Brexit-speech Theresa May lekt uit: POND GOES DOWN

Vreselijk
Vreselijk
Het lekt nogal in en om het Lagerhuis in het VK. We hadden al een memo en nog een memo, maar gisteren kwamen Britse kranten met een inhoudelijke uiteenzetting van een speech van May voordat deze door haar uitgesproken is. In de voor morgen geplande speech gaat May zeggen dat ze uit de Europese douane-unie wil, waardoor het VK zelf handelsverdragen met landen kan sluiten. Daarnaast wil ze volledige zeggenschap houden over de grenzen, zelfs als dat betekent dat hiermee het lidmaatschap van de Europese interne markt verloren gaat. Het belangrijkste belang dat de Britse regering-May wil verdedigen, lijkt daardoor het terugkrijgen van controle over migratie te zijn, zelfs als dat bijvoorbeeld betekent dat het VK aan hogere, externe EU-tarieven moet gaan voldoen en de grens van Ierland en Noord-Ierland wordt afgesloten. Om maar wat te noemen. In de gelekte speech doet May ook haar best om de 'Nee'- en 'Ja'-stemmers te verenigen. 'Now we need to put an end to the division and the language associated with it – Leaver and Remainer and all the accompanying insults – and unite to make a success of Brexit and build a truly Global Britain.' Leaver en Remainer zijn geladen termen geworden die niet meer uitgesproken dienen te worden. Maar was May niet onlangs teruggefloten door het Hooggerechtshof in Londen dat oordeelde dat het parlement toestemming moet verlenen voor er kan worden begonnen met de uittreding? Dat klopt en feitelijk spreekt May dus voor haar beurt aangezien de uitspraak van de Hoge Raad over deze kwestie nog op zich laat wachten. Daarbij bestaat de kans dat de Hoge Raad het vonnis van het Hooggerechtshof overneemt. Gisteren dreigde de Britse minister van Financiën Hammond juist om de vennootschapsbelasting te verlagen om zo competitief te blijven als de toegang tot de interne markt wordt stopgezet. Hierop schreef Lodewijk Asscher dat Nederland een handelsakkoord met de Britten zal blokkeren als het land een belastingparadijs wil worden.

Nu spreekt Asscher ook behoorlijk voor zijn beurt, aangezien zijn partij er niet heel rooskleurig voor staat in de peilingen. Maar mocht de mening van Asscher breed gedragen worden in de EU, dan betekent dit ook dat Europa bereid is om mee te werken aan de geplande migratiebeperkingen van May, op voorwaarde dat men zich aan de belastingregels houdt. Overigens mist de (gelekte) speech zijn effect niet: het Britse pond is vandaag weer eens naar een historisch dieptepunt gezakt ten opzichte van de dollar. Het dook onder de $1,20, 'a level not seen since 1985', merkt de Financial Times op (actuele koers hier). Intussen lijkt ook The City de hoop op een zachte Brexit (toegang tot de Europese interne markt, geen vrij verkeer van personen) te hebben opgegeven en wordt er nu gekeken naar de vrijhandelsakkoorden die de EU heeft met andere landen. Dat zijn er nogal wat namelijk. En een deal met de Verenigde Staten lijkt al binnen te zijn gehengeld, als we Trump en Boris Johnson moeten geloven. Dat het pond zakt, hoeft daarom niet meer dan een zoveelste schrikreactie te zijn omtrent de Brexit-strategie. En misschien blijkt die speech morgen uiteindelijk enorm mee te vallen. Of zoals een strateeg het zegt tegen de FT: '[It is] a bit like the monster behind the door — tomorrow’s speech may not be quite so frightening when we hear it.' Al is het misschien verstandig om voorlopig niet op een snelle waardestijging van de Britse munt te speculeren.

Reaguursels

Inloggen

@niemand specifiek

Klopt, dat is ook de grootste reden waarom ik vind dat 1 groot Europa met 1 munt niet werkt. Iedereen moet het recht houden om z'n eigen domme keuzes (hoi Griekenland!) te maken. Nu gaat iedereen en z'n moeder naar de EU wijzen als er iets niet goed loopt.

Ik ben een groot voorstander van afspraken op Europees niveau, maar dat kun je beter in de vorm van een opt-in doen.

argumentumadpopulum | 17-01-17 | 18:16 | + 0 -

argumentumadpopulum | 17-01-17 | 10:52
Al ik wel moet toegeven dat er de laatste tijd steeds meer positieve geluiden vanuit de unie komen blijft het nogsteeds een inherent zwak en falend systeem

Financieel zal Engeland waarschijnlijk een aantal maanden of misschien zelfs jaren moeten aanmodderen maar de waarde van een land zit niet volledig in z'n portefeuille

Het idee dat Engeland er goed van af kan komen is even groot dat het er slecht vanaf komt, de grootste wijziging is dat het beleid weer volledig in eigen handen valt en er geen rekening gehouden hoeft te worden met europese standaarden, de potentie om hier beter uit te komen is er dus wel.
verkloten ze het komen ze slechter uit, maar dan zijn ze tenminste er zelf verantwoordelijk voor geweest en dat mag ook meewegen imo. Vrijheid is niet altijd leuk maar wel altijd eerlijk

niemand specifiek | 17-01-17 | 11:40 | + 0 -

@Bruine Beer
Eensch, de Engelse economie is bepaald geen voorbeeld voor ons allen. Weinig innovatief, weinig kennis en een grote hoeveelheid financials die straks problemen krijgen.

"Waar komt toch dat naïeve idee vandaan dat GB hier goed uitkomt,"
Op het moment dat het woord EU in een tekst staat dan krijgen ook veel slimme reaguurders een rode lap voor hun ogen. Daarom zie je ook dat ze geen nieuws geloven dat de Brexit (of delen daarvan) in een negatief daglicht plaatst.

De huidige Brexit lijkt een feest te worden met vele verliezers. Alleen landen als de VS en China hebben voordeel van de Brexit. Ik vind het jammer, maar we leven wel in een interessant tijdperk als je een liefhebber bent van economische schaakspellen.

argumentumadpopulum | 17-01-17 | 10:52 | + 1 -

De GBP is op elke koers aantrekkelijker dan de EUR, omdat er geen Juncker/Draghi connectie is.
orca | 16-01-17 | 16:27 | + 26 -

Er is ook nog zoiets dat austerity heet. Volgens Steve Keen is dat de doodsteek.

www.youtube.com/watch?v=YCq0cIu3adw&a...

js58 | 17-01-17 | 05:38 | + 0 -

Waar komt toch dat naïeve idee vandaan dat GB hier goed uitkomt, de EU heeft meer last, Duitsland exporteert veel meer dan Engeland enzovoorts.

De hele economie van Engeland is wat, 20% van de EU? Er wonen 65 miljoen mensen, de hele EU is iets van 330 miljoen. De exacte cijfers maken niet uit, Engeland is een heel stuk kleiner dan de overblijvende EU. De industrie is zwaar verouderd. De financiële dienstverlening is nu hun grootste tak, en die is afhankelijk van zaken doen met de EU. Schotland heeft de olie en wil weg.

Zodra Artikel 50 een feit is, moet Engeland alle vervallen handelsverdragen opnieuw onderhandelen. En wie kan er een betere deal krijgen: een groot handelsblok of een middelgroot land? Engeland heeft gewoon een probleem, en landen die roepen hoe welkom Engeland is: duh, een makkelijke prooi is altijd welkom. Toegang tot de Amerikaanse markt? Zeker, maar omgekeerd ook, en als je piept over chloorkippen, dan maar helemaal niet. Hoe kleiner je bent, hoe meer je moet slikken.

Mensen die de EU als boos, ze moeten niets over ons te zeggen hebben, als land kunnen we het prima zelf af zien, zouden eens wat geschiedenis moeten nakijken. Nederland bestaat nog maar een paar eeuwen. Daarvoor was men verdeeld in provinciën. En daarvoor in graafschappen en hertogdommen, die elkaar regelmatig op een oorlog trakteerden. En daarvoor waren het stadstaten, die oorlog voerden en geplunderd werden.

Wie blijft hameren op de natiestaat, want waarom moeten we samenwerken, verlangt terug naar de Hanzesteden.

