CEO TMG over overnamegeruchten: 'We zijn geen koekjesfabriek!'

Toe maar
Toe maar
'Onze krant prooi Belgen' staat er vandaag op de voorpagina van De Telegraaf. Hiermee wordt vanzelfsprekend gedoeld op de overnameplannen van het Vlaamse Mediahuis om TMG over te nemen. Ook het hoofdredactioneel commentaar in de krant gaat over de overnamegeruchten, waarin verzekerd wordt dat de journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd blijft: 'De vrije pers is cruciaal in een democratie, in dit geval onze democratie. Bovendien is De Telegraaf een oer-Hollands dagblad. Dit unieke karakter moet te allen tijde behouden blijven.' Hierop negeren we verder iets over een Duitse bezetter omstreeks de jaren '40 van de vorige eeuw te roepen en gaan we door naar een reactie van ceo Geert-Jan van der Snoek. Die spreekt dappere taal: 'Wij zijn geen koekjesfabriek maar de grootste familie van nieuwsbedrijven in Nederland. Zoals TMG is er maar één.' Van der Snoek spreekt van een 'ongevraagd bod' maar noemt het ook vleiend dat er interesse is 'nu onze strategie aanslaat'. Die strategie is niet op verkoop gericht, aldus de bestuursvoorzitter. 'De banken staan achter ons, we hebben de juiste mensen. Ik zie geen reden onze onafhankelijke koers te wijzigen.' Vervolgens is het tijd voor het echte verhaal. Een overname is uiteindelijk wel bespreekbaar, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Kort samengevat: dat er flink geïnvesteerd wordt door Mediahuis waarmee de door Van der Snoek genoemde 'koers' versneld wordt. Volgens Van der Snoek ontbreekt het aan duidelijke antwoorden op dat vlak in het eerste bod. Dat is één kant van het verhaal, door nu naar Frank Botman, die 20,1% van de aandelen in bezit heeft. Botman is vooral 'not amused' dat de familie Van Puijenbroek een belangrijke rol speelt in de overname.

'Ik wist niet dat de raad van commissarissen heeft besloten dat het bedrijf te koop is', sneert Botman over het feit dat Guus van Puijenbroek ook in de rvc van TMG zit. Botman vindt dat Van Puijenbroek een te grote invloed heeft op het overnameproces, waardoor er ook geen ruimte is voor andere bieders. 'Ik wil een open proces. Van Puijenbroek moet zijn stukken aanbieden als er een hoger bod komt dan €5,25, en meewerken aan het opheffen van de beschermingsconstructies', aldus Botman. Uiteindelijk gaat het hier om invloed, die Botman niet heeft. Als de overname slaagt, wordt VP Exploitatie, dat het belang van de familie Van Puijenbroek beheert, aandeelhouder van het dan Belgisch-Nederlandse Mediahuis. Volgens het persbericht van VP Exploitatie en Mediahuis is er al gesproken 'met enkele aandeelhouders die hun steun voor het voorstel hebben uitgesproken.' Wie die aandeelhouders zijn, is niet bekend. Eén daarvan zou Max Paarlberg kunnen zijn, die geen fan is van Frank Botman en John de Mol, die allebei geïnvesteerd hebben in TMG. Voor de gevolgen voor de verschillende redacties blijft voorlopig nog veel onduidelijk, mocht de overname gaan lukken. Mediahuis-baas Ysebaert heeft wel wat zalvende woorden voor redactie van De Telegraaf: 'De Telegraaf is een icoon. Papier blijft een heel sterke manier om de journalistiek van de grootste krant van Nederland tot zich te nemen.' We gaan het zien.

Reaguursels

Inloggen

"Hierop negeren we verder iets over een Duitse bezetter omstreeks de jaren '40 van de vorige eeuw te roepen..."
Uit De Ooorlogsgids van het Nationaal Archief:
"De Telegraaf en andere kranten in oorlogstijd.
Een bekende krant die tijdens de oorlog met de Duitsers samenwerkte en na de oorlog een
verschijningsverbod kreeg opgelegd, was De Telegraaf. Tijdens de Duitse bezetting zijn
evenwel ook de meeste andere Nederlandse dagbladen blijven verschijnen. Door
toenemende druk van de bezetter veranderden de kranten geleidelijk aan in
propagandamiddelen ten behoeve van de Duitsers. Het merendeel der directieleden,
redacteurs en journalisten bezweek voor deze druk. Een scala van motieven speelde hierbij
een rol, zoals
• de wens het voortbestaan van de krant veilig te stellen
• de zorg om de dagelijkse broodwinning
• geloof in de nationaal-socialistische zaak.
De Telegraaf was dus zeker niet de enige ‘foute’ krant in de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel
alle kranten zijn voor de Duitse druk gezwicht, ook zogeheten kwaliteitskranten als de NRC
en het Algemeen Handelsblad. De inhoud van De Telegraaf was soms zelfs onafhankelijker
dan die van de NRC. Het was vooral de eigenaar van de onderneming ‘De Telegraaf’, die in
zijn dienstbetoon aan de Duitsers heel ver ging. Zo werd de Deutsche Zeitung in den
Niederlanden onder meer op de persen van ‘De Telegraaf’ gedrukt; vandaar de slechte naam
van die onderneming en de krant zelf (zie hierover L. de Jong, Het Koninkrijk der
Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 4, p. 635)."

Cor-Rector | 15-12-16 | 21:59 | + 4 -

De NRC is ook volledig redactioneel uitgekleed door de Belgen. Dus heb daar weinig illusies.

Raider Twix | 15-12-16 | 20:09 | + 2 -

"journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd blijft"
Stierenpoep, het zal uiteindelijk net zo vergaan als bij het NRC, de Trouw en het AD, allen een andere smaak van de eenheidsworst genaamd de PvdA, allemaal klonen van de Volkskrant, allen nadrukkelijk sociaaldemocratisch, want dat moest van SDM-heks Els Swaab en haar mede-bestuurders a.ka. mede-PvdA-partijbonzen. Vrijwel het hele krantenlandschap verwoest uit naam van de PvdA, en nu gaat men het laatste bastion slechten vanuit Brussel. Driewerf bah, geef mijn portie maar aan Poetin, die is in ieder geval eerlijk over zijn machtsmisbruik.

En nog steeds geen enkele politicus of journalist die zich er serieus druk over maakt.

sevenxseven.wordpress.com/2009/06/23/...

Abject | 15-12-16 | 19:54 | + 4 -

Opvallend dat de heer J.de Mol uit B. bij alle recente pogingen tot overnames van in Amsterdam genoteerde ondernemingen een rol speelt. We zijn Delta Lloyd nog niet vergeten: iedere cent die NN meer biedt op Delta Lloyd levert Johnny-boy 2 ton extra op. Op welke koers zou hij bij TMG ingestapt zijn? Er wordt overigens heel schimmig gedaan over het belang van John de Mol, zie hier een citaat ui IEX.nl:
"Frank Botman van Dasym " (...) "Dasym komt voort uit investeringsfonds Cyrte, waarin tv-producent John de Mol investeerde. Onduidelijk is in welke mate De Mol nu via Dasym een belang in TMG houdt, merkt het FD op. Wel maakten Talpa van De Mol en TMG eerder dit jaar afspraken over radio en televisie."
Vandaag van een collega gehoord: Als je echt wilt scoren op de beurs, dan moet je het investeringsbeleid van John de Mol volgen.

Brulboei_61SB | 15-12-16 | 15:31 | + 2 -

"De banken staan achter ons" Nou dan ben je zeker verkocht, want als banken iets niet willen/kunnen is het wel ondernemen.

IvanS | 15-12-16 | 15:01 | + 7 -

Maar hoe zit het dan met die schattige foto's van parkieten en poesjes en ander kleinvee in de kutste krant van Nederland? Als dat opeens Belgische diertjes worden gaan we naar het Maliveld!!111!

orca | 15-12-16 | 12:51 | + -4 -

Slap geblaat over "journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd blijft" als blijkt dat ze niet weten waar het RvC mee bezig is. Dan is je onafhankelijkheid al naar de klote voor je het op de werkvloer in de gaten hebt.
Het is toch wel pijnlijk om te lezen dat bijna alles met een Made in Holland, verkracht word door een ander land. Dan heb je uiteindelijk in slechte tijden niet veel meer te zeggen over het behoud van banen.

nobodyknows | 15-12-16 | 12:14 | + 2 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken