Lage rente boeit u niets: u blijft massaal sparen

Net als de rest van Europa
Net als de rest van Europa
Al het getover van ECB-president Mario Draghi heeft tot nu toe één heel duidelijk gevolg: de spaarrente is ultralaag. En toch blijft u, als fervent spaarder, uw spaargeld stallen bij Nederlandse banken. Dat zou althans blijken uit een survey van incassobureau Intrum Justitia onder ruim 21.000 Europeanen. Volgens Bloomberg pot meer dan 80% (konden wij zelf niet terugvinden in het rapport, maar wellicht heeft Bloomberg meer info) van de Nederlanders zijn spaargeld op bij de bank. In heel Europa kiest 69% voor een spaarrekening als bestemming voor overtollige financiële middelen. Ook opvallend is dat slechts 28% van de Nederlanders aangaf dat de economische crisis een negatieve impact had op zijn spaargeld. Mikael Ericson, CEO van Intrum Justitia, geeft een stukkie duiding aan de Europese spaardrang: 'It can’t be that people save in a bank account because of the fantastic returns, so it must be about a sense of security, having money in the bank.' Angst, dus. En als de rente nog lager wordt, gaan we alleen nog maar meer sparen, zo luidt de theorie van de Wall Street Journal, waarover we enige tijd geleden al schreven. In het bittere scenario van een negatieve rente geeft een centrale bank immers het signaal af dat ze de touwtjes bepaald niet strak in handen heeft. Het gevolg: mensen worden angstig en gaan meer sparen, en bedrijven investeren minder. De centrale bank bereikt daarmee precies het omgekeerde van haar doel - het aanjagen van de economie. Maar goed, even terug naar de survey, want daar stonden nog wat andere geinige feitjes in. Zo'n 32% van de Nederlanders zou menen dat onze economie op de goede weg is, terwijl 20% daarover pessimistisch is. En: 13% van de Nederlanders zou de financiële situatie van ons land ZAT zijn en willen emigreren (zie infographic bovenaan). Daarvan wil het merendeel verkassen naar België (14%) en ook Duitsland is populair (11%). Anderen gaan liever naar Spanje (8%, lekker weer en fijne stranden) of Italië (4%, ook lekker weer én lekker eten). Of deze laatstgenoemde emigranten in spé enig idee hebben van de economische situatie in deze mediterrane landen is overigens onduidelijk. Voor meer info over wat de Spanjaarden en Italianen zélf over de financiële situatie in hun land denken verwijzen wij u door naar het rapport (pdf).

Reaguursels

Inloggen

@Zaadhaan | 21-11-16 | 17:13 |
Correct opgemerkt. De spaarrente is ultralaag en dreigt zelfs negatief te worden maar de leenrente is ( in verhouding zeker) schofterig hoog.

loze stijl | 22-11-16 | 16:40 | + 1 -

Ik vind het werkelijk te gek voor woorden dat je tegenwoordig al als pestlijder wordt bekeken als je geld op een spaarrekening hebt staan ipv het te beleggen. Ik denk dat er wel ergere problemen zijn dan mensen met spaargeld. Misschien hadden de overheden overal ter wereld de laatste 20j iets gelijkaardig moeten doen.

pandalicious | 22-11-16 | 14:53 | + 2 -

Ik kan je vertellen dat het aan de andere kant van het water niet veel beter is met de spaarrente. Ik krijg op mijn checking & savings account een gigantische rente van 0.42%. Echter mijn gemiddeld rendement op beleggingen was in 2015 6,21%. Het laatste Q3 rapport van de broker laat een tussenstand van 7,43%. Maar dat is meer een investeringsbroker dan een beleggingsbroker. Het verschil is subtiel maar wel belangrijk. Aan het begin van het jaar krijg ik van de maatschappij een factuur voor het bedrag dat ik wil beleggen. Die betaal ik netjes en daarmee is het technisch gezien niet meer mijn vermogen, daardoor weinig vermogensbelasting. De maatschappij gooit het geld van al z'n klanten op een hoop en gaat daarmee aan de slag. Aan het einde van het jaar houd de maatschappij van de 1,5% in inleg (die is dus al afgetrokken van de 7,43%). Het rendement wordt aan het einde van het jaar naar inleg ratio uitbetaald. Verliezen (nog niet voorgekomen in de afgelopen 14 jaar) worden op dezelfde manier verdeeld. Je kunt eerder uitstappen, maar dan krijg je alleen je inleg terug. Het rendement is dan volledig voor de maatschappij. Je zou het deposito beleggen kunnen noemen..

TuurlijkNiet | 22-11-16 | 13:50 | + 1 -

Intrum Justitia, was dat niet zo'n agressief incassobureau dat vooral zijn geld verdient aan oplichtpraktijken? Lijkt me niet de meest betrouwbare bron als het om sparen aankomt.

Natuurlijk gaan mensen meer sparen. Is een natuurlijke reflex in onzekere tijden. Lage rente bevestigt de onzekerheid. En het betekent bovendien: nog meer sparen om je spaardoelen te halen.

Het wordt eens tijd dat Mario gaat begrijpen dat mensen geen rationeel calculerende wezens zijn. Pomp dat QE-geld eens in de reële economie. In de financiële wereld klotst het geld al tegen de plinten, alleen hebben ze geen idee wat ze ermee aan moeten.

MultiPlex | 22-11-16 | 12:14 | + 1 -

Ik zeg: Sparen als het kan, zodat je niet hoeft te lenen als je wat moet.
Gewoon sparen voor een verbouwing, nieuwe auto of keuken, dan zet je het toch op de bank? Waarom is dat een teken van angst? Wat moet ik anders doen, pinnen en het thuis in de kluis leggen, en dan weer op de bank storten om de nieuwe auto te kunnen betalen?
Begrijp helemaal niets van de conclusies van zo'n CEO: "mensen sparen uit angst", nee, mensen sparen zodat ze niet hoeven te lenen (onnodig duur) of nog erger: met die honden van dat incassobureau te maken krijgen (onnodig duur). Sparen levert indirect winst op. Daarom dus.

Oh en emigreren naar Italië: sinds kort geldt daar een nieuwe wet die je verplicht bonnetjes te bewaren van al je uitgaven, want als je in één maand tijd meer dan €1000 uit een pinautomaat haalt, dan wil de Italianse fiscus exact weten waaraan je dat geld hebt besteed. Dit is serieus en wordt uitgvoerd.
Verder hebben ze in Italië een overheid die er bar weinig van snapt, verlammende corruptie, vakbondsmacht waar niet tegen op te hervormen is en godsdienstige onwil waar je U tegen zegt.

Dus dat het daar zo lekker weer is en dat je er zo lekker kunt eten: zeker waar, maar daarna toch wel weer met gierende banden richting 'doe maar normaal'-Nederland.

Fritsjoffer | 22-11-16 | 12:10 | + 2 -

Hier blijft ook alles netjes op de spaarrekening, en met elke euro die de grens van de vermogensrendementsheffing overschrijdt wordt de hypotheek afgelost. Financiële zekerheid en een buffertje voor slechtere tijden boven alles. Je weet hier maar nooit wanneer je opeens een of andere dikke naheffing op je dak krijgt, de zorgpremies jaar op jaar met 10% stijgen, enzovoorts. We hebben hier niet te klagen want geen kinderen en beide een goede baan, maar dat alles steeds duurder wordt, dat merk je wel degelijk.

Le Roi | 22-11-16 | 11:26 | + 2 -

pandalicious | 22-11-16 | 10:03
Die gemiddelde leeftijden gelden alleen voor mensen die minimaal 65 jaar zijn geworden (i.v.m. historische vergelijking). De premies van iedereen die jonger sterft, verdwijnen in de grote pot.
Als je (vanaf nu) je 65e verjaardag haalt, moet je daarna eerst nog 3 (tot 5?) jaar werken.

De verwachting (!) van het CBS zegt vooralsnog niets over de leeftijden die wij in de toekomst zullen behalen. Het is immers óók een bekend gegeven dat stress een zéér nadelige invloed heeft op de gezondheid en de levensverwachting.....

Tot heden reserveerden fondsen zo'n 10-15 jaar pensioenuitkering p.p. (dus van 65 - 80 jaar).
Nu ineens spreekt men over gemiddeld 18 jaar: dat zou dus zijn van 68 - 86 jaar.
Sinds die plotselinge verhoging van de pensioenleeftijd zou dus per persoon 6 jaar meer pensioen gereserveerd moeten worden? Kijk eens in eigen kring: hoeveel mensen zijn overleden, en hoeveel daarvan zijn minimaal 80 (of zelfs 86) jaar geworden?

Wering | 22-11-16 | 11:05 | + 0 -

pandalicious | 22-11-16 | 10:03
Die gemiddelde leeftijden gelden alleen voor mensen die minimaal 65 jaar zijn geworden (i.v.m. historische vergelijking). De premies van iedereen die jonger sterft, verdwijnen in de grote pot.
Als je je 65e verjaardag haalt, moet je daarna eerst nog 3 (tot 5?) jaar werken.

De verwachting van het CBS zegt vooralsnog niets over de leeftijden die wij in de toekomst zullen behalen. Het is een bekend gegeven dat stress een zéér nadelige invloed heeft op de gezondheid en de levensverwachting.....

Tot heden reserveerden fondsen zo'n 10-15 jaar pensioenuitkering p.p. (dus van 65-80 jaar).
Nu ineens spreekt men over gemiddeld 18 jaar: dat zou dus zijn van 68-86 jaar.
Sinds die plotselinge verhoging van de pensioenleeftijd moet dus per persoon 6 jaar meer pensioen gereserveerd worden?
Kijk eens in eigen kring: hoeveel mensen zijn overleden, en hoeveel daarvan zijn minimaal 86 jaar geworden?

Wering | 22-11-16 | 10:58 | + 0 -

Mooi, duidelijk en geheel terecht, die regels voor beleggen.
Alleen, de grote banken snapten die spelregels blijkbaar niet zo goed en pensioengeld ging in rook op. Dus dan ga je als zelfstandige als een bezetene sparen (NIET beleggen, want allergisch geworden).

Maar… sparen mag niet van Mario. Géén “rekenrente van” 4%. En NL overheid rekent af alsof iedere spaarder wél belegt. Zit je dan als vijftiger: te jong om verder alleen van spaargeld te leven; te oud om met beleggen te beginnen.
Géén inkomen, géén enkel recht op sociaal stelsel (want spaargeld).
En langzaam maar zeker (!) vreet de overheid je pensioen op vóórdat het zover is.
En intussen schuift die pensioenleeftijd alsmaar verder naar achteren op.

Rutte: “u wilt weten waar u met uw pensioen aan toe bent….IK heb een plan…nee, WIJ hebben een plan….” Man, man, man. Houd toch op! Er valt geen zinnig plan meer te maken, dankzij jullie gehannis en geroof.
“…maar we hebben het hier zo goed…” (zegt CPB op gezette tijden – meestal voorafgaand aan een nieuwe onheilstijding), waarom hebben alleen de gratis-geld mensen dat gevoel dan nog?

Wering | 22-11-16 | 10:32 | + 2 -

@Martin_K
Wat is je bron van die overlijdensleeftijd? Mijn bron (CBS) zegt voor 2015:
vrouwen: 80,5
mannen: 75,4
Werkelijke pensioenleeftijd is in Nederland 61.7
Als ik kan rekenen is dat dus voor vrouwen 18.8j en voor mannen 13.7. Nogal ver verwijderd van jouw 4.

pandalicious | 22-11-16 | 10:03 | + 5 -

Sparen is een slechte eigenschap en zoals met de meeste slechte eigenschappen zal dat worden gestraft!
Sparen is voor jonge mensen, die bv een huis willen kopen logisch, maar voor de grijze bevolking totaal niet slim. Door de propaganda van onze overheid, denkt iedereen dat hij/zij minstens 99 jaar oud wordt!
Daar knelt de schoen, omdat de werkelijk "overlijdenscijfers" veel lager zijn dan de "levensverwachtingen" Naam zegt het al VERWACHTING is een schatting!
De spin-doctor heeft zijn werk uitstekend gedaan, de domme burgers zijn in de val gelopen.
Nu potten al de grijze muizen elke euro op, omdat de pensioenen dreigen te worden verlaagd en ze nog dertig jaar vooruit moeten........ hahahaha.
Helaas is de gemiddelde overlijdensleeftijd (wekelijks gepubliceerd) van mannen slechts 71 jaar, ofwel gemiddeld mag U maar (71 - 67) 4 jaar genieten. Waarom zou je in die 4 jaar nog gaan potten, maak elke euro op en leef ruimhartig met plezier zolang dat kan. Maak ook je spaarpot leeg en neem het ervan, maak een vakantiereis van je leven, ga elke dag uit en feesten, je leeft maar een keer!

De "naïeve burger" is een gewillig slachtoffer van de spin-doctor geworden, precies zoals de overheid dat wil. Jammer, maar werkelijkheid.

Nu kan de overheid doorgaan met bezuinigen, omdat de burger zelf een buffer opbouwt.... de AOW leeftijd zal verder omhoog gaan naar 71 jaar, eigen schuld.

Martin_K | 22-11-16 | 09:31 | + 6 -

erkomenanderetijden | 21-11-16 | 22:32 |
Basil Fawlty | 22-11-16 | 00:50 |
Dan heb ik ook nog wel een aantal regels verzameld in de loop der tijd, waarvan een groot gedeelte redelijk voor de hand ligt, maar ik noem ze toch even, ook voor de minder ervaren beleggers:
1. Rendement=risico
2. Zorg dat je het beleggingsproduct begrijpt.
3. Beleg niet met geld dat je niet kunt missen.
4. Ga niet in op beleggingen waarvoor reclame gemaakt wordt richting particulieren. Vraag je dan af, waarom halen ze dat geld niet bij de bank? Het antwoord laat zich raden, het risico is de bank te groot. Dat soort fondsen proberen bij amateuristische particulieren "dom kapitaal" te verwerven, tegen rentevergoedingen die veel hoger zouden moeten zijn dan wat ze potentiële beleggers voorhouden. Je staat als consument/particulier altijd als laatste in de rij bij de curator, mocht het misgaan. Trap er niet in.
5. Beleg ook niet in producten die niet dagelijks verhandelbaar zijn op een reguliere beurs. Je portefeuille moet ten alle tijden met één druk op de knop te verkopen zijn.
6. Vermijd beleggingen die rode vlaggen vertonen (er zijn genoeg lijstjes met welbekende rode vlaggen, google ze)
7. Beperk commissies/provisies/beheerkosten tot een absoluut minimum (je haalt het zelf al aan). Dit punt wordt denk ik vaak onderschat door beleggers. Kosten kunnen het rendement op de lange termijn behoorlijk aantasten.
8. Voorgaande punt brengt me op het volgende; beleg voor het grootste gedeelte in indexfondsen/ETF's (die met de allerlaagste kosten, iShares bijv.). Het is ondertussen al zo vaak aangetoond dat het zo goed als onmogelijk is om de index op de lange termijn te verslaan. Het is een kwestie van geluk bij het kiezen van een fondshuis/fondsmanagers (casino dus). De markt is niet rationeel en is niet te doorgronden, ook niet voor hoog gekwalificeerde fondsmanagers (die elke maand een vaste stroom commissie binnen harken, dat is hun verdienmodel). Maak jezelf niet wijs dat jij wel die ene succesvolle fondsmanager kunt selecteren.
9. Als je zo nodig toch graag in een actief beheerd beleggingsfonds wil beleggen, kijk dan eerst bij de rubriek Op De Deurmat van FiscAlert welke producten goede recensies krijgen (5 f'jes). Abonneer je op dit blad, kost niet veel. Vooral voor minder ervaren beleggers zou ik deze rubriek altijd aanraden.
10. Selecteer beleggingsfondsen ook niet op resultaten uit het verleden, die zijn niet voorspellend van aard.
11. Als je zo nodig toch graag in individuele aandelen wil beleggen in de hoop de index te verslaan, doe dat dan met een klein potje speelgeld.
12. Als je zelf genoeg kennis en discipline hebt, vermijd beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders. Als je toch wil uitbesteden, wees zeer op je hoede met beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders. Vul risicoprofielen altijd zo conservatief mogelijk in (belangrijk), ook al wordt dit samen gedaan met de adviseur in kwestie. Blijf voet bij stuk houden tijdens het invullen, laat je niet beïnvloeden. Het is vrijwel de enige troef die je later (tijdens een conflict) in handen hebt, mocht het misgaan met het beheer of de geadviseerde fondsen.
13. Gespreid over de tijd aankopen (middelen), om te voorkomen dat je op de top van de markt alles inlegt. Bij het aanleggen van een aandelenportefeuille zou ik het aankoopproces over minstens 10 jaar verspreiden.
14. Buy and hold/Buy and forget werkt het beste om koerswinst te realiseren op de lange termijn. Kijk niet meer dan één keer per jaar naar je portefeuille, anders werkt het alleen maar op je zenuwen.
15. Uiteraard spreiden van de beleggingen zelf, zowel in soorten (aandelen/obligaties/aandelenfondsen/obligatiefondsen/mixfondsen/vastgoed/obligaties/cash) als titels (verschillende soorten bedrijven). Bij indexfondsen/ETF's is het al automatisch redelijk gespreid.
16. Verlaag het risico van je portefeuille naarmate je richting pensioendatum gaat. Als je jong bent dus verhoudingsgewijs veel aandelen binnen de portefeuille, bij ouder worden dit aandeel geleidelijk aan verlagen en meer richting defensieve beleggingen gaan (obligaties bijv.).
17. Hou het grootste deel van je beleggingen/cash aan in de valuta waarin je woonachtig bent (euro dus). Dat is de plek waar je je aankopen voor levensonderhoud doet.
18. Hou ook een flink gedeelte van je bezittingen aan in iets wat tastbaar is, zoals een huis, grond, recreatiehuis, edelmetalen, overige waardevaste goederen.
19. Last but not least; er is geen enkele garantie dat de beurzen op de lange termijn zullen blijven stijgen, zoals ze dat de afgelopen honderden jaren gedaan hebben. Vergeet dus vooral niet in jezelf te investeren (opleiding/specialisatie/kwalificaties). Toegevoegde waarde creëren dus voor jezelf en/of je onderneming. Geeft ook nog eens meer voldoening dan beleggen.

JackRyan | 22-11-16 | 03:22 | + 9 -

Sparen? Wat is dat?
Ow wacht... iets met geld bewaren... ja, dat ken ik nog uit m'n jeugd! Dat was in de tijd dat je nog wel eens geld overhield en dat kon je dan bewaren of zo. 20 jaar geleden voor het laatst gedaan, toen we ons huis wilden kopen. Ja, toen kon dat nog. Vlak daarna kwam de euro en sindsdien is dat niet meer gebeurd. Simpelweg omdat het niet meer kon. Toen was ik eenverdiener en konden we sparen. Nu zijn we tweeverdieners en kan het nog steeds niet. Mijn inkomen is zelfs nog gestegen ja, maar de vaste lasten ook, dankzij de regering die er een zootje van gemaakt heeft toen de energiemarkt en de zorg geprivatiseerd werden. De kosten zijn nu ruim vertienvoudigd. Bedankt. NOT.

prakkie | 22-11-16 | 02:18 | + 8 -

erkomenanderetijden | 21-11-16 | 22:32 |

Prima beschouwing. Doe hetzelfde als 25+ jaar. Vroegah voor de baas en nu al 15+ jaar voor mezelf en alles wat je zegt klopt. Ik wil er wel aan toevoegen. Ben gedisciplineerd. Maw bouw altijd een stop/loss in bij korte posities en neem je verlies als het moet en zeur er dan niet over. Bekende wijsheid bij "oude" traders: "As is verbrande turf." Dus zeur niet achteraf. "Als ik dit had gedaan dan..." Nee. Je hebt dit niet gedaan dus leer om je verlies te nemen. En natuurlijk zoals je al aangaf. Doe je huiswerk. Niks belangrijker dan huiswerk. Doe je dat niet dan ben je het haasje. Beleg alleen in produkten die je begrijpt, tot op het bot kent en waar je je comfortabel bij voelt. Laat je niet verleiden door zogenaamde "mega" rendementen in vage "boiler room" produkten waarmee wordt geadverteerd. Voel je je comfortabel bij een spaarrekening? Prima. Ja je verliest nu geld. 1.25% belasting (giver or take) + een beetje inflatie tov rente. Maar dat staat niet tegenover een koersverlies van 20 of 30% in een aandeel dat door je schoonbroer als tip is gegeven. Brengt me bij het volgende. Geef nooit, maar dan ook nooit tips aan vrienden, bekenden of familie (tenzij je ze haat ;)). Ik heb die fout ooit gemaakt many, many moons ago, toen ik net in de bizz begon. Grote mond en nat achter de oren, dom blaten en zo op een feestje. Nou, dat ging dus mis en idd, kreeg ik het terug op m'n bord. Ja maar Basil jij had gaf mij die tip en zo. Les snel geleerd. ja je kunt ideeen hebben maar nooit tips. Andere aanbeveling. Spreid altijd je investering. "never put all your eggs in one basket." Heb het om me heen gezien in 2008. Kan me nog herinneren dat ik april 2007 al mijn vrienden, familie en bekenden heb gewaarschuwd dat we op de rand van de vulkaan liepen. Men keek mij meewarig aan want het was fantastisch. Toen de poep de ventilator raakte in 2008 was het geklaag niet van de lucht. Mensen met obligiaties van Lehman want dat rendeerde. (Duh. Hoe hoger de rente des te hoger het risico. is zoiets als 1+1=2). Mensen met 80% van hun pensioencentjes in Fortis want dat had hun private banker aangeraden met het excuus, (die verhalen hoor ja altijd achteraf als het te laat is) die man weet het beter en beleggen is moeilijk. Nee dus. Beleggen is niet moeilijk en die man weet het 8 van de 10 keer (80/20 regel) niet beter, die zit er alleen maar om commissie te vangen. Als je een zaterdagmidaag de tijd hebt om op het interweb te surfen naar de mooiste kleur van je Audi, stofzuiger, Iphone of goedkoopste wasmachine neem dan verdomme ook eens de tijd om te kijken hoe je toekomst eruitziet want als je die verneukt dan heb je niet meer de luxe om te kijken naar de mooiste kleur van je Audi etc. Het is voor veel mensen niet sexy en saai maar oh zo belangrijk.

Basil Fawlty | 22-11-16 | 00:50 | + 4 -

@redactie
Kunnen jullie een speurtocht opzetten naar duitse herder? Ik zie hem al een tijd niet meer in de panelen en we moeten toch iemand hebben om te minnen. Tevens loop ik nu achter op de actualiteit in Denemarken.

Mauguio | 21-11-16 | 23:05 | + 16 -

kruz | 21-11-16 | 18:23 | + 6 -

Risico bestaat inderdaad, maar heb veel leergeld betaald en weet inmiddels wat ik doe. Korte uitleg van een strategie die voor mij goed werkt. Al ruim 20 jaar.

Vooraf
1. Alleen beleggen met geld dat je echt kunt missen.

2. Niet primair voor koerswinst gaan (inderdaad: dat is een casino en dat leergeld heb ik betaald).

3. Volg je gevoel vooral NIET, maar bepaal je strategie (dat kost veel tijd, trek er gerust een jaar voor uit om een goede aanpak te ontwikkelen) en handel als een robot.

Dan nu de kern:
4. Voor sommige bedrijven waren zelfs WO1, Great Depression, WO2, oliecrisis, dotcombubble en de financiële crisis niet schokkend genoeg om hun dividend ook maar een maandje op te schorten. Daarin steek je maandelijks wat geld, en je dividendkraan begint te lopen. Daarnaast zijn er heel veel bedrijven met een minder lange historie, en ook dat is het prima beleggen. Het kost heel veel tijd om goed te selecteren, dus je verdient niet makkelijk je geld.

5. Dividend herinvesteren.

6. Extra aankopen als zo'n zorgvuldig geselecteerd aandeel onder het 200-daags gemiddelde duikt (maar check voor de zekerheid even of je geen Enron koopt). Daarmee vang je de aandelen op die de angsthazen in het casino dumpen. Niet meer in investeren en eventueel verkopen bij veel hoger dan gemiddelde koers. Daarmee oogst je weer de euforie in hetzelfde casino. Hoewel koerswinst geen doel is, is het soms grappig dat men voor ongeveer dezelfde balans 75% meer wil betalen dan een paar maanden ervóór. En die appeltjes laat je dan niet hangen. Zou je ze wel laten hangen: je dividendkraantje druppelt gewoon verder.

7. Er zijn tegenwoordig heel handige hulpmiddelen om bedrijven en koersen te screenen. Gebruik ze, dan gaat het geld verdienen wel wat makkelijker.

Tot slot:
8. Er zijn tot nu toe altijd bedrijven waar ik geld in kan pompen. Mocht dat niet zo zijn: ik los de hypotheek verder af en als dat klaar zou zijn, spaar ik het op en beleg ik als bedrijven weer binnen m'n criteria vallen (jawel: over dat soort dingen denk je ook vooraf na).

9. Begin op tijd, als je nog zo'n 40 jaar hebt tot je pensioen. Voor sneller geld moet je dit vooral niet doen.

erkomenanderetijden | 21-11-16 | 22:32 | + 7 -

De familie Henkie is gevlucht naar warmere oorden én spaart zich een slag in de rondte. Maar met een inkomstenbelasting van effectief nog geen 20% gaat het sparen hier ook een stuk sneller.

Cowboy Henkie | 21-11-16 | 21:57 | + 5 -

Lage rente leidt tot meer sparen voor de oude dag, wat de gepensioneerden trekken de pensioenfondsen nu leeg.
Samen met de EU staten: slecht rendement.
Gaat lekker Mario, nu geen economie, straks geen pensioen en dus geen economie. Want de nieuwe lonen zijn echt laag voor velen.

Raider Twix | 21-11-16 | 20:14 | + 6 -

Natúúrlijk sparen alle normale mensen zich suf: iedereen wil kunnen vluchten als het hier nóg gekker wordt.

Men wil de opbrengsten (drie miljard?) vanuit de -onterechte- VRH niet opgeven en maakt daarmee héél veel mensen boos. Diezelfde drie miljard geeft men uit aan het opdringen van Slimme Meters, ook aan mensen die dat helemaal niet willen.... en maakt daarmee héél veel mensen boos.

Als je er over nadenkt, is het eigenlijk bijna knap te noemen hoe zij (bijna) iedere burger over de kling weten te jagen.

Wering | 21-11-16 | 19:30 | + 11 -

Methylfenidaat | 21-11-16 | 18:09 |
100% mee eens.

Joris Driepitter | 21-11-16 | 19:30 | + -2 -

Net alsof ik ooit gespaard heb voor die (paar) procent rente (na inflatie).. natuurlijk veranderd dat hierdoor niet. Tal van redenen om mijn buffers wat op te willen hogen in deze tijden.

noerg | 21-11-16 | 18:37 | + 1 -

Heb zomaar het idee dat de mensen die het zat zijn, Belgie niet kiezen omdat ze er patat kunne eten. Maar vooral dat de vermogensrendement heffing daar wat vriendelijker is... En dat is een echt veeg teken: als de mensen gaan verkassen die de rekening op moeten pakken, dan staan degene die aan tafel blijven zitten na het eten af te wassen in de keuken...

Fall | 21-11-16 | 18:25 | + 8 -

@erkomenanderetijden.

Tot het weer crasht tenminste.En je verkooporders eerst de hele dag in dark pool hangen om pas op het einde van de dag doorgestuurd te worden. Er moet natuurlijk eerst wat fronttrading gebeuren...
Het is net als de casino. De bank wint uiteindelijk altijd. De winst zit in het mazzel hebben en op tijd stoppen. Maar niet iedereen heeft het vermogen dat te riskeren.

kruz | 21-11-16 | 18:23 | + 6 -

80% van de Nederlanders sparen? Terwijl als ik me goed herinner 17% onder de armoede grens leeft...
Geestig ook hoe een incassobureau aan deze gegevens komt terwijl de mensen die zij spreken juist geen geld zouden moeten hebben want ze lopen bij een incasso bureau..... Was ook niet laatste een paar grote bureau's die niet meer genoeg geld op hun derde rekening had on cliënten hun geld uit te keren? Allemaal erg geloofwaardig dit.... Niet dus.

kruz | 21-11-16 | 18:17 | + 14 -

Het gaat goed met NL .
Het gaat steeds beter met NL .
De werkloosheid daalt en is nog nooit zo laag geweest .
Koop nou toch dat droomhuis .
Koop nou toch die nieuwe wagen .
Met de groetjes van Mark .

likmegaties | 21-11-16 | 18:16 | + 24 -

Sparen bij een bank? Ben nie gek, gewoon veilig in bitcoins, op paperwallets.

Methylfenidaat | 21-11-16 | 18:09 | + -6 -

In Huize Reintje wordt ook gespaard. Puur en alleen om een flinke financiële buffer achter de hand te hebben voor de dingen die wellicht nog komen gaan. Dat de huidige spaarrente een farce is, dat klopt. Maar geld risicodragend wegzetten is - althans voor ons - dan ook weer geen optie.

En zo ben je dus overgeleverd aan de honden. Shit happens.

Reinaert | 21-11-16 | 17:27 | + 34 -

Ik hoor bij de weinigen die nog kunnen sparen, maar wel de helft dan voor de (bewust veroorzaakte) crisis.Maar zoals ik het zie in dit verhaal gaat de wal het schip keren.

Ben5570 | 21-11-16 | 17:24 | + 9 -

Vraag me af wie die mensen zijn die nog kunnen sparen...

WellusNietus | 21-11-16 | 17:14 | + -3 -

Lijkt me toch logisch dat je geld reserveert. Voor als er iets kapot gaat, of voor je vakantie. Al is de rente laag, sparen is goedkoper dan lenen.
De bestaanszekerheid in Nederland wordt afgebroken, dus een buffer hebben is niet zo gek.

Zaadhaan | 21-11-16 | 17:13 | + 47 -

België en Duitsland gaan ook steeds harder achteruit en worden onaantrekkelijk om naar toe te gaan.
Misschien is Denemarken wat, hoor daar heel positieve verhalen over hier van bepaalde reaguurders ...

sinar2 | 21-11-16 | 17:09 | + 28 -

Lekkah iedere maand een nieuw plukje aandelen in CAD of USD. Dividend van 5 tot 10 procent aanhouden en je zit redelijk safe, ook omdat de Eurozone niet zo heel stabiel oogt. Valutavoordeel sinds verkiezing The Donald al meer dan op de spaarrekening in een jaar.

erkomenanderetijden | 21-11-16 | 17:04 | + 5 -

"Dat zou althans blijken uit een survey van incassobureau Intrum Justitia onder ruim 21.000 Europeanen."

Doh..!!! Liever op een spaarrekening dan naar de ratten van Intrum Justitia.

kapotte_stofzuiger | 21-11-16 | 16:56 | + 24 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken