Koopkracht studenten neemt af, is dat erg?

Daags nadat het kabinet met het oog op de volgende verkiezingen bekendmaakt dat de koopkracht van ouderen gerepareerd gaat worden (wanneer gebeurt dat overigens niet?), maakt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zich druk om de koopkracht van studenten. Uit het ANP: "De afschaffing van de basisbeurs en het collegegeld dat steeds hoger wordt hebben ervoor gezorgd dat de koopkracht van studenten volgend jaar onevenredig hard daalt." Let wel, deze conclusie volgt uit eigen onderzoek van het ISO, dus de wc-eend is sterk in deze. Maar stel dat het waar is, hoe erg is dat? In de eerste plaats kunnen studenten nogal gemakkelijk extra inkomen regelen. Bijvoorbeeld door gewoon te gaan werken in plaats van actie te voeren. Het rare is dat studenten die meer geld van de overheid eisen vanwege de investering die hun studie in de arbeidsmarkt van de toekomst is, vaak studies doen die helemaal niets opleveren maar vooral een vrijbrief voor activisme zijn. Ons land wordt niet beter van nog meer kwetsjankies, dus een investering in hun opleiding is niet waardevol. Maar stel nu dat je wel gewoon je best doet en een zware studie volgt. Dan heb je misschien minder tijd om te werken en lukt het je niet om zowel cum laude te staan als de veronderstelde inkomensachteruitgang te compenseren. Niet via werk in ieder geval. Gelukkig is er dan zoiets als een studentenlening, in de tweede plaats. Die zijn er in allerlei soorten en maten en als je ze allemaal aanspreekt, is het onmogelijk om niet gewoon huur, collegegeld en zelfs bakken bier te kunnen betalen. (Daarom is dat eeuwige argument over rijke en niet rijke ouders ook zo'n onzin.) Ja, dan heb je na je studie een schuld. Maar zo erg is dat niet. De terugbetalingsvoorwaarden zijn prima, je bent - zelfs als je je schuld moet opgeven voor een hypotheek, wat nu nog niet hoeft - in ieder geval niet de enige ex-student met schulden, wat je positie relatief niet slechter maakt. Bovendien heb je zelf ook baat bij een diploma. Oh en nee, dit valt niet te vergelijken met de torenhoge collegegelden voor tweede studies. Dat is de echt goeien tegenwerken, maar als die afnemende koopkracht voor velen een 'negatieve prikkel' is om niet te gaan studeren, des te beter. Want het is niet hun rijkdom of die van hun ouders die hen buiten de universiteit zou moeten houden, maar het gebrek aan hersens om te bedenken dat de matige extra kosten die ze zullen moeten maken, een goede investering zijn.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb mijn dubbele studie ook gewoon betaald door werken, wat lenen en een klein beetje stuff (ik ging meestal vrij snel over de bijverdienlimiet). Mijn ouders hadden het niet breed en konden niet helpen. Afgestudeerd in het buitenland en tweede studie ook. Het enige wat ik denk dat niet goed geregeld is dat als je een tweede studie gaat doen dat zelfs lenen bij duo onmogelijk is. Overigens zijn collegegelden bij goede scholen buiten Nederland vaak (niet allemaal) een stuk hoger. In 2002 betaalde ik 7000 Euro collegegeld zonder boeken etc.

kipkip | 29-08-16 | 01:05 | + 1 -

Werkte naast fulltime opleiding ongeveer 1.200 uur per jaar en alles nominaal en in 1 x gehaald. Alle kosten zelf betaald, maar 50k op de bank op moment van afstuderen. kost wel veel tijd en energie, maar stuk fijner dan studieschuld!

