Toe maar. Joop Wijn vertrekt bij ABN Amro en kiest voor fintech

Leegloopje
Leegloopje
Zou hij boos zijn dat niet hij maar Kees van Dijkhuizen op de stoel van Gerrit Zalm mag zitten? Of heeft Joop Wijn gewoon hartstikke veel vertrouwen in fintech in het geheel en Adyen, zijn nieuwe broodheer, in het bijzonder? Die vraag krijgen we uiteraard niet beantwoord, maar feit is dat de ABN Amro bestuurder per 1 mei van dit jaar zal vertrekken. Dat meldt de bank vandaag in een persbericht. Daar houdt Wijn het zelf op de 'nieuwe uitdaging': 'ABN AMRO Corporate Banking staat er prima voor en heeft een goede uitgangspositie voor verdere groei. Na acht geweldige jaren ben ik nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Graag bedank ik al mijn collega’s voor de goede samenwerking en ik wens ABN AMRO alle succes voor de toekomst.' Mooi is ook dat Van Dijkhuizen zelf ('Het was zeer plezierig om met Joop samen te werken') en President-Commissaris Olga Zuidendijk die naar verluidt zelf ook CEO had willen worden ('Ik bedank Joop Wijn voor zijn significante bijdrage aan ABN AMRO') nog een plichtmatige duit in het zakje doen. Het blijft een feit dat als Wijn de functie van Zalm aangeboden had gekregen, hij hem niet had geweigerd. Maar uiteindelijk was MinFin Dijs tegen en zou Olga Zuidendijk hem 'te braaf' hebben gevonden. Met het vertrek van Wijn komt het aantal bestuurders dat ABN Amro verlaat op drie. Naast Zalm vertrok ook de enige vrouw in het bankbestuur, Caroline Princen. Hetgeen zelfs tot kamervragen (pdf) leidde. Wijn, die van 1998 tot 2006 namens het CDA verschillende functies bekleedde (kamerlid, stas van EZ én Fin en MinFin), wordt bij pseudo-startup Adyen hoofd Strategy en Risk. Gaan we nu over op de leukste wist u datjes van de wikipagina van Joop: wist u dat hij goed bevriend is met Wouter Bos en ceremoniemeester was op diens huwelijk? En dat hij er persoonlijk voor gezorgd heeft dat die trapveldjes van Johan Cruijff konden blijven bestaan door het schenkings- en successierecht voor alle goede doelen af te schaffen? Noem dat maar braaf. Een opvolger voor Wijn is nog niet bekendgemaakt. Maar we gokken even dat dit Daphne de Kluis gaat worden. Want vrouwmens èn prachtige achternaam.

Reaguursels

Inloggen

8 geweldige jaren, ontzettende rat! Vraag maar eens aan de duizenden die jullie er in die jaren uit hebben gebonjourd hoe die het ervaren hebben!
Maar in de top merk je daar niets van natuurlijk, daar ben je te druk met het bevoordelen van vriendjes, je eigen toekomst veiligstellen en vooral NIET de klant centraal stellen (vandaar dat dat "idee" steeds weer opduikt: het kan gewoon niet goed uitgevoerd worden in die wereld). De klant staat nooit centraal, de centen staan centraal!

Gazzerop | 12-01-17 | 15:09 | + 1 -

Wat moeten politici bij echte bedrijven? Die kunnen ze alleen maar kapot maken. Een echt bedrijf weet dat uiteraard ook, dus laten ze zo iemand iets doen wat geen kwaad kan.

Het zal dus om corruptie gaan: de politicus zorgt ervoor dat een bedrijf iets mag wat het normaal niet zou mogen of sluist belastinggeld naar het bedrijf.

De betaling gaat niet met een koffer geld, maar met een 'baan'.

Poekieman | 11-01-17 | 16:17 | + 1 -

Ik snap deze stap wel.... Bij zalm hoort ( witte)wijn en nu Zalm zijn biezen pakt heeft ook Wijn zijn conclusies getrokken.
Laatstgenoemde is nog jong en heeft denk ik genoeg brains en credits om elders succesvol te kunnen worden.
Advies voor eerste aan te pakken project bij Adyen: het inbouwen van een extra check op het onterecht innen van automagische incasso's.
Voorbeeld: mijn bejaarde buurvrouw heeft een abonnement bij een mobiele telecomprovider waarbij maandelijks via Adyen een vast bedrag wordt afgeschreven.
So far, so good... Echter werd er deze maand plotseling behalve rond de 20e , ook op de 9e dit bedrag geïncasseerd.
Afijn, na een aantal telefoontjes met de provider ( die het probleem in eerste instantie afschoof op Adyen) uiteindelijk met haar bank gebeld namens haar en die extra afschrijving laten storneren.
Uiteraard kwam daar 4 dagen later een aanmaning over binnen maar toen ik daar weer over belde en ze vertelde dat Adyen bij mijn weten alleen opdrachten uitvoert en vrij zeker niet op eigen houtje bedragen afschrijft werden ze wakker.
De extra check van Adyen zou kunnen zijn dat afwijkende incasso opdrachten onder de loep worden gehouden en inhoudelijk beoordeeld worden.
Dat lijkt nu niet het geval.
Afijn, misverstand is uit de weg geruimd nu maar we houden het de eerste tijd wel scherp in de gaten natuurlijk.

loze stijl | 11-01-17 | 14:31 | + -1 -

Wijn kan geen cijfers lezen, lastig moeilijke materie verwerken en kan absoluut niet tegen kritiek. Heeft in 8 jaar tijd helemaal NIETS gemaakt van de corporate bank, behalve dan wat dingetjes afbreken, die dan ook nog steeds geen drol oplevert. Schitterde vooral door afwezigheid en de internationale groei was er niet. Totaal geen oog voor innovatie gehad. En dan naar Adyen. Goh........ en dan straks opvolger van Jos Nijenhuis bij Schiphol. Mark my words. (Waar ook de nieuwe ABN CFO waarschijnlijk vandaan gaat komen: Els de Groot. Wedje?)

joker3 | 11-01-17 | 14:01 | + 12 -

De juiste man (m/v) op de juiste plaats - daar gaan we weer: bij (ongeveer) gelijke geschiktheid kijken we veiligheidshalve toch eerst even in uw kruis. Hangt (of staat) daar niets bent u nét even wat geschikter. Man, man, man (m/v): positieve discriminatie is zó 1988.

Net zoals het faciliteren van uitgerangeerde politici helemaal uit de tijd is (hoi Zalm, hoi Wijn). Het wordt tijd dat Nederland eens wat rationeler gaat worden, dat eeuwige baantjescarrousel begint zo langzamerhand toch echt vervelend te worden.

Reinaert | 11-01-17 | 13:24 | + 2 -

Waarschijnlijk ziet hij geen mogelijkheden om ergens binnen ABN een miljoenenbonus te claimen dus gaat hij het dan maar bij een paymentprovider proberen.

Vogelbeest | 11-01-17 | 13:20 | + 2 -

REAGEER OOK