Zijn de 'single starters' de pineut op de woningmarkt?

En is dat eigenlijk erg?
En is dat eigenlijk erg?
Vandaag bracht de Hypotheekshop een onderzoekje in het nieuws met de insteek dat de 'single starter dupe [is] van overspannen woningmarkt'. Bewijs daarvoor: het aantal hypotheken aan alleenstaande starters lag in het tweede kwartaal 28% lager dan een jaar eerder!! Nu zegt dit natuurlijk precies niets zonder context. Daalde het aantal hypotheken voor iedereen? Is het voor deze groep al langer aan het dalen? Was er misschien vorig jaar een piek vanwege veranderde regelgeving? Of is dit kwartaal een tijdelijke dip? En waarom is het aantal hypotheken onder jongeren tot 25 jaar wél met 2% toegenomen? Het persbericht en bijbehorend onderzoekje vertellen helaas niet hoe we dit moeten zien. Als verklaring voor de daling worden de strengere regelgeving genoemd, de stijgende huizenprijzen en het verdwijnen van de starterslening (JEUJ!). Ook de Hypotheker zei gisteren iets soortgelijks in zijn Hypotheekmonitor. Nu zijn sinds 2008 de regels voor het maximale hypotheekbedrag inderdaad steeds strenger geworden en mag nog 'maar' 102% van de koopprijs worden geleend. We schrijven 'maar' want in de meeste landen lachen ze ons vierkant uit met zo'n hoge loan-to-value en moeten huizenkopers (veel meer) eigen geld inbrengen. Deze aanpassingen waren bovendien niet voor niets, want weet u nog dat we die crisis hadden? En een volledig geïmplodeerde huizenmarkt? Waardoor iedereen en z'n moeder onder water stond en de consumptie en dus de economie instortte? En dat mensen daar vervolgens de banken de schuld van gaven, want overkreditering?

Overigens is het effect van die strenge leennormen deels tenietgedaan door de flink gedaalde rente. In 2008 kon je als alleenstaande met een inkomen van €30k nog €143.000 lenen (bij een rente van 5,4%). Dit jaar mag je bij dat inkomen net iets minder dan €133k lenen (bij een rente van 2,25%). Een verschil van -7%. Ondertussen liggen de huizenprijzen nog wel steeds een stuk lager dan in 2008 (gemiddeld nog 14,3%!), dus wat dat betreft zouden starters een voordeel moeten hebben. Ook omdat zij geen huis hoeven te verkopen dat onder water staat (geldt namelijk nog steeds voor honderdduizenden huiseigenaren). De situatie is wel wat anders in de vier grote steden (en al helemaal in Amsterdam) waar de prijzen het hardst zijn gestegen, al zit nu nog alleen Amsterdam boven de piek in 2008. In de grote steden wonen veel alleenstaanden die nu dus moeilijk een huis kunnen kopen. Maar dat was in 2007/2008 niet zo heel anders eigenlijk. Het is absoluut een probleem dat het voor veel middeninkomens moeilijk is om betaalbare woonruimte te vinden, maar de vraag is of deze mensen allemaal een eigen huis moeten kunnen kopen door nu de leennormen op te rekken (antwoord: nee, doe eens wat aan die huursector!). Want dat is waar de hypothekers, de bouwlobby en nu zelfs de Kamer op aan lijken te sturen, zo bleek vorige week. 'De oorzaak van de financiële crisis in Amerika was de grote politieke druk om mensen zonder inkomen een hypotheek te verstrekken', merkte minister Blok toen op. Precies. Opdat we niet vergeten (en denk nog eens aan Minsky).

Reaguursels

Inloggen

@Raider Twix | 07-07-16 | 20:19

"Als huizen lang te koop zijn, zijn ze misschien (veel) te duur. Dat zegt helemaal niks."
Natuurlijk wel. Jouw stelling was dat er woningnood zou heersen en dan is geen enkele prijs te hoog. Dat is nu eenmaal wat "nood" inhoudt.

'"Alleen in Communistische landen bepaald de staat hoe je je geld uitgeeft."
Welkom in de Socialistische Staat der Nederlanden. Herinner jij je nog de verkiezingsleuze van de PvdA ten Job de man was? Het moet nog veel eerlijker. Lees: niemand hoort meer over te houden dan de "sociale" norm, zodat de overheid de grootte van jouw woonruimte kan beperken op basis van het aantal personen in jouw huishouden.

"Schaf woonsubsidies en aftrek maar af en laat iedereen wonen waar ie wil, dat werkt veel beter."
Dat kan je nu ook, als je maar genoeg geld meeneemt. Jouw insteek is daarmee kennelijk dat jij denkt dat alles goedkoper wordt zonder de regulering. Dat is een utopie. Er is aan de onderkant van de markt zeker een hoop mis, met begrijpelijke wrevel dat binnen hetzelfde complex de een amper 300 euro betaalt en de ander bijna 600 euro, voor identieke woningen. Maar dat los je dus niet op door mensen die zich buiten dat systeem geworsteld hebben ineens heel veel meer te laten betalen dan waar ze voor getekend hebben en wat hun budget toelaat. Laat ik het zo stellen: als jouw verhuurder jouw huur morgen met 25% verhoogt, heeft hij dan jouw aandacht?

Pierre Tombal | 07-07-16 | 22:56 | + 0 -

Pierre Tombal | 06-07-16 | 21:37 | + -1 -
-
Als huizen lang te koop zijn, zijn ze misschien (veel) te duur. Dat zegt helemaal niks.
Alleen in Communistische landen bepaald de staat hoe je je geld uitgeeft. Als ik goedkoop wil wonen, wil ik dat kunnen.
Schaf woonsubsidies en aftrek maar af en laat iedereen wonen waar ie wil, dat werkt veel beter.

Raider Twix | 07-07-16 | 20:19 | + 0 -

@Raider Twix | 06-07-16 | 19:24
Welke enorme woningnood? Er is juist een huizenoverschot. Kijk maar op Funda. Er staan huizen soms jarenlang te koop. Als er echt woningnood zou heersen zou er geen enkele woning op Funda te vinden zijn, of hoogstens gedurende vijf minuten. Zelfs banken helpen mee om de leegstand tegen te gaan door tegen de contractuele bepalingen in de hypotheekaktes toe te staan dat mensen met onverkoopbare huizen deze kunnen verhuren.

Dat er een schaarste bestaat in goedkope huizen doordat een overmaat aan grootverdieners weigert op de financiële prikkels te reageren is dan weer een heel ander verhaal. Het is ook niet voor niets dat onder de lage inkomens een zeer grote mate van instemming heerst over de aanpak van scheefhuurders. En teleurstelling dat de gewenste resultaten er niet echt zijn.

Pierre Tombal | 06-07-16 | 21:37 | + -1 -

Sparen in plaats van verzekeren, maandlasten laag houden en zo scheef mogelijk huren: huur het goedkoopste krot wat je kan vinden zolang je aan het sparen bent voor een koopwoning. Hoe goedkoper, hoe minder lang je er in hoeft te zitten.
Daarna scheef kopen: ruim goed geïsoleerd huis op een rustige maar goedkope locatie (winkels op 20km is ok als je gratis kan parkeren op eigen grond), overige vaste maandlasten weer laag houden, zodat je in 10 jaar alles af zou kunnen lossen als het mee zit. Mocht het tegen zitten dan kan je met een veel lager inkomen of een uitkering, en eventueel aanspreken van spaargeld na aflopen WW nog jaren je hypotheek betalen terwijl je rustig op zoek kan naar andere werk. In het ergste geval doe je wel 30 jaar over het aflossen van je hypotheek. Verkassen doe je alleen voor en substantieel betere baan, en je hebt een ruime woning waar voor een scherpe prijs altijd snel een koper is, en restschuld is bijna onmogelijk, dus je kan ook tussendoor een jaartje weer een krot huren om je reserves aan te vullen, en dan weer te kopen.

W_F | 06-07-16 | 20:58 | + -1 -

Bij mij in Tilburg zijn de huizenprijzen 3,5% gedaald t.o.v. vorig jaar (2015), geen merkbaar herstel dus.
Bron: www.bndestem.nl/regio/breda/een-bordje...
Die 180% overwaardering die er in 2008 opzat, daar is reeds 30% vanaf + 45% inflatie (1995-2008), blijft ongeveer 100% staan en die blijft ook staan met dank aan de dubbele inkomens telling voor huizen en appartementen.
Lineaire / annuitaire hypotheken zijn ongeveer 20% duurder om af te sluiten waardoor de prijzen maximaal nog 20% kunnen dalen, gespreid over jaren meer zit er naar mijn mening niet in het vat. Overdrachtsbelasting is naar 2% gegaan dus dat scheelt ook ongeveer 5%, dus ongeveer 15% nog van de prijzen af.
De vergrijzing zal langzaam gebeuren, niet iedereen overlijdt allemaal tegelijk. Als de rente duurzaam laag blijft zie ik die 15-20% er niet afgaan er zal dan sprake zijn van een soort compensatie.
Mijn WOZ waarde voor 2015 is 190.000 euro, in 2008 was het 230.000 euro, of ik 190.000 daadwerkelijk ervoor kan krijgen dat is maar zeer de vraag. Als werkende single met een modaal inkomen kom je gewoon vast te zitten. Het nut van de dubbele inkomens is: wij lossen sneller af als een eenpersoonshuishouden.. Betaalbaar wonen of je nou huurt of koopt dat zou het motto moeten zodat je een eerlijke afweging kunt maken, te hoge huizenprijzen en huurprijzen maken onze reële economie kapot en bij een dynamische economie is uiteindelijk iedereen gebaat, van jong tot oud.
Wie heeft tegenwoordig nog zekerheid om 30 jaar lang zijn baan te behouden en niet ziek te worden?
Bron: www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/...
Het overkomt altijd anderen toch?

Eek-A-Mouse | 06-07-16 | 20:02 | + 3 -

Het is de grond die het in NL belachelijk duur maakt.
Vogelbeest | 06-07-16 | 08:07 | + 23 -
-
Als gemeenten verplicht worden op afroep bouwkavels tegen kostprijs ter beschikking te stellen, kan iedereen een huis laten bouwen voor een redelijk bedrag. Nog goed voor de economie ook.
-
Pierre Tombal | 06-07-16 | 09:56 | + -2 -
-
De huidige enorme woningnood, heeft niets met het tegen gaan van leegstand te maken, wel met het maximaal uitmelken van huizenbewoners.
-
weer naar het hoge noorden te verhuizen voor een relaxter leven met meer ruimte en een tuintje.
Stonecity | 06-07-16 | 08:58 | + 20
-
Niet in het aardbevingsgebied gaan wonen in vooral Groningen. Dat komt niet meer goed.

Raider Twix | 06-07-16 | 19:24 | + 1 -

@Monkey Cabbage | 06-07-16 | 13:09
Ligt eraan hoe hoog je je eisen stelt. In de sociale huur krijg je voor dat maandbedrag tenslotte ook geen vrijstaand huis. Bedenk ook dat je niet per se hoeft te starten in je droomhuis. Na zes jaar heb je al zo'n 15% afgelost en kan je op jouw budget dus al 20k meer uitgeven dan een starter met hetzelfde jaarsalaris. Uiteraard kan je die 20k ook in die tijd sparen terwijl je huurt, maar dan zit je al snel op 550 euro huur plus 250 euro sparen. Dan geef je dus bijna twee keer zoveel uit om hetzelfde te kunnen bereiken.

Pierre Tombal | 06-07-16 | 17:33 | + 0 -

@ikwileenlahmacun | 06-07-16 | 08:40
Ik ben bang dat je van 30k geen 1950 overhoudt in de maand.
Je moet het delen door 13 vanwege het vakantiegeld en de pensioenpremie gaat er nog af.
In het westen heb je onder de twee ton heel weinig aanbod.

voldemort | 06-07-16 | 12:17 | + 1 -

EefjeWentelteefje | 06-07-16 | 00:50 heel veel plus.
nog een toevoeging, als alleenstaande ouder met 1 jong kindje ben je bij de Gemeenten en waterschappen meteen een meerpersoonhuishouden. Net als je buurman met vrouw en 4 adolescenten kids mag je exact evenveel heffingen ophoesten.

fikkieblijf! | 06-07-16 | 12:03 | + 4 -

Er zijn hier allene asielers die wegens urgentie en status een overruime woning hebben toegewezen gekregen. Om het op tv voor de wachtlijstveroordeelden verteerbaar te maken stelde de voormalig Midden-Oosten bewoner, wellicht op advies van de politiek correcte spinbrigades, voor om de onnodige meters te delen met bijvoorbeeld een student. Dus waarom niet met een starter? Die kan dan lekker sparen voor de eerste inleg om mee te mogen doen aan het grote pyramidespel. Iedereen wint.

squadra | 06-07-16 | 11:55 | + 0 -

duitse herder | 06-07-16 | 06:04 | + 1 -
Deze vergelijking gaat niet helemaal op, probeer maar eens wat te kopen in of in de directe omgeving van Frankfurt, Keulen, München, Hamburg, etc. De regio's waar het geld verdiend wordt. Daar is het ook zeer moeilijk om een huis te kopen.
Natuurlijk is het makkelijk om in het Sauerland een huis te kopen, maar dan nog een passend inkomen binnenhalen is wat lastiger.

Huftert | 06-07-16 | 11:16 | + 2 -

In een hoop krimpgebieden is er een neerwaartse spiraal aan de gang: bedrijven komen er niet omdat ze geen mensen kunnen vinden en de mensen trekken weg omdat er geen werk is. Er zijn gebieden die een enorm potentieel hebben, maar dan moet die neerwaartse spiraal omgedraaid kunnen worden. De huizenmarkt zou daarbij kunnen helpen. In sommige van die gebieden krijg je voor die 133.000 euro een prima ééngezinswoning in een goede buurt. Alleen moeten de mensen die stap durven maken. De Randstad is over 20 jaar onleefbaar geworden. Als je nu kiest voor een gebied buiten de Randstad ben je over 20 jaar spekkoper. Die tendens begint al langzaam op gang te komen.

Bytemaster | 06-07-16 | 11:16 | + 9 -

@netniet | 06-07-16 | 10:16
.
HRA heeft daar nauwelijks invloed op. Dat argument komt vooral van mensen die zelf geen hypotheek hebben en niet weten dat de effecten van de HRA de afgelopen decennia al lang en breed gedempt zijn: overdrachtsbelasting, OZB, huurwaardeforfait. Zeker in het segment van de modale inkomens is het voordeel van de HRA slechts een paar honderd euro per jaar. Daarmee is de stijging van de huizenprijzen in dat segment echt niet te verklaren.

Bytemaster | 06-07-16 | 11:10 | + 0 -

@thekolere | 06-07-16 | 08:28 | + 1 -
Veel van die ouderen sparen zoveel om hun kinderen daarvan te laten meeprofiteren. Heel ouderwets natuurlijk, om het beste voor te hebben met je eigen kinderen. Su-per-asociaal voor al die andere kinderen. Want spaargeld is niks anders dan diefstal van iedereen die het niet heeft.

Joris Draaksteker | 06-07-16 | 10:59 | + 1 -

Ach, je moet als starter en/of alleenstaande ook niet verwachten dat je gelijk een rijtjeshuis met tuin kan/moet kopen. Zelfs als je een lager dan modaal inkomen hebt kun je als alleenstaande prima een appartement kopen. Je moet alleen wel je eisen aan je inkomsten koppelen, en niet gelijk een tophypotheek willen nemen.

Kopen als starte en alleenstaande kan dus gewoon prima. Verhuis alleen niet te snel, en spaar desnoods wat om je KK af te lossen voordat je verhuist.

kanon0503 | 06-07-16 | 10:35 | + 0 -

leencapaciteit met buitenland vergelijken is alleen zinvol in combinatie met vergelijking pensioenstelsels.
Nederland = veel lenen + veel (verplicht) sparen
Buitenland = minder lenen + minder (verplicht) sparen

en ondertussen lacht de middle-man zich de ballen uit zijn broek.

