Eindelijk Chinese universiteiten in prestigieuze Shanghai ranking

Ha, fijn, weer een universiteitenranglijst. Even snel de top tien, omdat iedereen anders daar naar zoekt. Harvard, Standford, Berkeley, Cambridge, MIT, Princeton, Oxford, Caltech, Columbia, UChicago. De leden van deze lijst staan al even lang in de top als de lambrisering van hun mooiste gebouwen oud is. Niets nieuws dus. Nederland heeft drie plaatsen in de top honderd: Utrecht (65), Groningen (72) en Leiden (93). We gaan er iets op achteruit ten opzichte van vorig jaar. Sowieso hadden er meer Nederlandse universiteiten bij de beste honderd kunnen zijn, als we maar wat meer gespecialiseerd waren en niet overal alles zouden willen aanbieden. Enfin. Het echt interessante is dat er twee Chinese universiteiten tot de Olympos behoren. Ook weleens leuk, voor een ranglijst met 'Shanghai' als naamgever. Toch leidt dit tot gefronste wenkbrauwen. Uit de Verontwaardigingskrant: "De prestigieuze Tsinghua University prijkt dit jaar op nummer 58, terwijl de Universiteit van Peking op de 71ste plek staat.(...)In China worden studenten, net als alle andere burgers, geacht te denken volgens de socialistische kernwaarden van het land. Er mag niet worden getwijfeld aan de wijsheid van de communistische partij en de overheid mag niet worden bekritiseerd." Nu zijn hier twee commentaren op zijn plaats. Universiteiten die worden beheerst door censuur kunnen bij de wereldtop horen. Dat zegt veel over de Shanghai ranking, want censuur is alles wat een academie niet kan zijn. Als je censuur afdwingt en toch hoog eindigt, ben je niet meer dan een nerdfest. (Hierin schuilt een impliciet argument voor een select groepje zware humaniora, zoals analytische wijsbegeerte en (klassieke) talen.) Vooral ingenieurs en fysici kunnen tamelijk unpolitisch onderzoek verrichten, wat een indicatie is voor de Chinese specialismen. Dat gezegd hebbende, de Volkskrant mag zich dan druk maken over Chinese censuur en gutteguttegut, maar kijk eens even naar de invloed van social justice warriors op westerse universiteiten. Ook in de top tien waart nu het spook van de meningenpolitie. Dus mwah, als Harvard en de zijnen zo hoog eindigen, moet er zeker ook plaats zijn voor Chinezen. Censuur is censuur.

Reaguursels

Inloggen

Wageningen gedeeld 100-150. Zo ongeveer de beste landbouw universiteit ter wereld. Wederom een lijst die aangeeft dat lijstjesmakers eten voor de mensen niet belangrijk vinden. Bankbestuurders afleveren is blijkbaar belangrijker dan mensen die iets nuttigs produceren.

Vogelbeest | 16-08-16 | 07:39 | + 10 -

kapotte_stofzuiger | 16-08-16 | 00:08 |

En dat op 5.5 M inwoners. DK wil ook een kennisland zijn. Nauwe en actieve samenwerking met het bedrijfsleven, zoals Danfoss.

VB: mijn cv pomp draait op 7 W.

duitse herder | 16-08-16 | 06:37 | + -7 -

Mooie lijst, aldus dr. kapotte_stofzuiger (Utrecht, Oxford).
De nummer 30 is ook interessant, nietwaar Deense Dog?

kapotte_stofzuiger | 16-08-16 | 00:08 | + 5 -

REAGEER OOK

Linktip: Energie vergelijken