Bruine Beer | 17-01-17 | 00:34 | + 2 -

Engeland kan met alle EU-landen bilaterale akkoorden sluiten. Werkt in de praktijk iets minder vlot dan vandaag, maar onmogelijk is het zeker niet.
Nonkel Frituur | 16-01-17 | 20:27 | + 4 -

Handelsverdragen zijn de exclusieve bevoegdheid van de EU. Een lidstaat mag zelf geen handelsakkoorden sluiten. Als dat niet zo zou zijn, zouden landen tegen elkaar uitgespeeld worden. Kortom, Engeland kan geen bilaterale akkoorden sluiten.

Bruine Beer | 17-01-17 | 00:24 | + 3 -

accijnstoerist | 16-01-17 | 21:17
Toch maar uitkijken met dat soort speculatie. Bij de eerste tekenen van crisis in Griekenland deed de Noorse Kroon het nog goed. Sommigen zagen daarin een stabiele munt die als tegengewicht voor de Euro kon dienen. Niks bleek minder waar. Het is een munt die volledig gebonden is aan olie-inkomsten, en die momenteel iedere dag een kapitaalinjectie moet krijgen om niet verder onderuit te zakken.
Engeland heeft dat soort afhankelijkheid van olie niet (hoewel toch voor een klein deel), maar om nu te zeggen dat alles daar zo stabiel is?
Trapt u vooral niet in de vastgoed-val. Stijgende vastgoedprijzen zijn niet noodzakelijk een teken van een stevige economie. Engeland heeft zoals vele landen een gigantisch tekort aan woningen. Als ze willen vermijden dat de maatschappij helemaal in twee scheurt zullen ze in ijltempo moeten bouwen. Met "ze" bedoel ik in dit geval de overheid, want het gaat om "council flats". Woningen die "gratis" cadeau worden gedaan aan de miljoenen sprinkhanen die het land leegvreten. Er zijn 10 nieuwe steden gepland, maar hoe snel kunnen ze die bouwen? Zodra die af zijn staat er een nieuw leger sprinkhanen klaar.
Ik heb een deel van mijn jeugd in Engeland doorgebracht en ik kom er nog af en toe. Er blijven nog vele prachtige plekken over. Maar het land is volledig overgeleverd aan de parasieten. Ik betwijfel of het tij nog te keren valt. Sommigen denken dat de wet kan gewijzigd worden, waardoor de zigeuners, de Afghanen en ander tuig het land zullen verlaten, maar zoiets kunnen ze nooit hard maken tegenover inwijkelingen die er al 10 jaar wonen, hooguit tegenover degenen die pas zijn aangekomen. Een druppel op een hete plaat.

Nonkel Frituur | 16-01-17 | 22:41 | + 9 -

@Nonkel Frituur | 16-01-17 | 20:27 | + 0 -

De UK krijgt waarschijnlijk een soort van Switzerland model opgedrongen of ze kiezen ervoor om het Norway model aan te gaan, op basis van de European Free Trade Association (EFTA)

Dit alles als ze werkelijk de EU verlaten.

litebyte | 16-01-17 | 21:22 | + 0 -

Ik ga wel Britse ponden kopen, zeker als ze nog wat goedkoper worden. Heb ze liever dan die fopmunt die wij hier hanteren met een Italiaan aan de drukpers. Meer vertrouwen in GB dan de eu.

accijnstoerist | 16-01-17 | 21:17 | + 4 -

@2 x modaal | 16-01-17 | 18:21 | + 5 -
Er zal vast een reden zijn dat het VK nog even wacht met artikel 50. Als het VK het tot maart weet uit te zingen en Nederland voor de Nexit kiest, dan spat de EU uit mekaar. Nederland kon al het Schengenverdrag opblazen in de 6 maanden van haar voorzitterschap, dus met de EU lukt dan ook wel. Dan heeft het VK geen last van zoiets als de eurozone en kan the City gewoon in Londen blijven. Echter, het kan zijn dat Theresa May een tactische blunder begaat of een Supreme Court die zelf gaat bepalen wanneer de artikel 50-procedure wordt gestart. Dan kan het zijn dat ze eerder vertrekken en dat is in Neêrlands voordeel. De PVV'ers zullen zich namelijk het apelazerus schrikken en men zal uit schrik weer op de VVD gaan stemmen.

Jostifiel | 16-01-17 | 21:15 | + -2 -

@W_F | 16-01-17 | 20:55 | + 0 -

Velen (ook hier) denken nog steeds dat in een democratie politici grotendeels beleid bepalen. Politici (en dus indirect de kiezers) bepalen nauwelijks beleid, die presenteren het hoogstens na het te zijn uitgewerkt door ministeries. Diegene die beleid bepalen zijn het zogenaamde groot kapitaal en de elite in de vorm van grote financiele instellingen of multinationals als Airbus, allerlei machtige (industriele en financiele) lobbygroepen en denktanks.

Ze zijn nog steeds niet uit de EU en het zal vooral aan bovenstaande beleidsbepalers liggen of ze het wel werkelijk gaan en niet aan May.

litebyte | 16-01-17 | 21:15 | + 3 -

Met of zonder brexit, in de financiële sector gaat veel geld rond, maar dat blijkt vooral rond te gaan en weinig toe te voegen. Een betalingssysteem verzinnen en nummers bijdrukken kan iedereen, en voor een goede risico inschatting en goed beveiligde opslag is een bank wel het laatste waar je aan denkt.
Duitsland moet zijn producten exporteren anders start de EU in. UK kan importheffingen instellen, en de EU zal de Europese fabrikanten hiervoor compenseren, en feitelijk de UK sponsoren zonder daar iets voor terug te krijgen.

W_F | 16-01-17 | 20:55 | + 1 -

Goedkoop bier in de pub!
Morgen gelijk vliegtickets halen.

squadra | 16-01-17 | 20:49 | + 3 -

Men moet zich weinig zorgen maken omtrent de handelsakkoorden, die komen er vanzelf wel, bilateraal.
Zo heeft Polen al jaren een bilaterale overeenkomst met Oekraïne. Dat komt de Polen namelijk prima uit. Goedkope werkkrachten en zo, want ook in Polen moeten ze huizen bouwen.
Engeland kan met alle EU-landen bilaterale akkoorden sluiten. Werkt in de praktijk iets minder vlot dan vandaag, maar onmogelijk is het zeker niet. En bovendien zullen ze extra steun krijgen van Trump, die van het VK een bevoorrechte partner wil maken.
Op korte termijn zie ik het helemaal goed te komen met onze Engelse buren.
Op de lange termijn gaan we allemaal de afgrond in, want moslims + iets met konijnen.

Nonkel Frituur | 16-01-17 | 20:27 | + 10 -

Het VK heeft eigenlijk een Margaret Thatcher v2.0 nodig. Dan zijn ze binnen 10 jaar rijker dan de W-Europa - ex Luxemburg. De EU 'leiders' kiezen de weg van de voormalige USSR. We weten hoe dat afliep.

Poekieman | 16-01-17 | 19:42 | + 7 -

duitse herder | 16-01-17 | 17:12
Aan deze beelden te zien heeft Denemarken ervoor profijt van dat in Zweden het gras nóg groener lijkt.
www.youtube.com/watch?v=LUGqUGAbWQE

Feynman | 16-01-17 | 19:37 | + 5 -

@Paintertje
duitse herder krijgt zn minnen omdat het kan. Jij omdat je ze verdient.

Mauguio | 16-01-17 | 19:22 | + 14 -

@duitse herder | 16-01-17 | 17:12 |
Je bent echt gek.

Paintertje | 16-01-17 | 18:50 | + -26 -

Brexit.. Next please!!!

Yoo2621 | 16-01-17 | 18:45 | + -1 -

VK na Brexit
- Een blijvend structureel handelstekort, in de jaren 70 te afhankelijk van de Noordzee-olie geworden. Industrie met name opgebouwd met buitenlands kapitaal cq investeringen.
- Overheidsschuld uitgedrukt in % van het BBP fors hoger dan bijvoorbeeld Nederland
- Op termijn de financiële industrie plus toeleveranciers weg uit London, op naar EU
- Frankrijk inmiddels VK ingehaald als grootste economie
- Op korte termijn krijgt de Britse burger de rekening gepresenteerd; minder investeringen (minder banen) plus hogere prijzen.

Al met al een goed vooruitzicht daar in VK, maar ja de VK implodeert sedert 1914 al als wereldmacht cq economie

2 x modaal | 16-01-17 | 18:21 | + 5 -

@orca | 16-01-17 | 16:27

Twitterpresident Trump noemde de UK al the greatest nation in Europe en kondigde al vergaande handelsafspraken aan.

litebyte | 16-01-17 | 18:05 | + 12 -

Effe technisch. De mores in GBP. Tegen dollar wordt er GBP/USD gehandeld ook wel "cable" genoemd ( en.wikipedia.org/wiki/Cable_(foreign_...) ) zoals DK al aangeeft. www.bloomberg.com/quote/GBPUSD:CUR 5Y klikken voor meerjaren grafiek. Dus als die koers daalt wordt het pond minder waard. Tegen euro's wordt EUR/GBP gehandeld. Dus als het daar stijgt wordt het pond minder waard. www.bloomberg.com/quote/EURGBP:CUR en dan 1Y drukken voor grafiek met 23/6/16 (referendum) en 5Y voor meerjaren grafiek.

Basil Fawlty | 16-01-17 | 17:37 | + 5 -

Asielzoekers aanbod Denemarken 2016. Incl familiehereniging, dat na 2 jaar wachten.

jan 887
febr 451
mrt 497
april 761
mei 990
juni 914
juli 835
aug 540
sept 325
okt 406
nov 442
dec ?

De Deense grenzen zijn gesloten.

duitse herder | 16-01-17 | 17:12 | + 9 -

Trump heeft al laten weten uitsluitend bilaterale handelsovereenkomsten af te sluiten. Na 20 januari as (en als ie t overleeft) staat t VK bovenaan zn lijstje en Duitsland & de rest van Uiropa onderaan.
'Ns kijken hoe lang t dan nog duurt voordat de EU-exit koorts losbarst.

DinkyToy | 16-01-17 | 16:50 | + 22 -

May heeft gelijk. Openlijk gaan voor de harde brexit. En dan zie je wel. Handelsverdragen met het Gemenebest staan weer open, zonder de EU. En dat vrije personenverkeer, ach, na nog 5 aanslagen ligt dat ook op de bodem van de Atlantische Oceaan.
De Belgen wil al treinkaartjes alleen na legitimatie verkopen.
Dus dan weet je waar het heen gaat: Interne grenzen bewaken met camera's, wat nu al gebeurt, en via slimme systemen: je gsm, een chip op het kenteken enzovoort.

Waarna de volgende 5 aanslagen ook gewoon probleemloos volgen.
Die laten zich hier niet door tegen houden.

En de Britten gaan het gewoon maken zonder EU: alle landen in de EMU behalve de BRD, hebben een krakkemikkig draaiende economie.
Dus dan weet je dat je beter af bent met een Nexit.

En die harde brexit (import heffing voor de Britten, en dus ook omgekeerd voor de EU) gaat de volgende zwakke economische broeders over de kling jagen.

Italië is de eerste redelijk draaiende economie die stuk gaat. Griekenland was, is en blijft een failliete bodemloze put.
Ik zet mijn geld op Spanje als volgende vallende domino steen.
Frankrijk staakt zich daarna kapot.

Raider Twix | 16-01-17 | 16:38 | + 43 -

Laten we hopen dat Nederland snel het goede voorbeeld van het VK volgt.

i-Wonder | 16-01-17 | 16:33 | + 30 -

Extragratiz pro tip voor alle beleggers: er komt een Brexit!!!

Dus gok er nu niet steeds op dat het allemaal wel mee zal vallen, dat er wellicht een zogenaamde 'verstandige' politicus komt die deze voor jullie enge nachtmerrie ten einde zal brengen.... ER KOMT EEN BREXIT!!!

En pfff, het zal je toch gebeuren dat het VK niet ten onder gaat.... dat het zowaar.... beter gaat in dat land... de ultieme horror!!! Toch?

alexbl | 16-01-17 | 16:28 | + 18 -

De GBP is op elke koers aantrekkelijker dan de EUR, omdat er geen Juncker/Draghi connectie is.

orca | 16-01-17 | 16:27 | + 33 -

REAGEER OOK