49 | 06-07-16 | 10:24 | + 2 -

Zolang de burger wordt misbruikt als stroman voor verkapte bankensubsidie middels de HRA, is iedereen de pineut.

netniet | 06-07-16 | 10:16 | + 5 -

Gezien de enorme kosten koper in Nederland is het vaak niet interessant om als single een huis te kopen.
a1a2a3 | 06-07-16 | 00:02 | + 25 -

Onder welke steen leef jij? Vroeger was de overdrachtsbelasting 6% maar die is een jaar of 4 geleden naar 2% verlaagd. Eerst tijdelijk, later permanent toen bleek dat het een gunstig effect op de huizenmarkt had.

KayakFun | 06-07-16 | 10:15 | + 6 -

Pierre Tombal | 06-07-16 | 09:56 |

Het is inderdaad beter dat de rijken niet deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Wat denken ze wel niet. Nou dit dus: www.visionair.nl/politiek-en-maatschap...

duitse herder | 06-07-16 | 10:01 | + 1 -

@Vogelbeest | 06-07-16 | 08:07
Dat is deels juist. De kunstmatige schaarste gaat echter niet over inkomsten voor gemeenten (die ook via andere belastingen kan komen), maar over het tegengaan van leegstand. Dat gemeenten de grondverkoop als inkomsten gebruiken komt door Paars. Hetzelfde geldt voor parkeerbelasting en diverse andere vergunningen. Paars voerde namelijk in dat gemeenten zelf voor hun inkomsten moesten zorgen in plaats van een budget mee te krijgen van de Staat. Er zijn nog steeds mensen die daarom denken dat Paars de belastingen verlaagde, maar die vergeten de provincie, het waterschap en de gemeente.

Echt een wezenlijke verandering in het prijsverloop van woningen levert dit niet op. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van Robin Fransman: www.youtube.com/watch?v=qAQ5cZqopP0 Het voornaamste verschil is dat het meer onderbuikgevoelens oplevert en het makkelijker maakt om zondebokken aan te wijzen. Ook zijn lokale overheden minder geneigd een lakse houding aan te nemen ten aanzien van het door de overheid gewenste beleid inzake woonlasten. Het betreft tenslotte hun eigen budget. Dat is met name voor de "sociaal" voelende partijen een zeer belangrijk punt om deze constructie zo te houden. Het verkleint namelijk de kans dat rijken (te) goedkoop een kavel kunnen kopen. Want er mogen dan wel sommigen zijn die denken dat hypotheekrenteaftrek een voordeeltje voor rijken is, de opzet is nog steeds dat die rijken flink meer betalen. Omdat dat eerlijk is, zou Job zeggen.

Pierre Tombal | 06-07-16 | 09:56 | + -1 -

Stonecity | 06-07-16 | 08:58 | + 1 -
Uit eigen ervaring zou ik zeggen gewoon doen, met een beetje goede werkgever kun je het zelfs combineren met je huidige baan (ik werk 4x9, waarvan 1 dag thuis). Betekend concreet 3 dagen wat langer onderweg maar 4 dagen in een heerlijk huis met lage lasten.

ikwileenlahmacun | 06-07-16 | 09:19 | + 9 -

Zou het gewoon niet zo kunnen zijn dat de millenial-generatie gewoonweg teveel wensen heeft? Ook in de grote stad kan je voor het beschikbare budget een huis kopen, zelfs in A'dam. Maar ja, dan zit je niet in het centrum of in die hippe opknapwijk dicht bij alle mogelijke faciliteiten en heb je geen vers gerenoveerd appartement van 80 m2 met terras op het zuiden........

Pong | 06-07-16 | 09:05 | + 7 -

ikwileenlahmacun | 06-07-16 | 08:40 | + 0 -

Ik heb het al eens vaker gezegd, je kan in het noorden bij wijze van spreken vuilnisman zijn en hetzelfde leven leiden als een IT'er in het westen. Ik zit er serieus over te denken weer naar het hoge noorden te verhuizen voor een relaxter leven met meer ruimte en een tuintje.

Stonecity | 06-07-16 | 08:58 | + 24 -

30k per jaar betekend +- 1950 euro netto per maand. Een hypotheek van 135.000 tegen de historisch lage rente van 1,85 geeft je netto hypotheek lasten van 434 euro per maand. Dit is 22% van je inkomen, dit lijkt me een gezonde verhouding. Echter is het echte probleem dat je hiervoor niet een mooie tussenwoning kunt kopen in een grote stad wat ze allemaal willen. In dat geval heb je meerdere opties: eerst een tijd gaan sparen en dit bij je hypotheek leggen, meer gaan verdienen (komt vaak met de jaren), of ergens gaan wonen waar je wel een normaal huis kunt kopen voor 135.000.

ikwileenlahmacun | 06-07-16 | 08:40 | + 8 -

GroningX | 05-07-16 | 23:19

Moet zijn: Een alleenstaande Groninger wil gewoon 1 koek.

Groningers en Friezen zitten niet op hun geld. Ze liggen er op.

duitse herder | 06-07-16 | 08:39 | + 2 -

"want weet u nog dat we die crisis hadden? En een volledig geïmplodeerde huizenmarkt?"
Nee, dat heb ik nooit meegemaakt. Ik heb wel gezien dat de huizenprijs tijdelijk iets daalde richting een normaal niveau, maar dat is nooit bereikt. En kon ook nooit bereikt worden door huizen kunstmatig schaars te houden.

"In 2008 kon je als alleenstaande met een inkomen van €30k nog €143.000 lenen (bij een rente van 5,4%). Dit jaar mag je bij dat inkomen net iets minder dan €133k lenen (bij een rente van 2,25%)"
Met zo'n inkomen heb je gewoon pech en kun je alleen huren. In mijn gemeente (Haarlem) begint een normaal huis (4 of 5 kamers, in een wat mindere buurt) bij €220k. Singles met een inkomen onder de €50k hebben gewoon pech, en kunnen een flatje huren.

cabbit | 06-07-16 | 08:36 | + 15 -

Als je niet de gelegenheid krijgt om te kopen dan ben je gewoon fucked over een 20-tal jaren. De huizen zullen schaars blijven, dus de huren blijven zeer hoog. Je pensioen is dankzij het ECB-beleid gewoon verdampt, dus je moet dan min of meer van je AOW rondkomen. Tegen die tijd is voor dat geld alleen maar een flatje in een achterstandswijk te huur. Zeker als alleenstaande zal er dan niemand zijn die het voor je opneemt, je moet blij zijn met wat je krijgt.
Zorg dus dat je kunt kopen of zorg dat je weg bent uit NL.

du Roi Soleil | 06-07-16 | 08:30 | + 16 -

duitse herder | 06-07-16 | 06:04 | + 0 - heeft gelijk dat huizen in NL belachelijk duur zijn. Door de Europese wet ter voorkoming van dubbele belastingen uit 2001 zijn in de grensregio's met België en Duitsland de huizen aan beide zijden van de grens redelijk gelijk geraakt, maar ga je iets dieper een buurland in koop je een huis voor de helft wat het in NL zou kosten.
De enige reden is de kunstmatige schaarste in bouwgrond omdat de gemeenten daar een monopolie op hebben. En die gemeenten gebruiken dat als inkomstenbron.
Ik heb ooit €100K betaald voor 1000 m2 op 35km van Antwerpen en 45 km van Eindhoven. Als je 1000m2 probeert te kopen om 35km van Rotterdam en 45km van Utrecht ben je minstens 5x zo veel kwijt.
Dat huis maakt weinig uit. Het is de grond die het in NL belachelijk duur maakt.

Vogelbeest | 06-07-16 | 08:07 | + 29 -

Huis kopen en hopelijk in 30 jaar afbetaald ( 3 % rente is ongeveer bruto 2 keer de verkoopprijs). Jij of je partner wordt rond 68 jaar ziek. Verpleegtehuis in ( kijk eerst even op de lijst ) Huis verkopen en een eigen bijdrage aan het CAK betalen. Pensioen ondertussen verkwanseld aan de EU. En dan................... denk je : " al die belasting..... waar is dat heen gegaan "

thekolere | 06-07-16 | 08:00 | + 26 -

Tja. Hypotheek vereist stabiel inkomen. Vereist vaste baan of andere goede perspectieven. En da's voor starters in de crisistijd wat lastiger geweest. Samenwonenden waar beiden werken hebben het daar wat makkelijker in. Toch zelf een koophuis genomen - alleen al omdat dat als pensioenpot denk ik stabieler is dan wat we in NL hebben. Huur is weggegooid geld in mijn ogen.

Aetje | 06-07-16 | 01:14 | + 0 -

Ik weet nog in 2004 toen ik 26 was en op mezelf wilde gaan wonen was het geen optie om iets te kopen. Dat was in de jaren 90 en 80 ook al zo. Een huis kopen is niet iets wat je even doet. Je moet een serieuze financiële basis hebben. 5 jaar werkervaring + loonstijging, of een partner met vaste baan. De banken zijn niet gek! Eerst zorgen dat je een solide basis hebt. En maak je echt geen zorgen, dit pad heeft iedereen bewandeld. Op je 18e denk je: hoe kan ik ooit zoveel geld bij elkaar brengen? En op je 40e denk je: oh dat ging best makkelijk achteraf. Maar die eerste 5 jaar na je studie kun je alleen huren totdat je voldoende hebt gespaard en loonstijging hebt meegemaakt. Dus accepteer een huurwoning of wonen bij je ouders en investeer in jezelf in opleidingen en ga sparen en meer geld verdienen (dat gaat vanzelf). De rest komt ook vanzelf. Don't stress.

-=PyP=- | 06-07-16 | 01:08 | + 34 -

Alleenstaanden, en dan vooral die met een modaal/'midden'inkomen van zo'n 30-40K p/j, zijn sowieso de klos in NL, en niet alleen op de woningmarkt en belastingtechnisch. Van welke leeftijd dan ook, dus bepaald niet alleen 'jongeren', dat mag er ook wel eens bij gezegd worden.

EefjeWentelteefje | 06-07-16 | 00:50 | + 60 -

Gezien de enorme kosten koper in Nederland is het vaak niet interessant om als single een huis te kopen. Als je tussen het moment van kopen en de 5-8 jaar daarna wilt verhuizen doordat je een partner hebt ontmoet, of door een nieuwe baan etc. dan ga je voor 1000en euro's het schip in.
-
Van alle zaken waar je als alleenstaande op gepakt wordt is een hypotheek wel het laatste waar ik aan zou denken. Alleenstaand is simpelweg een dure hobby aangezien je o.a. de vaste kosten niet kunt delen. Dit is niet meer dan normaal wat mij betreft en een direct gevolg van keuzes. Wat ik dan wel weer gek vind is dat mensen die samenwonen (en dus wel kosten kunnen delen) allerhande belastingvoordeeltjes krijgen. Dit laatste lijkt mij niet helemaal rechtvaardig.

a1a2a3 | 06-07-16 | 00:02 | + 49 -

Al eerder gezegd: in andere landen ben je van je schuld af wanneer je je sleutels inlevert. Hou nou eens op met appels ,met peren vergelijken. Nederland is niet de rest van de wereld en ik kan kan zo ongeveer garanderen dat degenen die denken dat het daarmee beter zou worden bijzonder bedrogen uit gaan komen.

Het probleem voor de single is dat de huizenmarkt gedomineerd wordt door huishoudens met tenminste twee volwaardige inkomens. Voor een bejaarde is dat inderdaad waarschijnlijk iets opmerkelijks, maar als een jonge meid als Annet Dijkman niet in staat is om in te zien dat haar leefsituatie niet echt vergelijkbaar is met dat van haar grootouders heeft ze echt iets in haar opvoeding gemist. Het enige dat echt veranderd is, is dat de financiële afhankelijkheid nu mutueel is. Wil je klagen? Scheldt dan op de vrouwen die begin jaren zeventig op de barricades stonden.

Pierre Tombal | 06-07-16 | 00:00 | + 33 -

Tijd voor een LTV van 90.

hans123 | 05-07-16 | 23:34 | + 13 -

Koeken ook. Koeken zijn ook moeilijk toegankelijk voor singles. Meestal per 2 verpakt bij de bakkerij van Appie en Jumbo. Of per 6 in het schap. Een alleenstaande wil gewoon 1 koek.

GroningX | 05-07-16 | 23:19 | + 128 -

REAGEER OOK