hans123 | 28-08-16 | 10:01 | + 0 -

@ Panteni
lolbroek, 60u per week? Ik heb mijn studententijd in alle glorie beleefd en het waren de meest relaxe jaren uit mijn leven. Met kilomeeeeeters voorsprong. Het enige negatieve was dat je er zo enorm lui van wordt, zelfs in vergelijking met het middelbaar. Studielast is ongeveer 1500u per jaar, alles inbegrepen. Een acadmiejaar is 2 x 12 weken + 2 x 6 weken examens. Dus dat komt neer op 42u per week in de gevulde weken en dan nog eens17(!jawel) weken vakantie per jaar.
Het leven van een student: opstaan, lesjes volgen, labo maken, iets eten, beetje studeren, biljarten, sporten, eten, neuken, drinken, studeren, slapen. Geen enkele stress, geen verantwoordelijkheid. Koopkracht is niet eens een concept want je koopt toch niets. Je hangt aan het infuus van de staat en aan de tiet van vader en moeder (of de bijstand). Ik had bovendien ook nog tijd om te 15u per week te trainen voor mijn atletiek, een studentenclub op te richten en te runnen, naar feestjes te gaan en mij met de vrouwtjes bezig te houden. Ik studeerde natuurlijk ook maar met de vingers in de neus burgerlijk ingenieur in de scheikunde, wat niet te vergelijken valt met dierenverzorging. Er zijn 168 uren in een week. Als je er 49 van slaapt en 40 aan school spendeer het je er nog 80 over. Doe eens normaal man.

pandalicious | 28-08-16 | 01:38 | + 0 -

Even voor de duidelijkheid: De 60 uur: 40 uur lestijd/stage per week, 2 uur reizen per dag (met het OV, want dat is gratis), en 2 uur huiswerk per dag. Bij elkaar kom je per week dan op 60 uur uit buiten de grote projecten en de grote verslagen. Mocht ze daar willen wonen, delen we geen huur meer, waardoor haar kosten nog verder omhoog gaan. En met Sugardaddy valt het wel mee, ik heb het zelf helemaal niet getroffen en probeer dat beetje dat ik over heb in de maand in de studie en toekomst van mijn vriendin te stoppen.
Ik leef heel erg zuinig, geen smartphone, altijd de goedkoopste verzekeringen, geen auto, gesteriliseerd. Dus van een Sugardaddy kun je niet spreken nee.

Panteni | 28-08-16 | 00:53 | + 3 -

frank87 | 27-08-16 | 22:24 | + 0 -
Dat wás een HBO opleiding. Het verschil is vooral dat de leerling toen een baan had en daarin de opleiding deed, en nu de opleiding eerst zelf moet betalen.

Bedenk je dan dat veel deeltijd/duaal studenten naast jouw studieverplichtingen er nog een werkgever en een gezin naast hebben.
Szymon | 27-08-16 | 22:22 | + -1 -

Die deeltijd / duaalstudenten hebben dus eerst MBO gedaan, anders waren ze niet aangenomen. En een deeltijd of duaalstudie is 20 uur per week, waarbij de werkgever vaak een deel vrijgeeft.

Bruine Beer | 27-08-16 | 22:56 | + 3 -

Bruine Beer | 27-08-16 | 22:06
Tot diep in de jaren 80, was het mogelijk om gewoon in ieder ziekenhuis de opleiding te krijgen tot verpleegkundige. Is het aantal doorligplekken verminderd sinds ze allemaal HBO zijn?

frank87 | 27-08-16 | 22:24 | + 0 -

@Admiraal R
Als oud-student wil ik je de volgende tip meegeven, doe niet zo verwend. Als jij een beetje ballen had gehad dan zou je geen 854 per maand lenen wat je de komende jaren elke maand ellende zal opleveren.

Ja, het is naar om zorgkosten te betalen, maar onze Fuhrer Rutte heeft in opdracht van de EU besloten dat de rendabelen betalen voor de islamieten dus je zal gedurende je verblijf in Nederland significant meer voor zorg betalen dan je verbruikt. Wen er aan, vertrek, of gooi een molotov cocktail naar het torentje maar passiviteit is voor eigen rekening.

Ik ben mij er van bewust dat er een disproportionele toename in kamerhuur is geweest maar wanneer je je maximale leenbedrag al als inkomsten rekent dan ben je zeer verkeerd bezig.

Je voorbeeld Ecenometrie klinkt als uit de lucht gegrepen, je kan beter een bijbaan zoeken (zie mijn voorbeeld voor €100 per nacht) dan lenen, en als je denkt dat je studie te zwaar is waardoor je niet bij kan verdienen. Bedenk je dan dat veel deeltijd/duaal studenten naast jouw studieverplichtingen er nog een werkgever en een gezin naast hebben. Die mensen krijgen uiteindelijk jouw gewenste baan omdat jij een verwende student bent zonder werkervaring maar met schulden. En zij al langer deze zaken kunnen balanceren.

Al met al, geen concurrentie op de arbeidsmarkt dus graag zo door gaan...

Szymon | 27-08-16 | 22:22 | + -1 -

Vroeger - zeg jaren 50 - kon je bij een bedrijf in dienst gaan als 'jongste bediende' en dan avondopleidingen en deeltijdopleidingen doen die we nu als HBO zouden benoemen. Dat was zwaar, 40 uur werken en elke avond een uur of vier in de boeken, maar aangezien de vrouw het huishouden regelde, lukte dat prima.

Ook later - jaren 60 en 70 - was een opleiding niet heel duur. Veel werkgevers hadden in-house opleidingen op MBO-4 en HBO niveau. Voorbeeld: verpleegkundige - een HBO opleiding - betaalde je doordat je vrijwel meteen ook aan het werk was en betaald kreeg.

Nu moet je proberen met niet meer dan een diploma middelbare school aan het werk te komen. Als je al ergens wordt aangenomen, is het feitelijk ongeschoold werk: snackbar, vakken vullen, kassa. Al niet eens meer als verkoper in een kledingzaak, daarvoor vragen ze MBO-3. En bij dat ongeschoolde werk heb je niet de mogelijkheid in deeltijd te studeren, want voor deeltijd moet je relevant werk hebben.

Komt nog bij dat mensen na een studie lang niet allemaal fantastisch verdienen. Politieagent (de echte, niet de flitsbrigade), verpleegkunde, leerkracht basisschool, drie voorbeelden van beroepen waar echt HBO voor nodig is, maar waarbij je matig verdient. Ik zou echt niet de verpleging kiezen: eerst een flinke smak geld moeten lenen, en dan te weinig verdienen om dat rendabel te maken.

En dat is in een notendop waarom studeren op HBO niveau te zot voor woorden is om dat via studieleningen te laten betalen, met een 'werk er ook nog maar 20 uur bij bij als je dat naast je 40 uur per week kan.'

Voor universiteiten, zeker masters, geldt dit in mindere mate. Maar die zijn maar voor weinigen weggelegd. En ook daar heb je maatschappelijk belangrijke opleidingen waarmee je geen groot inkomen krijgt.

Daarmee ben ik geen voorstander van het volledig betalen van tienduizenden studies Vrijetijds Management en dergelijke, maar dat is een andere discussie.

Bruine Beer | 27-08-16 | 22:06 | + 12 -

Nadat de heren en dames uit de 2e kamer zelf wél van studiefinanciering hebben genoten, hebben ze het voor de rest afgeschaft. De ratten...
Het mooiste is wel dat de studenten juist die partijen altijd kozen die nu hun het hardst van alle groepen hebben gepakt, ergens wel ironisch. Helaas jong en dom zal volgend jaar maart blijken, want ze zullen die partijen blijven kiezen.

ZwarteDag | 27-08-16 | 22:00 | + 5 -

"De zoon van de bakker betaalt voor de zoon van de notaris" en dergelijke onzin) is precies het tegenovergestelde.
Diogenes. | 27-08-16 | 14:04 | + 3 -

Nope. De zoon van de bakker studeert meestal niet. Intelligentie is voor een belangrijk deel erfelijk. En ook krijgt hij thuis al minder mee dan de zoon van de notaris. Kortom, de bakkerszoon studeert niet, de notariszoon wel, dus de eerste betaalt mee aan de studie van de laatste. Alleen betaalt die later veel meer terug dan de eerste heeft gedaan.

Het niveau is gekelderd...
Mufti_Merkel | 27-08-16 | 13:40 | + 9 -

En nu ben ik zó nieuwsgierig hoe u dat kunt vaststellen. Hoe is de vergelijking tussen vroegah en nu gegaan? Vertel, ik zit op het puntje van mijn stoel!

(Yeh, ik zeg dat je bullshit verkoopt, ik breng het alleen lolliger. Een soort belastingdienst.)

Bruine Beer | 27-08-16 | 21:52 | + -2 -

Mufti_Merkel | 27-08-16 | 13:40
Je kunt ook het onderscheid maken tussen mensen die iets willen leren, en de mensen die een studie doen om alvast te kunnen netwerken in het old boys netwerk (ook voor meisjes). Die laatste groep is erg oververtegenwoordigd in het ISO denk ik.

frank87 | 27-08-16 | 21:40 | + 2 -

Als student wil ik iedereen de volgende getallen meegeven bij deze discussie.

Wat mogelijk is om te lenen is op de universiteit 854,13 euro per maand plus je college geld, waardoor je reële inkomen op de 854 blijft.

Daarnaast krijg je rond de 80 euro terug voor je zorgverzekering maar aangezien een basis zorgverzekering rond de 100 euro kost ben je dus 20 extra kwijt.

Dit betekent dat je voor ongeveer 830 euro per maand zou moeten rondkomen als student, ook als je uitwonend ben. Nou is dit geen groot probleem zolang je niet op kamers hoeft te gaan in Utrecht of Amsterdam, waar kamers al snel richting de 500 euro gaan. Dan is de overgebleven 300 euro voor je schoolboeken, telefoon, laptop, inrichting van je kamer, eten, kleding en de rest behoorlijk krap (Denk dat iemand in de bijstand het financieel beter heeft).

Tuurlijk kan je er bij werken om het financieel beter te hebben. Maar realiseer je dat er studies zijn waarbij dat bijna niet mogelijk is (econometrie) en dat als je door je werk een klein beetje studievertraging oploopt, jezelf en de maatschappij flink mee benadeeld. Een bijbaan levert tussen de 200 en 400 op, terwijl je eigen maandelijkse kosten rond de 1000 liggen en voor de maatschappij kost het geld omdat je in deze tijd geen inkomstenbelasting betaald van de eventuele baan die je had kunnen hebben.

Ben het mee eens dat het niet erg is om te lenen voor je studie en dat het een investering is voor je toekomst. Alleen bedenk wel dat de huidige leenruimte enigszins beperkt is en dat een hoger leen bedrag niet zo'n gek idee is. Het enige risico is natuurlijk wel dat op de lange termijn studenten na hun studie wegtrekken naar landen waar ze belasting technisch beter af zijn aangezien je hier na je studieschuld ook 50 procent belasting mag betalen.

Zelf ben ik voorstander om collegegelden flink omlaag te brengen zodat het voor iedereen goed toegankelijk blijft en je de toekomstige generatie niet met een te hoge schuldenlast opzadelt (maar als student kan ik hier waarschijnlijk geen objectieve mening over schrijven)

Admiraal R | 27-08-16 | 21:39 | + 6 -

@Tel Aziaat @Raider Twix @dejeroen
Hier nog een voormalig student zonder knaken. Papa en mama hadden genoeg dubbeltjes maar helaas stroomde er niets mijn kant uit (mocht mijn middelbare school aan mijn ouders terugbetalen...) Op basis van hun inkomen daardoor wel de minimale uitwonenden beurs waardoor ik 200 euro per maand van de overheid kreeg om in mijn onderhoud te voorzien, aangezien ik jonger was dan 21 kreeg ik ook geen huursubsidie voor mijn kamer.

Ik heb met een stofzuiger door kantoorpanden gelopen, post gesorteerd en bij de dierentuin friet opgeschept tot ik uiteindelijk de nachtdiensten bij DHL tegen kwam (via mijn uitzendbureau). Hier kon deze arme student 12 euro netto per uur verdienen, met 2 nachten per week zat ik als student aan 1000 euro netto en mijn normale weekdagen kon ik gewoon naar school. Het kostte mij mijn stapavonden maar dat heb ik nooit een groot gemis gevonden, ik leefde als een koning t.o.v. medestudenten.

Nu ben ik na tien jaar wat verder ontwikkeld en kruip ik naar de fase dat ik meer geld dan tijd heb (ik leef zuinig) maar mocht ik maatschappelijk afdwalen en mijn gezin niet meer kunnen onderhouden dan zie ik geen drempel om de stofzuiger, frituurmand of de pakjes weer op te tillen. Die mentaliteit mist er bij de huidige generatie, die verwachten dat je tot je 25e gepamperd wordt om pretstudies te doen op kosten van de maatschappij.

Anderzijds is dat nu wat mij onde rscheidend maakt en er voor zorgt dat ik zonder problemen aan werk kom tot ik de 45 passeer.

Szymon | 27-08-16 | 21:15 | + 11 -

Betaal je niet de eerste keer voor je studie door het aanvaarden van de staatsschuld bij geboorte, een tweede keer door collegegeld, boeken en andere kosten om vervolgens nóg een keer te betalen via je studieschuld? Slimme studenten studeren in landen die dezelfde studie beter aanbieden tegen minder kosten, en emigreren daarna door naar een land met minder staatsschuld, minder belastingdruk en minder kansloze immigratie.

Tegen deze binnenlandse problemen is niet meer tegenin te studeren. Je kan sneller je leven, welvaart en koopkracht verbeteren door net zoals de multinationals fiscaal te winkelen. Griekenland is op die wijze een kwart van haar jeugd kwijt, maar ook Nederland ziet hoogopgeleide mensen vertrekken.

Feynman | 27-08-16 | 20:42 | + 11 -

@Szymon | 27-08-16 | 18:14
De opleiding kost toch nog €1137,00 per jaar. Helaas voor de geïnteresseerde reaguurder: "Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden."
www.roc.nl/default.php?fr=details&...

Rest In Privacy | 27-08-16 | 19:55 | + 3 -

@panteniHoi Penteni,

Je bent wat schimmig over de opleiding, Dierenverzorging Management is één enkele (pret) opleiding op het MBO, ik ken het niet als HBO of hogere opldeiding. Indien dit toch obscure bachelors zijn dan hoor ik het graag, maar zelfs dan liggen de studievelden zover uiteen dat betreffende dame er weinig aan heeft om ze allebei te volgen en kan ze zich beter concentreren op een enkele en dan eventueel een Master verdieping volgen.

Ik ken wel twee dames (weinig mannen gaan voor deze cursussen) die dierverzorging-management hebben gevolgd, beide doen inmiddels wat anders. Het betreft een pret MBO opleiding waarmee er vrijwel nul kans op een baan is. Dat merk je al bij het vinden van een stageplek, die is er nauwelijks omdat ieder dierenasiel een dozijn onervaren meisjes kan krijgen om de hokken schoon te maken. En de term management is helemaal hilarisch, de MBO 3 variant is net zo licht alleen hebben ze wat onzinvakken toegevoegd om de term management te gebruiken. Tip van flip, management opleidingen bestaan niet en al helemaal niet op het MBO, dat is gewoon een jaartje lichte maatschappijleer zodat je nog wat meer collegegeld betaald.

Als zij daadwerkelijk 60 uur nodig heeft om dit bewijs van deelname te verdienen dan zou ik er geen dubbeltje garant voor staan en kan ze beter vakken gaan vullen, dan kan ze ooit nog iets in de detailhandel gaan doen.

Szymon | 27-08-16 | 18:14 | + 29 -

*Walgelijk volk modus off*

SterF... | 27-08-16 | 16:54 | + 3 -

Panteni | 27-08-16 | 13:14
Haha, zestig uur in de week voor dierenverzorging en bedrijfsmanagement. Op de kinderboerderij is niet zoveel te verdienen heur...

SterF... | 27-08-16 | 16:54 | + 20 -

Panteni is een oude Sugardaddy die klaagt dat zn 19 jarige vriendin zoveel geld nodig heeft en daarom vind hij alles en iedereen "walgelijk". Misschien is die zo zuur geworden vanwege al die negatieve reacties om hem heen vanwege zijn perverse relatie met een tiener?

Spaanse Peetvader | 27-08-16 | 16:07 | + 13 -

Gezien 70% van de economie bestaat uit consumentbestedingen, lijkt me dit niet echt bevorderlijk voor de Nederlandse economie. Maar goed, de staat leent wel gewoon weer wat geld bij en gooit het door de papier versnipperraar zodat het lijkt alsof de BNP gestegen is. Want zo meten we de economie, de BNP. Niet aan de hand van de totale besteedbaar inkomen van de werkenden minus schuld of toename van spaargeld (exclusief pensioenen) voor diezelfde groep om de werkelijke vraag te bepalen... Nee, joh. En schuld doet er natuurlijk ook niet toe. Is niet alsof je daardoor in je toekomst je besteedbaar inkomen en dus vraag daalt. Dus hoeven we dat ook niet mee te nemen in de economische modellen die de overheid gebruikt.. Man oh man, wat zijn het toch een idioten. Het lijkt wel de upper management van multinationals. Gewoon toekomstige kosten negeren en winst naar voren halen. Kan niet fout gaan.............

kruz | 27-08-16 | 15:46 | + 8 -

Panteni | 27-08-16 | 13:14 | + -9 -

Ik vraag me af wie hier de ander voor de gek houdt.... Kluift ze tijdelijk de juiste om door haar studie te komen en ben je daarnaast echt zo naïve?

Ik ben 2 jaar geleden afgestudeerd als MSc in iets beta achtigs. Dat is mij gelukt door het zelf te financieren met stufi, lening en vanaf mijn 15e werken in de retail.. Geen erfenis of sugar daddy. Ik weet daarom dat zonder geld studeren ook mogelijk is. Heb wel een substantiele schuld bij het duo maar dat is mijn investering in mijn toekomst. Misschien was ik ook schuldvrij nu als ik iemand periodiek af zou kluiven tussen de colleges door. Eventueel stoffige mossel...

Dude heb je eten | 27-08-16 | 15:18 | + 21 -

Stiekum willen roomblanke clubjes zoals Groenlinks en D66 het toch echt een privilege voor welgestelden houden en de pvda is gewoon een kaasschaaf die altijd zonder geld zit

Bokito ergo sum | 27-08-16 | 15:01 | + 7 -

@Panteni | 27-08-16 | 13:14
Ik snap je reactie niet zo goed. Om te beginnen met je afsluitende zin, terwijl nog helemaal niemand heeft gereageerd? Of zijn 'we' bij voorbaat al 'walgelijk'?
Verder zou ik niet weten waarom iemand die wees is niet zou kunnen studeren. Er zijn velen met ouders die toch maximaal moeten bijlenen. Of zijn wezen daarvan uitgesloten?
Ook het feit dat zij 'gestraft zou worden' vanwege keuzes van andere generaties zie ik niet. Als jij iedere bezuinigingsmaatregel ziet als een persoonlijke afstraffing vanwege eerdere keuzes, nou dan kunnen we een mooi lijstje maken.
Tenslotte zie ik niet dat de overheid mensen uit de 'onderklasse' zou discrimineren door hen uit te sluiten van regelingen.

Waar je me nog in mee zou krijgen is dat de sociale mobiliteit steeds verder ondermijnd wordt door keuzes van onze overheid. Wat wil deze nou eigenlijk: investeren in een kenniseconomie, of kruidenier van Brussel spelen? En dat studeren eigenlijk te duur aan het worden is, ben ik ook met je eens. Er zijn talloze flauwekulsubsidies en onzinondersteuningen waarop bezuinigd kan worden. Onze overheid heeft echter in haar onmetelijke wijsheid besloten om op onderwijs te bezuinigen.
Nog een fijne walgelijke dag toegewenst ;)

Rest In Privacy | 27-08-16 | 15:00 | + 20 -

Het blijft ook altijd leuk hoe de overheid iets beredeneerd:

vroeger: de overheid betaald de studie want het komt wel terug via de belasting. gestudeerden gaan over het algemeen meer verdienen en dus meer belasting betalen.
nu: hoe langer je doorleert hoe hoger het waarschijnlijke salaris, dan kan je de studieschuld ook wel mee terugbetalen.

inmiddels is het dus dubbel vangen, eerst belasting verhogen voor beter betaalbaar onderwijs, en dan de studiefinanciering weer afschaffen maar de belasting niet verlagen ( en de zorgkosten voor iedereen, en dus ook studenten wordt dan ook nog eens elk jaar duurder).

Al moet het goed lukken om de opleiding te betalen.
ik heb hier vorig jaar wel eens geplaatst dat je met 8 uur per week werken voor 6 euro per uur al 48 euro hebt per week, per 40 weken dat je in een jaar naar school gaat is dat 1920 euro ( zo goed als gelijk aan het collegegeld).

dan heb je 12 weken vakantie, ga je er hiervan 4 fullltime werken ( 5 dagen per week) dan heb je 960 euro waarmee je ook nog een leuke vakantie kan betalen tewijl je nog 8 volle weken vakantie hebt.

En stel dat je niet gaat werken naast je studie, en 10.000 per jaar uitgeeft aan de studie ( wat ik behoorlijk veel vind, dan zit je aan bijna 1000 per maand aan uitgavepatroon, daar kunnen bijstandsgezinnen van rondkomen).
na 4 jaar studeren zit je dan aan een studieschuld van 40.000 euro.
van je 25e tot 65e heb je 40 jaar om te werken.
misschien begin je iets eerder of stop je iets later, maar die jaren nemen we in de marge mee voor als je tijdelijk werkeloos thuis zit.

dan moet je 40.000 in 40 jaar betalen, dat is 1000 per jaar.
1000 per jaar is 83 euro per maand wat dan weer 20 per week is.
werk je part time, dan is dat 1 euro per uur. werk je fulltime is dat 50 cent per uur.

als je met een diploma fulltime gaat werken hoeft dat diploma jou maar 50 cent per uur (netto) op te leveren om het diploma al rendabel te maken. de overheid houd bijna de helft van elk verdiende euro. dus je moet eigenlijk 1 euro bij fulltime, en 2 euro bij parttime meer verdienen na je diploma.

uit ervaring weet ik dat je met mbo 3 ict al op 10 euro per uur zit in de meeste computerwinkels . zit je al 1,5 euro boven het minimumloon.
voor een mbo 4 en hbo informatica ligt dit bedrag nog weer hoger en ik neem aan dat dit ook voor andere studies zo is.

Persoonlijk ben ik zelfs met een positief saldo uit de studie gekomen doordat ik nog studiefinanciering kreeg en daarbij nog 1-2 dagen per week aan het bijverdienen was. na de studie had ik dus meer geld dan voor de studie ( maar ik weet dat dit komt doordat je met een ict opleiding wat gemakkelijker kan bijverdienen doordat je meer dan 6 euro per uur hebt (waarmee ik heb zitten rekenen in het voorbeeld).

dejeroen | 27-08-16 | 14:37 | + 1 -

Zij is gemiddeld 60 uur per week bezig met haar studie (erheen reizen, opdrachten maken, colleges etc.) en dat is het minimum als zij de studie bij wil blijven benen.
Walgelijk volk hier.
Panteni | 27-08-16 | 13:14 | + -8
-
School kostte mijn 's avonds ongeveer 1 - 2 uur, 5 of 6 dagen per week. Studeren ongeveer 2 uur per avond.
Het lesrooster omvatte iets minder dan 40 uur. per week, bij benadering, Dus als je 60 uur moet besteden aan je studie, ben je er wel erg druk mee en kost het wel erg veel tijd.
Van mij mag dat, maar grijp je niet te hoog?

Raider Twix | 27-08-16 | 14:35 | + 32 -

Toch hebben we een uitstekende verzorgingsstaat. De verzorging en uitkeringen in de zwakzinnigeninrichtingen in Brussel en Den Haag zijn zonder meer uitstekend te noemen en als je als aangeslagen bankier een kleine pinkbeweging maakt gutsen de miljarden aan alle kanten op je af.

Kromme Tenen | 27-08-16 | 14:09 | + 14 -

Als jezelf investeert in jezelf dan maak je het beste rendement. Investeer je in jezelf op kosten van een ander dan deel je het risico van en met die ander. Het is meer een morele gang van zaken dan een financiële gang van zaken.

duitse herder | 27-08-16 | 14:07 | + 2 -

-weggejorist-

Diogenes. | 27-08-16 | 14:04 | + 11 -

-weggejorist-

Mufti_Merkel | 27-08-16 | 13:40 | + 23 -

@Panteni | 27-08-16 | 13:14 |
Kleinburgerlijk kutland hier he?

Waar ik me echt aan stoor is mensen die zich niet realiseren dat studeren "echt heel veel geld kost" als ze nog ergens in hun tienenjaren zitten. Ik ben vanaf mijn 2e eigenlijk zo'n beetje alles dat ik binnenkreeg via zwartwerken met technische klusjes (zoals computers opnieuw installeren en zo voorts) als later via wit-werken als o.a. postbode, op de spaarrekening gaan zetten, juist omdat ik wist dat studeren er dik in zat en het ongelofelijk duur zou zijn. Het gevolg was dat ik met een spaarrekening van zo'n 20k mijn studieperiode in ging en dat ik door hard werken ernaast nu zonder studieschulden ben.

Het nadeel is dan alleen, dat je er ook echt nauwelijks een leven op nahoudt en dat ik echt enorm veel mazzel heb gehad dat ik ondanks alles nog een partner overhouden heb. Feesten zoals die kwallen van Minerva doen, heeft er bij mij nooit in gezeten.

Tel Aziaat | 27-08-16 | 13:28 | + 28 -

Het laat wel weer zien hoe "sociaal" die lui zijn.
Helemaal niet dus!
Maar wel de hele tijd doen alsof ze het zijn met hun actie voeren en ander gejank.
Dat ze ondertussen de wel hard werkende student en beroepsbevolking onder pissen met hun eisen en beschuldigingen begrijpen die ratten geeneens.

happen naar de baas | 27-08-16 | 13:16 | + -2 -

Mijn vriendin (19, volledig wees), had niet kunnen studeren als ik haar ondertussen niet ook zou ondersteunen. Zij is gemiddeld 60 uur per week bezig met haar studie (erheen reizen, opdrachten maken, colleges etc.) en dat is het minimum als zij de studie bij wil blijven benen.
Nu studeert zij iets waar ook genoeg werk in te vinden in (dierenverzorging en bedrijfsmanagement), maar als ik er niet was geweest om haar te ondersteunen, had zij in de mac kunnen gaan werken. Als onze relatie op de klippen loopt, moet zij naast 60 uur opleiding, minstens 20 uur gaan besteden aan werk om normaal rond te kunnen komen.
En dan vraag ik mij af: hoe redelijk is het dat je van iemand die 80 uur per week bezig is, nog normaal kan leven? Waarom moet zij gestraft worden vanwege de keuzes die mensen in de jaren 90 hebben gemaakt? Dit zijn niet alleen de babyboomers geweest, maar de generatie studenten van de jaren 90 zijn nog de griezeligste kwasten. Hun ouders zijn dankzij de overheid in de middenklasse terecht gekomen, maar o wee als mensen die ind e onderklasse zitten diezelfde hulp krijgen.

Walgelijk volk hier.

Panteni | 27-08-16 | 13:14 | + -67 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken