen die door de overheid gesponsord worden zullen dat niet openlijk stellen, maar achter de voordeur is de meerderheid wel van mening dat de Duitsers de economische ellende in Zuid Europa cultiveren.

PeuterLeider | 01-02-17 | 17:43 | + 0 -

Kijk, daarom was ik dus al gelijk voor Trump, toen de rest van NL hem nog wegzette als gestoorde gek en kansloos om te winnen (ook velen op GS in begin, die 'm nog niet kenden). Tijdens de rallies passeerden heel wat onderwerpen de revue. En voor mij waren de belangrijkste punten dat hij het de EU moeilijk zou gaan maken (geld voor leger vragen, vrede met Rusland prefereren, Trump die negotiate met Timmerfrans en consorten, haha, zie je het voor je? ;-) en daarnaast dat hij de Golfstaten zou gaan dwingen de vluchtelingen op te nemen.
.
MAGA gaat ons misschien wel wat geld kosten (lees onze regeringen), maar geplukt worden we toch al, dit gaat ten koste van vele linkse hobbies en draagvlak voor het k(n)ut(sel)-project. Als er maar lang genoeg gerammeld wordt aan de EU dan valt het vanzelf wel een keer uit elkaar, dat gebeurt namelijk altijd bij gebouwen die geen goede fundering hebben, en laat Trump nu toch ook met zijn bouwbedrijf alles weten over funderingen.

Lyin Ted | 01-02-17 | 01:29 | + 6 -

Geen nood! Ik heb de oplossing voor het Amerikaanse handelstekort en het daarmee samenhangende Duitse, Chinese, Mexicaanse, etc. etc. etc. -overschot. We schaffen gewoon de USD als reservevaluta af. In de luchtvaart werkt men vaak met veel verschillende valuta. Om het begrijpelijk te houden, heeft men de NUC uitgevonden: en.wikipedia.org/wiki/Neutral_unit_of...)

We maken van de NUC een echte valuta, en wel de reservevaluta. Er komt een Centrale Bank van de Wereld (niet te verwarren met het IMF of de Wereldbank). Amerikanen kunnen dan niet meer schaamteloos de geldpers laten draaien en onbeperkt importeren. Het handelstekort verdwijnt dan vanzelf!

Wat zegt u, meneer Navarro? Niet zo'n goed idee? En waarom zit er eigenlijk een rood stipje op mijn voorho

Huisregelneef_III | 01-02-17 | 00:44 | + 0 -

duitsers hebben geen gun-factor.

ze hebben de beste industrie, bouwen de mooiste autos, zijn efficient en hebben een fantastische economie. Vervolgens wordt hun door hard werken bereikte succes door een stel door belasting centen betaalde bobo's bekritiseerd. ze moeten wegens succes gaan betalen. het ultimie socialisme. en das kut.

Ir. Wilhelmus | 01-02-17 | 00:05 | + 4 -

DatInternetDingetje: eindelijk iemand de de EU begrijpt. Voorbeeld: de lobbyisten van de duitse autofabrikanten hebben zelf om de extreem hoge (milieu) eisen gelobbied om o.a. Amerikaanse autoimport te weren. Zelf wisten de lobbieende fabrikanten hoe ze die eisen konden omzeilen met de software. Nederland gooit er nog een schepje boven op met met extra belastingen die bv amerikaanse auto's nog extea belasten (ga eens een buick enclave of nieuwe mustang in NL kopen, je valt van je stoel).

De EU gemeenschappelijke markt draait om de consumentenprijzen zo hoog mogelijk te krijgen (deel van de btw inkomsten van se landen is voor Brussel, naast het hoge aandeel van Brussel in de invoerheffingen) en de drempels van import zo hoog mogelijk te krijgen om de belastinginkomsten voor Brussel te maximaliseren om zoveel mogelijk landen met Brussels geld erbij te kopen. Brussel is ongeveer de commercieelste organisatie ter wereld en daarnaast een grote (belasting) ponzi.

Logisch dus dat Trump zsm Uk wil inlijven met een verdrag !

Tee Of Cup | 31-01-17 | 23:42 | + 2 -

De Duitsers zijn sowieso erg goed in het buiten de deur houden van auslander producten.. We hebben de EU met alle overkoepelende regeltjes, maar de Duitsers leggen daar nog een woud van regeltjes overheen wat je zowel als baussenlandse onderneming als Deutsche unternehmen moet respecteren, alleen om de een of andere reden betaald die Deutsche onderneming heel veel minder voor de certificaten dan de baussenlanders.

EU, m'n reet!

DatInternetDingetje | 31-01-17 | 22:47 | + 6 -

TuurlijkNiet | 31-01-17 | 22:22 |
De USA wil zijn aandacht verplaatsen van het Atlantische theater naar het Pacifische theater, wegens de steeds groter wordende Chinese dreiging. Daarom vindt Trump terecht dat Europa zijn eigen boontjes maar eens een keer moet doppen.
Ik weet nu al wat de eerste boodschap van Trump aan Rutte (of zijn opvolger) zal zijn; "Defensiebudget binnen 4 jaar naar de 2,0% BNP, or else".
Kortom, dat wordt het defensiebudget bijna verdubbelen van de huidige circa 8 miljard naar 16 miljard, binnen 4 jaar. Het volk zal nog verdere lastenverzwaringen om dit te bekostigen niet accepteren. Die 8 miljard zal bezuinigd moeten worden door flink te snoeien in de linkse hobby's van sinterklazen als Koenders, Ploumen, Bussemaker, Asscher, Klaver, Roemer en c.s.
Uiteindelijk zal de wal het schip keren, maar het zal een flinke strijd worden waarbij de polarisering nog flink opgevoerd zal worden.

JackRyan | 31-01-17 | 22:39 | + 6 -

@Helder Groentje: Ja, zie jij Rutte al onderhandelen met Trump. Als het al zover komt, dan gaat Rutte volledig gestript worden door Trump. De VS heeft nu een zaken kabinet, en heel erg veel politci hebben nog nooit echt bij een bedrijf gewerkt. Een bedrijf als voor de gemiddelde politici hetzelfde als vrouwen voor Nerds. Je hebt er wel over gelezen en gehoord, maar ervaring heb je er niet mee.

En bij dergelijke onderhandelingen helpt het nou niet echt als je continue een grijns op je smoel hebt. IK weet al hoe zo'n gesprek tussen Rutte en Trump eindigt: Rutte roept iets in de trant van 'Doe eens normaal man' en Trump eindigt met 'Not gonna happen'..

Een tijd geleden las ik dat als de VS zijn importheffingen zou verhogen dit 4000 Nederlandse banen zou gaan kosten. Stel je nou voor dat Nederland weer onafhankelijk van de EU import heffingen zou kunnen heffen en de EU heffingen verdubbeld. Hoeveel Amerikaanse banen denk je dat daarmee zouden verdwijnen. Nederland is voor de VS geen belangrijk handelsland, maar andersom is dat wel zo. En Trump weet precies wat de waarde van de VS is op de globale handelsmarkt. Trump is na het opzeggen van TPP nu al weer aan het onder handelen met Japan en Zuid Korea..

Zelfde met de NATO. Kan de EU wel roepen dat Trump het belang van de NAVO wel inziet, maar het gaat Trump niet om de belang van de NAVO, maar het feit dat de VS zo'n 75% van de rekening moet betalen. In 2016 betaalde de Europa in totaal 282 miljoen dollar aan de NATO, De VS legde in zijn eentje 757 miljoen dollar neer. En Trump wil daar meer balans inbrengen. Vooral Duitsland en Frankrijk zouden te weinig bijdragen op basis van hun bruto nationaal product..
(bron: www.nato.int/nato_static_fl2014/assets...)

Daarnaast vond Trump de JSF te duur, dus krijgt nu korting. Heeft Nederland al om diezelfde korting bij Martin Lockheed gevraagd? Nope!

TuurlijkNiet | 31-01-17 | 22:22 | + 9 -

Het verschil tussen noord en zuideuropa is te groot.

rosher | 31-01-17 | 22:15 | + 4 -

accijnstoerist | 31-01-17 | 21:53 |
Juist daar zit ook mijn enige punt van scepsis voor het voorstel van Baudet, hoe ga je garanderen dat het een echt onafhankelijk onderzoek wordt? Is niet zo eenvoudig, gezien de huidige verhoudingen binnen het parlement, met alleen de PVV als partij met serieuze kritiek op de euro.

JackRyan | 31-01-17 | 22:11 | + 5 -

Einde TTIP?
MOOI!

negen | 31-01-17 | 22:09 | + 8 -

Eerst alle voors en tegens eerlijk en duidelijk op een rijtje zetten middels een uitvoerig onderzoek, om vervolgens het volk goed geïnformeerd een keuze te laten maken. Wie kan daar nou iets op tegen hebben?
JackRyan | 31-01-17 | 21:30 | + 1 -

Dat wordt dan weer maanden nepnieuws van het eu-propagandakanaal aanhoren, klakkeloos overgenomen door Hilderink en de andere sterren van DK.

accijnstoerist | 31-01-17 | 21:53 | + 10 -

Overigens vernam ik vandaag dat Baudet had voorgesteld eerst een parlementaire enquête te houden over de euro en daarna een bindend referendum te organiseren. Dat lijkt me een uitstekend plan, ongeacht wat je van Baudet vindt.
Eerst alle voors en tegens eerlijk en duidelijk op een rijtje zetten middels een uitvoerig onderzoek, om vervolgens het volk goed geïnformeerd een keuze te laten maken. Wie kan daar nou iets op tegen hebben?
Het alternatief is dat Spanje of Italië failliet gaan bij een volgende recessie (die misschien niet eens zo ver weg meer is), met als gevolg een chaotisch uiteenvallen van de euro. Dat gaat nog veel meer kosten, qua redden van banken, onteigenen van spaarders, etc. Een ordelijk uittreden uit de euro heeft wat mij betreft veruit de grootste voorkeur.

JackRyan | 31-01-17 | 21:30 | + 16 -

Noordelijke landen als Duitsland en Nederland zijn juist gebaat bij een sterke munt, aangezien ze dan gedwongen worden te innoveren en betere producten te maken dan de rest van Europa of de wereld. Kwalitatief hogere producten (zoals BMW's, Fendt's, ASML chipmachines, etc.) zijn juist gerechtvaardigd duurder dan kwalitatief inferieure producten uit de zuidelijke landen.
Door de zwakke euro worden de Duitse en Nederlandse bedrijven lui en wordt er minder geïnnoveerd. Juist dat gaat ons opbreken op de lange termijn, zeker als je ziet hoe snel de Aziatische landen zich ontwikkelen. We moeten juist zwaar inzetten op (béta) innovatie, anders is straks iedereen arm. Vergelijk het met het oude Alexandrië, het ultieme streven dient het vergaren van zoveel mogelijk kennis te zijn.
Uit de euro stappen doet misschien even heel erg pijn op de korte termijn (qua export), maar op de lange termijn zouden we er ontzettend bij gebaat zijn. Tenzij de zuidelijke landen van vandaag op morgen ineens net zo innoverend worden en er een gelijk speelveld ontstaat, maar dat zie ik niet gebeuren. Alles wijst tot nu toe op het tegenovergestelde.
De keuze is simpel, willen we uit de euro en even door de zure appel heen bijten? Of willen we het zuiden er definitief, tot in de lengte der dagen, als kostganger bij? Hoe langer we wachten met deze keuze, hoe duurder de gevolgen zullen zijn.
Overigens zouden de noordelijke spaarders altijd gebaat zijn bij een vertrek uit de euro, aangezien hun spaartegoed dan in één klap flink meer waard wordt, met als gevolg een flinke koopkrachtstijging t.o.v. de rest van de wereld/Europa. Net als de Zwitsers toen ze begin 2015 ineens loskoppelden van de euro, meteen 20% koopkracht erbij.

JackRyan | 31-01-17 | 21:20 | + 12 -

Duitsland heeft een handelsoverschot, Nederland ook, maar er zijn heel veel zwakke broeders in de EU maar belangrijker de Eurozone die een handelstekort hebben.
Waar exporteren al die EU en Eurolanden nu et meeste naar toe?
Juist naar andere EU en Eurolanden. Dus wie winnen en verliezen daar? De landen met een handelsoverschot winnen, en die met een handelstekort verliezen. En als we niet al die staatsobligaties zouden opkopen of aan QE zouden doen dan zouden heel wat van die zwakke broeders allang omgevallen zijn. Wij lenen die anderen zodat ze onze spulletjes kunnen kopen. Griekenland is hier een prachtig voorbeeld van maar de andere zwakke broeders mogen er ook zijn. Uiteindelijk is dit totale waanzin. De ideologie hierachter is het Duitse ordoliberalisme. Dat stelt dat een staat er is om de stabiliteit van de vrije markt te waarborgen en dat de regels van die vrije markt niet door wetgeving van regeringen aangepast kan worden. Dat is zo voor Duitsland, maar die doctrine is losgelaten op de hele Eurozone. Daarom hebben landen zoals Griekenland geen mogelijkheid om uit de Euro te stappen en moeten ze concurreren binnen de vrije marktregels van de Eurozone. Probleem is natuurlijk wel dat er enorme verschillen zijn tussen landen en zelfs regio's en dus kan je ordoliberale regels niet 1 op 1 op ieder land toepassen. In Amerika werkt het wel trouwens maar dat komt omdat als een staat of regio het slechter doet ze wel onder curatele komt te staan maar uitkeringen en voorzieningen centraal beleid zijn. Schulden worden daar nationaal door alle staten gedragen. Dat wil Duitsland niet, zie de onderhandelingen Schlaube/Varouvakis en Tsipras en dus blijven de brekebeentjes brekebeentjes en moeten er rare constructies verzonnen worden zoals een land uit de schulden lenen. Of QE en opkopen van obligaties die nergens te slijten zijn. Griekenland gaat de aankomende jaren een verdubbeling van de staatsschuld zien en het IMF wil haar handen er vanaf trekken. Kortom we zijn nu 10 jaar met dat land bezig maar het gaat alleen maar slechter. en.wikipedia.org/wiki/Ordoliberalism. Een seminar van een econoom die dit goed beschrijft is deze. Duurt een uurtje maar is zeker het aankijken waard. www.youtube.com/watch?v=JQuHSQXxsjM

bakoenin | 31-01-17 | 21:15 | + 8 -

Raider Twix,
Het is mooi als je slechts een klein deel van het plaatje bekijkt. Je verhaal klopt echter van geen kanten.
Nederland is een zeer sterk exportland en doet het daarin nog steeds uitstekend als geheel. Baggeren, machines maken, boten maken, expertise verkopen op tientallen vlakken. Nederland blijft dat doen en is daar nog steeds een van de succesvolste in in de wereld.
Duitsland is ook goed in machinebouw. Ook goed in technische expertise en heeft veel dingen te bieden.
Maar dat deed Duitsland voorheen ook. De bedrijvigheid is gewoonweg gebleven en heeft zich weten te handhaven en uit te breiden.
.
Dat TTIP verdwijnt zal mij echt niet zo boeien. Het was altijd al een heel schimmig spel en is nu gewoon kapot. Zal vast wel iets interessants voor terug komen. De belangen daarvoor zijn ze gewoonweg te groot. Maar er zal opnieuw over moeten worden onderhandeld en de VS kiezen daar een heel andere strategie voor. Meer vanuit handelsperspectief en ondernemingszin. Maar wel met mensen die tot in het extreme weten te onderhandelen. Dus je zal echt zwaar gewichten aan de onderhandelingstafel moeten zetten en de deals opnieuw moeten uitonderhandelen. Komt wel goed lijkt me. Kan geen kwaad om alles eens opnieuw tegen het licht te houden.
Hoop moord en brand geschreeuw vooral omdat er een heleboel opgeschoond word en onzeker word wat er voor in de plaats komt.

Helder Groentje | 31-01-17 | 20:34 | + 15 -

Het komt straks nog zover dat Duitsland weer herstelbetalingen moet verrichten. Dit experiment begint bizarre vormen te krijgen.

Bill Cosby | 31-01-17 | 20:34 | + 12 -

Raider Twix | 31-01-17 | 20:04 |

Als Italië, Griekenland of een ander groot land de eurozone verlaat krijgen de noordelijke EU-landen inclusief Duitsland een groot probleem.Kortom, er is sprake van schone schijn want de tegenstellingen worden steeds groter en de munt wordt onhoudbaar.

js58 | 31-01-17 | 20:25 | + -5 -

Typisch, de aandacht voor de eigen problemen afwenden op anderen.

michelr | 31-01-17 | 20:17 | + -12 -

Een theorie die elders te lezen is, is dat als er geen EU (en vooral: EMU, dat muntje) zou zijn, Duitsland een wezenlijk hoger staande en dus duurder Duitse Mark zou hebben, als munt. Met de daarbij behorende moeilijkere export.
-
Dus daar gaan de yankees nat.
Maar ze hebben gelijk als ze zeggen dat eigenlijk alleen Duitsland voordeel heeft van de EU en EMU: Zuid-Europa is bankroet.
Italië, toch een behoorlijk industrieel land is bezit blut te gaan, als staat en als bank. Spanje en Portugal, economische lichtgewichten, doen het matig. Frankrijk verkloot zijn economie en industrie (o.a. met stakingen). België heeft amper nog industrie. Nederland verkocht en verkoopt het aan de hoogste biedende Venture Kapitalist (Vooral Philips was hier erg goed in).

Kortom, hij heeft eigenlijk een punt.
En dan staat er nog de vraag open waarom al die landen rondom Duitsland hun eigen industrieele belangen zo verkwanselen.

Raider Twix | 31-01-17 | 20:04 | + 26 -

Trump doet het goed.

duitse herder | 31-01-17 | 20:04 | + 34 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken