Dit najaar maakt Airbnb het nog gezelliger in de vereniging van eigenaars

Amsterdam jaagt al tijden op de gegevens van Airbnb. Wie verhuurt welke woning wanneer? U kent de verhalen over huisjesmelkers die megawinsten opstrijken door complete woonblokken in te zetten als illegaal hotel, de bijbehorende overlast en een tamelijk machteloze gemeente. Die moet kliklijnen inzetten en ambtenaren speuren de hele dag op het interwebs naar duistere praktijken. Hoe handig zou het zijn als Airbnb een excelletje mailt met verhuurdata?! Airbnb wil daar niet aan beginnen, want privacy. Daar schreven we eerder uitgebreid hiero over. Amsterdam is nog steeds in gesprek met Airbnb over de gegevensuitwisseling, maar kennelijk vlot het niet. Vandaag kondigt de stad aan een paar stappen verder te gaan in het ontmoedigingsbeleid. Zo gaat de boete die de stad kan geven bij een eerste overtreding op grond van de Amsterdamse huisvestingsverordening van €13.500 naar €20.500. Reden van die verhoging is dat huisjesmelkers de boete lachend aftikken. Zeggen wij niet, zegt wethouder Ivens van wonen in het Parool. Daarnaast mag een pand vanaf nu direct gesloten worden als er te vaak Italiaanse blowtoeristen vanaf het balkon schreeuwen. Voorts, en dat is slecht nieuws voor iedereen die een huis kocht met het oog op de bijverdiensten, onderzoekt de stad de mogelijkheid om het aantal overnachtingen terug te schroeven van 60 naar maximaal 30 nachten per jaar. Dat kan nu nog niet, want daarvoor is een wijziging van de huisvestingswet noodzakelijk. Voegen wij nog even de overige regels toe: Je woning, die brandveilig moet zijn, mag je verhuren aan maximaal vier personen tegelijk en de vereniging van eigenaars (vve) moet toestemming geven voor de verhuur. De gemeente gaat dit najaar alle 15.000 vve's een brief sturen om daar nog maar weer eens nadrukkelijk op te wijzen. Iedereen die in een vve zit, weet wat voor gerotzooi vve's kunnen geven, dus we zijn erg benieuwd hoe vergaderingen over dit onderwerp gaan verlopen. 1-hoog gaat dan vechten met 2-hoog, die geholpen wordt door de buurvrouw op de bel-etage. En zo voort. Voeg daarbij dat niks zo ingewikkeld is als vve-recht en dan wordt het wachten op wat de Hoge Raad over 25 jaar nou eigenlijk van die toestemming vindt. Mag u ondertussen uitzoeken wat voor uw vve van toepassing is en de jurisprudentie nalezen.

Reaguursels

Inloggen

vereniging van eigenaars of eigenaren?

Zastava | 02-09-16 | 18:50 | + 0 -

Volgens www.amsterdam.nl/belasting-heffingen/... staat Amsterdam toe dat AirBnB de toeristenbelasting afdraagt namens de verhuurders. Kennelijk hoeft AirBnB geen gebruik te maken van het standaard-formulier, anders zou de gemeente over de gewenste gegevens beschikken. Dwing AirBnB er anders maar toe die formulieren volledig in te vullen, met exacte NAW van de verhuurder en het verhuurde. En dat is niet strijdig met de praaifussie, want iedere verhuurder is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de juiste aangifte.

Guido | 02-09-16 | 10:02 | + 3 -

@Duitse herder. Wanneer ga je eindelijk die cursus boekhouden volgen?

hans123 | 02-09-16 | 08:05 | + -5 -

Ik snap het privacy argument van AirBnB niet. Je werkgever en je bank zijn ook gewoon verplicht om inkomens- en vermogensgegevens aan de belastingdienst door te geven. Toegegeven: de belastingdienst is net even een andere organisatie dan de gemeente, maar hier kan toch wel een oplossing voor worden gevonden? Indien AirBnB aan de BDienst doorgeeft dat persoon XYZ ruim 15k per jaar opstrijkt aan één appartement, dan weet je vrij zeker dat dat niet uit de maximale 60 dagen verhuur is voortgekomen.

Seraphin | 01-09-16 | 22:19 | + 0 -

@ Raider Twix

Die negatieve voorbeelden ken ik niet (al zal het vast ook voorkomen). Enkele jaren geleden had ik verschillende jonge Amsterdamse collega's die meer verdienden met de verhuur van hun sociale huurwoning dan met hun functie als loonslaaf. Blij dat ze allen waren dat ze veel geld konden verdienen met hun gesubsidieerde woning. Gezien de stijgende vraag, vermoed ik dat de inkomsten alleen maar hoger zijn geworden.

argumentumadpopulum | 01-09-16 | 21:11 | + 9 -

En dat zegt dan een stad die zelf hopeloos knoeit met geld. Jaar in en jaar uit.

2010:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 32 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 135 mln
- accountant: ACAM (Accountantsdienst Gemeente Amsterdam)
2011:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: € 36 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: € 121 mln
- accountant: ACAM (Accountantsdienst Gemeente Amsterdam)
2012:
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig € 96 mln
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig € 90 mln
- accountant: ACAM (Accountantsdienst Gemeente Amsterdam)
2013:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 263 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 698 mln
- accountant: Auditdienst ACAM (Accountantsdienst Gemeente Amsterdam)
2014:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: voordelig € 79 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: nadelig € 3 mln
- accountant: Auditdienst ACAM (Accountantsdienst Gemeente Amsterdam)
2015:
- in jaarstukken gepresenteerd resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 152 mln
- werkelijk resultaat/saldo van opbrengsten en kosten: € 192 mln
- accountant: ?

duitse herder | 01-09-16 | 20:13 | + -2 -

Ik kan uit ervaring vertellen dat er VVE 's zijn (voor gewone flat's) waarvan er diverse verhuurd worden, wegens tot nu toe mislukte verkoop pogingen, maar waarvoor de VVE, officieel, geen toestemming in de vergadering heeft gegeven. De vergadering weet wel dat er verhuurd wordt, maar er is nog nooit een toestemming geagendeerd. De laatste 10 jaar en meer.
Lijkt me niet zo belangrijk dus, tenzij het belangrijk wordt gemaakt door de leden.
Die 20K boete lijkt me voor een bovenstaand geval best wel vervelend. Vooral als je weet dat zo iemand wel eens een huurder heeft, die eerder geld kost (wanbetaling, varkensstal na afnokken) dan oplevert.
Voor de vaste bijverdienste verhuurders is het best wel een flinke prijs en de boete loterij.

Raider Twix | 01-09-16 | 18:38 | + 3 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken